Tak pod Kingdoms 1.5.
Wersja do druku
Tak pod Kingdoms 1.5.
Pod względem jednostek mod spisuje się świetnie. Mamy ich cały bogaty wachlarz.
Myślałem, że ich ilość będzie mniejsza za cenę większych detali i historyczności, ale dobrze, że tak nie jest.
Nareszcie husaria i cała Rzeczpospolita pod naszymi rządami.
Wiek XVII w Medku niniejszym uważam za uzupełniony. :)
Dzięki muzyce z filmu ma się wrażenie, że mod jest nawet polskiej produkcji, przeszkadza tylko jeszcze cyrylica w nazwach jednostek i niektórych opisach.
Pomyślcie jak by fajnie wyglądało, gdyby armatom nadać efekty z moda 1648, dźwięk bębnów w jednostkach pikinierów i inne ozdobne detale. :D
Mogliby dać też więcej map do custom battle.
Nie zagrałem jeszcze żadnej tury, ale odpaliłem kampanię. Cieszy mnie przejrzystość minimapy i duża liczba prowincji w poszczególnych państwach.
To dopiero pierwsza wersja moda, a ja jestem pozytywnie nim zaskoczony. :)
Pewnie następne patche dadzą nam więcej "dodatków", aniżeli poprawek.
Bałem się o tego moda, że będę musiał ciągle wgrywać hotfixy, ale chyba nie muszę. :D
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Inna wizja:
http://www.imageup.ru/img277/1142965...rface_03-1.jpg
http://www.imageup.ru/img277/1142970...rface_03-4.jpg
http://www.imageup.ru/img277/1142966...rface_03-2.jpg
Trochę pograłem i teraz skupię się na ocenie tego co jest w becie :D
Mod jest niesamowity pod względem graficznym, zarówno wszelkie jednostki (no może trochę dwie jednostki tureckie mają plastikowo-gumowe pancerze :P), ale też ikonki jednostek oraz mapa kampanii wywołują opad szczeny :D
Różnorodność jednostek jest wspaniała, aż ciężko się zdecydować co w custom battle wybrać :D Balans póki co wygląda też dobrze, chociaż przemknęło mi parę jednostek, które mają chyba lekko niedopasowane staty.
A jak to beta są błędy, więc wypisze moje spostrzeżenia :D
- miasto Weimar jest źle naniesione na mapę, ponieważ jak się na nie najedzie armią czy agentem to jest ono zablokowane.
- skopane są odległości szarży, chociaż dosyć realistyczne to dosyć łatwo przez nie o bugi, kirasjerzy mogą szarżować z bardzo bliska przez co są niezwykle morderczy, husaria i inne jazdy bez broni palnej wymagają aż 100 metrów, przez co prawie nie da się szarżować
- muzyka chociaż bardzo dobra, to też z mniejszymi wadami. Sporo kawałków wycięto prosto z filmów przez co początek danego kawałka leci normalnie, a zaraz mamy już głosy aktorów i zgiełk bitwy, nawet jeżeli na ekranie nic się nie dzieje ;P Co tego zachodnie państwa mają muzykę ze zwykłego medka co lekko osłabia klimat :)
- największy błąd jaki jest obecnie, czyli AI. Na obecnym nie da się przyjemnie grać, bo komp jest totalnie głupi. Gdy ustawiłem bitwę RON vs Turcja, (gdzie ja zaznaczyłem że bronię się RONem), dałem sobie armaty, a Turkom nie. AI zamiast nacierać to przesuwało powoli oddziały z jednego skrzydła na drugie, przez co zdążyłem oddać 6-8 salw artyleryjskich zanim zaczęli na dobre nacierać w moją stronę. AI chociaż posiadało sporo kawalerii to ani razu nie podjęło próby flankowania. Teraz inna bitwa, RON vs Szwecja. Tym razem to kazałem AI się bronić oraz wyposażyłem je w armaty do tego dużo strzelców, pikinierów oraz trochę jazdy. Sam nie miałem w ogóle artylerii. AI zamiast trzymać swoją pozycję i mnie ostrzeliwać z artylerii zaczęło człapać (tym razem bez przesuwania oddziałów z jednej flanki na druga) powoli w moją stronę, a działa zatrzymały się dopiero tak blisko moich linii, że zanim się nawet zatrzymały to padła połowa obsługi. Następnie AI niby zaczęło strzelać do moich linii z muszkietów, ale komp ponakładał na siebie nawet po 2-3 oddziały muszkieterów i to bokiem, przez co może strzelało kilku ludzi. Do tego ciągle AI maszerowało prosto w centrum moich sił, idąc nawet wzdłuż linii moich strzelców. Bitwę wygrałem ze stratą 24% ludzi przy podobnej ilości wojska z przewaga jakościową u Szwedów. Najlepsze jest to, że nie licząc rozstawienia wojska przed bitwą, w trakcie jej trwania wydałem tylko 3 rozkazy i tylko rajtarom, aby natarli na wrogich rajtarów ostrzeliwujących moją piechotę na skrzydłach xD
Ensis, sprawdź koniecznie swoją istrukcję dotyczącą tego, jak szybko pobrać moda. Tamtejszy link do moda na yantexie wygasł bo plik z modem zniknął.
Zrób coś z tym bo ludzi to trochę wpędza w kłopoty.
Za to link z ruskiego forum do pliku na yantexie chyba ciągle trwa.
Dzięki poprawione.
Nie grałem narazie dłużej, jedynie uruchomiłem kampanie by zobaczyć jak to wygląda, wybrałem Polskę i chcać rozbudować miasto o kopalnie zauważyłem, iż najeżdzając na kopalnie informacja iż dochód +0 to samo w innym mieście, nie wiem czy to zamierzone, kopalni nie wybudowałem więc nie wiem czy jakaś kasa z tego tytułu by wplywała do skarbca. Jak ktoś gra to niech zwróci na to uwagę.
Wrzućcie ktoś to na torrent'y jak możecie. Bo się wolno ściąga a nie uśmiecha mi się rejestrować gdziekolwiek
edit: mniejsza zarejestrowałem się
ciekawe jak się sprawdzi ;)
Z dużych plusów zapomniałem wspomnieć o jednym ważnym :D
Jest to pierwszy mod gdzie występuje penetracja szyków jazdy podczas szarży, wreszcie kawalerzyści się mieszają pod zderzeniu, a nie robią efekt uderzenia w siebie dwóch ścian ;D
Zarejestrowałem się na tej rosyjskiej poczcie, ale jak zacząłem ściągać OiM 2 to miałem transfer ok 40kb/s. Czy jest może jakiś inny mirror gdzie mógłbym pobrać moda z transferem przynajmniej 500kb/s?