Ja ostatnio nie gram w EU 4 (zapis z CK II musi się przygotować), ale wygląda na to, że trzeba będzie się przyjrzeć zmianom.
Wersja do druku
Ja ostatnio nie gram w EU 4 (zapis z CK II musi się przygotować), ale wygląda na to, że trzeba będzie się przyjrzeć zmianom.
Ludzie pisali i mówili, że nie można się zawieść. Mają rację. Paradox może i ma kretyńską polityką odnośnie modów (zbyt bardzo pilnują swoich praw autorskich), ale jeśli chodzi o rozwijanie gry (i to za darmo!) to wykonują pierwszorzędną robotę.
Jak po tym ostatnim patchu zmienić ustój grając Polską?
Jeśli masz monarchie elekcyjną musisz czekać na odpowiednie i dość bolesne eventy w 16/17 wieku i przy okazji uważał bym aby nie wskoczyły Pacta Conventa, które wyskoczą, jeśli dostaniesz władce z jedną z cech o wartości 1.
Hm... skończyłem tuż przed chwilą rozgrywkę w CK II (nareszcie dobiłem do 1453), przekonwertowałem save i nie mogę go odpalić - ikona jego zaznaczenia jest szara, a dopisek sugeruje, że jest niekontabilny z najnowszą wersją EU. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? Nie po to podbijałem całe Indie, nie po to powołałem RON "od morza do morza", nie po to jestem niekwestionowanym panem całej Hiszpanii, Afryki, Bliskiego Wschodu i Persji, by nie móc kontynuować gry! Siliłem się na to, by czerpać zyski z handlu w EU, a tu - bęc! Dodam, że nie modyfikowałem gry aż tyle, by doszło do jakiegoś błędu gry - po uruchomieniu normalnie działa. Jedyne zmiany to:
a) w CK II: zmodyfikowanie limitu wasali i rozmiaru domeny, by odpowiadał potrzebom mojego państwa i zmiana skórki Polskiego soldata z wschodniej na zachodnią.
b) wydłużenie czasu gry do 4000 roku i zmiana skórki naszych soldatów na zachodnią ze wschodniej na zachodnią.
Czy w/w. zmiany bądź najnowszy patch tak namieszał w plikach, żeby uniemożliwić konwersję save'ów?
Z tego co wiem póki co konwerter nie działa i to oficjalnie. Na stronie paradoxu jest pewnie coś o tym szerzej napisane. O ile się orientuję na chwilę obecną wydają co i rusz jakiegoś betapatha naprawiającego CK2 więc konwerter poszedł pewnie w odstawkę i trochę sobie poczekasz.
Witam,w EU IV gram od wczoraj.Gra mi się bardzo podoba.W poprzednie części serii nie grałem.Chciałem się zapytać co zrobić ,aby przemieścić armie z Gibraltaru do Afryki(prowincja Tangiers).Mam flotę na cieśninie Gibraltarskiej.Przy okazji w jaki sposób można podzielić armie i czy to normalne ,że po wygraniu wojny buntownicy na terenie mojego państwa zniknęli ,bez ,żadnej interwencji(chyba,że przy okazji jakiś ewent przegapiłem).
Albo klikasz armią na statki które są już na morzu (musisz mieć odpowiednio dużo transportowców) albo wpływasz statkami do portu danej prowincji i w armii klikasz attach to navy (czy jakos tak, już nie pamiętam) a armia automatycznie łączy się ze statkiem. Jeżeli na ekranie floty zezwoliłeś na automatyczne przenoszenie jednostek to wystarczy kliknąć armią na Tangiers i potwierdzić wyskakujące okienko. Armię dzielisz bodajże w split troops (w ekranie armii dwie strzałki, tam wszystko masz zresztą opisane :)), a wygrana wojny nie powinna mieć wpływu na bunty, aczkolwiek gra doskonała nie jest, na starym systemie buntów często wyskakiwała informacja o buncie a buntu ni widu ni słychu.
Dzięki zaraz spróbuję. Odnośnie buntów chodziło mi bardziej o sytuacje zajęcia przez buntowników 3/4 mojego państwa(moja armia była w całości zajęta wojną) i po wygraniu wojny buntownicy nagle przerwali swój triumfalny podbój i całkowicie zniknęli.Z armią poradziłem już sobie:znalazłem przycisk dzielenia armii na pół.
Nie, to musiał być błąd.
A nie musisz tylko dzielić na pół możesz też wybierać konkretne pułki, tymi dwoma strzałkami (potem sprawdzę nazwę tego przycisku), jest na prawo od pułków.