Re: pytania początkujących
Cytat:
Zamieszczone przez sefko1
Jestem nowicjuszem zarówno na tym forum, jak i w grze. Mam ją jakieś 2 tygodnie i zdążyłem jedynie liznąć 2 kampanie (Polska i Szkocja). I związku z moją amatorszczyzną nasunęło mi się kilka pytań:
1) Czy da się coś zrobić, żeby w miastach w których nie ma gubernatora budowały się budynki/jednostki? Jeżeli tak to można te funkcję w jakiś sposób kontrolować w czasie gry.
2) Jak zwiększyć prawdopodobieństwo przeżycia generała w starciu z inkwizytorem. Moje mośki padają szybciej, niż dzielne kobiety są w stanie narodzić następców. Podróżować z kapłanem?
3) Jak wyważyć relację pomiędzy ilością wojska w mieście, a morale miasta/utrzymanie. Zbyt wiele jednostek to dobre morale, ale i też wysokie koszty. Zbyt mało jednostek - to gęba zmienia mi się na niebieską/żółtą. Są lepsze sposoby na podniesienie morale niż armia/gubernator?
4) W instrukcji przeczytałem, że dobrym sposobem na walkę z przeciwnikiem jest wykończenie jego rodziny panującej. Ale co próbuje to zabójcy mają jakiś śmieszny procent (5%-16%). Jak można ich wytrenować na lepszych zabójców?
5) Czy opłaca się inwestować w katapulty? Na polu walki nie zauważyłem jakiegoś specjalnego bonusa z ich używania, poza szturmem w jednej turze. Natomiast komp buduje je w wielkich ilościach.
6) Opłaca się przekupywać armie? Wykupywać prowincje?
7) Gdzie na początku wysyłać kupców. Gdzieś daleko szukając rzadkich surowców, czy zajmować najbliższe dobro?
Na razie tyle. Zaczynam pierwszą kampanie na łatce 1.03. Zobaczymy jak sobie poradzą Portugalczycy. Pozdrawiam.
No więc tak :
1) Tak, da się tak zrobić . Musisz w dziale dowodzenia miastem odznaczyć haczyk "Automatyczne zarządzanie", albo odznaczyć "automatyczna budowa i rekrutacja jednostek" czy coś takiego ( już nie pamiętam :D ) . Albo przed rozpoczęciem kampanii odznaczyć haczyk automatyczne zarządzanie ;) Albo odwrotnie .
2) Najlepiej jak mają pobożność wyżej niż 3, ew. 3 też może być :P Bierz ze sobą kapłanów, lub zabójców, którzy odstraszają inkwizytorów ;)
3) Są . Choćby obniżenie podatków, budowanie ratusza, i kościołów ;)
4) Na początku zlecaj im zabójstwa np, kapitanów wrogich, ew. słabszych dyplomatów . Wykończyć rodzinę panującą możesz też tym sposobem, że w walkach zabijesz ich następców do tronu, króla i członków rodziny królewskiej ;)
5) Zamiast katapult, lepiej moim zdaniem robić bombardy, które dobrze rozwalają mury :P A komp ich dużo szkoli, bo jest głupi ( SZTUCZNA INTELIGENCJA ! ), i dlatego, że na to im wystarcza kasy ( jak masz u siebie automatyczne zarządzanie, to komp też ci szkoli te gówna - sorry za wyrażenie :D ) .
6) Przekupić armię jest baaardzo trudno . Musisz mieć dyplomatę na bardzo wysokim poziome ;) Co do kupowania miast, zamków - to czasami się opłaca . Jak wróg Ci śmignie prowincję, którą chciałeś i jest ona dobrym punktem strategicznym to warto ją odkupić, lub wymienić prowincję, na prowincję ;)
7) Na początku wysyłaj ich tam gdzie masz blisko, ale także tam gdzie dobrze płaci się za surowce :D Potem jak zrobisz dobrego i młodego kupca, wysyłaj je daleko w tereny ! ( opłacalny jest ten surowiec, w okolicach Timbuktu ) .
CD.
8) Czy można bezpiecznie odblokować nacje niegrywalne : Państwo Kościelne, Mongołowie?
9) Dlaczego Mongołowie nie zakładają miast? Tylko je zdobywają i idą dalej (wiem, że to lud koczownicy, ale jakieś miasta nawet oni posiadali). Czy grając Mongołami można posiadać miasta?
10) Rozumiem, ze kupienie prowincji nie jest traktowane jako wrogi akt wobec nacji?
11) Czy jeśli surowiec należy w mojej prowincji to automatycznie czerpie z niego dochód, czy tez musi tam stać kupiec? Czy to złota trzeba budować kopalnie?
Cytat:
CD.
8) Czy można bezpiecznie odblokować nacje niegrywalne : Państwo Kościelne, Mongołowie?
9) Dlaczego Mongołowie nie zakładają miast? Tylko je zdobywają i idą dalej (wiem, że to lud koczownicy, ale jakieś miasta nawet oni posiadali). Czy grając Mongołami można posiadać miasta?
10) Rozumiem, ze kupienie prowincji nie jest traktowane jako wrogi akt wobec nacji?
11) Czy jeśli surowiec należy w mojej prowincji to automatycznie czerpie z niego dochód, czy tez musi tam stać kupiec? Czy to złota trzeba budować kopalnie?
8) Tak można . Jest taki mod, chyba . Jak chcesz to mogę Ci przesłać bo mam go na kompie :D Zaledwie kilka mb :P
9) Oczywiście, że można . Grając Mongołami masz jedno miasto i małą armię, a potem jak się rozbudujesz to podbijasz :D Gra się nimi jak wszystkimi innymi frakcjami . A miast nie zakładają po panowie twórcy na to nie wpadli, albo im się nie chciało ;)
10) Nie, nie jest . Jest to normalne kupno prowincji lub wymiana i nie opadają przez to stosunki z danym państwem ;)
11) Nawet jeśli jest na Twoim terytorium, musi tam stać kupiec . Co do kopalni, to jak na swoim terenie masz złoto np . To jak rozbudujesz kopalnie to wzrośnie dochód z tego surowca, a także zmieni on swój wygląd na mapie, z tego co wiem ( bo ja tak mam :P ) .
Takie sprostowanie:
3-W miescie najlepiej zostaw jednego gienka z jakims dobrym atrybutem i cechami [a nie takiego co nic nie potrafi xD] i rób chłopow-jesli nie mozesz to najtansze jednostki tak z 2 oddzialy.
5-Proponuję zmienić koszt artylerii w plikach jak wielu graczy-wtedy komp bedzie robil malo. Sam pamietam jak sie balem Niemcow jak mieli 5 pelnych armii, a nie okazalo ,ze same katapulty i balisty. Co do uzywania ich, to ja nie uzywam, bo mi sie po prostu nie chce. Ale sa przydatne i to bardzo, Jak masz przeciez wojsko to stawiasz 3 oddzialy katapult z tylu armii na wzgórzu najlepiej i zanim wróg do ciebie dojdzie, to padnie mu z 40% wojska, jak zaatakuje to go od tylu kawaleria i tak to zabijesz 3000 wojska ,a stracisz 30...oczywisice mozesz odrazu przejmowac zamki [np. czaic sie w krzakach ,a jak wrogie wojsko pojdzie to zaatakowac zamek i zajac automatycznie, albo normalnie zniczczyc brame i wybic oddzial chlopow.
Trochę mało mam tych generałów, żeby obsadzić Nimi wszystkie prowincje.
A co do artylerii, to jak zmienić jej koszty? Może jakiś mały tutorial/link?
Z tego co wiem, to zmieniasz to w descr_export_unit :P Tam masz staty jednostek, więc przypuszczam, że cena jednostek też tam będzie :D
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
i rób chłopow-jesli nie mozesz to najtansze jednostki tak z 2 oddzialy.
tu bym polemizował, choć obecnie gram w RTW a nie M2TW, ale po co budować chłopów skoro koszt utrzymania ich jest taki sam jak tej najprostszej straży miejskiej, to już chyba lepiej dorzucić te parę groszy i mieć w ewentualności jakieś lepsze mięso armatnie niż chłopów, nie?
zauważyłem, że podpowiedzi są podobne do tych dwóch gier, a koszty utrzymania chłopów i nieco lepszych jednostek wynoszą tyle samo.
Gdzie się zmienia cd-key w rejestrze, bo mi nagle przestał pasować;/
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
i rób chłopow-jesli nie mozesz to najtansze jednostki tak z 2 oddzialy.
tu bym polemizował, choć obecnie gram w RTW a nie M2TW, ale po co budować chłopów skoro koszt utrzymania ich jest taki sam jak tej najprostszej straży miejskiej, to już chyba lepiej dorzucić te parę groszy i mieć w ewentualności jakieś lepsze mięso armatnie niż chłopów, nie?
zauważyłem, że podpowiedzi są podobne do tych dwóch gier, a koszty utrzymania chłopów i nieco lepszych jednostek wynoszą tyle samo.
Chłopi są tani, i zapewniają spokój, bez buntów . Ale gdy mamy bronić się w prowincji to mamy przerąbane . Bo są naprawdę, niesamowicie słabi, więc zgadzam się lepiej robić Milicję Miejską itp :D