Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Łohoho. Ciężkozbrojni hoplici to po SB najlepsza falanga w grze (nie lubię falangitów, mają cienką obronę i morale), w dodatku można ją rekrutować na poziomie koszar za bodaj 2400 czy 4800. Do tego zarąbiście wyglądają. Żyć nie umierać 8-).
Rzym przed reformą od Greków dostaje w tubę aż miło.
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
Krety tylko najemnicze, jazda grecka i osłona dowódcy to jedyna kaw, do walki w zwarciu greków. Ich piechota jest beznadziejna
pff! Bzdury gadasz! Beznadziejna to jest piechota Partii, od Greków się odczep! :D Falanga jest dobra tylko jeśli umie się ją dobrze użyć ;) No i nie ma żadnej piechoty która radzi sobie lepiej z kawalerią wroga ;)
Jednak warto trzymać wojsko w mieście. Ostatnio po zdobyciu Kartaginy i wyruszeniem armią główną zostałem zaatakowany. A w mieście miałem 1 generała (jakiś taki słaby), 2x straż miejska i 3x łucznicy. Przeciwnik natomiast miał słonie (chyba 2x), generała i 3 zastępy piechoty ;) Udało mi się wygrać, choć trudno było słonie pod mury zaciągnąć. Tylko teraz mam pytanie... może by tak powiększyć tą armie w mieście. Armia główna nie jest daleko, ale nie chce mi się non stop wracać.
A nie lepiej samemu uderzyć i przez to odciągnąć przeciwnika od swoich własnych terenów?
Moim zdaniem dobrze jest stworzyć sieć szpiegowską. Wysyłasz szpiegów poza imperium i dzięki temu możesz parę tur wcześniej przygotować obronę danej części granicy ;)
Czy dawanie kasy bądź prowincji, polepsza sytuację z senatem? Nie chodzi i mi oczywiście o frakcje senat, tylko czy senatorzy mnie lubią:)
Nie. Jak jesteś słaby, to Senat cię lubi, a jak jesteś silny, to senatorzy cię nienawidzą.
Tak to działa
Jako pierwszą kampanię wybrałem oczywiscie Rzym. Ale co potem? Pozostałe frakcje wydają sie nudne...i nie wiem, jaka polecacie frakcja tera zagrać?
Iberia albo Tracja ew. Numidia, zupełnie inne style gry moim skromnym zdaniem :D
Fajnie się gra Seleucydami na h/h jak każdy cię atakuje :P