Re: EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne
1.nie wiem, chyba nie.
2.nie, to takie gówno jest, że są duże miasta, które mają wiele działek i są te małe z jedną działką i fortyfikacją..beznadzieja, wszystkie powinny być jak Warszawa.nie,nie ma kolejności.
3.regionalny, w końcu na mapie państwa masz poróżnienie w regionach jeśli chodzi o zadowolenie.
4.nie da sie sterować, tak, trzeba szukać gówienka :P , nie widnieje budynak w stolicy..
5.musisz się po prostu zdecydować co chcesz nie możęsz mieć wszystkiego tylko jedno, także nie ma zadnej kolejności.
6.no wyburz, wyburz, taki inny system powoduje właśne takie problemy, no masz pecha, musisz mieć kaplicę, ale to nie od razu oznacza że dostaniesz księdza, losowo się pojawiają.
7.dobrze rozumiesz.. nie doda ci każdy poziom nowego, to losowo się dzieje.. Jak ci umrze, to umrze :lol: nie dostaniesz od razu nowego, po prostu losowo... (powtarzam sie ;) )
8. A z kim chciałeś podpisać? Z Austrią, Prusami,Rosją i Turcją oraz Szwecją możesz miec handel lądowy, z resztą, drogą morską.
9.a co się spodziewałeś po komputerze :P to zawsze był i jest nieczuły debil, który np: oburza się propozycją pokoju mimo iż : (to było tak, zaatakowałem Śląsk austryjacki, i zaraz dołączyło po stronie Austrii do wojny: anglia, holandia i jakieś gowna niemieckie, i oprócz anglii, z żądnym nie mogłem podpisać pokoju, mimo żę z Austrią już dawno zawarłem...) taki to komputer już jest..
10. Stolicę, jak ją zajmiesz to wszystko będzie twoje, tych małych gówien nie masz po co zajmować, chyba że terroryzujesz 8-)
Cytat:
1. Czy jest coś takiego jak drzewko danego budynku (dla mnie bardzo przydatne we wcześniejszych wersjach)? Jak dowiedzieć się co da Ci budynek np. admiralicji na poziomie 3 gdy możesz budować dopiero 1 poziom?
W prawym dolnym rogu w drugiej zakładce od prawej jest przeglądarka budynków, gdzie masz całe drzewko, m.in. masz pokazane, które budynki są unikalne dla danej nacji (np. jeśli chcesz Polską mieć Łazienki musisz wybudować Wielkie Muzeum zamiast Obserwatorium Królewskiego)
Cytat:
2. Np. mam prowincję gdzie mogę aktualnie budować gmach państwowy i fortyfikacje. Po jakim czasie dostanę dodatkowe działki do budowy? (czy to jest może "next town developing"?). Czy na tych nowych placach pod budowę mogę wybudować dowolny budynek, czy może jest jakaś kolejność, że najpierw dostanę działkę do budowy np. odlewanie dział, a przy następnym np. admiralicje itd.?
Nie dostaniesz. Tylko, w niektórych prowincjach można wybudować coś więcej niż fortyfikacje i pałac gubernatora/koszary
Cytat:
3. Czy np. budynki kulturalne działają jedynie na daną prowincję poprawiając zadowolenie ludności, czy mają efekt globalny (cały kraj)?
Tylko na daną prowincję.
Cytat:
4. Najgorsze...te małe miasteczka. O co w ogóle z nimi chodzi? Czy da się nimi sterować jakoś z poziomu Stolicy prowincji, czy może trzeba szukać na mapce prowincji tego małego gówienka miedzy lasami w którym coś można wybudować (strasznie mnie to drażni :/). Czy np. budynek wybudowany w takim małym miasteczku widnieje gdzieś w stolicy prowincji?
Można jedynie przyśpieszyć/opóźnić rozwój miasteczek poprzez manipulowanie wysokością podatków. W oknie prowincji w lewym dolnym rogu masz napisane za ile tur rozwinie się kolejne miasteczko. Kiedy już to nastapi, pokaże się odpowiedni event i klikasz lupę, więc nie trzeba bawić się poszukiwanie.
Cytat:
5. W tych miejscowościach małych można budować 4 rodzaje budowli ośrodki naukowe, rozrywkowe, religijne, przemysłowo-rolnicze. Czy tutaj też mam dowolny wybór budowania czy jest jakaś kolejność? Bo jakoś nie widziałem możliwości wyboru budowania wszystkich z podanych 4 możliwości :/
Masz pełną dowolność, jedyne ograniczenie to ilość gotówki jaką w chwili budowy dysponujesz.
Cytat:
6. Podbiłem już jakieś 3 prowincje, ale niestety jest tam inna wiara i muszę utrzymywać duże wojsko by nie wybuchł bunt. Mam tylko 1 księdza także pożytek mały, dodatkowo nie mogę wybudować w żadnej z nich kościoła. Można coś wybudować w stolicy prowincji podbitej by szybciej przejść na inną wiarę (albo dostać kapłana)? Czy może wyburzyć budynki z jakiegoś małego miasteczka np. tartak...czy pojawi się w tedy możliwość wybudowania tam koscioła i czy jest to opłacalne?
Wyburz budynek z któregoś miasteczka, najlepiej uniwersytet (obniża zadowolenie), a jeśli jest, to koniecznie zrób to samo z obiektem religijnym i postaw w jego miejsce budynek swojego wyznania.
Cytat:
7. Nie wiem czy dobrze rozumiem...aby otrzymać nowego hulake należy wybudować w małym miasteczku zajazd, księdza-kosciół, dżentelmena-ośrodek naukowy (lub w stolicy prowincji-obserwatorium/akademie)? Czy każdy poziom wyżej budynku doda mi nowego księdza? W którym miejscu pojawiają się te postacie, losowo? Co stanie się gdy np. umrze mi Dżentelmen, na jego miejsce "urodzi się" w następnej turze nowy?
Agenci pojawiają się losowo, zarówno w czasie jak i w prowincjach. Wspomniane przez Ciebie budynki jedynie zwiększają: ilość, w jakiej mogą się pojawić i częstotliwość. Na pewno tak jest z hulakami i dżentelmenami, z duchownymi nie jestem pewien.
Cytat:
8. Jak korzystać poprawnie z dyplomacji, tego też nie czaję :/ Chciałem podpisać umowę handlową, to nie mogę, bo mam 0/0 szlaków morskich. No dobra, rozumiem, nie mam żadnego portu (gram Polską), ale to już nie można drogą lądową? Jak zwiększyć ten wskaźnik? Co muszę zrobić by wybudować port?
Jeżeli nie masz portów kupieckich umowy handlowe możesz podpisywać tylko z sąsiadami. Z portami problem jest taki, że ... trzeba mieć dostęp do morza ;p Czasem jednak w jednej prowincji jest tylko jedno miasteczko z portem, w którym jest np. stocznia albo port rybacki. Wtedy burzysz i stawiasz port handlowy, cała filozofia. Akurat z przywołaną przez Ciebie Polską problem leży w fakcie, że w Prusach Zachodnich port można postawić dopiero po kilkudziestu turach (i to jak zwolnisz prowincje z podatków), jeszcze gorzej jest w Prusach Wschodnich, Kurlandii i Inflantach. Najszybszy sposób na zdobycie portu to podbój Chanatu Krymskiego - tyle, że musisz zrobić to zrobić błyskawicznie, inaczej ubiegnie Cię Rosja.
Cytat:
9.Podobnie nikt nie chce ze mną zawrzeć sojuszu a zwłaszcza zależy mi na Francji/Hiszpanii mimo, że jestem drugą potęgą wojskową po Francji wg punktów prestiżu. No bez jaj, że jeszcze muszę dać danine, to przecież inni powinni zabiegać o moje względy?! :/
Przy zawieraniu sojuszu punkty prestiżu mają znaczenie, ale ważne są relacje z daną nacją (czy Cię uwielbiają, czy nienawidzą itp), na które wpływają różnice bądz podobieństwa wyznania i ustroju. Znaczenie ma również fakt, czy owa nacja widzi jakieś korzyści z zawarcia sojuszu. Nie licz, że komp chętnie zgodzi się na przymierze, jeśli jego państwo leży na drugim końcu mapy i nie macie wielu wspólnych wrogów.
Cytat:
10. Przy najeździe na prowincję powinienem iść od razu na stolicę prowincji, czy może najpierw zaatakować garnizony w tych małych miasteczkach? Czy jest jakaś różnica w jaki sposób to podbiję? Czy jak przejmę Stolicę prowincji to cała jest moja łącznie z tymi małymi miasteczkami?
Hmm... To zależy od paru rzeczy. Np. jeśli idziesz na ostatnią prowincję kompa, to olej małe garnizony, bo one i tak znikną gdy podbijesz stolicę. Generalnie jeśli masz dużą przewagę to najlepiej iść prosto na miasto i ewentualnie później zając się wycinaniem małych zgrupowań wojsk.
Pewnie nie trafiłem dobrze w temat ale powiedzcie mi proszę gdzie mogę rekrutować heskich grenadierów i jaki budynek na to pozwala?
Wiem że muszę grać Anglią w Am.Północnej ale w którym miejscu mogę ich powołać to już nie mogę zatrybić.
HESCY >>> http://yfrog.com/0jhescyj
A masz ostatni dodatek z nowymi jednostkami?
Cytat:
Zamieszczone przez Regulus
A masz ostatni dodatek z nowymi jednostkami?
o tak sorki są w nowym dlc :oops:
Tak sobie grałem i walczyłem z Austrią, a tu zobaczyłem, że każdy ich oddział piechoty liniowej ma 200 woja, podczas gdy moja polska "liniówka" ma tylko 160 i innych krajów również (gram na rozmiarze ultra). O co chodzi, czy Austria ma jakąś technologię, przywilej czy coś w posiadaniu większej liczby wojsk?
Widziałem gdzieś screeny z bitew po 10 000 luda po jednej tylko stronie jak to można osiągnąć?
Cytat:
Zamieszczone przez Vedymin
Tak sobie grałem i walczyłem z Austrią, a tu zobaczyłem, że każdy ich oddział piechoty liniowej ma 200 woja, podczas gdy moja polska "liniówka" ma tylko 160 i innych krajów również (gram na rozmiarze ultra). O co chodzi, czy Austria ma jakąś technologię, przywilej czy coś w posiadaniu większej liczby wojsk?
Jeśli się nie mylę to austriacy mają taki bonus że dochodzi im 40 woja więcej
Cytat:
Widziałem gdzieś screeny z bitew po 10 000 luda po jednej tylko stronie jak to można osiągnąć?
Dołączam się do pytania :D
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Cytat:
Jeśli się nie mylę to austriacy mają taki bonus że dochodzi im 40 woja więcej
Dołączam się do pytania :D
moje bitne svenssony mają 120 ;<
Austriaków jest więcej bo mają słabsze statystyki od reszt Europy.
Gram sobie właśnie Carską Rosją, zauważyłem jednak ,że moja władza ogranicza się tylko do ustalenia podatków, wywalania kolejnych ministrów, czy da się mieć wpływ na np.formę ustroju, działalność aparatu terroru, bo jak na razie to tylko buduję budynki i rozwijam technologię.
Czy mogę w jakiś sposób zwiększyć import i eksport(nie wliczając w to kolejnych umów handlowych)?