-
Wg jakiego lore? Bo samego lore są 2 wersje - biorąca pod uwagę EoT i przejście do AoS, oraz wykluczająca EoT i kończąca się na Burzy Chaosu (najpierw wprowadzonej przez GW, a później skasowanej i zastąpionej przez Koniec Czasów). Poza tym Stary Świat kończy się na Górach Krańca Świata... a Ogrze Królestwa leżą jednak sporo dalej.
-
Znam świat Młotka słabo w porównaniu do innego mojego ulubionego uniwersum, choć Młotek coraz bardziej mnie się podoba :)
Dlatego obawiam się co mogłoby wyjść, ale skoro Ty uważasz, że warto by coś takiego by było, to też jestem za :)
-
Czołem
Kupiłem i instaluję właśnie Total War Warhammer I i II. Czy te gry są ze sobą kompatybilne czy to dwie różne pozycje?
Jak odpale TWW II to mam mapę kampanii z części I czy to jest zupełnie inna odsłona?.
-
To dwie osobne części z osobnymi mapami. Cześć I to stary świat (taka Europa) plus jeśli masz dokupione dlc to jeszcze 2 mini kampanie dla zwierzoludzi i leśne elfy, a II to nowy świat (czyli odpowiednik ameryk, afryki i wielkiej mitycznej wyspy).
Przy czym jeśli posiadasz obie gry, to z menu II części masz dostępną osobną dużą mapę. Gdzie w zasadzie jest cała mapa z I części plus trochę z II. Możesz tam grać wszystkimi rasami które kupiłeś (z podstawki I będzie to Imperium, krasnoludy, wampiry, orkowie i gobliny oraz Bretonia, zaś z II będą to elfy wysokie i mroczne, szczury oraz jaszczuroludzie).
Zainstalowaną musisz mieć tylko 2 cześć bo to w niej jest odpalona ta połączona mapa.
Ja polecam grać na drugiej części (bo jest ona lepsza technicznie i mechanicznie) w kampanii wiru oraz połączonej. A to dlatego że część I nie była aktualizowana od paru lat, i nie występują w niej reworki przez co nacji takie jak Bretonia, Imperium, wampiry i Krasnoludy przez co rasy te są uboższe.
Niestety wadą jest czas trwania tury na połączonej mapie, który jest kosmiczny.
-
Tyle, że pierwsza część dużo lepiej trzyma się realiów przedstawianego świata.
Dwójka, to niestety, z patcha na patch, coraz więcej radosnej twórczości CA, a coraz mniej Warhammera.
-
Gdzieś ostatnio czytałem że CA dogadała się mocniej z GW i ma teraz jeszcze większą swobodę oraz pozwolenie w kreowaniu treści i nadpisywaniu lore. Przy premierze 2 części kontrola GW się zmniejszyła, a teraz zmniejszyła się następny raz.
Właśnie dlatego mogła:
- przerobić tego wielkiego krokodyla tą super bestie (chodzi mi o wananozaura czy jak to przerośnięte coś się nazywa).
- Dodać randomowych nowych lordów: łowczych i kroxigorów.
- Umieścić Markusa w Lustrii, gdy on nigdy nie opuścił starego świata. Chyba nawet nie spotkał żadnego Lizaka.
- Odbudować Solland.
Nie chodzi już o mniejsze detale. Z jednej strony jest to szansa dla pomniejszych ras/frakcji (takich jak Kislev, TEB) ale z drugiej procent młota w młocie będzie mniejszy.
-
Jeśli faktycznie tak jest to, dla mnie, bardzo słaba wiadomość. Ogólnie to Warhammery lubiłem za klimat, bo mechaniczne te gry odstają od nowszych, historycznych części i ich głównym plusem była właśnie zgodność z lore.
Dodawanie nowych ras jak np Piraci, którzy nie mieli armybooka jest spoko, jednak całkowite zmiany istniejących frakcji już są słabe i niepotrzebne. Tak samo kampania. Wir, jako niezależny event wyszedł fajnie, ale ten bajzel w ME to już porażka. To tak jakby w np Romku dać Rzym w Australii, Kartaginę w Irlandii, a naraz występowaliby Juliusz Cezar, Aleksander Wielki i Czyngis Chan.
-
Z tym może być różnie. Ja jestem częściowo rozdarty bo z jednej strony dodawanie nowych mechanik czy frakcji to dla mnie spory plus, bo niestety jeśli chodzi o zarządzanie królestwem to młotek nie jest zbyt rozbudowany. Ale z drugiej strony nadpisywanie lore, to mam z tym mieszane uczucia. Taka Norska wyszła kapitalnie, choć teraz zaczyna trochę odstawać.
Natomiast już zombi piraci trochę mi ością w gardle stanęli. Znaczy jednostki ok, Harkon i Noctilus spoko. Ale Arenessa i Cylostra...
A tak po za tym to teraz pod nóż idą elfy.
- Czarne arki u mroczaków mają dostać kolejną przeróbkę i mam nadzieje że teraz w końcu pozwolą im atakować nadmorskie osady.
- Ludzie z CA mają też przyjrzeć się wysokim elfom bo ich sposób gry jest zbyt nijaki.
-
Darmowe DLC pobierają się automatycznie czy muszę je "ściągnąć" w sklepie steam?
-
Zależy które.
Część pobiera się automatycznie, głownie te mniejsze.
Większość powinno móc się dodać przez steam.
Gotrek i Feliks oraz rory (jednostki pokolorowane, czyli takie specjalne) do części I pobiera się z oficjalnej strony CA.
Przy czym czasami się to wiesza i trzeba poczekać parę dni lub pisać do pomocy steama.