Kilka turek jest blisko, także jakby doszły i bym wstrzymywał, to będą najprawdopodobniej w czwartek na wieczór, najpóźniej w piątek wieczorem. Proszę o cierpliwość.
Wersja do druku
Kilka turek jest blisko, także jakby doszły i bym wstrzymywał, to będą najprawdopodobniej w czwartek na wieczór, najpóźniej w piątek wieczorem. Proszę o cierpliwość.
Wolna jest na pewno:
- Gruzja w MKO 26 (o sytuację i hasło pytajcie Matiska)
Nie jestem pewien, ale możliwe że wolne są:
- Genua w MKO 26 (spytajcie GRUHĘ lub Maryniasza)
- Dania w MKO 23 (spytajcie Marata czy oddaje czy gra dalej)
No i Gruzja w wko35.
Nacje po Techniku do rozdania, z tego co ja wiem:
WKO 35 - Węgry - sytuacja dobra, sojusz min. z moim Mediolanem, w razie pytań gg/pw do mnie
WKO 32 - Gruzja - Wojna z Bułgarią, sytuacja chyba nie najgorsza
Wolny też Egipt w MKO 29, można sobie powalczyć :)
Brać póki można :D
Wolna jest Sycylia w wko 34. Sojusz z Mediolanem i Wenecją. Wojna z HRE i chyba Aragonią. Po hasło do mg(blackhand)
Z hre jak najbardziej można się dogadać (jeszcze wojna się nie zaczęła). Gram hre, więc pisać na pw. Ta wojna nie jest Sycylii, niepotrzebnie się wtrąca, bo nie mam przeciw niej "złych" zamiarów, a ugrać też wiele na tej wojnie nie ugra.Cytat:
Zamieszczone przez seba225
Może ugrać ;) Jak dobrze by to rozplanować to Sycylia mogła by wygrać tą wojne ;)
To rozplanujcie to tak :D
Tak zajmując całe Niemcy 14 jednostkami bez balist...Cytat:
Zamieszczone przez Krzywousty
Jedyne co Sycylia robi, to broni nieswoich ziem przed Cesarstwem, co nie daje jej nic, a mogłaby tą armie wysłać właśnie na Aragonię, z którą walczy.
Akurat jest tura Sycylii. Nowy gracz może sobie zobaczyć turę i zdecydować. Ja tylko piszę, że jestem skłonny podpisać pon, bo nie widzę sensu w walce (i nie dostrzegam go ze strony Sycylii). Jeśli nowy gracz zechce mnie atakować, to niech wie, że wtedy już nie pójdę na żadne ugody i będzie musiał walczyć do końca.
Swoją drogą Wenecja już padła praktycznie. Został Mediolan czyli Ty, który chcesz wykorzystać Sycylię do obrony.
Wenecja jeszcze będzie przez kilkanaście tur na mapce , obiecuje ;)
Matisek tak mówi, bo szykują mu się problemy na północy i chce jak najszybciej ustabilizować południe! :>
Dania w mko23 do oddania - sytuacja beznadziejna, Nowogród oblegał 3 miasta i je zdobedzie, kolejne 3 ( już w samej Skandynawii ) też nie do uratowania. W dodatku sojusz wypowiedziała Polska, która ma kawałek Niemiec. Wszystkie wojska w Niderlandach, więc wschód stracony. Mozliwość dogadania się z Anglią ( która do tej pory była w stanie wojny ) za którą MG przeklikał poprzednią turę. Ostatnie dwie tury Dania zostały przeklikane przez MG. Polecam dla hardcorowców.
Wcześnie informujesz, że do oddania (zrezygnowałeś tydzień temu w końcu)...
Już masz sojusz z Anglią - w prywatnych komnatach zawarliście. Wypadałoby wspomnieć.Cytat:
Mozliwość dogadania się z Anglią (która do tej pory była w stanie wojny)
Oddam Danię w WKO 32. Sytuacja dyplomatyczna tutaj:
viewtopic.php?f=374&t=11494&p=251613#p251613
Aktualna mapa tutaj:
viewtopic.php?f=374&t=10387#p225493
Po hasło do mnie na PW.
Informowałem w temacie kolejki, mogliście sobie sami podać, ale pewnie lepiej było dla niektórych, zeby Mg klikał :lol:
Skoro w prywatnych komnatach, to sojuszu nie nie ma, bo liczy się to co na forum. Także nowy gracz musi się dogadywać z Anglią.
Sam to uzgadniałeś w prywatnych komnatach - to jest honorowy pakt, tak jak pon stalowy.Cytat:
Skoro w prywatnych komnatach, to sojuszu nie nie ma, bo liczy się to co na forum.
Ale widać nie uznajesz takowych. Bo sam to z nim uzgadniałeś, a teraz zaprzeczasz że obowiązuje.
Od tego jest temat "Poszukiwani zastępcy" - nikt do "kolejek" poszczególnych KO nie zagląda w poszukiwaniu frakcji do przejęcia...Cytat:
Informowałem w temacie kolejki
Ja chętnie dołącze do mko 26 tlyko tam jakieś 2 obozy są XD, w gruzji chyba nie powojuje a ja wiadomo zawsze lubie jednak gry gdzie sie coś dzieje ^^, więc jeżeli wolna i mogę to poprosze genue z mko 26
Domen, co ty za głupoty wypisujesz? Co ma do tego moje uznawanie czy nie? Jakbym grał, to w sojuszu z Anglią.
Dla MG moje honorowe-prywatne umowy nie istnieją. Podaje jaka jest sytuacja, żeby nowy gracz miał jasność. Żeby się potem nie zdziwił, jak weźmie nację i np. Yangberg stwierdzi, że nie chce tego sojuszu ( co jest akurat mało prawdopodobne, bo inaczej zostanie kiedyś sam przeciwko Polsce i Rusi ). Zaznaczyłem, że można się dogadać z Anglią i niech nowy gracz sobie to potwierdza, bo ja obiecałem oddać te zdobyte na Anglii ziemie jak się ustabilizuje sytuacja Danii.
Dlatego przestań prowokować do kolejnych połajanek i offtopa, jak nie wiesz co w trawie piszczy i że w regulaminie wyraźnie jest napisane, że liczą się tylko pakty na forum, a prywatne to sobie możesz o kant dupy rozbić.
skoro wam aż tak na tempie zależy, to sobie mogliście sami zgłosić :lol: Mnie to zwisa, nie ma chyba nakazu pisania w tym temacie? Czy jest jakiś punkt w regulaminie?Cytat:
Od tego jest temat "Poszukiwani zastępcy" - nikt do "kolejek" poszczególnych KO nie zagląda w poszukiwaniu frakcji do przejęcia...
Nie będzie mnie w piątek i sobotę, proszę, aby na mnie poczekać jak będzie jakaś tura, to zrobię ją w niedzielę.
Yangberga też nie ma ostatnio, więc prawdopodobnie ta Anglia w MKO 26 też będzie do przejęcia. Ale może jednak wróci.
Powojujesz pewnie, chociaż spytaj Matiska bo ja nie wiem gdzie w tej chwili są armie gruzińskie.Cytat:
Zamieszczone przez Milanos
Dobra pobawie sie i ta Dania w mko 23 dajcie mi na pw haslo. Wieczorem postaram sie ogarnac amby w tych ko co wziolem.
Ponawiam ogłoszenia z WKO35:
Gruzja w trakcie wojny z Turcją. Można powalczyć, choć sytuacja dość ciężka, gdyż sukcesik przygotowanej przeze mnie w pierwszej turze obrony został nieco zniwelowany przez nieudolność gracza. Dla survival'owców -atrakcyjne położenie konfliktu w górach, z widokiem na morze... (Zachęcam. W takich sytuacjach najlepiej uczyć się, czym jest to rzemiosło)
Węgry... nasi kochani Węgrzy po zwycięskiej wojnie z weneckimi kanalarzami zwracają swój wzrok na północ, gdzie odwieczni przyjaciele - Polacy - pod wodzą szalonego króla uderzają na linię Tatr! Jednak armie gotowe, Szepes i Koszyce bezpieczne! Rzadka okazja brania udziału w konflikcie Węgry - Polska, który zawsze był z tych "niewygodnych" ze względów geograficznych. Nowy gracz ma okazję pokazać, że umie przełamać impas! Sojusz z władcami Kijowa, PoNy dookoła. Tura dopiero co była zrobiona ... PRZEZE MNIE - Dominum Ludi - a to daje magiczne power-upy! Brać, nie gadać! ------------ Wzięte
Gruzja wko32 - wojna z Bułgarią, raczej wyrównana, jest też wojna z Kijowem, ale w praktyce nic się nie dzieje, Kijów ma wiele problemów z każdej strony. Sojusz przede wszystkim z moją Turcją, jedno z silniejszych państw, raczej stoi z boku i interweniuje jeśli trzeba, jak teraz dobijając Kijów. Sama Gruzja jest dość silnym państwem, ma nawet Fortecę z Konstruktorem Katapult i może liczyć na stałe dofinansowanie ze strony Turcji.
Serdecznie zapraszam i liczę na kontynuację współpracy. Więcej informacji mogę udzielić na GG/PW.
Wolna jest Anglia w MKO 23 (sojusz z Danią, wojna z Polską) i Dania w WKO 32 - sytuacja tutaj opisana:
viewtopic.php?f=374&t=11494&p=251613#p251613
Szalonego Króla ?! Ja ci dam ! xD
Biorę Węgry w WKO 35.
jeśli tak to odpisz mi na PW co i jak sie tam dzieje jakie ustalenia itp.Cytat:
Wolna jest na pewno:
- Gruzja w MKO 26 (o sytuację i hasło pytajcie Matiska)
Ponieważ szykuje mi się wyjątkowo pracowita sesja w tym roku, jestem zmuszony oddać swoje KO w zastępstwo do końca czerwca.
Poszukałem już zastępców i przekazałem im hasła:
BC 18 - Andzia
MKO 23 - Adi
MKO 26 - Adi
MKO 34 - AleCzemuNie (prawdopodobnie, bo jeszcze mi nie odpisał - ale poprosiłem go żeby uszanował pon Kastylii z Francją :P)
WKO 30 - Avasil
WKO 31 - Avasil
WKO 33 - Avasil
Chyba o żadnej nie zapomniałem :?:
======================
Edit:
Dodatkowo Oskar mnie wyznaczył, żebym robił tury za Bułgarię w WKO 33 w razie gdyby on nie mógł sam zrobić. Tutaj też Avasil zgodził się zastąpić mnie do końca czerwca w tym obowiązku (czyli gdyby Oskar nie mógł sam, to Avasil będzie robił w ramach zastępstwa za zastępcę, czyli mnie xD).
Naprawdę bardzo wielkie dzięki jeszcze raz wszystkim zastępcom za pomoc :!: :)
Pon z Francją ? xD Chyba Sojusz Drogi DomenieCytat:
Zamieszczone przez Domen
Oj, przejęzyczenie. Sojusz ale chcę pozostać neutralny w waszym konflikcie na razie. :P
Można zamienić na "pon z okresem czekania 4 tury po wypowiedzeniu" (czyli taki sojusz ale nie całkiem).
Bo teraz chyba z jednym i z drugim mam sojusz, nie (i z Francją i z HRE) :?: Jeśli wam to nie przeszkadza, to może tak zostać do końca czerwca.
Przepraszam wszystkich tych którzy oczekują na odpowiedz oraz na moje tury zrobię wszystko jutro dzisiaj jestem w k.....y i muszę sie odizolować od on-line.
krucjata 11 wolne jest Bizancjum po tym jak Yan olał wszystkie turki, po hasło i ewentualne informacje do mnie :D
Dodam, że łatwo nie będzie, ale jest Biz&Egipt vs Antiochia&Turcja nie codzienne sojusze :D
Jeśli nikt nie ma nic przeciwko to wezmę Anglię w mko 23 ;)
wolne w wk34
Maurowie
Sycylia
po hasło do MG-blackhanda
W wko35 dodatkowo wolni są Bułgarowie. Zarządca dotychczasowy był słaby i państwo jest w stanie kiepskim, chociaż nie prowadzi żadnej wojny. Ma dookoła sojusz i dwa PoNy. Dla takich co chcieliby dowieść, że potrafią postawić kiepściznę z powrotem na nogi. Nieeeech ktoś weeeeźmie. Nie bierzcie tylko silnych państw, bo to pójście na łatwiznę. 8-) Prawdziwy gracz pokaże, na co go stać przy takim czymś. No nie pozwólcie aby do końca KO robił tury tego państwa MG! :cry: ( <---- No patrzcie jak płacze)
Z rana wyjeżdżam i wracam dopiero w Niedzielę wieczorem ale chyba problemów nie będzie bo jedynie mko 29 dojdzie, gdzie liczę że panowie poczekają a jak się będzie panom śpieszyć to chyba remo ma hasło.
Nie będzie mnie w poniedziałek (jutro) i we wtorek (pojutrze) w związku z wycieczką szkolną, jeśli będę miał do wykonania jakieś tury w tym czasie, to bardzo proszę o cierpliwość, wykonam je w środę.
Miałem dziś problemy z internetem dlatego wszystkie tury spróbuje wstawić jutro
Mała lista jakie Ko są wolne:
Gruzja (WK XXXV)-do Mefiesta po hasło lub mg
Sycylia (WKXXXIV)- po hasło do blacka
Maurowie (WKXXXIV)- po hasło do blacka
BC 18-Egipt po hasło do mg
Gruzja (WKXXII)-po hasło do Avasila
Bułgaria (WKXXXV)-wzięte