Witaj Kotołaku. A te punkty to z wykresów jakie można sobie podejrzeć w Medku i każdym modzie co do rozwoju frakcji. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Wersja do druku
Witaj Kotołaku. A te punkty to z wykresów jakie można sobie podejrzeć w Medku i każdym modzie co do rozwoju frakcji. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Nie wiem, skąd Ci się wzięło to "ciemne pospólstwo". Faktem jest, że większość Europejczyków ma stereotypowe wyobrażenie o Bliskim Wschodzie, i vice versa, i nie ma to nic wspólnego z byciem ciemniakiem, tylko z systemami edukacyjnymi, w których na historię Wschodu/Zachodu jest bardzo mało miejsca. Ja tego nie oceniam, tak jest po prostu.Cytat:
Zamieszczone przez Regulus
Uważam jednak, podobnie jak i koledzy z teamu, że jeśli można to zrobić w prosty sposób, to powinno się graczy informować o pewnych sprawach. Na przykład o tym, że krucjaty nie były dla świata muzułmańskiego strasznym wstrząsem, tylko wydarzeniem o zasięgu przede wszystkim regionalnym, oraz o tym, że armie muzułmańskie nie składaly się z facetów w pidżamach wymachujących bułatami.Jak już wspomniałem, to jest wersja 2.3, w której skupiono się na frakcjach muzułmańskich, i zmieniono niektóre tylko nazwy, stąd niedociągnięcia. Z tym bałaganem nie masz racji, ponieważ, co już mówiłem, nazwa "Bagdad" też była w użyciu, zaś "Acre" jest skrótem francuskiego "Saint-Jean-d'Acre" - co widać gołym okiem.Cytat:
To już chyba grubsze nieporozumienie. Po pierwsze, członkowie teamu zgodzili się na taką formułę. Jeśli ona komuś nie odpowiada - sekcja submodów jest otwarta dla wszystkich. Przykro mi, ale tak to działa - uważasz, że coś jest robione źle, to sformuj team i do dzieła. Po drugie, nie reprezentujesz całej społeczności fanów BC, tylko siebie, więc jeśli ktoś się czuje "ukarany", to tylko Ty. Jesteś, póki co, jedyną osobą, która w podobnie negatywny sposób prezentuje swoje doświadczenia. Więc o czym mowa?Cytat:
Po trzecie - większości graczy, muzułmanom, chrześcijanom i ateistom, ona odpowiada, co możesz sprawdzić na TWC, jeśli nie wierzysz. Jeśli nie podoba Ci się kierunek rozwoju BC - znów: stwórz własną modyfikację. Jest to łatwiejsze, niż się wydaje, trzeba tylko chcieć.Cytat:
Nie bierzesz pod uwagę faktu, że mamy rok 2011 i większość fanów jest znudzona rozgrywką proponowaną w podstawce. W podstawce nic się nie dzieje. Jeśli mimo to preferujesz podstawkę, to masz trzy opcje: możesz grać dalej w BC 1 lub BC 2.02, możesz grać w podstawkę, możesz wreszcie połączyć wybrane elementy BC z podstawką, albo na odwrót.Cytat:
Na koniec, w BC 2.3 akurat niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o skomplikowanie rozgrywki. Jest po prostu nieco trudniej, drożej, i dodanych zostało kilka rodzajów traits&ancillaries. Poważniejsze zmiany są jeszcze przed nami, ale DLV czy EB (to są zresztą jedne z najlepszych modów) z BC nie zrobimy.
Dziękuję za info. Faktycznie, AI wymaga poprawki, choć moim zdaniem AI bitewne jest całkiem dobre. Z kampanijnym gorzej, jeśli ktoś preferuje agresywną rozgrywkę. Nigdy tego nie analizowałem, ale wydaje mi się, że nastawienie AI do gracza jest bardziej pokojowe, niż do innych frakcji prowadzonych przez AI, stąd problem, o którym piszesz. Ale to tylko hipoteza. Tak czy siak, AI na pewno będzie zmodyfikowane. Pytanie - kiedy. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Aravenie, dzięki za raport. Zgadzam się z wnioskami, do 40 tury finanse są jeszcze do przełknięcia, ale w 100 to faktycznie przesada. Daj znać, gdy już zmodyfikujesz to po swojemu. Ja bym jednak nie usuwał całkowicie tych skryptów pomocowych. Trzeba je tylko odpowiednio zmienić. AI bez pomocy się nie obejdzie, bo albo nie będzie miała kasy, albo będzie rekrutować słabiznę.
Pozdrawiam!
Witam. Wudang_clown, żeby było jasne mnie się ogólnie 2.3 podoba jest zdecydowanie lepsze od 2.02 (poza muzyką), ale jak napisałem aktualny balans i bonusy dla AI przy tych cenach budynków powodują, że gracz wegetuje i ma przewalone. Jakbym zagrał na VH/VH to by mnie zaorali do 70 tury... A AI strategiczne jest bardzo pokojowe bo do 60 tury nikt mnie nie zaatakował a po 60 miałem masakrę, bo Abbasydzi i Kipczakowie mnie zaatakowali (W 2.02 AI było to samo ale komp atakowal szybciej). Ja biedny oni niekoniecznie... Nie chcę usunąć całkiem bonusów dla AI chce je obciąć, w 2.02 udało mi się to sensownie zrobić gra była nadal trudna ale nie niemożliwa do wygrania teraz jest niemożliwa .... W 2.02 bardzo dobrze spisywało się AI strategiczne z SS 6.2 RR/RC od Point Blanka. Dużo bardziej agresywnie i lepsza dyplomacja. Mam kilka innych zobowiązań ale nad campaign scriptem i obcięciem bonusów dla kompa do Broken Crescent 2.3 popracuje za jakiś czas - bo mod mi się podoba ale dopóki nie pozmieniam premii dla kompa to grał nie będę. Pozdrawiam.
Dziś zacznę ściągać moda, i w wolnym czasie zobaczę czy de facto rzeczywiście jest tak ciężko.
Wrzucę screeny. Si może już trząść portkami :lol:
wudang_clown podaj mi frakcję, którą z technicznej i praktycznej strony gra powinna być najtrudniejsza. :mrgreen:
Pozdrawiam.
Dobra, kończę swój udział w tej dyskusji bo widzę, że zaczynają się pojawiać "argumenty" rodzaju "nie podoba ci się, nie graj", "stwórz sobie własnego moda", "skoro innym się podoba, to czemu narzekasz" itp. Co jest dość zabawne, bo nie wypowiadam się po to, by twórcy sobie brali moje uwagi do serca. Zwyczajnie mam to gdzieś, ale wychodzę z założenia, że po to jest forum, aby każdy mógł wyrazić swoje zdanie - co czynię. Mi zmiany się nie podobają i nie interesuje mnie, że Turcy czy Arabowie są wniebowzięci bo mają zamiast Edessy Al-Ruhe.
Podpisuję się pod słowami Aravena - koszty budynków sprawiają, że gracz rozwija się dużo wolniej od nacji sterowanych przez AI, a często jest skazany na wegetację.
Spokojnie, weźcie trochę wyluzujcie, nie wiem o co się tak obaj spinacie i nakręcacie ;]
Fakt. Dobra propozycja, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie tu Regulus ma całkowitą rację, ale popieram Pitera i też apeluję o mniej emocji, szkoda zdrowia to gra tylko jest, się przytnie bonusy dla AI i git będzie, a widzę, że Karaislam ostro submoda montuje to będzie ciekawie, może muzykę też wrzuci. :PCytat:
Zamieszczone przez Piter
P.S. Idill`a sobie zagraj Makurią (jedyne czarnoskóre państwo) albo Armenią minimum Hard kampania. Tak ze 100 tur proponuję. Ciekaw jestem jak Ci pójdzie. Pozdrawiam.
Very hard, plus obniżona sakiewka, inaczej nie gram. :mrgreen:Cytat:
P.S. Idill`a sobie zagraj Makurią (jedyne czarnoskóre państwo) albo Armenią minimum Hard kampania. Tak ze 100 tur proponuję. Ciekaw jestem jak Ci pójdzie.
Dzięki, czekam jeszcze na propozycje wudanga co do frakcji.
Szacun ziom że na takie rzeczy patrzysz, podziwiam, ale nie będę naśladował :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
edit:
Dyskusje muszą być Panowie, co do emocji dobrze że są, to rokuje bardzo dobrze modyfikacji,z tego co wyczytałem mod ewoluuje, kiedyś w niego grałem, jeszcze w stareńką wersję, jak znajdę chwilę to spróbuję :)
Mod jest skierowany do sympatyków tzw. ludów beżowych ;) i jako taki powinien być rozpatrywany, moim zdaniem oczywiście...
Nie chodzi o prawo do wyrażania opinii, tylko o sposób wyrażania opinii. Dobrze uargumentowaną krytykę każdy rozsądny człowiek przyjmie z chęcią, ale uparte krytykanctwo nie ma nic wpólnego z konstruktywną dyskusją, tylko z apodyktycznym narzucaniem własnego zdania.Cytat:
Jeśli masz gdzieś kierunek moda, Regulusie, co zresztą zasugerowałeś już oceniając koszt dróg gruntowych, to nie bądź zaskoczony, że słyszysz zachęty stworzenia własnej modyfikacji. To jest jedyne rozsądne wyjście (które zasugerowałem bez żadnej złośliwości) w sytuacji, gdy nic Cię nie przekonuje, no i masz gdzieś opinie twórców moda. Ponieważ włożyliśmy w moda wszyscy razem minimum kilka setek godzin, ze spokojem licząc, nie interesuje nas krytykanctwo, tylko rzeczowe opinie.
Forum jest miejscem publicznym, tu się dyskutuje, a nie wygłasza monologi. Jeśli piszesz posta w wątku o konkretnym zakresie tematycznym, to powinieneś spodziewać się, że usłyszysz odpowiedź i być może zostaniesz wciągnięty w dyskusję, która nie potoczy się po Twojej myśli lub, o zgrozo, wykaże, że nie masz tyle racji, ile myślałeś, że masz. Jeśli Ci to nie odpowiada, to pisz bloga, albo intymny dziennik, bo tutaj jest to tylko zawracanie głowy.
Przy okazji, mod nie jest tworzony dla Turków i Arabów. Grają w niego między innymi Niemcy, Brytyjczycy, Hindusi, Amerykanie, Kanadyjczycy, Włosi, Hiszpanie, Chińczycy, Estończycy, Brazylijczycy, Francuzi, Rosjanie, Gruzini, Azerowie, Ormianie, Grecy, itd. itd.; i Polacy, rzecz jasna. Idealni odbiorcy moda to nie konkretne narodowości czy grupy etniczne, ale osoby zainteresowane historią regionu, otwarte na informacje - po prostu.O moje zdrowie się nie martw, Aravenie. Tak jak mówi Eutyches, dyskusje są potrzebne. ;) Co do "to tylko gra" - to już zależy dla kogo. Nie dla tych, którzy zarywają noce i rujnują sobie życie towarzyskie i prywatne, żeby wreszcie uruchomić ten cholerny skrypt. ;)Cytat:
Powiedział mi ostatnio, że muzyki nie zmieni, ale kto go wie.Cytat:
Proponuję Seljuks of Iraq i Mamlakate of Sindh. Te powinny być w miarę trudne od początku. Chauhans też są trudni, ale to dlatego, że mają tylko dwa zamki, które dają marny dochód, i wyśrubowane koszty utrzymania członków rodziny (pozostałość po 2.02). Gurydowie mają początkowo problemy z lojalnością niektórych emirów i jednego szaleńca, który wypuścił się z armią zbyt daleko na tereny Gaznawidów i został tam odcięty. Gaznawidowie ściśnięci są między wrogich Gurydów i Czauhanów, ale AI zwykle szybko proponuje pokój, więc może nie być tak trudno.Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
To tylko propozycje, popróbuj kilku kampanii, może któraś Ci się spodoba.