Jak dla mnie będzie to jakaś mniej ciekawa frakcja, bo pewnie te lepsze odkładają do DLC.
Wersja do druku
Jak dla mnie będzie to jakaś mniej ciekawa frakcja, bo pewnie te lepsze odkładają do DLC.
Raczej te główne frakcje jak właśnie Rzym, Kartagina, Macedonia, Galia, Partia, Seleucydzi będą w podstawce, a w DLC będą przeróżne mniejsze typu Pont, Numidia...
W sumie, to Seleucydzi mogą być - dowiemy się, co zmajstrowali z mapą w tej części i jakie prowincje zabiorą im ;)
Prawdopodobnie będą właśnie te frakcje grywalne + pewnie jeszcze Ateny (lub Sparta/Rodos) i Egipt. 8 frakcji to bardzo mało :/ Zrąbali to -_-
Ja na 90% jestem pewien, że tak będzie wyglądała lista:
1. Rzym
2. Kartagina
3. Macedonia
+
4. Seleucydzi
5. Ptolemeusze
6. Partia
7. plemię celtyckie
8. plemię germańskie
Chyba, że CA pojedzie po całości i da najważniejsze frakcje w momencie rozpoczęcia gry. Moglibyśmy nie ujrzeć wtedy ostatnich 3 frakcji z listy, a zamiast tego więcej państw hellenistycznych. Uważam to jednak za mało prawdopodobne z marketingowego punktu widzenia. Musi być przynajmniej jedna frakcja barbarzyńska i wschodnia. Nie wyobrażam sobie wyłącznie Rzymu i kultur hellenistycznych. Pozostałe 5 frakcji najbardziej pasuje pod tym względem. Może nas zaskoczą i nie będzie Ptolemeuszy, ale tego bym nie zniósł.
Co do Celtów to już są pewni bo pokazywali druidów, wszak symbol kultury i zwyczajów Celtów. Partia też najprawdopodobniej będzie, bo to jeden z głównych wrogów Rzymu. Ptolemeusze powinni być, to przecież jedna z największych potęg północno-wschodniej Afryki, wraz z Seleucydami.
A właśnie ciekawe jakie greckie polis będzie, najprawdopodobniejsze będą chyba Ateny, ewentualnie Sparta, to dwa najsilniejsze państwa w Helladzie, nie dołączenie ich do grywalnych frakcji byłoby wielkim ciosem dla wielu graczy.
Dla mnie wielkim ciosem będzie brak Związku Etolskiego, jak zamiast bitnych górali dadzą Ateny lub Spartę, to tylko dowiodą tym, że kompletnie nie orientują się w rozkładzie sił wśród państewek greckich w połowie III wieku p.n.e.
Związek Etolski mało kto zna, a takie Ateny i Spartę prawie każdy, a muszą się zmieścić w tych 8 frakcjach, więc najpierw trzeba zrobić te najsłynniejsze i najsilniejsze, te mniej znane jeśli już będą to w DLC.
Masz rację, ale zanosi się, że w ogóle nie będzie Etolów :( Jak już mają wybierać między Atenami a Spartą, to już lepiej byłoby jakby dali Spartę, oni przynajmniej próbowali coś ugrać na Peloponezie i walczyli z Macedonią.
Edit. Poza tym jeśli trzymać się kryterium potęgi wojskowej, to Etolowie zmiatali tak Ateny jak i Spartę.
KLA
Lista ok, tyle,że wśród 8 'podstawek' miałoby zabraknąć państewka greckiego? Chociaż pozostaje DLC
Lwie Serce
Z marketingowego punktu widzenia owszem, ale tu znowu naginamy historyczność (bo to związki Achajski i Etolski były silne w przeciwieństwie do Aten bądź Sparty, jeśli mówimy o czasie po 242 r.p.n.e)