Re: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW
Niestety nie. Trzeba zapłacić. Swoją drogą to trochę zdzierstwo, bo te "nowości" tylko odblokowują już wcześniej specjalnie zablokowane pliki. Dowód? Na bitwach online twój komp "zaakceptuje" te jednostki i choć sam ich nie masz, to jednak wróg (jeżeli je sobie kupił) może je normalnie sobie wybrać i będziesz je u niego widział. Jeżeli jednak zdecydujesz się na zakup, a nie masz doświadczenia z przelewami, to polecam skorzystać z tego:
http://aope.wordpress.com/2010/08/21/be ... -na-steam/
Jest w sumie 5 DLC, z czego 4 to tylko jednostkowe, a piąte to odblokowujące osobną kampanię Indian z "wypełnieniem" pustkowi na wielkich równinach. To, o które pytasz, zawiera 9 specjalnych (przedpremierowe, z edycji kolekcjonerskich itp.), a wszystkie cztery (bez indiańskiego) łącznie 50 jednostek. Z tym jednak, że rozdzielone nierównomierne. Najwięcej dostali USA, Brytania i Turcja. Turcję, najbardziej "egzotyczną", euroazjatycką frakcję i Brytanię, największą potęgę kolonialną tamtych czasów jeszcze rozumiem, ale USA? No cóż, to plus stworzona specjalnie dla nich "Droga ku niepodległości" wymownie ukazuje politykę CA.
Aha wielkie dzieki ale chciałem się jeszcze zapytac czy polecasz kupić ten dodatek?? Lub z indianami też??
Niezbyt polecam indian. Jeśli chcesz, to możesz, ale i tak NIKT nie bierze na multi indian. Są za słabi. A w singlu nie da się zaprzeczyć, że milej jest grać kimś cywilizowanym i podbić cały świat, a nie dzikusami tylko samą Amerykę.
Ogólnie polecam resztę DLC. Trochę nie fair, że trzeba płacić, ale na szczęście to nie są jednostki dane "na odczep się". Akurat te są bardzo przemyślane i-co najważniejsze-pasujące do frakcji. Dla przykładu Polska. W czystym Empire jedyną zaletą naszej ojczystej frakcji jest husaria. No ale przecież nastała era prochu i antykawaleryjskich bagnetów. Jedyna szansa nie tylko dla husarii, ale dla całej kawalerii to szarża od boku lub tyłu, najlepiej gdy wróg jest związany walką wręcz. A jaka inna jednostka jest również niszczycielska na związanych i stłoczonych wrogów? Grenadierzy. No to Polska dostała grenadierów gwardii, najpotężniejszych grenadierów w grze (i niestety jedyna jednostka, jaką Polska dostała). Jednostka akurat pasująca do manewrów husarii.
Inny przykład, Francja i Brytania. Obie te frakcje mają "w czymś" lepszą piechotę liniową od "przeciętnej" liniówki. Brytania trochę lepszą w strzelaniu (ale normalną w bagnetach), a Francja trochę lepszą w bagnetach (ale normalną w strzelaniu). Jedną z jednostek, które dostały, to, że się tak wyrażę, kopie drugiej frakcji z limitem max. 1 rekrutacji. Francja dostała królewski pułk Deux-Ponts, który jest normalny w bagnetach, ale lepszy w strzelaniu-czyli jednorazowe podrobienie piechoty Brytyjczyków w szeregach Francuzów. Analogicznie u Brytanii. Całkiem ciekawe.
Rosja dostała pułk siemienowski, który jest typową gwardią, a zarazem najlepszą jednostką do walki na bagnety w całej grze. A ponieważ rosyjska piechota liniowa jest żałosna w strzelaniu, ale zarazem najlepszą bagnetową piechotą ze wszystkich liniówek, świetnie to do nich pasuje.
Myślę, że warto kupić. To trochę zdzierstwo, ale przynajmniej to nie są jakieś "na odczep się" i "byle wycisnąć kasę", lecz naprawdę dokładnie przemyślane jednostki.
Ok rozumiem teraz wszystko i wielkie dzięki za pomoc jakbys mi tylko jeszcze powiedział taką rzecz bo chce sie upewnić :) I w multi i w singielplayerze są te jednostki prawda?? I jeśli już od nich dostane ten kod to bardzo bym prosił o wytłumaczenie gdzie i jak go wpisać. A wracając do twojej wypowiedzi to naprawde są fajne te jednostki tylko szkoda że nie można więcej niż jedną rekrutację we Francji i Brytanii. Także wielkie dzięki za twoją pomoc i prosiłbym o odpowiedż na to ostatnie pytanie :)
Przy zakupie przez Steam po prostu w pewnym momencie pojawi się pytanie o wybór formy płatności. Wówczas ustawiasz PaySafeCard i już ci się samo pojawi. A żeby w ogóle zacząć zakup, włącz Steam i zakładkę "Sklep". Tam w wyszukiwarce wpisz "Empire Total War" i już sam powinieneś znaleźć. Osobno każde dodaj do koszyka. Możesz swobodnie wszystko z niego wyrzucać-samo wrzucenie to jeszcze nie zakup. A Po dokonaniu zakupu całość już ci się automatycznie i na zawsze "przyklei" do twojego konta Steam. Tak, są zarówno w multi, jak i w single. I możesz spokojnie w złotówkach. Steam automatycznie ci przeliczy na euro wg aktualnego kursu walut-po prostu znajdź sobie jakiś kalkulator walutowy w necie.
A jeszcze jedno wersja Steam gry to to samo co pełna wersja??
Mam pytanko co do belek doświadczenia jakie zdobywają poszczególne oddziały. W medku 2 gdy dany oddział zdobywa doświadczenie w jego statystykach zwiększa się obrona, atak i takie tam, faktycznie jest to odczuwalne podczas bitew. Natomiast w Empire gdy oddział zdobywa doświadczenie jego statystyki nie zmieniają się, nadal maja tyle samo ataku i obrony, ale czy podczas bitwy te odziały z większym doświadczeniem naprawdę są lepsze od tych bez doświadczenia ? Czy może te belki są tylko na pokaz ?
To błąd gry, naprawiony w Napoleonie, ale wciąż obecny w Empire. "Belki", jak ty to określiłeś, dają premie, ale program "zapomina" zmieniać statystyki na mapie kampanii. Jednak nie martw się, te premie są. Gdy w bitwie klikniesz PPM na jednostkę, to wyświetlone statystyki już uwzględnią premię. Interfejs zapomina je uwzględnić na mapie kampanii, ale bez obaw, na bitwach są. Możesz zresztą przetestować we "Własnej Bitwie".
Jestem zapalonym fanem Medievala II, jednak podbicie całego Starego Świata każdą frakcją może znudzić. Czy w ETW da się grać? Szukam czegoś nowego, brakuje mi bitew morskich w MTW II i nie jestem zbytnio zadowolony ze zdobywania/bronienia miast, dlatego myślę nad przesiadką na ETW. Jak obecnie prezentuje się ta pozycja? Denerwujące błędy po tylu łatkach nadal występują?
Słabo z optymalizacją, ale tak to gra się spoko. AI może nie jest doskonałe, ale też nie jest najgorsze.