Cytat:
Nie bardzo rozumiem ? wg mnie to akurat bardzo dobrze, że przywiązywał dużą uwagę do autoramentu cudzoziemskiego w przypadku wojny z takim nieprzyjacielem jak Szwedzi.
Już tłumacze. Logiczne jest to, że RON nie zaciągnie tyle wojska cudzoziemskiego, żeby przewyższyć Szwedów w dziedzie wojowania w stylu zachodnim. Zwłaszcza, że nasz system finansowania armii był niewystarczający. Rekonstrułowanie wojska narodowego (z odpowiednia liczbą husarii) przynajmniej zapewniłoby naszym siłom przewagę w pewnych kwestiach. Oczywiście najlepiej by było powoływać wojsko skłądające się zarówno z sił uzbrojonych na nasz jak i na zachodni wzór.
Cytat:
autoramentu krajowego wcale nie zaniedbano
Autorament krajowy został zaniedbany
Cytat:
To zależy co Szwedom udałoby się osiągnąć do czasu tej śmierci, skoro mieliśmy poważne problemy(i to już przy wsparciu cesarskich i Brandenburczyków) z tymi wojskami, które zostały na północy RON, to co dopiero z całymi siłami szwedzkimi
W 1656 jakoś sobie radziliśmy z armią Szwedzką i Brandenburską. W 1657 doszliby po stronei szwedó siemiogrodzianie a po naszej cesarscy.
Odnośnie tych problemów. Zwróc uwagę, że w 1657 zajmowalismy się głównie Rakoczym, w 1658 byął wyprawa do Danii i wznowienei wojny z Rosją, logiczne jest więc odroczenie odbijania reszty twierdz na później.
Cytat:
Ze znacznym udziałem sprzymierzonych, podobnie na wyspie Als i przy wsparciu floty holenderskiej.
Doszło do bitwy Czarniecki miał mniej liczne siły i wygrał Karolem.
Cytat:
Jak nie dochodziło a choćby Walmozja,Górzno o których już była mowa ?
W której z nich dowodził hetman? Doczytaj zdanie do końca.
Cytat:
a pod Tczewem nie przegoniono naszej husarii z pola ?
Ja wiem, że to wielki triumf dla Szwedzkich , że pokonali ( z wielkim trudem bo chwile wcześniej polskie chorągwie dały sobie rady z innymi siłami szwedzkimi) kilka chorągwi, ktore nie zdazyły się wycofać
Cytat:
nie ma mowy, to jednak nieźle namieszali, w znacznym stopniu przyczynili się do zwycięstwa obozu protestanckiego,wywarli ogromny wpływ na ówczesną wojskowość......
Ja nie podważam znaczenia sił Szwedzkich, podważam tylko marginalizowanie siły polskiej sztuki wojennej z lat 1600-1648
Cytat:
Szwecja jest moim faworytem tak mniej więcej od lat 20-30tych do końca lat 50tych
Nie
Cytat:
Zależy którą, spahisowie lenni, których było najwięcej taką jazdą raczej byli, co innego kapikularni i jednostki gwardii np silahdarowie, ci już prezentowali lepszy poziom, ale do naszej jazdy ciągle im było daleko.Nie uważam również aby górowali jakoś np nad jazdą cesarską, może jedynie liczebnie.Tak jak pisałem, wg mnie najlepszą jazdą osmańską byli Deli.
Chodzi mi o tych kapikularnych.
[