Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Coś mi mówi, że szału nie będzie... CA się wypaliło z Total Warem, niestety. Chyba, że kasa nie spaczyła ich całkowicie i widzą jaką chałę puszczają w eter, toteż może nas czymś jeszcze zaskoczą.
-edit-
Właśnie teraz przeczytałem to:
Cytat:
# Unikalne jednostki bohaterów. Pojedynczy wojownicy na polu walki zdolni do stawienia czoła masom przeciwników
Będąc uosobieniem mistrzostwa w sztuce walki, legendarni bohaterowie poszczególnych stylów walki zadecydują o przebiegu bitwy. Pojedynczy bohater otoczony zewsząd hordą przeciwników będzie stawiać opór oraz poszukiwać wrogich bohaterów, w celu wyzwania na pojedynek i śmiertelnej walki w imię honoru swego pana oraz klanu.
Nie mogę powstrzymać się od śmiechu... :lol:
Przecież to jest nieporozumienie - chcą z tego zrobić cRPG?
Bohater miotający dziesiątkami wrogów na wszystkie strony magiczną kataną, palący ich ognistymi kulami, wspomagany przez tajemniczego smoka... A to ci dopiero total war!
Wiem, trochę przesadzam, ale jak dla mnie to, to już nie jest to samo... Zawsze chodziło o realizm. Poziom trzymają już tylko modyfikacje wcześniejszych TW i gry Paradoxu...
Ludzie, nie...
Ci bohaterowie będą jak zwykli generałowie tylko że po prostu może z większymi morale aby mogli walczyć dłużej z masą wrogów i chronić swojego dowódcę. Prawdopodobnie te specjalne zdolności będą odblokowywanymi MOŻLIWOŚCIAMI jak zastawianie różnych pułapek na polu bitwy czy nowe formacje. Dlatego szkolenie tych ''bohaterów'' czy ich strata będą ważne.
Cytat:
Zamieszczone przez Evanger
Ludzie, nie...
Ci bohaterowie będą jak zwykli generałowie tylko że po prostu może z większymi morale aby mogli walczyć dłużej z masą wrogów i chronić swojego dowódcę. Prawdopodobnie te specjalne zdolności będą odblokowywanymi MOŻLIWOŚCIAMI jak zastawianie różnych pułapek na polu bitwy czy nowe formacje. Dlatego szkolenie tych ''bohaterów'' czy ich strata będą ważne.
Daj Panie Boże, bo stworzą jakichś terminatorów w grze na miarę japońskich legend, a nie rzeczywistości to już w ogóle przepadnie w moich oczach ta seria.
Jestem ciekaw jak im to wyjdzie. Chciałbym, żeby to była dobra gra, bo w Shoguna nie grałem, ale muszę i tak zmodernizować sprzęt, a przede wszystkim przekonać się jaka ta gra będzie w rzeczywistości zanim zakupię ;)
Boję się tylko, że w zbyt krótkim czasie od premiery N:TW ogłosili projekt Shoguna 2, bo teraz będą pod presją jak najszybszego wydania gry i będzie beta...
Cytat:
Zamieszczone przez Seraphin
Coś mi mówi, że szału nie będzie... CA się wypaliło z Total Warem, niestety. Chyba, że kasa nie spaczyła ich całkowicie i widzą jaką chałę puszczają w eter, toteż może nas czymś jeszcze zaskoczą.
-edit-
Właśnie teraz przeczytałem to:
Cytat:
# Unikalne jednostki bohaterów. Pojedynczy wojownicy na polu walki zdolni do stawienia czoła masom przeciwników
Będąc uosobieniem mistrzostwa w sztuce walki, legendarni bohaterowie poszczególnych stylów walki zadecydują o przebiegu bitwy. Pojedynczy bohater otoczony zewsząd hordą przeciwników będzie stawiać opór oraz poszukiwać wrogich bohaterów, w celu wyzwania na pojedynek i śmiertelnej walki w imię honoru swego pana oraz klanu.
Nie mogę powstrzymać się od śmiechu... :lol:
Przecież to jest nieporozumienie - chcą z tego zrobić cRPG?
Bohater miotający dziesiątkami wrogów na wszystkie strony magiczną kataną, palący ich ognistymi kulami, wspomagany przez tajemniczego smoka... A to ci dopiero total war!
Wiem, trochę przesadzam, ale jak dla mnie to, to już nie jest to samo... Zawsze chodziło o realizm. Poziom trzymają już tylko modyfikacje wcześniejszych TW i gry Paradoxu...
A czemu nie crpg ? Może to ETW czy NTW by to nie pasowało. Do Medka czy Rome już prędzej, ale też nie do końca. Za to do feudalnej Japonii gdzie wojny domowe były w sumie starciem ambitnych indywidualności w pokroju Takedy Shingena czy Ody Nobonuagi (czy jak mu tam) na przestrzelni ledwie kilkudziesięciu lat (tak naprawdę jest to okres życia jednego człowieka) takie rpgowie klimaty mogą tylko pomóc grze. Każdy model gry kiedyś bankrutuje. Spójrz na Warcrafta, Starcrafta, AoE czy C&C - kiedyś to były cudowne gry gdzie można było wojować, każdy się tym jarał i ekscytował. . . tymi możliwościami. Ale to się przejadlo i znudziło. Dzisiaj takie gry wciąż powstają, graja w nie młode pokolenia, ale starsi gracze szybko się nimi nudzą albo w ogóle ich nie tykają bo grali już w mnóstwo klonów takich gierek. Kolejny przykład to seria FIFy - co tu można wymyślić ? Lepszą grafikę. . .
Przykro mówić, ale idea Total Warów też się powoli wypala. Każda kolejna gra to mniejsza ekscytacja, głowne zmiany to lepsza grafa, choć ostatnio faktycznie doszły okręty i kampania online. No, ale co dalej ? No nic. .. to wciąż produkowanie wojsk i zdobywanie miast. Ile można ?
Seria musi się rozwijać i wg mnie dodanie elementów cRPG w Shogunie II, takim rozwojem będzie. Rodzina, intrygi, spiski generałów, więcej wydarzeń losowych i historycznych - najlepiej z możliwością wyboru satysfakcjonującego rozwiązania (np. po wykryciu intrygi sami decydujemy co zrobić ze spiskowcami itd.), bogatsze charakterystyki postaci - być może możliwośc samodzielnego przydzielania ulepszeń, do tego specjalni bohaterowie - wzmiankowani szermierze. . . ogólnie większe wczucie się w postać Dajmio.
Połączenie gry strategicznej z elementami rpgowymi to świetny pomysł.
Mam nadzieję że ten ''nowatorski'' pomysł nie bęzie gwoździem do trumny, bo jak to nie wypali jak należy i ludzie się odwrócą na dobre, to jeszcze RTW2 nie powstanie. :D
przeżylismy napoleona... przeżyjemy herosów (chociaż mi się ten pomysł wyjątkowo podoba ^^ )
Pomysł jest spoko ale do innej gry. Do Total War to nie pasuje. Zmienia to mocno strategię bitew lądowych, chyba żę będą to tylko ulepszeni generałowie. :)
P.S. Napoleon był grą świetną w porównaniu do Empire. ETW było trudniej przeżyć. :)
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Pomysł jest spoko ale do innej gry. Do Total War to nie pasuje. Zmienia to mocno strategię bitew lądowych, chyba żę będą to tylko ulepszeni generałowie. :)
P.S. Napoleon był grą świetną w porównaniu do Empire. ETW było trudniej przeżyć. :)
A co złego jest w tym, że zmienia mocno strategie bitew lądowych ? Nie żeby coś, ale zmiana jest chyba dobra. . . zwłaszcza, że jak sam stwierdziłeś "pomysł jest spoko". A co do tego, że nie pasuje do TW to się nie zgodzę bo akurat do Shoguna tacy legendarni szermierze pasuja klimatem. Pewnie będą troche przesadzeni, ale spokojnie do zabicia i przejścia - wciąz główną rolę będą grali żołnierze. Wolałbym jednak żeby seria TW nie stawała się kolejną fifą gdzie właściwie nic sie prawie nie zmienia i wciąz chodzi o to samo - zwłaszcza, że historia jest bogatsza niż piłka nożna i można z niej wyciągnąć więcej.
Oj ludzie...
Nie myślicie chyba że zrobią nam bohatera zamiast generała, który wytnie w pień 10 batalionów? Po prostu dodadzą im odpowiednie umiejętności możliwe do nauki, które będą miały wpływ na żołnierzy na polu bitwy. To nie jest cRPG i takiego z Shoguna NIE ZROBIĄ.