Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Mam ustawione na medium nie z powodu spadku wydajności, tylko przyzwyczajenia. Od Rome 1 w każdy tytuł gram na skali jednostek normal/medium. Być może na rozmiarze ultra będzie się mi cięło, a być może nie - nie będę sprawdzał, bo nawet jak by chodziło tak samo płynnie, to będzie się mi źle grać.
Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Misiak]Niech ktoś się wypowie z Laptopowców jak tam to wygląda.
Nie jest najgorzej u mnie. Mam lapka i3-380M, 8GB DDR3, GF 610M. Inna sprawa, że mi nie zależy na graficznych fajerwerkach, zmniejszylem wielkosc jednoskti, jakość grafiki obniżyłem i zmniejszyłem nieco rodzielczość. Oczywiście zawsze mogłoby być lepiej - ale nie narzekam...
Mój pierwszy post na forum witam wszystkich.
A więc tak :
AMD Athlon II X 4 640 3.00 GHz
Radeon HD 7770 1GB OC DDR5
GoodRam 8GB 1333MHz
1440x900
Windows 7 64 bit
Jak widać sprzęt szału nie robi średnia ilość FPS 30 jakość jednostek mam na extermalnych reszta to bardzo wysokie - wysokie.
LAPTOP: Acer Aspire 5750g
procesor: i5-2410m 2,3 -2,9GHz
karta graficzna: Nvidia GeForce 540m 1 Gb, 128 bit (sterowniki v.320.49)
pamięć ram: 4 Gb ddr3-1333
dysk twardy: 1 TB
system operacyjny: Windows 7 64 bit
rozdzielczość: 1366x768
ustawienia:18-25 fps
[spoiler:2k34om1m]http://img821.imageshack.us/img821/5102/kycg.jpg[/spoiler:2k34om1m]
na 4Gb patch, bez niego 2-3 fpsy mniej. Zdaża się zacinka przy szybkim przewijaniu mampy strategicznej, lub przełączaniu na mapie taktycznej mapy kampanii.
udało mi się rozwiązać mój problem - wystarczyło zmniejszyć rozdzielczość i śmiga, tylko od czasu do czasu trochę się zacina ( tylko przy czytaniu raportów z tury) ^^
Przemysł II powiedz mi proszę ile czasu traw mniej więcej przeliczenie tury?
U mnie na ASPIRE 7540G (trochę słabszy niż Twój) zajmuje około 3-4 minut - tragedia za to symulacja bitew działa świetnie.
tura (koło 40) trwa mi 2 minuty. Ładowanie bitwy mniej więcej tyle samo. Co do odmulenia kompa, to nie miał jeszcze formata (ma 2 lata).
Core I5 Ivy Bridge, Radosław 7950, 8gb RAM, gra na SSD.
Ustawiło się z automatu na ekstremalne...i działało super w prologu. W kampanii dusi się przy większych bitwach. Po przejściu na wysokie jest ok.
Mapa kampanii działa ok...tylko jak za szybko przesuną lub zrobię zbliżenie to mam zacięcie...tak jakby nie nadążało z doczytywaniem.
Czasy ładowania: Mapa kampanii ok. 10 sekund. Mapa bitwy ok 15 sekund...może mniej. Czas ładowania bitew morskich ok. 5 sekund.
Tura - w okolicach 40 tury trwa to około 45 sekund.
Trochę już nie mam cierpliwości do tej gry. Robię sobie czasem własne bitwy, tak żeby popatrzeć jak się żołnierzyki piorą. Ustawiam sobie 2 pełne armie i puszczam bez ładu i składu. Wszystko na ogół chodzi pięknie, bez wielkich ścin, w sumie fajnie się na to patrzy.
Przed chwilą skończyłem grać kampanię, na tych samych ustawieniach jak wspomniane bitwy. Gra potrafi mulić przy 5 jednostkach w bitwie (tak 5!), dodam że na normalnym płaskim terenie. Atak moich 4 jednostek na 1 przeciwnika, gra potrafi mulić zanim do siebie dotrą, nagle przestaje mulić, wszystko pięknie... by znowu zacząć mulić po 2 minutach (mam mod wgrany to nie uciekają tak szybko :-)). Nie potrafię już zrozumieć co i dlaczego tnie. Raz chodzi dobrze, raz źle, nie widzę żadnej prawidłowości. Wielka bitwa - nie tnie, mała - tnie, połowa bitwy tnie, połowa nie, albo w kratkę... Całe szczęście, że mapa kampanii jest konsekwentna i tnie ciągle :P a może jednak nie, bo po rozpoczęciu gry pierwsza tura chodzi ładnie... i3 540 3,07 GHz, radek HD5750, 4GB ram.
panowie mam taki oto sprzęt
toshiba satellite l650-11f
procesor inter dual core i5 430m 2.27 gh
grafika radeon 5650 1 gb
ram 4gb
windows 7 64 bity
i właśnie mam pytanie czy powinno strasznie przycinać bo ja mam średnio 30 klatek na sekunde