Dla mnie ta zmiana w chenglogu najważeniszja :D
Cytat:
Help I'm trapped in these patch notes.
Wersja do druku
Dla mnie ta zmiana w chenglogu najważeniszja :D
Cytat:
Help I'm trapped in these patch notes.
To może ja powiem tak.Nie wierzyłem,że uda się im cokolwiek zrobić z tą optymalizacją - jak się chce,to się potrafi.Idę zaczynać kampanię:)
Testy oblężeń obwarowanych miast. Siły wyrównane, ze wskazaniem na agresora który otrzymał jednostki głównie elitarne. Modów brak.
1. Rzym się broni Kartagina atakuje. Dla celów testowych wyposażyłem agresorów w "dzikie osły" sztuk 4, 4 wieże oblężnicze, oraz taran. Przebieg walki: Na początku Kartagina rozpoczęła ostrzał murów z katapult, po zrobieniu wyłomu w liczbie 1 sztuka, rzucili swe siły na ten punkt porzucając wyposarzenie oblężnicze. W miejscu skoncentrowanego ataku zrobiła się klucha, lecz legioniści odparli kartagińskich włóczników. W tym czasie rzymska jazda wybiła załogę katapult. Koniec bitwy. Oczekiwałem, że w czasie bitwy, atakujący zrobią chociaż dwa wyłomy w murach, oraz zaatakują jednocześnie kilka punktów wykorzystując wieże oblężnicze, oraz taran.
2. Rzym się broni Kartagina atakuje. Aby uniknąć kluchy w punkcie wyłomu, agresorzy dysponowali tylko sprzętem oblężniczym, 4 wieże, 2 drabiny, 2 tarany. Przebieg walki: Siły agresorów z przydzielonym sprzętem ruszyły na mury i wdrapały się na nie, związawszy walką część legionistów. W tym samym czasie udało się im pomimo ostrzału łuczników dotrzeć taranem do bramy i zrobić w niej wyłom. Po pewnym czasie ich siły na murach zostały rozgromione, nie bez strat obrońców. Jednak reszta ich sił została w oddaleniu od miasta i nie wykazując chęci do ataku. By ich sprowokować zaatakowałem ich konnicą, która z ciężkimi stratami wycofała się do miasta. Na tym koniec, pomimo, iż agresorom zostało mniej więcej połowa armii nie wykazali chęci do szturmu do końca bitwy, a prawdopodobnie wygrali by z osłabionymi obrońcami. Oczekiwałem, że w czasie bitwy na mury wtargną też pozostałe jednostki które pierwotnie nie miały przydzielonych wież, liczyłem też na jednoczesny szturm na wyłamaną bramę.
Mój wniosek: AI w dalszym ciągu leży i kwiczy przy próbach zdobycia obwarowanych miast.
Ja nie wiem o co wam chodzi z tą płynnością itd ja na kompie którego już mam 6lat i jest naprawdę słaby mogę jakość grać na wysokich, w bitwach jedyne grafika sama się zmniejsza :D.
W ramach testu AI rozegrałem kolejną bitwę obrony obwarowanego miasta posiadającego trzy punkty strategiczne - Ateny.
Tym razem agresorom - Seleucydom dałem większe szanse, 15 elitarnych oddziałów hoplitów, 4 balisty oraz konnica i słonie na maksymalnym doświadczeniu, do tego komplet wyposarzenia oblężniczego, 4 wieże, 2 drabiny i 2 tarany przeciwko podstawowym jednostkom Rzymu: generał, 8 oddziałów legionistów i 2 łuczników. Przewaga agresora była przytłaczająca.
Rozstawienie: łucznicy na murach, 2 oddziały legionistów przy murach, po 2 oddziały na punktach strategicznych.
Przebieg bitwy: atakujący ostrzelali mur, robiąc w nim wyłom i niszcząc jedną wieżę. Następnie (to już chyba jest standard), porzucili cały sprzęt oblężniczy i rzucili całe swe siły na wyłom, odparli 2 oddziały legionistów i 2 łuczników. Następnie przerzucili swe całe siły w obręb miasta, podzieliwszy wojsko na dwie grupy uderzeniowe. Jedna z nich przypuściła szturm na jeden z punktów strategicznych, pokonując kolejne 2 oddziały legionistów. No i to był właściwie koniec bitwy, bo potem już cała armia sobie stała, jeden oddział się zawiesił i biegał kroczek w te, kroczek w tamte. Pozostałe 2 punkty i obsadzeni na nich żołnierze nie zostali zaatakowani. Wygrałem, mysz pokonała kota.
Wnioski: Zacząć grać w sapera, tam można przegrać.
Optymalizacja faktycznie poprawiona, mam znaczy wzrost klatek, i teraz mogę sobie w pełnej płynności grać do około 5-6 tys jednostek :) Szkoda tylko że musiało minąć 4 miesiące ;)
Grasz z GEM czy bez?Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Czyli nie grasz na wysokich, bo jakość grafiki Ci się zmniejsza.Cytat:
Zamieszczone przez Byakuyakuchiki
Bez, gram z modem na tekstury Rzymian i innych nacji ;) Żadnych takich bardzo ingerujących ;)
A czy faktycznie zostały zmniejszone odstępy między żołnierzami w oddziałach ciężkiej piechoty?
smooqu na kampanii gram na wysokich tylko jak jest jakaś większa bitwa to pisze coś tam że grafika na tą bitwę zostaje zmniejszona coś takie :D.
Pojawiła się aktualizacja do patcha 9 beta (build 9383.488839)
Cytat:
Multiplayer battle-replay desync addressed.
Issues with trees in battle-maps addressed.
Additional cost-balancing to Chariots and Elephants.
Units no longer mistake bastions for wall breaches in settlement battles.
Further battle map technical and performance improvements.
Coś mi dzisiaj zasysało. Ciekawe co, bo przecież dalej mam 1.8.1 :?
Witam!
Ja dopiero zaczynam grę, zauważyłem jednak po patchu dwie rzeczy:
- gra się zacina - zastyga na sekundę w czasie większych potyczek. Działa płynnie przez kilka sekund po czym następuje pauza - zmrożenie wojów - tylko deszcz pada, słychać odgłosy i muzykę.
+ komputer zdobył obwarowaną osadę ! Przed patchem na tym samym save zatrzymał wojska wewnątrz osady nie zainteresowany moim strategicznym punktem, na którym trzymałem wojsko. Po patchu - rozegrała się piękna krwawa bitwa. Sprawdzałem tylko raz, ale powtórzę eksperyment, bo to rzecz, która mnie niemal od Roma II odrzuciła. Mam nadzieję, że to nie przypadek.
Ok, mam nowego patcha 1.9.0 Ale nowej kampanii nie zacznę póki nie skończę Seleucydów :?
Jeszcze powiedz że AI umie wejść na mur... to już w ogóle gra stanie się grywalna.Cytat:
Zamieszczone przez Robin
I że agentami tak nie spamuje ;)
Oczywiście, że Ai potrafi wejść na mur :)
AI zawsze potrafiło wejść na mur pojedynczymi jednostkami ale po odparciu tych oddziałów albo całkowicie traciło zainteresowanie osadą, albo pchało się wszystkimi pozostałymi wojskami przez bramę.
W dniu premiery komputer szturmował mi tylko bramę. Grajcie, grajcie. Dajcie znać co się zmieniło.Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Ściągnęło mi dzisiaj poprawkę do RII i żadne mody nie działają. Czy ktoś ma podobny problem?
A sprawdź który z nich jest kompatybilny z patchem 9.0 (zakładam że żaden) a dopiero potem zadawaj dziwne pytania.
Radious odpala i inne drobniejsze ulepszonka.
Co dziwnego jest w tym pytaniu? Jeśli już to może być mało konkretne bo nie podałem modów. Tak, sprawdzałem czy są kompatybilne - autorzy twierdzą że tak.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Zauważyliście może wyraźnie wydłużony czas otwierania zapisanej kampanii po nowym patchu? :(
U mnie już od 7 bądź 8 patcha wyraźnie wydłużył się czas otwierania zapisu...ale dotyczy to tylko pierwszego otwarcia po uruchomieniu gry....
U mnie zawsze pierwsze kilka tur po wczytaniu zapisu, gra chodzi wolniej, tak jakby się potrzebowała nabrać rozpędu.
Witam, na Steam zassało 270 mb dla Rome 2 jakiś dodatek, w menu głównym pojawiło się nowe okienko kup- Bestie wojny- ale na Steam nie ma na razie nic do kupienia, troszkę dziwne,pozdrawiam,............... :oops: po 45 minutach zassało kolejne 83 mb i wszystko znikło ,hmm
Ja tam nie widzę nic nowego. :?
Chyba że rozchodzi się o krew? Blood & gore.
Pewno dlatego, że chodzi o kolejną betę następnego patcha.
Nowe okienko pojawiło się i znikło, a mieli je szczęście zobaczyć ci, którzy w odpowiednim czasie otworzyli Rome 2. Jedna osoba zdążyła zrobić screen
http://i.imgur.com/GolBZn6.png
Na oficjalnym forum i twcenter padają rożne sugestie w związku z tym. Bestie wojny, czyli co? Pakiet jednostek weteranów, słonie bojowe? A może, jak sugeruje LestaT, moderator z twcenter, kampania Hannibala? Czy dotyczy to najemników? Bardziej w takim wypadku pasowałoby Dogs Of War. Skoro Mardarowi coś się pobrało, dobrze byłoby dorwać jego komputer i pogrzebać w plikach :lol:
Chciałbym jakiś dodatek, który rozbuduje to co mamy w podstawce, czyli coś a la Gods&Kings, Brave New World. Niestety, tytuł sugeruje bardziej dodatek typu Unit Pack, co w sumie nie miałoby zbytniego sensu, przecież na Steam Workshop jest zatrzęsienie modów z jednostkami.
Obstawiałbym w takim razie coś w stylu Cezar w Galii, czyli minikampani, co może być ciekawe bo skoro w CwG dodali efekty pogodowe, to może w tym dodatku również coś dojdzie :)
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Witam miałem to przed oczyma 6 minut, po czym Steam pobrał kolejna łatkę i czar prysł, po prostu znikł :P godzina chyba 14.15, myślę że ktoś z CA za szybko coś wrzucił....
Ok znaczy że dalej dłubią, więc jest dobrze. :)
Ciekawe ile tym razem nas to będzie kosztować. Aczkolweik faktycznie, dobrze że coś tam jeszcze grzebią i starają się poszerzyć zakres możliwośći gry, który swoją drogą jest ogromny. Mam nadzieję że kiedyś doczekamy się BI 2 :mrgreen:
Będzie, będzie :twisted: . Mam pytanie do graczy bez modów: czy Wam też wydaje się że w trakcie bitew jednostki wroga (a nawet jako armia w całości) wyraźnie dłużej opierają się "nagłej chęci ucieczki". Ostatnio w jednej z bitew widziałem perskich łuczników konnych (gram selkami) w ilości 3 lub 4-ech i... dalej walczących!!!!! Do tej pory (czyli do 9 patcha) tego nie widziałem :shock:
W sumie to wydaje mi się, że nie choć miałem jedną dziwną bitwę - "bitwę balist" :D
Grałem Icenami przeciwko buntownikom (wojna domowa). Stosunek sił 2:3 - u mnie 3 oddziały balist i kolejne 3 jako wsparcie, u nich 3 na początku. Przyjąłem pozycje obronną na wzgórzu a konnicę musiałem poświęcić by wytłuc załogi balist wroga. Wróg atakował mnie z dwóch stron, w końcu doszło do sytuacji, że na wzgórzu miałem otoczony oddział generała który trzymał się bardzo długo, oraz wspomniane 3 oddział balist i 2 oddziały łuczników. Na dole 2 szlacheckie oddziały i 2-3 oddziały łuczników. Balisty będąc w samym środku walki cały czas waliły, jakoś udawało mi się je bronić/odbijać. W międzyczasie z zachodu nadciągały posiłki które też zostały rozbite, ale 3 nowe oddziały balist zostawiłem na zachodzie. Sytuacja uwarunkowała się następująco: 2 oddziały balist na wzgórzu i 3-4 oddziałów łuczników, 2-3 oddziały łuczników wraz z 3 oddziałami balist na zachodzie. W środku oddział generalski wroga, 2-3 nieliczne oddziały łuczników wroga i oddział pikinierów. Ostatecznie straciłem wzgórze, a 3 pozostałe oddziały łuczników wycofałem za balisty na zachodzie. Wytłukłem wszystkich pozostałych żołnierzy wroga - balisty straciły amunicję, jeden oddział łuczników także więc ruszył do ataku wręcz na łuczników wroga. Myślałem, że bitwa już wygrana ale na końcu mapy wróg miał jeszcze 2 niepełne oddziały balist i jeden bardziej na zachód, które zmierzały w moją stronę co było głupie. Łuczników schowałem w lesie na drodze przemarszu pierwszej balisty, drugi oddział stracił amunicję. Następnie zaczaiłem się na te pozostałe dwa oddziały i też je wybiłem. Jestem pewien, że choćbym konnicę miał przy życiu to komputer dalej by parł naprzód tymi balistami :D
Nie wiem czy to wina nowego pacha ale po ok 10 godzinach gry , gra po zakonczeniu tury przez komputer ma lekkie zwiechy trwajace ok 20-30 sekund !!!.Komputer podczas oblezenia dalej gra jak najwieksza sierota na ziemi ale podczas bitew na otwartym terenie juz jest ok.
Moja prywatna ocena gry Total War: Rome 2 na dzień 8.02.2014 roku jest następująca:
- po patchu nr 9 oblężenia leżą dalej i to w stopniu tak debilnym, który nie jestem w stanie zrozumieć, w Romie 1 z 2004 roku drabiny oblężnicze długie,wieże, tarany obsługiwali ludzie, oblężenia i walki na murach były podstawą wszystkich oblężeń w Romie 1, (w Romie 2 sprzęt oblężniczy jedzie sam a przed oblężeniem czeka przed murami na armie :oops: , a ich wygląd,mówię o drabinach na kółkach nie komentuje),W Romie 1 AI potrafił użyć sprzęt oblężniczy i atakować falami.W Romie 2 AI dalej pali bramy, czeka latając w kółko, czasami szukając ścieżki itp,itp nie chce się tego nawet pisać bo wszyscy dalej widzą,to jest pięta Achillesa Total War Rome 2 roku 2013.Tego nie zmieni już żaden Patch, chodź bardzo chce się mylić...
- teraz coś dobrego, od połowy października do końca stycznia nie grałem w Rome 2 z wiadomych względów, po zainstalowaniu na nowo gry i wgraniu wszystkich patchy, nowych DLC zaskoczyło mnie i to pozytwnie coś, czego nigdy bym się po Total War nie spodziewał.Mianowicie AI na mapie kampanii w trybie trudnym i bardzo trudnym jest (jak dla mnie) genialne, mądre, i nareszcie nie pasywne (grając Rzymem na poziomie bardzo trudnym we wrześniu, mając 60 tur, AI był pasywny i głupi na mapie kampanii). W chwili obecnej grając Rzymem na poziomie trudnym mam wojnę na południu buta Italskiego z Kartaginą,Libią, tak Libią, AI nareszcie robi desanty,na północy walczę z Etruskami , a na środku z Epirem.Jest naprawdę dobrze, trzeba kombinować i jak dla mnie gra Rzymem nie jest w chwili obecnej tak prostą sprawą jak na początku wydania gry.
-podczas bitew AI jest nareszcie trudnym przeciwnikiem na otwartym polu i podczas zdobywania osad bez murów, świadczy to o dobrej pracy CA, tylko nie rozumie gdzie Ci Panowie byli we wrześniu kłamiąc milion graczy na świecie,celowo nie pisze o testach beta Nas wszystkich bo wszyscy wiedzą o co chodzi. Wydając grę Total War Rome 2 w styczniu 2014 roku była by oceniana na świecie na 9 /10, i cała siła CA skupiła by się w chwili obecnej się na oblężeniach. Nigdy nie zrozumie polityki CA (pieniądze to nie wszystko jak dla mnie) i kontakt ze światem graczy powinien być na innym poziomie,słowo przepraszam należy się wszystkim.Jest to ostatnia gra dla mnie z tej serii kupiona przed premierą, warto było posłuchać ludzi z forum w lipcu i sierpniu 2013 by zaczekać,pozdrawiam .
Mam problem że po około 100-150 turach, tak przy 30-35 osadach, wiesza mi grę. :cry:
Dokładnie na początku nowej tury, kiedy wyskakują powiadomienia.
To jest wina modów? Gram na dei + sub mod na agentów + R2:TW GEM - Graphic Enhancement Mod 4.2
Pytam bo właśnie w piach poszła moja kampania Galami :cry:
Od jakiegoś czasu czytam wiele dobrych rzeczy o rome 2 po ostatnim patchu. Postanowiłem to sprawdzić i zacząłem kampanie single Epirem. Już w 1 i 2 turze przekonałem się, że AI jest tak samo debilne jak wcześniej a mniejsze błędy które całkowicie zmieniają przebieg rozgrywki nadal wystepują. Gram na poziomie legendarnym. W pierwszej turze całą całą armią podszedłem pod ten przesmyk pomiędzy spartą a mną. Obok głównej armii stanąłem 2 generałami. Szpiega wsadziłem do głównej armii i zakończyłem turę. W swojej turze Sparta 1 armią przeszła przez tereny aten i stanęła obok moich sił. 2 armia przeszła przez przesmyk i mnie zaatakowała. Mieli nade mną przewagę więc się wycofałem. AI zamiast zaatakować jeszcze raz, wycofać się, połączyć armie albo chociaż zostawić na tyle blisko żeby w razie bitwy się wspomagały, sabotowało moją główną armię (powinni to zrobić przed atakiem to nie mógł bym się wycofać), 1 armią włączyła forsowny marsz, poszła sobie na północ i stanęła przy mojej granicy z macedonią. 2 armia, nie mam pojęcia czemu, została w miejscu. W swojej turze sabotowałem tą armię która została po czym pokonałem ją bez większych problemów. Po bitwie moja główna armia, która została sabotowana, nagle odzyskała pełny zasięg i mógłbym nią dojść do 2 armii Sparty która stałą nad Larissą. Podsumowując, dzięki głupocie AI i 1 bugowi który sprawił, że sabotaż mojej armii nie zadziałał, bez problemu w 1 turę pokonałem sparte która miała nade mną przewagę.Cytat:
Zamieszczone przez mardar282