Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.5 (nowa sztuczna inteligencja
wino... - przechodzimy na PW, bo widzę, żę się okopujesz a ja nie mam złej woli. Nie dopisuj niczego do postów które już dostały odpowiedź, bo możesz tym ośmieszyć autorów tych odpowiedzi. - Pozostaw je takie jakimy były w pierwowzorze - tak trzeba wino.
Nie chcę off-topu dlatego nawiązuję do samego AI - wiem, że nie ma 30-turowego PON-u i wiedziałem to z opisu ale tam jest zakładany góra kilkunasto turowy i to na 70% o ile dobrze zapamiętałem a nie zaglądałem dzisiaj ponownie. Napiszcie wreszcie coś o własnych spostrzeżeniach bo na razie to chyba się wykłócamy a Ci co piszą o samym Ai są tak oszczędni w konkrety, że nie wiele można się dowiedzieć.
Edit:
Spróbuję cofnąć się do sava gdzie nie byłęm jeszcze odkryty na granicach z Cesarstwem i zagrać jakbym nie miał sojuszników. potem napiszę swoje wrażenia z rozgrywki na tym najnowszym AI. - Nie będą to wypowiedzi w stylu "zagrajcie i zobaczycie" bo to nie są żadne odpowiedzi. nie pomagacie też samemu Piterowi, chyba, żę piszecie konkrety do niego na PW, mam przynajmniej taką nadzieję.
Gnejusz wrażenia z grania na dawnym ai są subiektywne, niedawno twierdziłeś, że oryginalne ai jest do niczego w Bellum, teraz stawiasz je za wzór (wg mnie oryginalne ai z Bellum jest więcej niż dobre). Ja swoje zdanie wyraziłem, jedyny sposób by kilka albo kilkanaście Osób zagrało dłuższe kampanie i cos napisało. Ai w wersji 3.5 jest od wczoraj do pobrania, poczekajmy, to za krótko na rozegranie dłuższych kampanii.
Cha - nigdy nie stawiałem za wzór oryginalnego bo nie szanuje sojuszy, psuje bezpodstawnie relacje pomiędzy państwami i... - Ech... nie ważne. Chwalę samą walkę w Ai z oryginału, komputer jak walczy to póki co robi to świetnie, reszta jest do zmiany i właśnie tego szukam. - Dobrej polityki z poszanowaniem sojuszy i nie psucia się relacji z powietrza i dobrej walki jak już jest wojna. Co do reszty to pogram i napiszę jak obiecałem.
edit:
Wróciłem do 9-go sava i obstawiłem porządnie Ołomuniec, Cesarstwo w kolejnej turze obległo Pragę więć wysłałem oddziały z Ołomuńca - dołączyłem do oblężenia i zmieniłem turę. Tym razem to ja oszukałem ich bo wycofałem się z ich szturmu i jak odpadli to sam wziąłem miasto z mocno już poharataną załogą. potem było gorączkowe ściąganie oddziałów do Pragi żeby nie uznali mnie za łatwy kąsek. - kolejna tura i tutaj miłą niespodzianka - Ruś kijowska walczy z Nowogrodem a Grodno cały czas jest bezpańskie - mam bufor na kilka tur. W 14-ej turze niemiłą niespodzianka bo na Kraków uderzają sojusznicy Węgrzy - miałem z nimi relacje na 7 a moja potęga w skali komputera oceniona była na 5 - ich na 4.
Cofnąłem się do wcześniejszego sava - podpakowałem Kraków i zmiana tury ale uderzyli na Ołomuniec - odbiłem tą armię posiłkami z Pragi dałem i zmianę tury. Patrzę a tutaj walą na Ołomuniec 4silne armie. Już myślałem, że komputer oszalał i nie pogram sobie ale wpisałem komendę toggle_fow żeby zobaczyć co się rzeczywiście dzieje. Południowe granice na Węgrzech praktycznie nie bronione, pod Ostrowę podchodzi Bizancjum, pod Soli Wenecja. - Jest dobrze myślę ale pod warunkiem, że zaatakują a nie będą spacerować. - patrzę na Cesarstwo a oni koncentrują się koło Rosenburga i nie mam złudzeń w jakim celu. Już myślałem, że komputer gra jednak 90% przeciw mnie ale... Po przewinięciu tury Bizancjum i Wenecja atakują Węgry, jedna z armii pod Ołomuńcem im się buntuje a Francuzi koncentrują się po Gand )bodajże) będącego w rękach cesarskich. rozbiłem jedną armię pod Ołomuńcem i przewinąłem turę ale na podglądzie.
Piękna walka o Bagdad który atakuje Syria. Abisydzi podciągają posiłki ale Syria robi to samo, Dania tłucze się z Norwegią aż skry lecą, komputer ładuje jednostki na statki przy nabrzeżach i widzę, że dzieje się dużo. Jeżeli Francja uderzy na Cesarstwo to wezmę Węgrom najbliższe prowincje i pójdę na Nowogród.
Piszę rozwlekle bo zagrałem raptem 17 tur a chcę coś przekazać co może zachęcić do pogrania na tym Ai ale jeszcze bez wydawania opinii. Dżihad na Konstantynopol poszedł około 15-ej tury więć około 2 razy szybciej niż na oryginale.
Jak jeszcze coś pogram to dopiszę ale póki co komputer nie gra tylko na gracza ludzkiego jak już brzydko podejrzewałem, możę być tak, że sytuacja wydaje się już beznadziejna ale kolejne tury mogą wiele odmienić. komputer gra chyba lepiej kupcami - trzeba chronić ich mordercami co jest ciężkie w początkowej fazie gry więć lepiej nie wysyłać ich za daleko. Na sojusze nie liczcie bo nie odgrywają roli w zabezpieczeniu granic ale to samo jest w oryginale. koncentracja wojsk póki co jest, desanty pewnie też będą bo statki są napełniane wojskiem Dobrze, że dałem mapkę na podgląd bo raczej skresliłbym to Ai ze względu na "tendencyjność" a pomyliłbym się tak robiąc. Jak dla mnie brakuje realii w polityce - choćby przez respektowanie sojuszy ale póki co widziałem to tylko w SS i Mos choć w to oostatnie grałem zaledwie 77 tur.
Komputer tak skupia się na graczu, bo Araven często narzekał, że dyplomacja jest łatwa, ale już na poziomie medium komp traktuje gracza prawie tak samo jak inne frakcje komputerowe, na poziomie trudnym atakuje trochę częściej, a na bardzo trudnym komp już zdecydowanie częściej stara się uderzyć na gracza niż na inne frakcje.
Dobrze mi się gra na tym AI. mam już 118 turę i dzięki temu, żę nie ma 30-turowego PONA komputer nie rzuca się po jego zakończeniu na gracza i rozszarpuje w strzępy. Na tym AI komputer fajnie walczy na całej mapce, w dyplomacji dzieje się wiećej niż w oryginale. Po raz pierwszy grając w Bellum w 24 turze miałem podpisane wszystkie umowy handlowe. Dyplomaci krążyli tak intensywnie już od samego początku, że zdarzało mi się spotykać pod jakimś miastem po trzech i skwapliwie z tego korzystałem. W Bellum mniej uwagi poświęcono flocie, tutaj nie widzę dużej różnicy ale grając Polską nie przeszkadza mi to zupełnie. Póki co wolę to AI od oryginału i polecam Wam do wypróbowania - szkoda, że nie respektuje sojuszy, musicie się z tym pogodzić. - Dobra robota Piter - dzięki.
Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.6 (nowa sztuczna inteligencja
Zachęcam do zagrania na ai Pitera wersja 3.6 z 17.06.2013 link w poście nr 1. Testowałem je, jest to porawiona wersja 3.5, ale zmiany są znaczne. Poprawiono dyplomację, kwestię wasalizowania, to ai nie zaatakuje sojusznika przy relacjach 9/10 i 10/10. Mam takie z Polską a gram Danią teraz i nie atakują mnie długo. Na VH jest ciekawie. To ai często uderza w kilku miejscach, jest bardzo dobre. Ta wersja będzie w nowej instalce megasubmoda, jaką szykujemy. Ja oryginalne ai uważam za dobre, ale to jest nieco lepsze. I potrafi mnie zaskoczyć, bo oryginalne mam roztrzaskane, co do zachowań.
Chyba Bellum się nudzi, bo zainteresowanie nowymi wersjami AI jest coraz mniejsze, a te nowe wersje są o niebo lepsze niż stare, które miały po kilkadziesiąt pobrań :) (ta tylko 10)
Plus pobrania z Megasubmodem. To naprawdę dobra wesja ai, ja na nim gram, bo potrafi zaskoczyć. Najlepsze z ai Pitera i raczej lepsze od oryginału.
No właśnie, nie zapominaj, że Twoje AI jest w megasubmodzie, więc jak ktoś pobiera megasubmoda to nie pobiera osobno Twojego AI.