Re: Stainless Steel - Real Recruitment / Real Combat
a ja mam takie pytanko dotyczące samej gry:
na wstępie napiszę, że gram Polską we wczesną kampanię... (oczywiście z modpackie'm RC/RR 1.3)
1. Czy to jest błąd moda, czy też tak po prostu on ma, że mało dzieci mnie się rodzi? :) Mam niby synka, który ma żoneczkę, oboje zdrowi (brak cech które zmniejszałyby ilość dzieci) i są ze sobą bodajże 10 latek i nic... zero dziateczek...
2. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby król kogoś adoptował...
3. Nie zdarzyło mi się, aby jakiś kapitan po wielkiej wygranej został zaproponowany na generała...
4. Ponadto czy ten mod tak ma, że.... jest dużo kasy? Ja po kilkunastu turach miałem zarobek rzędu 3000-4000 (utrzymując całkiem sporą armię ze względu na upierdliwych Litwinów i Cesarstwo Niemieckie) a po kolejnych kilkunastu już 5000-6000 na turę...
5. Co robić, żeby pozbyć się nie wiem czemu przyklejonej Polsce reputacji "Dubious"... buduję kościoły, nawracam i dalej mam tę reputację...
Generalnie jednak gra się bardzo fajnie (gram na H/H)... rebelianci mi nawet miasto zdobyli, bo wylazłem za dużą liczbą wojaków z niego :) - dokładnie Wrocław... Trochę AI chyba szwankuje, bo nie wiem czemu jak ja atakuję, to oni lezą na mnie, a ja spokojnie stoję, posiekam ich łucznikami i dobiję piechotą, albo jazdą (Nobles lub Strzelcy)...
@jepetto1 niestety nie...
@modem no bez przesady jak się coś kombinowało z plikami moda to nie ma się co dziwić,że potem są CTD.
Chyba, że piszesz o BGR, ale usuwanie tego nie powinno mieć wpływu na grę jeśli wcześniej tego nie uruchomiłeś ?
@PioterC
Ad. 1 Tak już jest.
Ad. 2 Teoretycznie może się to zdarzyć.
Ad. 3 Mi się zdarzyło. Chyba raz.
Ad. 4 W Early Camp. jest dużo kasy, ale po pewnym czasie (dosyć długim) powinno się to zmienić. Problem polega na tym, że trzeba długo czekać na rozbudowę osad, bo kiedy już zaczną przeważać wielkie miasta to ceny pojedynczych budynków zredukują dotychczasowe oszczędności (a do tego dojdą koszty utrzymania lepszych jednostek).
Ad. 5 Tu chyba bardziej chodzi o stosunki z innymi frakcjami niż rozwój religijny.
Co do bitew to faktycznie czasem AI mimo usilnych starań nadal nie za bardzo wie co ma robić, ale i tak jest lepiej niż było.
Z każdą kolejną odsłoną RR/RC jest w tej kwestii nieco lepiej.
no lepiej napewno jest... widzę po oblężeniach zamku, że jak atakuję, to muszę się liczyć z dość znacznymi stratami, a nie jak kiedyś wystarczyło że lepsza jednostka na mury wlazła, to dwa oddziały milicji wykosiła... tutaj w tyłek dostaje... no i łucznicy strzelają z murów a nie stoją w środku osady, a jak idzie moja piechota to się wycofują a nie walczą... także plusy napewno są... mimo to jeszcze parę kwestii mogłoby być lepiej rozwiązane...
Ale powiem jedno... Polscy Strzelcy są THE BEST! :D
Ja wiele razy sie przeliczyłem z siłami, np oblegając Prage garnizonem Krakowa, lub atakując krzyżowców całą armią Płocka i Torunia na starcie Late kampani. Co do adopcji to występuje ona wtedy gdy masz mało generałów lub szybko zdobywasz kolejne prowincje.
Cytat:
Zamieszczone przez jepetto1
Ja wiele razy sie przeliczyłem z siłami, np oblegając Prage garnizonem Krakowa, lub atakując krzyżowców całą armią Płocka i Torunia na starcie Late kampani. Co do adopcji to występuje ona wtedy gdy masz mało generałów lub szybko zdobywasz kolejne prowincje.
hmmm... miałem 3 puste prowincje i nikt nie przyszedł... to pewnie trzeba ich więcej... tak jak teraz gadamy to przyszedł mi pewien pomysł, żeby była możliwość rekrutacji jakiegoś zarządcy/gubernatora/burmistrza, który mógłby zawiadywać w prowincji gdzie nie mamy możliwości posadzenia swojego członka rodziny... nie wliczałby się do rodziny, staty miałby powiedzmy 50% maks (zarządzanie), kilku wojaków przy boku w razie konieczności walki - gdzieś w jakimś modzie to Rome widziałem coś takiego...
Właśnie o BGR mi chodziło (zapomniałem po prostu jak to sie nazywa :D ),usunąłem go przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kampanii.
Jeszcze na TWC znalazłem wypowiedz kogoś kto ma podobny problem i pisał że pomógł mu ten sposób http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=326815 z tego wątku,tylko że u mnie nie jest za dobrze z ang. więc mógł by ktoś zobaczyć o co z tym chodzi ?
W skrócie:
- wchodzimy w folder SS otwieramy Stainless_Steel_Kingdoms.cfg
w akapicie [io] dodajemy
disable_file_cache = true
czyli powinno być:
[io]
file_first = true
disable_file_cache = true
teraz usuwamy ...SS/data/world/maps/base directory/map.rwm
To powinno wystarczyć choć nie wiem czy to coś pomoże... w razie czego łatwo te zmiany usunąć.
A co do BGR nie powinno się go w ogóle ruszać, bo domyślnie i tak jest nieaktywny. Może jednak to miało wpływ na CTD.
Dzięki Kyuzo za pomoc w tłumaczeniu ;),zobaczymy czy to pomoże.
Mam też drugie pytanie,czy da sie jakoś zamienić modele i tekstury Huzari z tej paczki na Skrzydlatą Huzarie (jeśli istnieją wgl jakieś modele i tekstury) no i czy taka podmiana spowoduje może jakiś wzrost prawdopodobieństwa CTD.
Tutaj niestety nie wiele mogę pomóc. Odsyłam do tego lub tego tematu. Kyuzo
Cytat:
Zamieszczone przez PioterC
Cytat:
Zamieszczone przez jepetto1
Skąd masz tyle członków rodziny po 37 turach?? Grasz w czystego SS 6.1 czy RC/RR 1.3?