Czy mod nadpisuje oryginalne pliki gry? Czy jak dobrze przeczytalem, ze wypakowuje sie on do glownego katalogu Medieval II?
Wersja do druku
Czy mod nadpisuje oryginalne pliki gry? Czy jak dobrze przeczytalem, ze wypakowuje sie on do glownego katalogu Medieval II?
Instalacja:
- mod wymaga Medieval`a 2 wraz z dodatkiem Kingdoms (najlepiej z patch`em 1.5)
- ściągamy wszystkie pliki m oda (części 1-6) i wrzucamy do jednego folderu, a następnie uruchamiamy instalator SS6.3.exe (nie trzeba nic rozpakowywać)
- instalujemy do folderu głównego Medka2
- następnie pobieramy Stainless Steel 6.4 i instalujemy do folderu SS6.3, który znajduje się w folderze mods
- Gotowe
Nie nadpisuje plików Medka. Dopiero na SS 6.4 zainstaluj moda Battle for the Baltic, link podawałem w odpowiedzi na Twego posta w Grodzie. Najpierw jednak zainstaluj SS 6.3, na SS 6.4 zagraj kilka tur i potem submoda i fiksa do niego. Po instalacji submoda można grać też w kampanie SS 6.4 oraz w nową Bałtycką jaką dodaje submod. Oto ponownie link do submoda: http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1808
Wielkie dzieki za info, wlasnie sobie sciagam to wszystko, pozdrawiam.
Mam taki problem sciagnelem wszystkie czesci moda w v.6.3 sciagnelem ich 5, a na pierwszej stronie tego tematu jest ze jest ich 6. Nie wiem czy ja za malo sciagnelem , czy moze zle napisano, ze jest ich 6. ? Kolejna rzecz, gdzie mam znalezc ten instaltor ss6.3.exe??
Szósta część to własnie plik instalacyjny (exe) oto link. http://www.gamefront.com/files/21013408/SS6.3.exe Jakby nie dzialał na pierwszej stronie tego tematu sa inne linki do pliku exe. Pozdrawiam.
Wielkie dzieki. Wszystko dobrze zainstalowalem i chodzi SS6.4 i chodzi tez submod Baltic. Mod ma super mapę, o takie coś mi chodziło :)
Troche juz pograłem i mod bardzo mi się podoba. Mam juz chyba z 40 ture i nie mialem żadnego wywalenia do windowsa. Jezeli chodzi o ai kompa to wybralem sobie ten model pośredni miedzy duża agresja i lagodnościa , i jest calkiem ok, nie ma za lekko, ani tez za jakos bardzo trudno. Mysle ze pozniej pogram tez na tych innym warintach ai. Jedyna rzecz, która mnie troche irytuje, to wielki wzrost Cesarstwa Niemieckiego, ktore nie ma zadnych wrogow na zachodzie swoich granic i mocno prze na wschód, gdzie prawie juz podbilo cała Polske. Szkoda, ze w modzie nie ma Czech (sa prowincje czeskie, ale jako buntownicy na poczatku gry), które moglyby byc jakas wieksza przeszkoda dla Niemiec.
U mnie pojawia sie komunikat: not enough campaigns or files missing... , spotkal sie juz ktos moze z tym?
Jaka wersja SS, masz jakieś submody? Mod działał kiedykolwiek u Ciebie i przestał? czy nie działa od początku? Jaki system operacyjny i czy gra zainstalowanan na partycji systemowej czy innej?
Medek zainstalowany na partycji nie systemowej,wersja moda 6.4,zadnych submodow,nigdy wczesniej go nie instalowalem,medek tez czysty swierzo zainstalowany po dwoch latach przerwy.Win 7 64
Pierwszą kampanię odpal nie ze skrótu a za pomocą setup.exe ustaw język i rodzaj kampanii i ai i ew. inne opcje sobie pozmieniaj. Dopiero po ustawieniu w setupie można odpalać ze skrótu.
Ostatnio wróciłem sobie do średniowiecza i moda SS.
Pograłem polską z kilkanaście tur i zauważyłem dziwną rzecz. Mam sojusz chyba z 10-cioma państwami. Komputer między sobą sojuszy na razie nie zawiera. Dziwne to trochę.
Wybrałem Savage AI - z tego co czytałem w opisie to ponoć najpopularniejszy wybór z 3 opcji.
Jak jest u was? Z jakim AI najczesciej gracie?
Słuchajcie czy jest może Knights Templar Minimod do SS 6.3? Przeszperałem już kupę tematów i znalazłem tylko do wersji 6.1.
Też znalazłem tylko do 6.1. chcesz fajnych Tempalariuszy to zagraj w Bellum Crucis 6.3
Dalej pogrywam na submodzie Baltic. Rozgrywka jest ciekawsza niż była. Niby udaało mi się powiekszyc swoje państwo o parę kolejnych prowincji, ale przez ciagle wojny z sasiadami doszedłem do ok.-50000 florenów w kasie. Niemcy stały się wielkim i poteznym krajem, ktory podbija wszystkich na około, a ja sie modle, zeby mi wojny nie wypowiedzialy. Pewnie za jakis czas zostane na mapie kampanii tylko ja i Niemcy, ale moje państwo (gram Złotą Ordą) jest bardzo słabe w prównaniu z Niemcami.
Witam, jestem nowy na forum i stosunkowo świeży w kwestii modów. Mam następujące pytanie:
ile jest fal najazdu mongolskiego i krzyżackiego? Jak na razie odparłem 4 fale mongołów (jakieś 16 flag) i dwie fale krzyżaków (jakieś 9 flag). Będzie tego więcej? Gram Chorezmem (Khwarezmian empire) i rozciągnąłem swoje terytorium aż po Bałkany i Prusy. O ile w Prusach 5 flag całkiem skutecznie odstrasza agresję Polaków, tj. nie marnuje się, o tyle kolejne 5 flag na chorezmijskiej krawędzi mapy mogłoby się przydać gdzie indziej.
I niech mi ktoś powie, jak to się dzieje, że doskonale sobie radzące frakcje (Maurowie skutecznie radzący sobie z państwami iberyjskimi i Aragonia z wojskami zagrażającymi Paryżowi) mając po kilkanaście prowincji i generałów, nagle, w odstępie kilku tur od siebie, zostają zniszczone - wszystkie wojska i prowincje stają się rebelianckie?
To z Mongołami raczej masz spokój z Krzyżakami chyba też. Czekaj na inwazję Timurydów. Co do znikających frakcji, prawdopodobnie wymarła ich rodzina królewska i stali się buntownikami.Cytat:
Zamieszczone przez poprostujakub
Timurydów będzie więcej niż Mongołów?
Warto byłoby to poprawić, bo człowiek chce się pobawić w divide et impera a tu klops, bo frakcje sobie znikają. No chyba, że da się to jakoś prosto naprawić grzebiąc w plikach?
Jestem pierwszy raz na forum, więc część wszystkim:D
Mam pewien problem z Stainless Steel 6.4
Gdy załączam late campain, wybieram frakcję, poziom trudności itp. gdy chcę zacząć grę nie ma nigdzie odpowiedniego przycisku. Byłbym wdzięczny za pomoc:)
Próbowałem przeinstalować moda, ale nie pomogło.
Z góry dzięki za odpowiedzi
kliknij prawym przyciskiem na skrót do SS potem na własciwości znajdź element docelowy i kliknij dwa razy na setup.exe wybierz jezyk kampanii i rodzaj kampani Late oraz opcje ai i grafiki ew. potem odpal late ze skrótu i powinno działac. nie za bardzo wiem o co pytasz z tym przyciskiem?
Wygląda to tak: zainstalowałem SS 6.3 i tu wszystko chodzi, a w 6.4 mimo załączonej gry cały czas widoczny jest pasek zadań i przez niego nie widać przycisku odpalającego kampanię. Próbowałem jakoś ustawić tryb pełne obrazu, żeby paska zadań nie było, ale nic nie pomogło.
Wejdź do katalogu moda potem do pliku default plik.cfg zobacz czy masz w środku windowed=true jak masz na false zmień na true. Może to coś pomoże, czyli masz grę w okienku a nie na pełnym ekranie tak? Jak masz true to zmien na false.
Araven, czy jesteś zorientowany czy do tej paczki (SS6.4+Baltic) można dodać inne submody, szczególnie zależy mi na tureckim submodzie i submodzie Caudillo87- Komnenian/Khwaraz unit?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Real horse mod wiem, że działa bez Baltic, ale chyba nie powinno być konfliktów z Baltikiem, a HURBM to bardzo powątpiewam.
@down
Pytałem, bo chcę uniknąć sytuacji, że człowiek nie jest pewien, czy coś źle instaluje, czy po prostu nie ma kompatybilności.
Jak sprawdzę, to napiszę na forum, żeby inni nie musieli powtarzać prób ;)
Nie wiem co dodają te submody, ale mogą być problemy, bo submod Baltic dodaje nowe jednostki w stosunku do czystego SS 6.4 choćby dla nowej frakcji Szwecji. Możesz sprawdzić, w razie problemów zainstalujesz ponownie.
Hej,
Mam pytanie dotyczące plików ikon, które wyświetlają się w menu postaci i odpowiadają ich cechom (np. Doża Wenecji i odpowiednia ikona, Mistrz Zabójców i odpowiednia ikona itd.). Otóż, jako że wyglądają bardzo elegancko chciałbym spytać czy ktoś wie, gdzie można dopaść je w normalnej rozdzielczości? W Stainless Steel są w folderze UI/ancillaries, ale w małej rozdzielczości właśnie. Pytając: "gdzie?" mam na myśli jakąś lokalizację internetową. Naturalnie wypadałoby szukać na forum samego modu, ale nic nie znalazłem; może ktoś z Was miał więcej szczęścia?
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam.
Hej ,mógłby ktoś po krótce opisać jak wygląda gra w tego moda ? Interesuje mnie także ile trwa czas oczekiwania na tury ?
Tura trwa u mnie ok. 1min. Pewnie to zależy w główniej mierze od specyfikacji komputera.
Co do moda to według mnie średni. Grałem Polską raz na tym polecanym AI, a raz na agresywnym. Różnica była taka że na zwykłym większość zachodnich krajów nic nie robiła, a mnie i tak wszyscy chcieli zaorać. Do tego komp w ogóle nie szanuje sojuszy. Wspólnie toczyłem wojnę z Węgrami przeciwko Bizancjum i Khanatowi, podbiłem 2 miasta wcześniej należące do Węgier i oddałem im, stosunki mieliśmy bardzo dobre, a oni i tak mnie najechali od tyłu także dyplomacja kuleje.
Jeśli ktoś mógłby polecić moda z dobrą dyplomacją, ewentualnie jakiegoś submoda do stainless byłbym wdzięczny.
Moge polecic submod Battle for the Baltic. Bardzo ciekawy mod i jak sama nazwa wskazuje koncentrujacy się glowie na zmaganiach państw z obszaru M.Bałtyckiego. Generalnie mod jest trudny . Gram na AI Savage i wzięlem sobie przy wyborze trudnosci najwyzsze poziomy zarówno przy mapie kampanii, jak i przy bitwach. Grałem tym modem na razie Złotą Ordą i Szwecja. Jest tymi państwami naprawde ciezko przy najwyzszych poziomach trudnosci. Kasy bardzo czesto brakuje, sasiednie państwa sa bardzo agresywne i jezeli nie mam z nimi sojuszy, to ciągle atakują. Dyplomacja jest całkiem ok, chyba wogle nie mialem czegos takiego, ze jak mialem jakis sojusz, to sojusznik zdradzal mnie i wypowiadał mi wojne. Jedyne czego moge się czepiac przy tym submodzie, to zbyt silne Cesarstwo Niemieckie, ktore nie ma na zachodzie czy poludniu żadnych naturalnych wrogów. Na trzy moje gry Złotą Ordą, Niemcy zdominowaly wszystkich, a na trzy moje gry Szwecja ,Niemcy zdominowaly wszystkich 2 razy. Jeden raz dominacje zdobyli Duńczycy, a to chyba głownie dlatego, że grajac Szwecja nie atakowałem Danii, tylko zawarlem z nią pokój i wspomagalem w walce z Niemcami. Na mapie kampanii przydałoby sie tez umiescic Czechy, ktore w tym okresie byly dosc slinym państwem, a tak to sa prowincje czeskie, ale jako buntownicy.
Witam mam problem z odpaleniem moda . Ustawiam język trudność itp. Włączam moda pokazuje się napis Stainless Steel 6.3 z tym Krzyżowcem i wywala mnie do pulpitu, ma ktoś pomysł co może być nie tak ?
Nie mogę nigdzie znaleźć Baltic w wersji dla SS6.3, podobno ten ostatni jest lepszy od 6.4 i zamierzam go przywrócić, ale gram także w suba Baltic i szkoda byłoby mi się z nim pożegnać.
Dwie kopie Meda2 nie wchodzą w rachubę. Czy ktoś ma takową lub zna link?
Na ile się orientuję to nie ma wersji submoda Battle for the baltic dla SS 6.3 był dla 6.1 albo 6.2 i jest dla SS 6.4 oto link do tematu o submodzie : http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1808 . Może SS 6.4 ma nieco bugów ale submod bałtycki do niego jest dość stabilny, nie musisz mieć dwóch wersji Medka. Wystarczy w katalogu Mods zmienić nazwę Stainless Steel z SS6.3 na np. SS6.3Bałtycki submod wtedy zostaniesz przy wersji SS 6.4 z submodem bałtyckim, i możesz ponownie zainstalować SS 6.3 - jak będziesz chciał grać na submodzie bałtyckim wtedy do SS.6.3 dopisz SS6.3wersja6.3 a z SS6.3Bałtycki submod, usuń to co na zielono i graj w submoda. Ja mam kilka wersji Bellum Crucis i TATW w taki sposób, poprzez zmianę nazw katalogów startowych. Pozdrawiam.
Dzięki Araven, nie byłem pewien czy tak się da, ze względu na lanchery i nieraz jakieś wpisy do rejestru (tak to przynajmniej wygląda), obecnie mam 4 kopie MTW2- oryginał, SS, BrokenC i BellumC, trochę to zżera miejsca na dysku ;)
Ja mam na jednej kopii Medka z 14 modów. W tym ze Broken Crescent dwie wersje, SS z submodem bałtyckim, Rusichi, Machiavello, trzy wersje Bellum, i kilka TATW. Co nie znaczy, że nalezy mnie naśladować, co za dużo to niezdrowo. Ale nie żżera mi to tyle miejsca jak każdy mod na innej wersji Medka. Na razie nie wybuchło.
Witam, mam pytanie czy i u was nie działają żadne linki do pobrania ss 6.4 ??
Witaj. Linki działają, na pierwszej stronie tego tematu masz linki. Klikasz na Stainless Steel 6.4 duzymi czarnymi literami jest napisany i masz linki oto jeden z nich http://www.filefront.com/17777184/SS6.4.exe
Poczytaj o instalacji. SS 6.4 wymaga wczesniejszego zainstalowania SS 6.3. Pozdrawiam.
Linki same w sobie działają. Jednak nie da się pobrać patcha 6.4, też próbowałem.
Wywala następujący error:
Unable to download SS6.4.exe from media1.gamefront.com
Unable to open this internet site. The requested site is either unavailable or cannot be found. Please try again later.
Nie działa też torrent, przynajmniej jeśli próbuję ściągać bezpośrednio, bez instalowania mitorrenta albo innego programu...
Czy ktoś mógłby wrzucić gdzieś patcha 6.4? Chyba nie jest jakiś szczególnie wielki...
Proszę wrzuciłem SS 6.4 na sendspace http://www.sendspace.pl/file/c615c0bcf55aa0a1c71b3b1
Dziękuję i kłaniam się! :D
Witam Araven,czy po zainstalowaniu SS RR/RR mod ten zawiera w sobie submod Battle of the Baltic?Pozdrawiam
Nie nie zawiera. SS RR/RC Point Blanka to submod do SS 6.1 z odznaczonymi czterema opcjami jakie są przy instalacji patcha 6.1. A Battle for the Baltic to inny calkiem submod. Była wersja jego pod SS 6.1 albo 6.2 i jest najnowsza wersja Battle for the baltic do SS 6.4 czyli nowszej wersji SS. Masz wersję SS 6.1 i RR/RC point blanka? Długo na tym grałem, aż odkryłem Bellum Crucis. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez matti4
Mam wersje Point Blanka,pogrywam już w nią pare miesięcy.Szczerze to wole RR/RC od SS 6.4.A z Bellum dałem sobie spokój,bo nie wytrzymywałem ciągłego CTD.Raz udało mi się zagrać nawet 65 tur,ale z łezką w oku musiałem go niestety odstawić.RR/RC jeszcze mnie nie zawiodło.Pozdrawiam i dzięki za info.