-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
1) Komp wyłączony, odłączony, bez akumulatora
:!: Wyłaczony a nie uśpiony, nie stan wstrzymania ani nie hibernacja - naprawdę wyłaczony - sprawdź ustawienia guzika "power" w zarządzaniu energią - jeśli trzeba zmień z "hibernacja" na "wyłączenie" . zapisz ustawienia i WYŁąCZ komp. potem wyciągnij wtyczkę zasilania, wyciągnij akumulator,
2) Odkręcanie obudowy na filmie - co tu komentować - znalezienie śrubek nie przerasata raczej niczych możliwości
3) Odkręcenie lub zależnie od modelu wyciągnięcie z zatrzasków dysku twardego - czesto jest on w dodatkowej ramce lub "kasetce"
4) Jeśli zamierzasz włożyć dysk do PC- ta to ramka się raczej nie przyda - odkręć , rozmontuj - żadna filozofia. podłączenie w kompie - jak masz te nowsze kable jest dość oczywiste. Jak masz szeroką taśmę to już musisz nieco pokombinować do której taśmy i w którym miejscu podłączyć
5) dane zgraj, sprawdź czysię zgrały a potem wymaż - potem jeszcze najlepiej specjalnym programem do mazania zmazuj "wolne miejsce" ale systemu na dysku nie ruszaj, radzę też z powrotem wetknąć TEGO twardziela do laptopa a nie wkładać inny jak pokazano na filmiku - (pamietaj o "ramce!!" zamontuj ją PRZED wetknięciem twardiel do laptopa,
Niech w serwisie testują lapka w takim układzie w jakim TY na co dzień używasz.
Myślę że czeka go odkurzanie i może porządny test fizyczny powierzchni twardziela.
-
Wyjęcie dysku to żadna filozofia, sam mam ASUSA i kilkukrotnie wyjmowałem dysk. W filmiku jest to dobrze pokazane.
-
Dzięki. Jutro się tym zajmę na spokojnie. Najważniejsze nie stracić danych, które są nie do odrobienia.
-
:!: :!: :!: NIE DOTYKAJ STYKÓW W GNIAZDACH TWARDZIELA!! - niczym , :!: :!: :!:
ani palcem ani śrubokrętem, ani jakimkolwiek elementem, nawet gdy zimny i wyłączony
Takie dotknięcie to jest spore ryzyko uszkodzenia , a nawet bezpowrotnego zniszczenia twardziela
-
Ta jasne. :) Tak samo jak dotykanie elektroniki :) Jak się uziemisz to nic nie zepsujesz :P
-
Dzieki za ostrzezenie, kirlan. ;)
Nawet jesli Mac masz racje to w takich sprawach wole naprawde nic nie schrzanic i robic wszystko delikatnie, bo dane sa nie do odzyskania m.in. zdjecia z podrozy zagranicznych, moje mody i niepublikowane jednostki. :)
Jutro sie chyba tym zajme lub jakos w weekend bo musze wygospodarowac czas.
O jakie styki chodzi? Jesli chodzi o dysk twardy to jestem calkowitym laikiem i bardzo bym prosil o opis jak to wyglada. :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ta jasne. :) Tak samo jak dotykanie elektroniki :) Jak się uziemisz to nic nie zepsujesz :P
to nioe tylko kwestia uziemienia, to kwestia taka żeby "NIE podłączać się" do jednego styku, a tym bardziej nie łaczyć dwu styków razem (nawet jak są "zimne")
--------------------------
LUDZIE z problemami wszelakimi
:idea: zobaczcie ten wątek:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=368&t=12080
wiele programów ruszy!
8-) 8-) 8-)
-
kirlan,
ja w swoim życiu złożyłem set kompów. Zlutowałem dziesiąt płytek. Nie liczę tego co przerabiałem, wymieniałem, czyściłem. Lapciaki też rozbebeszałem w te i nazad. Nic takie mnie nie spotkało. Przed zabawami łapka do grzejnika, narzędzia do obudowy czy coś i jest git. Wiadomo że bezsensu nie ma co paluchów pchać, ale znowu bez przesady :) Teraz elektronika jest dobrze zabezpieczona przed takimi zabawami. Bo to był problem z faktem iż pierwsze CMOSy były BARDZO wrażliwe na ładunki elektrostatyczne(nawet nawiew z grzejnika co jonizował powietrze był szkodliwy).
Filmik jest zrobiony ok. A dane w razie draki byłyby do odzyskania, dysk ze spaloną elektroniką to koszt 250-400zł u speców. Chyba że taniej można taką samą używkę dorwać, wtedy stosunkowo łatwo swapa można samemu zrobić. Spróbuj kompa ruszyć BEZ baterii na samym kablu, potem spróbuj to zrobić PO wyjęciu dysku. Opisz efekty :)
-
Szukam jakiegoś laptopa do ok. 2500zł. Potrzebny do neta, dokumentów, filmów i dobrze jakby gry chodziły na nim bez problemów, chodzi mi o te starsze jak fable, star wars jedi academy, torchlight, rome czy medieval 2, te nowsze też fajnie jakby działały. Interesuje mnie laptop z systemem. Ja się na kompach nie znam więc nie mam pojęcia czego szukać. Laptop przyda się też na studia(jestem na razie w 2 liceum) ale potrzebny głównie po to by przez 2 miechy pracy w Norwegii się nie nudzić. Mój komp stacjonarny do wydajnych maszyn nie należy więc jakby latop mógł go zastąpić jako maszyna do grania to było by dobrze, cena jaką w ostateczności za dobry sprzęt jestem w stanie wybulić to 3k może więcej. Jesteście mi w stanie pomóc?
-
Brałbym to:
http://www.x-kom.pl/p/117674-notebook-l ... 7670m.html
Dell oznacza świetny support. Dobrą jakość i niezawodność. Nie jest to Vostro, ale na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy.
Natomiast tu juz masz full wypas z MATOWĄ matrycą Full HD
http://www.x-kom.pl/p/82305-notebook-la ... 1080p.html
Ale 3.2k plnów. Za to dłuższa gwarancja i laptopowa półka wyższa. No i i5, a to oznacza masę fajnych funkcji w procku.
-
No!! 8-) ... też o takim mniej więcej myślę (choć na razie kasy brak)
Szkoda tylko że nie podali KTÓRA SATA - bo jak 3 to bym olał gwarancje i rozważał zmianę twardziela na SSD - bateria dłużej podziała bez ładowania no i spodziewałbym się wzrostu prędkości wczytywania, zapisu itd (zwłaszcza działania RAM wirtualnego)
Choć myślę że po zmianie dwu kart RAM czwórek na ósemki - RAM wirtualny nie byłby taki ważny.
Co myślisz Mac?
........
....
Tylko do tego USB 3 jakoś nie mogę się przekonać - nigdy nie zdążę wypatrzeć momentu jak się plik zgrywa :lol:
-
Intel HM77 ma 2xSATAIII. Wymiana dysku w Dellu(jak i każdym innym cywilizowanym lapciaku) nie wpływa na gwarancję reszty. Ale to jest bardzo droga zabawa. I niekoniecznie potrzebna.
Zresztą Dell, to Dell. Tam wystarczy telefon i Ci doślą części na wymianę, włącznie z nową klawierką po zalaniu starej(taaakk, DBAJĄ o klienta ;) ). Albo literki z logo jak Ci się odkleiło :)
A ile masz dysków i pendrajwów które REALNIE obsługują możliwości USB2 ? A co dopiero USB3 ?
-
Dzięki wielkie Mac. Skłaniam się bardziej do tego lapka za 2,5k bo tańszy i ma system od razu, gdyby ten Vostro miał system to może bym jego wybrał, wyczytałem tam, że można do niego Windowsa 7 dobrać ale nie wiem ile by to kosztowało. Moja siostra ma lapka della i sobie go chwali. Czym się różni USB 3.0 od 2.0 tak poza tym?
-
Artykuł o USB 3 http://www.chip.pl/artykuly/technika...ytan-o-usb-3.0
Szczyt eksperctwa i to może ie jest, ale z grubsza coś mówi ...
Cytat:
Aby uzyskać miejsce na dodatkowe styki, gniazda i wtyki USB zostały powiększone – z wyjątkiem dobrze znanego typu A, w którym dodatkowe styki znalazły się w tylnej części wtyki, a dotychczasowa forma pozostała niezmieniona.
O tych prędkościach to oczywiście teoria jak zauważył Mac, w praktyce jest trochę wolniej, ale i tak trudno dostrzec o ile wolniej - chyba że zgrywasz kilka GB
A USB 3.0 warto mieć - tak na przyszłość. Skoro wtyk A pozostaje kompatybilny z 2.0 i 1.1 to myślę że będzie popularny - więc dużo sprzętu podłączysz. ((no ale może to moje zboczenie - ja zmieniam kompa średnio 1 raz / 10 lat :mrgreen: ))
------------
USB 3.0 - nie mam u siebie (jak dotąd niestety) ale na szkoleniu ubocznie korzystałem z tego (miałem w takim jednym nowoczesnym centrum szkoleń) No po prostu myślałem że się coś skopało. Nie mogłem uwierzyć że się 900 MB skopiowało tak szybko. Przez to z 10 minut łopatologicznie sprawdzałem czy się cała zawartość skopiowała bez błędów.
-
Mam kilka podstawowych pytań. Czy od procesora zależy ilu bitowy możemy mieć Windows? Mam teraz Windows XP 32 bit, a chcę się przerzucić na Windows 7 i nie wiem czy 64 bit byłby dla mnie dobry. Jbc mam procka ADM Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+ 3.02 GHz. Czy jest opcja zainstalować win 7 bez robienia formata? Dotychczas instalowałem tak, że usuwałem obecne 2 partycje robiąc nowe i tam instalując Windowsa, a chodzi mi o to, czy da radę zainstalować na to co mam obecnie i np. usunie się tylko Windows XP, a zastąpi go 7 :P
-
-
Ja bym brał win 7,wygodniejszy itp.na dodatek z tego co słyszałem,to i tak wiekszosc programów nadal na win 7 jest,ale to może nie do końca prawda,tak czy inaczej,jak dla mnie bierz win 7
-
Też tak myślałem. Czytałem, że na win 8 część programów nie chodzi, i drukarki i inne starsze urządzenia mogą mieć problemy z tym systemem. Z tego co czytałem to minusem tych ASUSów jest krótki czas pracy na baterii ale baterię zawsze można zmienić.
-
ASUS i Dell to jak Skoda i Mercedes. Asusa to możesz rozważać mając 2000plnów. Kupując lapka za 3300 nie ma sensu, szczególnie że masz Della z Full HD i MATOWĄ matrycą do wyboru. Może procek lepszy ale Ty tej różnicy zbytnio nie zauważysz a komfort i długotrwałość użytkowania będziesz miał na co dzień.
A jak pójdziesz na sensowne studia to dzięki MSDN AA będziesz sobie mógł wybrać jakie tylko Windowsa czy DOSa zapragniesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mac
ASUS i Dell to jak Skoda i Mercedes.
Nie wiem czy to dobre porównanie, nowe mercedesy rdzewieją :) . Natomiast w kwestii Della Vostro, którego zaproponowałeś, to ja bym go nie kupił. Wolałbym dorzucić 300 zł i mieć MSI z serii "Gaming" (konkretnie - "GE60 0ND-419XPL"), który wydajnościowo wypruwa z tego Della wnętrzności. Oczywiście pod warunkiem, jeśli ktoś ceni sobie bardziej wydajność niż jakość.
-
Szukam jakieś Nokii koniecznej bezdotykowej tak do 500-600zł.
Możecie coś polecić?
-
Mam takie pytanie lub problem, o tuż jak naprawić błąd który pojawia się przy próbie zmiany wartości pamięci wirtualnej. W pojawiającej się chmurce raportującej komplikacje jest mowa o : systempropertiesperfomance.exe -jest uszkodzony; potem coś o użyciu chkdsk do naprawy. Próbowałem już z komendami w wierszu poleceń dotyczącymi tego sposobu wyjścia z opresji, ale jakiejkolwiek poprawy nie zauważyłem.
-
Nie bawiłem sie w coś takiego na windzie,więc mało powiem.Ona ma czasami tak,że w niej różne "funkcje"się psują.Jeśli jest taka możliwość ze zmianą pamięci wirtualnej,to poszukaj do tego programu.Ogólnie sie zaleca nie robić tych pierdół z poziomu windy,tylko programami,nie będzie problemów i więcej opcji jest.
-
Cześć!
Zepsuł mi się laptop i poszukuję nowego. Cena do 1800-1900 zł, karta dedykowana, bez systemu operacyjnego i najlepiej Toshiba. Do pracy biurowej i czasami do grania. Za wszystkie propozycje dziękuję!
-
A można wiedzieć czemu najlepiej Toshiba?
Tak na pierwszy rzut oka: co powiedziałbyś na: http://www.x-kom.pl/p/121461-notebook-l ... =100782949 ?
-
Panowie, potrzebuję aparat cyfrowy do 400zł i ani grosza więcej, z racji wielkości budżetu raczej tylko kompakt wchodzi w rachubę, ktoś chętny znalezienia arcydzieła w tej kategorii cenowej ? :) I jeszcze jedna rzecz, aparat ma być być pod ładowarkę nie pod baterie ;p
-
A co byś powiedział na akumulatory w kształcie baterii AA ?
Ładowarka zewnętrzna (dodatkowy zakup)
Wtedy masz większy wybór.
-----------
W takim budżecie to nie poszalejesz, ale z drugiej strony nie czarujmy się: żeby sprzęt powyżej 4 mega pikseli miał sens to musi mieć FIZYCZNIE większą matrycę, a to oznacza obiektyw o średnicy przynajmniej te 3 cm licząc na szkle, a takie są sporo droższe. Zatem ... weź cokolwiek ze STABILIZACJĄ OBRAZU i jakimś zumikiem mechanicznym/fizycznym - naprawdę ekwiwalent zuma 35 -200 mm to wypas dla aparatów z malutkim obiektywem, więcej i tak nie utrzymasz w ręku, nawet ze stabilizacją. Na "zoom cyfrowy" nie patrz i nie używaj go.
-
Może ktoś polecić program monitorujący temperatur procka i zapisujący logi? Ostatnio często wyłącza mi się komp podczas grania. Testy w OCCT już po 2 min wykazały temp. 88,5 stopni, więc jest nieciekawie.
-
Masz laptopa czy stacjonarnego? Ja używam do monitorowania HWMonitor . Prosty programik, zapisuje temp min i max podczas pracy kompa.
-
Stacjonarny. Odkurzyłem wiatraki i radiatory, wymieniłem pastę na procku (zdaje się, że to główny winowajca) i HWMonitor pokazuje maks 72 stopnie, więc jest git. :)
-
72 stopnie - ja bym jeszcze poszukał tych 5 - 7 stopni chłodu ... no ale jak wiadomo jestem komputerowo zboczony: lubię dmuchać na zimne.
--------------
Tak z ciekawości:
[spoiler:3opdp6dj]Jaką konkretnie dałeś pastę? Jak grubo?[/spoiler:3opdp6dj]
-
Pewnie masz rację, ale to już wymagałoby wymiany wentylatora na jakiś porządny.
Pasta Revoltec. Trudno mi odpowiedzieć jak grubo. Nałożyłem jakieś 0.3g
-
Czyli cieniutki "film" / warstewka jak przy smarowaniu się cienko kremem?
grubośc jak -"utłuszczony blat" a nie "posmarowana kromka" - więcej nie trzeba! żadne tam "ziarenko grochu" - byle "pobrudzić" powierzchnie chłodzoną i NIE uwalać styków. Jak masz na mostku północnym zdejmowalny radiator to zrób tak samo.
Komp jak wysoko stoi ? (niżej zimniej)
Odpływ powietrza z wnętrza? czy nie zawraca, nie odbija się i nie jest wsysane z powrotem do wnętrza obudowy?
masz "kanały powietrzne" zorganizowane w obudowie (przegródki, osłonki?) ?
Wiatrak zasilacza czyszczony? kable wewnątrz ogarnięte?
-
Kirlan widzę, że w kwestii chłodzenia podzespołów nie uznajesz kompromisów :)
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Pasta Revoltec
Thermal Grease? Też taką kiedyś kupiłem, ale ostatecznie nie użyłem. Rozbieranie laptopa to droga przez mękę :evil:
-
Cytat:
Czyli cieniutki "film" / warstewka jak przy smarowaniu się cienko kremem?
grubośc jak -"utłuszczony blat" a nie "posmarowana kromka" - więcej nie trzeba!
Raczej "posmarowana kromka". Ojciec zawsze mi mówił "smaru nigdy za wiele". Przekonałem się już kilka razy, że nie zawsze jest to prawda. Mam nauczkę na przyszłość.
Tak z ciekawości zapytam, co się może stać?
Cytat:
Komp jak wysoko stoi ? (niżej zimniej)
Odpływ powietrza z wnętrza? czy nie zawraca, nie odbija się i nie jest wsysane z powrotem do wnętrza obudowy?
Tu jest kiepsko, bo pudło stoi w takiej jakby skrzynce w biurku i nie mam za bardzo gdzie je przestawić. Trzeba zmienić biurko, ale to jest plan do realizacji w nieokreślonej przyszłości.
Cytat:
masz "kanały powietrzne" zorganizowane w obudowie (przegródki, osłonki?) ?
Ja mam starą obudowę, jakieś 6-7 lat i nie ma tam jakiś bajerów. Jest tuba nad prockiem i wylot w osłonie, oraz dodatkowy wentylator z tyłu, którego nie wiem jak uruchomić odkąd wymieniłem zasilacz.
Cytat:
Wiatrak zasilacza czyszczony? kable wewnątrz ogarnięte?
Jak najbardziej, regularnie sprężonym powietrzem. Kable uporządkowane i pospinane.
Zapytam, bawisz się w podkręcanie, że tak dbasz o chłodzenie?
Cytat:
Thermal Grease? Też taką kiedyś kupiłem, ale ostatecznie nie użyłem. Rozbieranie laptopa to droga przez mękę
Dokładnie ta. Dlatego wole klasyczne PCty, bo łatwo dostać się do środka i pogrzebać/powymieniać w razie potrzeby.
-
Cytat:
Tak z ciekawości zapytam, co się może stać?
Jak pasta oprócz "TERMO" jest też "elektro" - przewodząca ...to chyba nie muszę pisać ...
(a pasty srebrne w pewnym stopniu bywają)
Cytat:
pudło stoi w takiej jakby skrzynce w biurku i nie mam za bardzo gdzie je przestawić. Trzeba zmienić biurko, ale to jest plan do realizacji w nieokreślonej przyszłości.
No i tu masz te + 5 albo nawet +7 stopni wewnątrz obudowy!!! :!:
skoro i tak wymieniasz to wytnij w tyle tej skrzynki chociaż otworek w okolicy wiatraczka - w płycie wiórowej niełatwo ale jak tył zrobiony z "pilśniowej" to lepszym nożem spokojnie wytniesz kwadrcik 10 x10 cm - obstawiam spadek temperatury o 4 stopnie.
Cytat:
dodatkowy wentylator z tyłu, którego nie wiem jak uruchomić odkąd wymieniłem zasilacz.
No i znalazło się kolejne +3 albo nawet + 5 stopni!!!
Jak podłączyć tego to ci zdalnie nie podam, poszukaj dokumentacji płyty głównej powinny być opisane wtyki do podłączenia "fan" / wiatraka "cooler"-a; ewentualnie pokaż (foto) jak wyglądają wtyczki wentylatora. strzałka na obudowie wiatraka pokazuje kierunek ciągu powietrza - z tyłu powinno wydmuchiwać ale uruchomienie go ma sens TYLKO jeśli będzie odpływ gorącego poza tę "skrzynkę" (tak w ogóle to spróbuj może uda ci się wymontować cały "tył" tej skrzynki.
Tubę utrzymuj gdzie jest, odkurzaj jak wszystko inne. To znacznie poprawia chłodzenie procka.
Cytat:
Zapytam, bawisz się w podkręcanie, że tak dbasz o chłodzenie?
NIE,
raczej kwestia charakteru (perfekcjonizm - chwilami przynajmniej :mrgreen: ) + indywidualne zboczenie zawodowe. :lol:
No i sprzęt działa dłużej, odkurzony mniej prądu ciągnie itd. a ja nie mam kasy żeby co 3 lata kompa zmieniać.
-
Orientuje się ktoś może czy istnieje możliwość delikatnego podkręcenia procka intel celeron G550?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Żakuj
Orientuje się ktoś ...
Rozumiem to jako całkowita nieświadomość przedsięwzięcia, więc nie radze się tego podejmować :)
-
A bo ja wiem, poprzednio podkręcałem Dual Cora do 3.0 (chyba), nic takiego się nie stało, temperatury były ok. Generalnie nie jest to jakieś ryzykowne przedsięwzięcie, o ile robi się to małymi kroczkami, z tego co wiem bios w razie przesady automaycznie przywróci normalne ustawienia. Wald-nie pomyliłeś się w swoim poście twierdząc, że nie jestem specjalistą ;) , jednak wciąż chciałbym wiedzieć jak sprawa wygląda w przypadku tego procesora.
-
Tu masz podstawy:
http://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide. ... roku,51991
Resztą bez problemu znajdziesz na forach o tematyce komputerowej.