Re: 'Fall of The Samurai' - pudełkowy dodatek!
Nie wiem czy zauważyliście, ale... nareszcie piechota europejska ma broń białą w pochwach przy pasie a nie jak to miało miejsce w ETW. Nawet w bardzo dobrym NTW pominęli ten element. ;) [wtedy był Kieran, może dlatego :P ]
Nie mogę doczekać się opcji ostrzału FPS i torped... :D
FALL of the SAMURAI - dyskusje ogólne
Nowa część serii Total War prawdopodobnie będzie wyglądać jak połączenie dwóch wcześniejszych - Napoleona i Szoguna 2. Z jednej strony zmodernizowana na modłę zachodnią, dysponująca działami, kartaczownicami i strzelecką piechotą armia Cesarza i jego sojuszników, z drugiej strony upadający Szogunat Tokugawów wspierany przez tradycjonalistów i preferujących walkę wręcz samurajów. Zapowiada się ciekawie, zobaczymy, czym uraczą nas twórcy serii. Ja ciekam z niecierpliwością. A wy?
Re: FALL of the SAMURAI - dyskusje ogólne
Będzie ciekawie - nie wiem czy mogę w sumie premiera za 2 dni a recenzji już na sieci sporo - w grze multi będą dostępne dwie mapy podboju - jedna ze shoguna 2 druga z upadku czyli ta większa. Można to dowolnie przełączać Czyli de fakto mamy dwóch avatarów ( choć wg gry można ich mieć 4 - dwóch na podstawce i dwóch na upadku - może to tylko ustawienia w becie ale....). Nie wiem jak z importem z podstawki avatara ale na becie tego nie zauważyłem - wszystkie jednostki weteranów z DLC z podstawki są dostępne od początku ja tak mam - możliwe że to zależne od tego co się ma ale nie jestem pewny. W bitwach dobieranych jest opcja mixed avatars - rozumiem to tak ze jest możliwość toczenia bitew z przeciwnikiem mającym jednostki z podstawki czy de fakto z drugim awatarem pod komendą
Ja czekam na pierwsze starcie morskie. Bardzo mnie ciekawią te torpedowce.
Szczerze - mają sens przy strzale z bliskiej odległości - a przy ich wytrzymałości to raczej nie dopłyną - z dalszej ( zasięg 1000) tylko nieuwaga przeciwnika sprawi że trafią - ba są wolne te torpedy a i to nie II wojna światowa wiec prują prosto - czujników akustycznych nie mają :). Ale z drugiej strony w zamieszaniu bitewnym wszystko możliwe
Re: Fall of The Samurai - DYSKUSJE OGÓLNE
A jak ty sobie to wyobrażasz?:P
To nie nadaje się do TW,a co do tematu to ciesze się że dodatek nie wymaga podstawki i nie trzeba tego pobierać:D
Mnie ucieszyło to poprawnie odwzorowane morale jednostek, jeszcze lepsze niż w Shogunie 2, bo nawet jeśli nam zostanie coś odziałów a załóżmy generał zginie i przeciwnik ma wyraźną przewage to te nasze resztki juz uciekają z pola bitwy (może to jest niby wredne bo przecież mogliśmy to jeszcze wygrać) ale jest to realistyczne bo przecież prawdziwi żołnieże napewno by spieprzali niż walczyli do ostatniego. Tu można rozbić najlepszą gwardie (Francuzi) zabijając jej tylko 30 ludzi! sam tego dokonałem B-). Nieraz jest tak że ucieka Ci odział który liczy ~60% składu osobowego. (taki przykład: W Napoleonie żołnieże walczyli nieraz jak zostawało 20% składu osobowego.... A przecież nawet w czasie wojen napoleońskich jak oddział poniósł ~20/30 % składu osobowego to już były duże straty)
Jak dla mnie to w tym nie ma wiele realizmu, a jeszcze mniej grywalności. Tak duża rola generała prowadzi do tego że skupiamy się na jego zabiciu zamiast walce armii jak było na prawdę. A tu mamy jeszcze armaty, oby to nie doprowadziło to celowania do gienka z dział od samego początku bitwy.
A co do tej ucieczki prawdziwych żołnierzy: Merde! jak to rzekł pan generał Cambronne ;)
No fakt, jakoś niewróże symulatora Total War'om. Stoczyłem troche tych bitew w multi i w sumie, generałowie padali dopiero jak już sie cały szyk armi sypał. Wiesz piechota sie łamie, choaos, walka wręcz i gdzieś tam np. kawaleria od tylca sie wbiła i po gienie. A z tymi uciekającymi resztkami, to jest teak że powiedzmy jekst bitwa 15 na 15 odziałów (10 na 10 piechoty, reszta cav + gieny). toczy sie bitwa, no niewyszło ci, gienek padł, tobie zostały powiedzmy te 3/4 wyrżnięte na czerwono/żółto piechoty a przeciwnikowi powiedzmy 5/6 z czego tylko kilka ma prawie pełne składy + gien. w takiej sytuacji jak ten gracz zaatakuje cie to twoja piechota prawie napewno odrazu zdupi.