Re: Pytania początkujących graczy
rutek podbij kilka prowincji i zacznij handel z każdą możliwą frakcją na początku gry nie będą zbyt chętni ale jak już podbijesz około 3 prowincje (nie miasta) kilka większych szlaków handlowych powinieneś już stworzyć i da ci to przychód w okolicach 4000-5000.
Jaki masz balans żywności i ładu publicznego? Rozwijasz technologie cywilizacyjne?
Nie masz za dużo punktów rekrutacji?
To wszystko musi byc odpowiednio zbalansowane. Nadwyżka jedzenia jest dobra, ale nie powinna ona odbijac się negatywnie na finansach. Jeśli masz za dużo jedzenia, to np. zmień miejsca połowów(jeśli masz) na porty handlowe.
No i czy zajmujesz pełne prowincje, czy z kilku po trochu? Włączyłeś jakies edykty?
Jest dużo waznych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę.
Najpewniej masz po prostu zbyt dużą armię niżby Ci na to pozwalała sytuacja ekonomiczna. Nic odkrywczego tu nie napisałem, ale to jest najprostsze rozwiązanie, tu nie chodzi o to, żeby robić tak dużą armię jak tylko się da, ale trzeba zrobić jak najmniejszą jaka tylko wystarczy na nasze potrzeby, zwłaszcza na początku. Skupiaj się też na budowie różnych farm i warsztatów a nie koszar w pierwszej kolejności, bo i tak masz przewagę jakościową nad AI. Pozawiązuj parę umów handlowych, zwykle za małą dopłatą większość sąsiadów się na nie zgodzi.
Warto także zwrócić uwagę na posiadanych najemników, bo taki oddział jazdy to nawet -400/500 denarów, nawet słaba piechota najemna to koszt -200/300 na turę ;)
Dzięki panowie.
Tych umów już mam trochę i tak jak mówicie czasem 200 denarów przekonuje kogoś na umowę (a to zachłanni!) aczkolwiek z tego kokosów nie ma. Zajmuje całe prowincje a przynajmniej się staram żeby móc wprowadzać edykty. Armii nie mam dużo, ale widać i tak za dużo, najemników unikam jak ognia, bo tchórzliwe to i żarłoczne.
Technologie rozwijam po równo. Jedzenia mam sporo, muszę to zmienić, tylko jak skoro mam 400 denarów na stanie :P Trochę się udupiłem patrząc w tył przeszkoleniem wojsk na wyższe, co za sobą pociagneło i koszty szkolenia jak i utrzymania późniejszego. No nic trzeba walczyć.
Muszę się przestawić z myślenia z poprzednich serii i zacząć myśleć globalnie :)
Dzięki i powodzenia w waszych bojach.
Cytat:
Zamieszczone przez ziutek913
Mam pytanie gram sobie rzymem odblokowałem i zbudowałem garnizon oddziałów pomocniczych IV co z godnie z encyklopedią powinno mi udostępnić pomocniczych lucznikow kretenskich lecz ja ich dalej nie moge rekrutowac dlaczego ?!
jednostki z garnizonów pomocniczych możesz rekrutować tylko w wyznaczonych miastach ( w przydatku łuczników kreteńskich jest to Sparta,Ateny i wyspa Kreta) co zresztą jest dobrze opisane w encyklopedii :P
Ps. Przeglądając encyklopedie i patrząc na koszary wojsk pomocniczych , kliknij aby wyświetliło ci opis danej jednostki i z prawej strony będziesz miał napisane w jakich miastach możesz rekrutować daną jednostkę.
kurfa muszę aż tam zapierniczać po łuczników ?! Czy rzym ma jakiś łuczników których może sam rekrutować ?
Zdaje się tych syryjskich pomocniczych, ale to nie wiem do końca gdzie, możliwe że w Syrii :P Ale kreteńskich zawsze można nająć, są dostępni w Grecji.
Cytat:
Zamieszczone przez rutek21
Dzięki panowie.
Tych umów już mam trochę i tak jak mówicie czasem 200 denarów przekonuje kogoś na umowę (a to zachłanni!) aczkolwiek z tego kokosów nie ma. Zajmuje całe prowincje a przynajmniej się staram żeby móc wprowadzać edykty. Armii nie mam dużo, ale widać i tak za dużo, najemników unikam jak ognia, bo tchórzliwe to i żarłoczne.
Technologie rozwijam po równo. Jedzenia mam sporo, muszę to zmienić, tylko jak skoro mam 400 denarów na stanie :P Trochę się udupiłem patrząc w tył przeszkoleniem wojsk na wyższe, co za sobą pociagneło i koszty szkolenia jak i utrzymania późniejszego. No nic trzeba walczyć.
Muszę się przestawić z myślenia z poprzednich serii i zacząć myśleć globalnie :)
Dzięki i powodzenia w waszych bojach.
No ja płaciłem ponad 3000 za niektóre umowy, żeby tylko podpisać jak najwięcej od samego początku gry. Musisz rozwijać miejscowości gdzie masz surowce strategiczne, to zdecydowanie zwiększy wymianę handlową. Jeśli chodzi o drzewko technologiczne, to moim zdaniem najlepiej jest rozwinąć armię do poziomu legionistów a następnie przestawić się zdecydowanie na filozofie i gospodarkę. Ja po 80 turach gry na "legendarnym" Rzymie utrzymuję tylko jeden garnizon legionistów w samej stolicy, wszystkie inne budynki z moich 23 miast są budowane aby zachować balans między żywnością a ładem publicznym.
Moje pytanie jest innego typu, w Rome I kiedy coś zbudowałem na mapce kampanii to ten budynek pojawiał się też w bitwach. Czy w Rome 2 miasto "rozbudowuje" się tylko na mapie a w bitwach jest zawsze to samo ? Byłoby to co najmniej dziwne zważywszy na to że kiedyś dało się to zrobić dobrze na starym silniku a na tym nowym jest taka kaszana. Dzięki za odpowiedź.