Też miałem identyczny błąd tzn. wywala przy kliknięciu "Rozpocznij" już we wczytanej bitwie z rebeliantami. Też musiałem to ominąć automatem.
Wersja do druku
Też miałem identyczny błąd tzn. wywala przy kliknięciu "Rozpocznij" już we wczytanej bitwie z rebeliantami. Też musiałem to ominąć automatem.
Wygląda na to , ze bug jakiś, bo też tak miałem, jak podbijałem Marsylię, żeby ją odsprzedać Francji.
Witam, mam jedno pytanie w sprawie flot handlowych. Otóż posiadam już załadowany statek, jednak gra mówi mi, że muszę popłynąć z ładunkiem do portu w stolicy, jednak problemem jest to, że gram Polską, a moja stolica leży w głębi kraju (Kraków). Czy to więc oznacza, że muszę przenieść stolicę do Gdańska, lub innego nadmorskiego miasta, aby rozładunek mógł się odbyć?
Temat już był wałkowany n razy, ale dobrze kombinujesz przenieś stolicę do Gdańska
Nie wiem co mam zrobić, od paru tur włączone miałem ekran panoramiczny i nie grałem żadnej bitwy, jak już doszło do mojej interwencji to przy ładowaniu bitwy, gra wywala do pulpitu, a czasem jak na mapie kampanii oddale obraz, to po bokach mam widok wody. Gdy tryb wyłączam w opcjach i wracam żeby sprawdzić to on jest wyłączony ale gdy odpalam grę i ładuje tamtą bitwę to mnie wywala, potem znowu odpalam grę i opcje i ten tryb nie wiem jakim cudem jest włączony za każdym razem gdy wywala do pulpitu, nie wiem jak to cofnąć. Próbowałem wywalać plik map.wrm. nic nie daje. Dodam, że to jakoś udało mi się odblokować gdy cofnełem w sejwach kilka tur, ale gdy doszedłem w okolice, tej w wktórej bug mnie łapał, to dalej to samo i w podobnym miejscu. Mam nadzieję, że ktoś zrozumie ten mój opisowy bełkot.
Gdy wywala cię do pulpitu, zmiany w opcjach, które dokonałeś podczas "sesji" nie zapisują się, wyjdź w normalny sposób, wtedy zmiany się zapiszą. Tak przynajmniej zauważyłem.
Pomogło, odznaczyło na stałe, jednakże dalej ten sam błąd gdy ładuje bitwe to wywala mnie do pulpitu obojętnie jaki sejw odpalę i którą bitwę rozegram, jedynie co to z nowej kampanii mogę bitwy grać zauważyłem ;/ a u polaków 180 tura mam kijów, wiedeń, nowogród, i prawie krym
Edytowane o 18:35
No ja zupełnie nie rozumiem, odpaliłem sejwa 20 tur wstecz i działa, odpaliłem sejwa 6 tur wstecz jedna bitwa odpaliła, ale gdy odpaliłem inną (jedną z tych których wcześniej sprawdzałem i wywalało) w tej samej turze to wywaliło...
Zmieniałeś coś w jakichś plikach? Nie chodzi mi o ustawienia grafiki.
Tak zawile piszesz, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
No próbowałem jedynie wywalić plik map.wrm bo cały czas był ten bug, myślałem, że to coś pomoże, ale tak to nic więcej nie robiłem, tylko sejwy sejwy sejwy i grałem.
W plikach nie grzebałem, tylko w opcjach graficznych zaznaczyłem opcje "panoramiczny" i zagrałem pare tur, po czym odpaliłem bitwę bo musiałem interweniować i od tego czasu mam problem, nie mogę włączać bitew.
Wejdź do pliku BellumCrucis6 Plik CFG i zobacz jak wyglądają opcje video, ja mam jak niżej:
[video]
show_banners = 0
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
Też mam ustawiony ekran panoramiczny. Zmiany opcji graficznych to można w tym pliku robić.