Seasonal effects? Czyli np. gorsze rolnictwo w zimie? :D
Wersja do druku
Seasonal effects? Czyli np. gorsze rolnictwo w zimie? :D
Nie wiem, nie sprawdzałem i do nowego roku nie będę miał okazji ;D Wiem, że te zmiany nie są widoczne w bitwach, ale pewnie wpływają na przychód lub śmiertelność armii na wrogim terenie, coś ala Shogun 2 :)
Wczoraj grałem pierwszy raz w DeI. Dobrze mnie wciągnął ten mod, 8h grałem bez przerw! Ostatnia taka gra, która mnie tak wciągnęła to chyba GTA:SA. Jednak parę rzeczy mnie denerwuje. Czy nie uważacie, że AI ma za duże bonusy w bitwach? Irytuje strasznie, gdy moja Macedońska falanga dostaje w walce w zwarciu od jakiś "plemienni wojownicy celtyccy". To jest moim zdaniem niedopuszczalne. Kiedyś ktoś pisał na tym forum, że w zwarciu nie ma się szans na wygranie z AI, ale nie sądziłem, że Elitarne (najdroższe) jednostki dostają od najsłabszych AI!!!! Bez kawalerii nie da się wygrać żadnej bitwy, w której jest stosunek 1v1. Tylko, że ta kawaleria i tak dużo nie daje, bo jeżeli atakuję od tyłu wroga to on traci 10-15 żołnierzy i takich szarż trzeba przeprowadzić 10! Gdy wygrywam bitwę to wygląda to mniej więcej tak : moja falanga, straty 50%, zabitych 10-20 wrogów, kawaleria straty 10-40% zabitych 200-400 wrogów.
Musisz mieć ustawioną trudność bitew na normalny.
Na jakim poziomie trudności grasz? Jednostki barbarzyńskie są baaardzo mocne na początku starcia, ale daj im się zmęczyć, a będziesz wiedział dlaczego elita jest elitą :D
Liczba szarż jest realistyczna :) Właśnie nie powinno być tak, żeby w miarę świeże oddziały pękały od jednego natarcia, tym bardziej że jazda wtedy nie miała nawet strzemion ;)
Przydałoby się uśniecie, ewentualnie ograniczenie bitew w deszczu. Praktycznie każda bitwa, w której to komputer atakuje toczę w deszcz, nawet jeśli to po stronie komputera jest przewaga dystansowa.
Zmiana trudności bitew znajduje się w menu na mapie kampanii w zakładce game settings?
To też zależy od miejsca gdzie walczysz, np w Brytanii pada dosyć często, co mnie nie dziwi, biorąc pod uwagę moje kilka tygodniu w UK, gdzie nie była ani jednego dnia bez chociaż mżawki ; D
Poziom trudności bitew w kampanii ustawia się w game settings już po odpaleniu kampanii.
No o to mi chodziło :) Bo mimo ustawienia poziomu na średni są problemy z walką.
A deszcz nie ważne gdzie, zawsze leje, na wyspach brytyjskich rozumiem, że bitwy mogą być w deszczu częściej niż gdzie indziej, ale tak samo działo się w Germanii, Galii. W kampanii Syrakuzy każdy atak wroga odpierałem w trakcje burzy.
Grałem na trudnym. Poziom trudności bitew to w opcjach po starcie gry " poziom wyzwania" ?
10 szarż to rzecz normalna ale w bitwie gdzie komp ma przewagę 2v1 albo i większą.
W końcu mogę zagrać normalną kampanię na tym modzie. Jeszcze tylko jakieś spolszczenie by się przydało bo puste pola są w nazwach nowych jednostek oraz mody GEM no HDR i do lepszej krwi do 1,8.1 i będzie świetnie.
KAM byłbym bardzo wdzięczny jakbyś napisał z jakich modów składa się DeI, bądź jak możesz podaj mi nazwe na moda , w którym bitwy będą zdecydowanie szybsze jak w oryginale, bo te mi sie strasznie dłużą niestety a co chwile grać bitwę po 20 minut mi się nie widzi:|