Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Powiedzmy sobie szczerze: niedziela to owszem, dzień wolny i święty dzień dla "papistów", ale normalny człowiek chciałby też dokonać zakupów w sklepie osiedlowym.
W sklepie spożywczym, który odwiedzam, godziny pracy są krótsze. I tyle. W soboty i niedziele po prostu można zrobić zakupy do 18. Ale... biorąc pod uwagę ustawowe godziny pracy, niechaj po prostu sklepy w niedziele będą zamykane szybciej: i tak sklep A jest otwarty do np. 22 w dni powszednie, niech w weekend'y zamykają go o czwartej (16:00). I wilk będzie syty, a owca cała.
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Powiedzmy sobie szczerze: niedziela to owszem, dzień wolny i święty dzień dla "papistów", ale normalny człowiek chciałby też dokonać zakupów w sklepie osiedlowym.
Jaki problem widzisz w robieniu zakupow dzien wczesniej ;) :?:
Taki, że czasem jestem po prostu zajęty w soboty, a w powszednie mam naukę. Zresztą, takie rzeczy jak mleko, pieczywo czy herbata szybko się u nas wyczerpują.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Jaki problem widzisz w robieniu zakupow dzien wczesniej ;) :?:
Np. dzisiaj wracam do Krakowa i chciałbym móc uzupełnić pustą lodówkę bez problemu, a nie wieźć siatę zakupionych dzień wcześniej bułek, mleka, wędlin, wody itd.
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Np. dzisiaj wracam do Krakowa i chciałbym móc uzupełnić pustą lodówkę bez problemu, a nie wieźć siatę zakupionych dzień wcześniej bułek, mleka, wędlin, wody itd.
Mozesz sobie pozwolic na podrozowanie w niedziele zas niektorzy nie moga gdyz musisz uzupelnic swoja lodowke.Z pewnoscia by chcieli odpoczac po 6 dniach pracy na kasie.Jest ok jezeli to Ty nie jestes tym pokrzywdzonym ;)
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Mozesz sobie pozwolic na podrozowanie w niedziele zas niektorzy nie moga gdyz musisz uzupelnic swoja lodowke.Z pewnoscia by chcieli odpoczac po 6 dniach pracy na kasie.Jest ok jezeli to Ty nie jestes tym pokrzywdzonym ;)
To nie podróżowanie, po prostu wróciłem do domu na długi weekend. Jeżeli miałbym pracę w weekend to bym nie wracał, zamiast tego bym miał pieniądze. Nie wiem, czy to taki zły deal. ;)
Cytat:
Mozesz sobie pozwolic na podrozowanie w niedziele zas niektorzy nie moga gdyz musisz uzupelnic swoja lodowke.Z pewnoscia by chcieli odpoczac po 6 dniach pracy na kasie.Jest ok jezeli to Ty nie jestes tym pokrzywdzonym
To przecież nie jest tak, że jak sklep jest otwarty we wszystkie dni tygodniu w tym w niedziele to dany pracownik kasy pracuje 7 dni bez przerwy. Dostajesz wolne w inny dzień. Co jest dość fajne, bo nie trzeba brać specjalnie wolnego żeby załatwiać sprawy urzędowe, usługowe itp. Do kościoła zamiast w niedziele można iść równie dobrze w inny dzień.
Dobrze zakażmy handlu w niedzielę, ale bądźmy w tym momencie konsekwentni - zakaz sprzedaży pod Kościołami obwarzanek, zakaz sprzedaży pisemek w Kościele. Zgodnie z 3 przykazaniem - Pamiętaj, abyś dzień święty święcił - zakażmy jakiekolwiek pracy w ten dzień, zamknijmy szpitale, komisariatu policji, remizy itd.
Zając Ty chyba nie rozumiesz kilku ważnych kwestii:
- w supermarketach nie zarabiasz nie wiadomo jakiej kasy, dla niektórych nawet 50-60zł, które wyciągną podczas niedzielnej pracy jest ważne
- ciekawe jak sklepiki mają konkurować w supermarketami :?: porównaj sobie ceny, kogo stać jest zrobić duże zakupy w osiedlowych warzywniaku skoro produkty są tam o wiele droższe, zamknięcie sklepów w niedziele nic nie zmieni
- niektórzy ludzie pracują po 6 dni w tygodniu i jak mają zrobić sobie zakupy jak wracają z pracy w sobotę późno :?: zwykłego papieru toaletowego nie kupię w osiedlowym sklepiku, a gazetą podcierać się nie będę
- nikt nie zmusza ludzi by chodzili do supermarketów w niedziele, zamknięcie ich nie sprawi, że państwo X więcej czasu poświęcą rodzinie, taką mamy mentalność i nic tego nie zmieni
- zresztą nawet jak zamkniesz supermarket odbije się to na pracownikach tam pracujących, którym kierownictwo by wynagrodzić sobie straconą kasę jeszcze bardziej obetnie psie pieniądze jakie dostają
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Właśnie... chcesz powrotu komuny lub praw temu podobnych??
Podalem przyklad a nie moja zachcianke ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Jak chcę to idę do kościoła(robię to co niedziela), jak chcę to idę na zakupy, albo na spacer...
Masz racje ze od Ciebie zalezy co robisz z wolnym czasem...szkoda tylko ze czasem zapominamy o tych ktorzy go nie maja w niedziele wlasnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
nikt mi ma w tym nie przeszkadzać a nie narzucać coś. Sztuczne regulacje życia.
Po przemianie ustrojowej w Polsce pracujace niedziele zostaly narzucone spoleczenstwu przez nowe demokratyczne wladze.Czy wowczas sprzeciwiales sie tej "sztucznej regulacji zycia" :?:
1. Ja nikomu nie karzę pracować w niedziele, tak samo przy kasie... wiem, że jest duże bezrobocie(sam teraz to odczuwam bardzo) ale to nadal jest wybór...
2. Z tych ludzi, których znam to za bardzo nie narzekają na niedziele. Ten co ma pójść do kościoła to pójdzie, a dodatkowo może odebrać sobie dzień wolny i załatwić jakieś sprawy w tygodniu.
3. Czyli po skończeniu z komunizmem mieliśmy zachować wszystko jak było? Co tylko mordy przy korycie miały się zmienić?? Nową konstytucję też Ci narzucono? Wolne wybory itd.?? Ja się cieszę, że zostały nam dane nowe prawa i wywalono do kosza różne głupoty... szkoda, że mimo wszystko tak mało zrobiono.
Naprawdę bardzo płytko i populistycznie podchodzisz do tematu...
Cytat:
Co tylko mordy przy korycie miały się zmienić??
Akurat te mordy przy korycie zostały ;)