Cytat:
Zamieszczone przez Knecht
Porównaj sobie stan armi niemieckiej z 1930 a z 1939 roku, ile wtedy niemcy mieli tych żołnierzy 100 tys? Taką liczbą to by niezajeli Dani a co dopiero mówić o Polsce.
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Knecht
Porównaj sobie stan armi niemieckiej z 1930 a z 1939 roku, ile wtedy niemcy mieli tych żołnierzy 100 tys? Taką liczbą to by niezajeli Dani a co dopiero mówić o Polsce.
Co by było gdyby Francisco Franco nie wygrał wojny domowej w Hiszpanii?
Ale nie rozumiecie że jakby pucz się udał to Hitler szybciej doszedłby do władzy, bezrobocie zniknęłoby kilka lat wcześniej i tak samo byłoby z armią, która wcześniej zostałaby powiększona itp.
Witold pytał się co by było gdyby pucz się udał, więc nie mów mi tutaj o realnym stanie armii Niemieckiej w tamtym czasie bo jakby pucz się udał to ta armia wcześniej zostałaby powiększona, ulepszona, wyposażona itp. itd. i wówczas szwaby wcześniej rozpoczęliby wojnę.Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Szczypior
W latach dwudziestych? Niby jakim cudem? :roll:Cytat:
Witold pytał się co by było gdyby pucz się udał, więc nie mów mi tutaj o realnym stanie armii Niemieckiej w tamtym czasie bo jakby pucz się udał to ta armia wcześniej zostałaby powiększona, ulepszona, wyposażona itp. itd. i wówczas szwaby wcześniej rozpoczęliby wojnę.
Hitler nie oznacza od razu cudu gospodarczego. Historia to zbiór procesów.
A także działań i wyborów jednostek. Nie można o tym zapominać.Cytat:
Hitler nie oznacza od razu cudu gospodarczego. Historia to zbiór procesów.
Cytat:
Zamieszczone przez KWidzu
A gdzie Ja napisałem że zaatakowaliby nas w latach dwudziestych, napisałem że może w 1930.r. by nas zaatakowali albo może w 1935.r. Tak, Hitler nie oznacza cudu gospodarczego ale jego wcześniejsze dojście do władzy przyśpieszyłoby trochę wszystkie wydarzenia, po za tym to tylko spekulacje i nie wiadomo dokładnie co by było po tym jego udanym puczu.Cytat:
Zamieszczone przez tomsn
Jakie wydarzenia? Może Francuską inwazję na Niemcy w 1924-1925 roku? Bo na bank nie drugą wojnę światową.Cytat:
A gdzie Ja napisałem że zaatakowaliby nas w latach dwudziestych, napisałem że może w 1930.r. by nas zaatakowali albo może w 1935.r. Tak, Hitler nie oznacza cudu gospodarczego ale jego wcześniejsze dojście do władzy przyśpieszyłoby trochę wszystkie wydarzenia, po za tym to tylko spekulacje i nie wiadomo dokładnie co by było po tym jego udanym puczu.
Jesteś pewien? Czy połączone wojska Polsko-Czechosłowackie były na tyle silne by pokonać/wymusić na Niemcach traktat korzystny dla nas i dla sąsiadów? No i jak sądzisz, jaką postawę przyjęliby alianci zachodni, ZSRR oraz Węgry?Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Sojusz Polski i Czechosłowacji zmieniał sytuację strategiczną na niekorzyść Niemiec:
1. Przedłużenie o jakieś 1900 km i zmianę ukształtowania frontu na niekorzyść Niemiec.
2. Odpadniecie po stronie Niemiec Śląska jako podstawy wyjściowej do uderzenia na Polskę, a co za tym idzie odpadnięcie:
- kierunku Wrocław-Łódź-Warszawa jako głównego kierunku operacyjnego
- kierunku Kraków-Lwów jako kierunku pomocniczego
W konsekwencji pozostają do wykorzystania tylko kierunek Berlin-Poznań-Warszawa, z Pomorza przez korytarz na Bydgoszcz-Toruń i kierunki wyprowadzające z Prus Wschodnich.
3. Umożliwienie stronie Polskiej przeprowadzenie pełnej i spokojnej mobilizacji wobec braku nieprzyjacielskich wojsk, które na starcie przeskrzydlały polskie ugrupowanie strategiczne, z wyjątkiem Prus, ale to zagrożenie było dobrze przepracowane.
4. Zaoszczędzenie sił, a co za tym idzie wzrost sił polskich armii na granicy z zachodem - zmniejszenie efektu krótkiej kołdry.
5. Umożliwienie wykorzystania czechosłowackich zakładów zbrojeniowych i złóż surowcowych, zapasów mobilizacyjnych etc.
6. Możliwość wykorzystania produkcji wojennej polskich zakładów zbrojeniowych - czynnik który odpadł w wojnie 1939 roku.
7. Konieczność współdziałania Francji z takim sojuszem. Bierność Francji oznaczałaby jej marginalizację polityczną i utratę pozycji mocarstwa. Proces, który był już w toku zostałby przypieczętowany ewentualną biernością Paryża.
8. Czesi wystawiliby około 30-34 DP i około ośmiu-dziewięciu innych WJ. My wystawialiśmy 37 DP, 1 OP-M i 11 BK. Łącznie to około 90 może więcej WJ. Te siły powinny pozwolić na w miarę równorzędną walkę z Niemcami w 1938 roku.