Re: Pytania początkujących graczy
Ja wczoraj broniłem se Massylię przed hordą barbów i oni nie mieli żadnych drabin, czy taranów ani wież.
Spoko myślę sobie będzie rzeź.
Ale o dziwo barby podpaliły brązowe wrota (sic!) pochodniami.
Jakoś se poradziłem i wygrałem ale ni o to chodzi. Od wczoraj chodzę zaniepokojony i źle śpię, czy cała chemia i fizyka w szkole wprowadzała mnie w błąd (wiedziałem!) ?
Jak to jest ze zwiększaniem wpływu swojego rodu? Gram Spartą i systematycznie zmniejsza się ilość popierających mnie gerontów - w tej chwili tylko 27%. Jakąkolwiek akcję podejmę to odejmuje mi popierających mnie gerontów (czy to zabójstwo przeciwnika, czy szerzenie pogłosek itp.)
Gdzieś wyczytałem że na wzrost poparcia ma wpływ ambicja twoich generałów, która zwiększa im gravitas, i to gravitas odbija się na poparciu rady, senatu, starszyzny itp. Ale pewny nie jestem, cała ta polityka to jedna wielka zagadka.
Cytat:
Zamieszczone przez Lee
Jak to jest ze zwiększaniem wpływu swojego rodu? Gram Spartą i systematycznie zmniejsza się ilość popierających mnie gerontów - w tej chwili tylko 27%. Jakąkolwiek akcję podejmę to odejmuje mi popierających mnie gerontów (czy to zabójstwo przeciwnika, czy szerzenie pogłosek itp.)
Wszystkie działania przeciw innym rodom państwa zmniejszają Ci poparcie :P czy to małżeństwo, pogłoski czy inne tego typu rzeczy. Zauważyłem, że im większe podboje masz tym większe poparcie Ci rośnie. Najlepiej jednak unikać wysokiego poparcia bo powoduje wojny domowe, które mogą się skończyć źle. Przykładowo jak mi wybuchła taka wojna miałem do pokonania 10 jak nie więcej ogromnych, z najlepszymi jednostkami armii lojalistów -.-Co jest rozwiązaniem niesamowicie bezsensu.(Mały offtop) Nie rozumiem jak jedna, mała prowincja może utrzymać taką wielką armię dodatkowo ty mając 50 prowincji nie jesteś w stanie ich zatrzymać zbyt szybko bo masz zaledwie 12 armii z czego może 4 dobre, rozrzucone po całej mapie.
Jak wskazać nacji z którą zawarłem sojusz militarny cel ataku? Czy można przekazać jakiejś frakcji miasto? Moi sojusznicy zostali rozbici i ich armia "tuła się po świecie" myślałem żeby pomóc im właśnie w taki sposób.
@Gizmous
W oknie dyplomacji na dole po lewej masz takie małe bodajże trzy gówienka, te najbardziej po lewej służy właśnie do wyznaczania celu sojusznikom. Nie można przekazać niestety komuś miasta.
Dzięki, sądziłem, że to jest w tym menu kontekstowym w którym wybiera się m.in. umowę handlową.
Cytat:
Zamieszczone przez rutek21
Dzięki panowie.
Tych umów już mam trochę i tak jak mówicie czasem 200 denarów przekonuje kogoś na umowę (a to zachłanni!) aczkolwiek z tego kokosów nie ma. Zajmuje całe prowincje a przynajmniej się staram żeby móc wprowadzać edykty. Armii nie mam dużo, ale widać i tak za dużo, najemników unikam jak ognia, bo tchórzliwe to i żarłoczne.
Technologie rozwijam po równo. Jedzenia mam sporo, muszę to zmienić, tylko jak skoro mam 400 denarów na stanie :P Trochę się udupiłem patrząc w tył przeszkoleniem wojsk na wyższe, co za sobą pociagneło i koszty szkolenia jak i utrzymania późniejszego. No nic trzeba walczyć.
Muszę się przestawić z myślenia z poprzednich serii i zacząć myśleć globalnie :)
Dzięki i powodzenia w waszych bojach.
Jeśli zaczynasz grać Rzymem to dam Ci kilka rad, jak zacząć, żeby zabezpieczyć się finansowo:
1. Na początku masz jedną flotę, usuń z niej wojsko, zostaw samego dowódcę i pokieruj nim na wschodnie wybrzeża Francji, płynąc dalej okrążasz Hiszpanię i w górę do Brytanii. Zrób sobie dodatkowe dwie floty z samymi dowódcami i popłyń jedną na południe do Libii , przez Egipt do Seleucydów, a drugą przez Ateny i na północ . Tym sposobem odkryjesz mapę i co za tym idzie partnerów do handlowania.
2. Na początku masz tylko wino, oliwki i chyba drzewo, więc nie spodziewaj się dużej ilości umów handlowych. Dopiero po zdobyciu wiosek w alpach masz dostęp do szkła a jeszcze bardziej na północ do marmuru. Jak zdobędziesz przynajmniej szkło, to praktycznie wszystkie frakcję będą chętnie podpisywać z Tobą umowy handlowe, nawet Kartaginia czy Seleucydzi. Z tego co patrzyłem w zakładce handel to po około 15 turach już same umowy handlowe przynosiły mi około 4tyś/ture (łącznie po tylu turach wpadało około 8-9 tyś). Musisz mieć po prostu surowce, o które oni będą zabiegać, sami Ci będą wysyłać prośby o umowy handlowe. Wystarczy, więc chwilę zaczekać, a nie co poniektórzy dają 3 tyś za umowę handlową... trochę bez sensu, no ale cóż.
3. Zwracaj szczególną uwagę na ład publiczny i na żywność. Kiedy ład publiczny masz wysoki (dodatni wskażnik +15 na turę) możesz podwyższać podatki co daję kolejne 1-2 tyś do budżetu. Dodatkowo jeśli masz dużo żywności, coś około 30-35 to masz dodatkowo spory rozwój swoich prowincji i dzięki temu otwierają Ci się nowe możliwości rozbudowy miasta.
4. Daj przynajmniej 2-3 świątynie na przyśpieszenie technologii, szczególnie inwestuj w technologię związane z gospodarką.
5. Przy powołaniu generała, zwracaj uwagę na jego cechy, niektórzy mają naprawdę wiele ciekawych wpływów na rozwój, a jak siedzą sobie grzecznie w danych prowincjach, które się rozwijają to oni dostają bonusy do gospodarki w danej prowincji.
6. Jak już będziesz miał wiele umów handlowych to zwracaj uwagę na zakładkę finanse czy masz czym jeszcze handlować. Po podpisaniu dużej ilości umów ilość kasy spada za każdą z nich (brak towaru). Musisz inwestować w ten pierwsze budynki, nie pamiętam nazwy, dające Ci np +40 oliwek czy +60 szkła.
7. Na początku wystarczy Ci jedna pełna armia, zdobędziesz te dwa miasteczka wyżej (Liga E... nie pamiętam nazwy) i popłyniesz zdobyć ich wyspę na zachód. Weź sobie tylko zwerbuj więcej armii żeby szybko przywrócić ład publiczny, daj tam podatki na 0 . Nie musisz obawiać się ich statków z załogami, bo na poziomie vh same miasta sobie poradzą bez wsparcia generałów.
8. Jak już ład publiczny wzrośnie to zrób drugą armię i w jednej turze zaatakuj dwa miasta w alpach, wcześniej osłabiając je zabójcami. Chodzi mi o tą akcje z prowiantem. Możesz sobie zrobić dwóch agentów, będzie szybciej. W następnej turze zajmij 3, tak aby mieć możliwość edyktu. Zwiększ sobie ład plus żywność.
9. Zwróć uwagę później przy dużej ilości umów handlowych co podpisujesz z innymi frakcjami, np pakty o nieagresji. Jeśli dane frakcję mają ze sobą wojnę to możesz też liczyć się z tym, że cofną Ci umowy handlowe i przestaną Cię lubić ;)
Na początek wystarczy, będziesz miał 2 armie złożoną z legionistów, psów itd plus jakieś 8-9 przychodów na turę, więc możesz i rekrutować nowe jednostki i pompować na raz w budynki.
Witam mam taki problem :)
Jestem Protektorem 2 plemion ale trybut jaki mi placa wynosi 0
Nie wiem gdzie to zmienić zeby wplacali mi regularnie przykladowo 300
Drugie pytanie jakie mam to jak zawierac umowy handlowe? W okienku dyplomacji nie mam takiej opcji i jedyna umowe handlowa jaka mam to z Atenami gdyz gram Sparta a ona jest od 1 tury automatycznie ustawiona.
Bardzo prosze o pomoc :)
Cytat:
Zamieszczone przez KuberGKS
Witam mam taki problem :)
Jestem Protektorem 2 plemion ale trybut jaki mi placa wynosi 0
Nie wiem gdzie to zmienić zeby wplacali mi regularnie przykladowo 300
Drugie pytanie jakie mam to jak zawierac umowy handlowe? W okienku dyplomacji nie mam takiej opcji i jedyna umowe handlowa jaka mam to z Atenami gdyz gram Sparta a ona jest od 1 tury automatycznie ustawiona.
Bardzo prosze o pomoc :)
A masz dostęp do morza i jakiś port, żeby móc handlować drogą morską? Bo jak nie to zostają Ci państwa sąsiadujące. Zdobądź coś i będziesz mógł.