Re: Sytuacje interesujące i zabawne
Cytat:
Zamieszczone przez Princeps
Grając Szkocją zdobyłem całe wyspy brytyjskie. Cearnarvon przemieniłem na miasto, bo za dużo zamków miałem. Garnizon to x4 motłoch góralski (chłopi). Do miasta tego w pewnej turze przypłynęła prawdziwa kopalnia złota. :mrgreen: To znaczy Portugalia zrobiła desant i oblężenie. Nie miałem szans w bitwie, więc wysłałem dyplomatę z Londynu. Chciałem ich przekupić żeby zawarli rozejm i wzmocnić garnizon. Zaproponowałem "wstrzymaj ogień" i już miałem myśleć, co by im tu dąć, żeby się zgodzili. Zaraz, zaraz... sam rozejm propozycja "bardzo hojna". Więc zaproponowałem rozejm jeżeli dadzą mi 5k. "Ledwo odrzucony" ale mieli własną propozycję. "Wstrzymają ogień" i zapłacą mi regularny trybut - 1500 florenów przez 10 tur.^^ Po dziesięciu turach znowu zaatakowali i to samo, tylko suma większa. :D I tak kilka kolejek. W sumie zarobiłem z 80k (na tamte czasy i moje zarobki to DUŻO). :lol:
normalka. kolejny przykład beznadziejnego AI w tej grze. ma być "ciężko", więc płynie do Ciebie wszystko, co żyje, a potem - zapewne według innego skryptu - błaga o rozejm, bo stwierdza, że może jednak niepotrzebna mu ta prowincja z drugiego końca mapy, zwłaszcza, że ma wojnę z trzema sąsiadami:/ oczywiście nie dotyczy to naszych sąsiadów czy tzw. "naturalnych wrogów". zresztą, długo by pisać... takie wałki jak w MTW2 to nawet w PZPN nie odchodzą;)
Cytat:
Zamieszczone przez Errichto
save'em zarzuć, coś nie wierzę. Wprawdzie realne ale bardzo mało prawdopodobne.
Skoro w to nie wierzysz to jak uwierzysz w to... ach te moje przygody dyplomatyczne. :mrgreen:
Grając Bizancjum prowadziłem wojnę z Egiptem. Przez kilka tur nie chcieli rozejmu.
W roku 1155 ich priorytetem byl "pokój". Zaproponowałem rozejm za Dongole i Allepo - zaakceptowali.
Następna tura. Prawa handlowe za Kair - zaakceptowali.
Po kilku turach mnie zaatakowali... ;)
Oczywiście, że nie wierzę ;)
Chociaż dawno na singlu nie grałem, więc trochę już zapomniałem, co tam się wyprawia. Ale i tak nie wierzę :D
Miałem sojusz z papieżem i namówiłem go na krucjatę na Kordobę. Przystąpiłem do niej i w tej chwili dostaję wiadomość o zerwaniu sojuszu, poparcie mi spadło do 4 krzyżyków. Czemu? Bo papa miał sojusz z Maurami i wolał bronić niewiernych... Taki sam numer wyciął Wenecjanom. Nic mnie tak w totalwarach nie dobija jak dyplomacja.. albo raczej jej brak.
Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
Miałem sojusz z papieżem i namówiłem go na krucjatę na Kordobę. Przystąpiłem do niej i w tej chwili dostaję wiadomość o zerwaniu sojuszu, poparcie mi spadło do 4 krzyżyków. Czemu? Bo papa miał sojusz z Maurami i wolał bronić niewiernych... Taki sam numer wyciął Wenecjanom. Nic mnie tak w totalwarach nie dobija jak dyplomacja.. albo raczej jej brak.
Niestety,czasem tak się zdarza,że Papierz odwołuje ekskomuniki,czy sojusze.
Te pierwsze głównie dlatego,że państwo nią obłożone, wykazało "poprawę",drugie zaś dlatego,że przestają mu pasować.
Choć mi się wydaje,że to jest uwarunkowane realiami historycznymi.
Wtedy najlepiej dać Papierzowi jakiś dar,wybudować kościół,lub zabić heretyka.
Od razu będzie skory,wejść w sojusz ponownie.
Piszę z własnego doświadczenia.
Pewnie, tylko śmieszne jest kiedy papa głowa chrześcijaństwa zrywa sojusz z chrześcijańską frakcją, która do tego rozpoczęła wojnę z powodu krucjaty, żeby wesprzeć muzułmańskich Maurów. Powinien raczej z nimi zerwać sojusz, co to ma być że papież sprzymierza się z niewiernymi :) Ale wiadomo, bug na bugu w tej grze i nie ma co się dziwić. :P
Jeśli denerwuje was dyplomacja to zacznijcie grać w ko z nami ;)
Tam trzeba się namęczyć z dyplomacją,ale przynajmniej jest ciekawsza :D
Z tym że jak ktoś raz zacznie grać w KO,to granie w singlu będzie wydawało mu się nudne :lol:
Komp zrobił taką piękną zasadzkę, że naprawdę mógłbym mieć ciężko, a tu jakiś błąd i zamiast zasadzki droga zablokowana :lol:
http://img812.imageshack.us/img812/2728/94321725.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Dziś komp wpadł na świetny pomysł.Jako,że w średniowieczu jestem początkującym graczem to gram na h/h.
Gra Anglią.Stałem koło Edynburga.Nagle komp wpadł na świetny pomysł - w stolicy zostawił dziedzica, a sam stał obok.Richard, mój szpieg był na tyle spoko, że otworzył bramy.Doszło do pewnego dziwactwa:
http://gyazo.com/88adf2eac349db44d57...png?1336669648
Ta ramka to zaznaczenie Irfan Viev'a.
Komputer posiłkowy zdążył tylko obić sobie konnice o moich włóczników.
Na końcu okazało się, że to nie był koniec.Szkoci zajęli ledwo zamek na Północy, więc teraz muszę go zdobyć ;).
To nie będzie pierwszy i ostatni raz, radzę Ci lepiej ściągnąć moda, bo po prostu AI w podstawce jest b. debilne ;)