Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Cytat:
Co tylko mordy przy korycie miały się zmienić??
Akurat te mordy przy korycie zostały ;)
Sorry ale to dla mnie jest oszołomstwo... Na pewno część została(SLD i odrzut na inne partie, ale i w SLD powoli zachodzi zmiana pokoleniowa) oraz dużo "komuchowych cwaniaczków" się dorobiło, ale jednak nazywanie Tuska, Kaczora, Palikota etc. "mordą PRL-owską" jest śmieszne i głupie. Tak samo w "sektorze prywatnym", nie tylko ubecja się dorabiała ale też "normalni ludzie" bez komunistycznych powiązań. Tak Polska się zmieniła, w kilku aspektach na gorszę(większa armia urzędasów sic!) ale jednak w wielu na lepsze... inna sprawa, że mogło być dużo, dużo lepiej ale cóż...
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
inna sprawa, że mogło być dużo, dużo lepiej ale cóż...
wskaż mi osobę, która by sprawiła, że w Polsce byłoby lepiej w przeciągu takiego okresu czasu! :shock: Mielibyśmy cudotwórcę na skalę światową...przypominam też o 10 latach marazmu zafundowanego przez pzpr a.k.a. SLD gdzie porozkładali wszystko na łopatki.
Cytat:
wskaż mi osobę, która by sprawiła, że w Polsce byłoby lepiej w przeciągu takiego okresu czasu! Mielibyśmy cudotwórcę na skalę światową...przypominam też o 10 latach marazmu zafundowanego przez pzpr a.k.a. SLD gdzie porozkładali wszystko na łopatki.
Uważasz, że przez te 24 lata zrobiono wszystko co można było zrobić i nic nie spartaczono??
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
wskaż mi osobę, która by sprawiła, że w Polsce byłoby lepiej w przeciągu takiego okresu czasu! Mielibyśmy cudotwórcę na skalę światową...przypominam też o 10 latach marazmu zafundowanego przez pzpr a.k.a. SLD gdzie porozkładali wszystko na łopatki.
Uważasz, że przez te 24 lata zrobiono wszystko co można było zrobić i nic nie spartaczono??
a czy Twoim zdaniem naprawianie szkód jakie pozostawiło po sobie ponad 50 lat zafajdanej komuny jest proste do naprawienia? Nie jestem ekspertem więc nie wypunktuję Tobie wszystko co było do zrobienia, po prostu wystarczy zobaczyć czego nie było za komuny itp. Uwierz, ale naprawienie szkód, które wyrządził poprzedni (a kysz!) system to nie jest coś co da się naprawić w jedną kadencję.
Uważam, że nie jest źle (ale mówienie, że jest świetnie to lekka przesada) a mogło być jeszcze gorzej bo przykładowo nadal moglibyśmy się babrać w latach 90 ubiegłego wieku, co prawda lata mojego dzieciństwa, ale pamiętam co nieco z tego. Swoje 3 grosze to postępu w PL dołożyła Unia. Doliczmy sobie także do tego zmianę polityki finansowej przez kryzys ogólnoświatowy plus to o czym wspomniałem wyżej. Owszem, mogłoby być lepiej, ale się cieszmy z tego co jest teraz, że coś się buduje, rozwija itd. :)
Oczywiście nadmienić trzeba iż coś tam zostało spartaczone np prywatyzacja na siłę FSO.
Sukcesy:
Nato- chociaż ciężko to nazwać sukcesem klasy politycznej, bo po za jakimiś oszołomami każdy by do tego doprowadził
wyjście ruskich z polski- j.w.
UE- ja jestem przeciw eurokołochozowi, ale przy naszych "rządzących" Unia to pewne wymuszenie robienia czegoś(drogi, szkoły itd.)
Nie widzę sensu dodawania tu takich rzeczy jak pełne półki w sklepach czy wolny rynek, bo to normalne następstwa 1989 roku, żadna w tym zasługa polityków.
Porażki:
bezrobocie(jakby po wejściu do UE masa młodych nie wyjechała to procenciki byłyby o wiele większe)
afery
duży deficyt budżetowy
niewielka zamożność dużej części obywateli, brak "klasy średniej"
wymiar sprawiedliwości
służba zdrowia, ratownictwo
KRUS i ZUS, jak i cały system
"wesoła prywatyzacja"
armia urzędników
Więcej mi się nie chcę, bo i tak się zdołowałem... niektóre rzeczy oczywiście można poprawić, ale mogłoby to być zrobione już dawno. Natomiast inne jak dziadowsko przeprowadzono prywatyzację już nie da rady...
Cytat:
Uważam, że nie jest źle
Ja też tak uważam... ale wedle mojej oceny jest to w dużej mierze zasługa narodu a nie polityków, którzy za często nie pomagali, a czasem nawet przeszkadzali. No i chyba mi jednak jest bliżej przy tym "że nie jest źle" do tego "źle" a Ci do "świetnie".
Stara zasada obowiązuje - jeśli chcesz coś dobrze zrób to sam :D ale na szczęście nie zobowiązuje :D
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt
Na Zachodzie brak wody,papieru a nawet mydla w toalecie pociagu jest zwyczajnie nie do pomyslenia.Podobnie jak przepelnione wagony(z wyjatkiem metra).Dlaczego?Otoz jezeli liczba miejsc w pociagu rowna sie,np 300 :arrow: to tylu maksymalnie moze jechac podroznych.Chyba tylko w Polsce jest normalnoscia podroz ze Szczecina do Zakopanego na korytarzu pomimo zakupionego biletu :shock: :!:
Cytat:
Chyba tylko w Polsce jest normalnoscia podroz ze Szczecina do Zakopanego na korytarzu pomimo zakupionego biletu :shock: :!:
Bez przesady.
klik
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No tak zapomnialem o Indiach.Juz mi lepiej :lol: ;)