Chodzi Ci pewnie o kawałek z filmu 13 wojownik o nazwie the sword maker.
Wersja do druku
Chodzi Ci pewnie o kawałek z filmu 13 wojownik o nazwie the sword maker.
Sprawdziłem na YouTube, prawie to. Ale chodzi mi o to mocne wejście chóru po tym fragmencie, nie mogę go znaleść w tym soundracku z 13 wojownika.
W menu masz albo Jerry Goldsmith - The Sword Maker z albumu The 13th Warrior, albo kawałek o nazwie Battle_Arthur3.mp3. Oba pliki znajdziesz jak wypakujesz je plikiem extract_sounds.bat z katalogu sounds z moda.
Jaką frakcje polecacie na początek gry w moda. Grałem Norwegią i Polską ale jakoś mi nie poszło gram teraz Gruzja na razie jest w porządku ale chciałbym się dowiedzieć jaką frakcją grać. O co chodzi z technologią czyli jak ją zbadać, bonusy i co zrobić by mieć uczonego.
Mam dużą prośbę , czy mógłby mi ktoś zrobić plik skryptowy do kampanii pełnej, uszczuplony o kilka, wg mnie, mniej potrzebnych skryptów? Ostatnio, jak grałem w moda, zrobił mi coś takiego bardzo uczynny użytkownik forum, Wilk :) Przewijanie tury wyraźnie przyśpieszyło.
Chciałbym wyrzucić skrypty: Welcome script, garrison script, council script, barons emerge script, emirs emerge script, disaster script.
Sam nie potrafię edytować i wolę się za to nie brać.
Z góry dziękuję :)
To proste, po prostu wywalasz, zapisujesz i grasz ;) Każdy skrypt jest od siebie oddzielony napisanym dużymi literami tytułem. Zapisz sobie kopię oryginału jakbyś coś zepsuł i tyle ;) Najmocniej na długość tury działa Money Script, czyli skrypt odpowiadający za drakońskie kary związane z nadmiarem prowincji (po prostu gdy zdobywasz chyba 12 prowincję komp wpisuje Ci kod na -2000 florentów co turę, gdy 14 na -6000 tyś i tak dalej, może mylę sumy, ale sens jest taki ;) )Cytat:
Zamieszczone przez ArsMoriendi
Aha.. a Ten skrypt też jest w tym pliku, na liście?
Tak, ale nie wywalasz oczywiście z początkowej listy, ona to tylko taki spis treści ;)Cytat:
Zamieszczone przez ArsMoriendi
Mam prośbę które wg Was skrypty z kampani pełnej można usunąć by rozgrywka była płynna (szybkość tur) jednocześnie by kampania ta nie straciła swojego uroku. Dotychczas usunąłem skrypty ;
-Presentazioni, Garrison Script, Money Script, Sobillatori e Untori, External Invasion.
Ewentualnie które skrypty z pełnej kampani dodać do kampani lekkiej by urozmaicic rozgrywkę.
Witam. Uczony to jeden z nowych agentów, tylko w kampaniach pełnych występuje. Budujesz kościół szkołę alchemików, potem kościół III-go poziomu potem Szkołę Przykatedralną, i w niej rekrutujesz Uczonego.Cytat:
Zamieszczone przez Tytaneks
Technologie w BC 6.3:
;;;;;;;;;;polvere pirica (Wynalezienie prochu) stopniowo jednostki prochowe, od 1270 ręczni strzelcy i różne armaty. Budowa dodatkowych stoczni produkujących okręty z działami.
;;;;;;;;;;fuoco Greco (Ogień grecki) okręty bizantyjskie i niektóre jednostki Bizancjum jakie go używają
;;;;;;;;;;mulini a vento (młyny oraz wiatraki) Dodatkowe dochody I potrzebne do wyższych poziomów płatnerza oraz kopalń (wiatraki konieczne by mieć III-ci poziom kopalń). 40 tura
;;;;;;;;;;giogo imbottito (Uprząż dla zwierząt do prac polowych) Wyższy poziom farm jest możliwy. 20 tura
;;;;;;;;;;monetazione battuta (Bite monety) Budowa mennicy w stolicy
----------- lettera_cambio (Produkcja papieru) 150 tura (specjalne budynki w prowincjach z pergaminem)
;;;;;;;;;;altoforno (Piece hutnicze i górnicze) koło 350 tury, trzeci poziom kopalń kompleksy górnicze
;;;;;;;;;;nuove navi (Nowe oceaniczne okręty) 500 tura
;;;;;;;;;;carta_stampa (Wynalezienie druku) specjalne budynki II
Tytaneks i poczytaj Poradniki do Bellum: viewtopic.php?f=367&t=8785
Krzych: możesz usunąć jeszcze poniższe skrypty:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- White Flag Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;; tego najbardziej szkoda, odpowiada za dobrowolne poddanie się załogi bez walki.
Gram Polską na poziomie m/vh tylko mam submod na dziedzica reszta bez zmian, niestety mam money script, jak zacznę nową kampanię to wywalę ten skrypt, ale na razie ciągnę obecną kampanię i nie chcę jej przerywać. Moja finansowa sytuacja jest b. zła, jestem tuż po czarnej śmierci dochodów nie mam :( tzn co turę zwiększa mi się deficyt o ok 10.000, mam 6-7 statków handlowych, kupcy teoretycznie generują przychód ok 16.000, wojska nie ma jakoś niesamowicie dużo, prowincji mam 39, wojnę prowadzę z HRE, Maurami, Syrią Mongołami i Egiptem z pozostała resztą mam po podpisywane prawa handlowe. Trybutów nie płace mi też nie płacą. Na obecną chwile prowadzę jedno oblężenie, swoje armie trzymam w zasadzie na swoim terytorium, najemników też w zasadzie nie mam. Co tu zrobić, żeby jakoś wyjść na prostą z finansami (mam teraz ok minus 60.000 na koncie i ciągle rośnie). Jakieś rady?
Sprzedaj lub oddaj część prowincji. Zawrzyj pokój.
ordenus22 ja też gram z money scriptem i uważam,że dzięki temu gra jest o wiele trudniejsza i wciągająca.Ja gram Aragończykami na vh/vh i czystym Bellum bez żadnych submodów.Mam rok 1201,ponad 20 prowincji i prowadzę wojnę z Maurami,Francuzami oraz Angolami,a mój dochód na turę to ok.12000.Po podbiciu całego Półwyspu Iberyjskiego prowadzę taktykę defensywną ,a więc nie zdobywam nowych prowincji tylko bronię to co posiadam.Dzięki temu mogę spokojnie rozwijać swoje prowincje co jest podstawą grając z money scriptem,gdyż kary za posiadanie prowincji są naprawdę wysokie.Grając z money scriptem trzeba umieć zbalansować wydatki na wojsko i rozwój,gdyż obie te rzeczy są bardzo ważne.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Bzyku, ja też nie jestem fanem podbijania wszystkich prowincji na mapie, grając w medka zawsze staram się zachować historyczny wygląd mapy kampanii, wiem, że to tylko zabawa, ale jakoś denerwuje mnie sytuacja, kiedy np. Hiszpanie rozlewają się aż po Kijów, a Francuzów, Anglików i Niemców nie ma już na mapie. Dlatego kiedy widzę, że jedno z państw za bardzo się rozkręca i zamierza zniszczyć inne państwa to staję po stronie słabszego i staram się utrzymać równowagę sił między państwami. W tej chwili muszę pokazać HRE gdzie ich miejsce (jeszcze 2 prowincje do zdobycia i oddam kilka prowincji Francuzom i Hiszpanii), część posprzedaje i jak piszesz zredukuję swoje prowincje do ok 20.
PS bzyku jak grasz Aragonią to nie wyrzuca Cię do windowsa jak masz otwarte drzewo genealogiczne?
Tak prawie za każdym razem gdy wejdę w drzewo genealogiczne,to wyrzuca mnie to pulpitu.Na początku myślałem,że to przez submod na dziedzica frakcji i zacząłem grę na czystym bellum,ale to nic nie zmieniło i dalej wywalało.Jest to trochę denerwujące,ale nie chcę przerywać kampanii,gdyż ze względu na rozgrywanie wszystkich bitew samemu,poświęciłem na tą rozgrywkę bardzo dużo czasu.Mam jeszcze inną dziwną sytuację,a mianowicie od kilku kadencji na papieża wybierany jest tylko mój kardynał.Zresztą nie może być inaczej,gdyż całe gremium kardynalskie pochodzi z mojego kraju.Wygląda to tak jakby AI nie rekrutowało księży.Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Tak, AI nie rekrutuje księży, chyba, że ktoś zrobił jakiegoś fixa, submoda, przydałoby się, by każdy kraj katolicki miał choćby jednego przedstawiciela kościoła... albo dwóch...
A ja mam takie pytanie - komuś ten monopol na papieży się opłacił? wróg faktycznie dostaje ekskomunikę łatwiej?
Nie potrafię zrobić tego pliku campaing_script, coś nie działa. Zrobi mi ktoś ???
http://www.sendspace.pl/file/e4d55af6a45466f07251449 już Ci raz robiłem ten skrypt. To jest do Full. Zajrzyj do Indywidualnych kompilacji skryptowych na stronie 3 napisałem jak masz wstawić odchudzony campaign script.
Witam,
mam problem z BC 6.3 - wszystko ładnie instaluje Part 1, 2 i bugfixera. Gra się odpala, ale podczas ładowania jakiejkolwiek bitwy czy to w kampanii, czy podcza bitwy histiryczne lub szybkiej wywala mnie do pulpitu. Czy można jakoś temu zaradzić???
Z góry dzięki
Jak wywala dalej z bitew. Wejdź do data Bellum i usuń 2 pliki z descr_geography_new w nazwie. Moda zainstalowaleś do mods mam nadzieję?
Niestety nie pomogło, poza tym we wskazanym miejscu był tylko jeden plik o którym pisałeś. Wywala mnie nie tylko po spolszczeniu, ale nawet we włoskiej wersji bez dodatkowych submodów. Mam zainstalowanego moda Clouds over Europe ale na podstawową wersję MedkaII, chyba to nie powinno mieć wpływu?
To usuń katalog z Bellum, zdefragmentuj i zainstaluj ponownie. Masz Kingdoms 1.5? Bo to konieczne by Bellum działało, podstawka nie wystarczy. A descr_geography_new w Bellum jest jeden, to fakt.
mam kingdoms, instaluje oczwiście do MODS, ale zaczynam się zastanawiać czy na pewno part 2 tego moda dobrze mi działa po instaluje się jakieś 15 sekund....pociągnę go z innego źródła i sprawdzę
Dzięki za pomoc
Gram Gruzją na poziomie m/m na oryginalnym AI, pełnej kampani z usuniętymi skryptami: ;Presentazioni, Garrison Script, Money Script, Sobillatori e Untori, External Invasion, Lega dei Baroni, Unione degli Emiri oraz wgranym submodzie poprawiajacym relacje z sojusznikami. Podczas grania stwierdzam iż AI jest bardzo pasywne tzn w 60 turze wykosiłem Turków, którzy praktycznie nie stawiali mi zadnego oporu nie podejmując rękawicy, jedyne co to dyplomata prosił o to bym zaprzestał rozlewu krwi. By tego było mało to jedna pełna armia turecka zgłoszona do udziału w dżihad stała w polu obok niej pełna armia Syrii (ich sojusznik) i nic nie robiła z tego jak zajmowałem po kolei ich teren. Nie wiem czy to jest jakiś błąd czy pasywna postawa i nie podejmowanie walki przez AI spowodowane jest faktem iż zajmuje wyrażne 1 miejsce w statystykach dotyczących armii gdzie mam wyraźna przewagę nad pozostałymi nacjami, oraz mam zawarte sojusze z Bizancjum które zajmuje 2 pozycję w tej kategorii, dodatkowo silne sojusze z Abasydami, Chanatem Połanieckim, Jerozolimą.
Proszę o info co może być przyczyną biernej postawy Turcji, oraz czy ktoś z Was grających zaobserwował podobna postawę AI.
Araven thx za odpowiedź w sprawie skryptów które można usunąc by kampania pełna nie traciła tak bardzo na efektywności. skrypt dotyczący poddania armi podczas oblęzenia postanowiłem zostawić gdyż jest on ciekawy.
Sorry za wpis po swoim wpisie, ale tak jak pisałem wyżej skończyłem z turkami przechodząc się po nich przy ich biernej postawie a teraz taką samą strategią wykazuje się Syria. Załączam plik zrzut ekranu w którym widać jak oblegam ich miasto a wyżej stoi w polu ich armia zgłoszona do dżihad i myśli o niebieskich migdałach, zaczyna to być irytujące bo takie granie traci sens, dlatego proszę o Waszą opinie co jest przyczyną takiego zachowania oraz czy ktoś z Was miał kiedykolwiek podobną sytuację.
Wg mnie to raczej powód, że jestes pierwszy w rankingach powoduje pasywność. Przetestuj kiedyś najnowsze AI Pitera wersja 3.1 z września 2012 oto link viewtopic.php?f=367&t=9822 Pozdrawiam. W Bellum jak juz jesteś najsilniejszy to mało kto stawia Ci opór na oryginalnym AI. Pozdrawiam.
Dokładnie to samo wczoraj zauważyłem, z tym że gram Królestwem Jerozolimskim w lekką kampanię z plikiem na rosnące relacje, AI Pitera 3.0 i na VH/VH. Póki nie miałem zbyt dużej armii i skarbiec na poziomie 30k-50k toczyłem zacięte boje w Egipcie i to było spoko ;) Jednak po zdobyciu wszystkich prowincji egipskich i rozwoju gospodarki w ziemi świętej obecnie mam ponad 1 300 000 na koncie i dość pokaźną armię składającą się z elit. Syria oddaje miasto po mieście, ma kilka pełnych armii ale zamiast stawiać opór ucieka tymi armiami w góry na północ do zdobytych na Turkach prowincji. Trochę to nudne się robi, Abbasydzi widzę że również nie stawialiby oporu, Turcy podbici, Bizancjum walczy z Połowcami na zachód od Konstantynopola, Gruzji zostało ze 3 prowincje a Mongołowie jak pojawili się tak stoją i raczej boją się zaatakować Połowców którzy są drugą znaczącą siłą po Jerozolimie i Maurach. Może jakaś gra by się zaczęła jakbym zrobił desant na Połowców no ale co to za radość wojować krzyżowcami w Europie :evil:
Blood_187 czy grasz z money scriptem?Ja gram z money scriptem kampanię full Aragonią na vh/vh z orginalnym AI i bez żadnych submodów i nigdy nie miałem takich dochodów jak ty czyli na poziomie 30k-50k nie mówiąc już o skarbcu 1 300 000.Moje największe dochody to ok.15k po podbiciu całej Hiszpanii i rozwinięciu gospodarki.Moja armia jest natomiast na poziomie 15 miejsca i ciężko jest ją powiększać ,gdyż utrzymanie jej byłoby zbyt kosztowne.Ogólnie cała kampania przebiega pod dyktando wojen,które toczę od samego początku i to przeważnie z trzema lub czterema przeciwnikami.Ja na nudę nie mogę narzekać,gdyż cały czas jest ciekawie i jeżeli ktoś chce mieć naprawdę trudno to niech gra z money scriptem.Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Bzyku w submodach dałem w ostatnim poście plik descr_faction_standings do Bellum, robił go jeden z autorów tego moda Brancaleone, on robił aI i inne rezczy też. Jak będziesz grał nową kampanię to go wypróbuj. Mam ten plik z włoskiego Forum. Jestem ciekaw na ile zmienia zachowanie AI na oryginalnym Bellum bez submodów. Co do trudności rozgrywki to masz rację gra z money_script na oryginalnym AI z Bellum bez submodów, jest trudniejsza na Medium niż gra na Vh na innym Ai, bez money_script. Pozdrawiam.
1. Czy wasi przeciwnicy nie walczyli przypadkiem na kilku frontach?
2. Jakie macie relacje z wrogami, max złe? Plik odpowiadający za relacje zwiększa je zwłaszcza gdy gracz jest silny, jeśli jest jakiś bug i w czasie wojny te relacje też rosną z powodu siły to mogą się priorytety ataków psuć i wtedy gracz będzie miał zawsze najmniejszy priorytet w czasie trwania walk (gdy jest silny) i nie byłoby to już zależne od mojego AI tylko od pliku zmieniającego relacje.
Araven nową kampanię zagram tylko nie wiem kiedy,gdyż ta którą gram obecnie zajmuje mi sporo czasu,którego nie mam za wiele.Gram 2-3 tury dziennie,ponieważ na więcej nie mogę sobie pozwolić.Tak więc wypróbowanie tego pliku w najbliższym czasie może być utrudnione.Poza tym bardzo interesująco wygląda nowe AI Pitera3.1 i nie wiem czy nie skusiłbym się na tę opcję.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
AI Pitera z września 2012 wersja 3.1 jest super. Myslałem, że twardo grasz na oryginale, wypróbuj 3.1 od Pitera.
Gram bez Money Scriptu, ale tą magiczną barierę miliona osiągnąłem mając około 15 prowincji więc kary i tak nie byłyby zbyt duże. Druga sprawa że grasz bez submodów, a ja ich kilka mam, między innymi free upkeep dzięki któremu można mieć garnizony stworzone z elitarnych jednostek, zakonów rycerskich itp. i nie płacić :) Kolejna rzecz to że w Ziemi Świętej naprawdę nie jest ciężko zdobyć pieniądze (nie wiem jak jest na półwyspie Iberyjskim), Jerozolima i Antiochia to bardzo bogate porty, do tego dochodzi dużo praw handlowych i kupcy którzy mają blisko do cennych surowców np. w Bagdadzie i na południu Egiptu niewolnicy i kość słoniowa (czy coś w tym stylu) za którą wpada około 1000 bizantów na turę nawet niewykwalifikowanym kupcem ;) Ale generalnie wojna z Egiptem nie była jakaś łatwa, od razu z zamku wychodziły jednostki z 2 srebrnymi belkami, konni łucznicy mieli nawet złote, straty szybciej uzupełniali albo tworzyli nowe armie.Cytat:
Zamieszczone przez bzyku
Do Pitera:
1.Walczyli, Egipt chwilę wojował z Bizancjum jak Rzymianie zrobili im desant morski i zajęli niestrzeżony zamek, wprawdzie szybko go odzyskali, ale moje zaskoczenie pozostało :) Natomiast Syria walczyła z Turcją na której dokonała rozbioru wespół z Bizancjum i obecnie nie ma wojny.
2. Relacje 0/10, spadały jeszcze przed wojną i tak zostało.
Zacznę chyba jakąś nową kampanię, może zlikwiduje darmowe utrzymanie jednostek albo jakoś zmodyfikuje money script bo walka z 4 przeciwnikami naraz na tych podrasowanych jednostkach też mi się nie widzi.
Mam poważny problem. Gram kampanię feudal full, Cesarstwem Bizantyńskim. Do 32 tury grałem sobie bez żadnych problemów, po drodze unicestwiając Seldżuków. Ale teraz gdy klikam "koniec tury" i czekam na ruch innych frakcji, gra wywala mi się przy papiestwie lub buntownikach, jedyny komunikat to "medieval 2 napotka". I co teraz? Te 32 tury/kilkanaście godzin grania poszły na marne? :twisted:
Nie tak źle mi w ostatniej kampani zaczęło wywalać do pulpitu w 90 turze, poczytaj tutaj moze znajdziesz rozwiązanie viewtopic.php?f=367&t=10261
Jak mnie wywala usuwam cały spolszczony tekst i wrzucam włoski, przewijam turę, zamieniam na polski ponownie i gram dalej. Polecam robić kopie katalogu save do innego folderu np. co jakieś 10 tur. Można wrócić po uszkodzeniu zapisu, czasem się psują jak wszystko :)
Krzych pisze o sytuacji pasywnego AI. Grałem na najróżniejszych kombinacjach skryptowych i to się nigdy nie zmieniło. Jest to moim zdaniem wada w grze, mody tutaj za wiele nie zdziałają. Irytująca rzecz, ale można z tego korzystać. Mam 5 pełnych chorągwi wroga obok ich zamku z jednym oddziałem. Wpadam z 2-ma jednostkami i katapultą i przejmuję prowincję, a komp odchodzi na swoje ziemie. To też bardzo dziwne. Mam wrażenie, że AI Pitera poprawie kilka akcji, więc polecam grać na tej kompilacji.
Jeśli macie przewagę na froncie to AI gra bardziej defensywnie. Ja osobiście nigdy nie dograłem do sytuacji gdy mam pełną dominację, bo mi się zawsze wcześniej gra nudzi więc pewno dlatego tego nie zauważyłem :)
Hey. Mam pewien problem z balansem liczby wojsk w kampanii, gdyż zacząłem grę Francją H/H z submodem na podwojone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek (wraz z AI pitera) początek wiadomo krucho z kasą lecz gdy wyszedlem na prostą i przystąpiłem do inwazji na półwysep iberyjski okazało sie ze nikt nie stawiał żadnego oporu wrogie frakcje nie posiadały praktycznie żadnej armii toteż zagarnąłem terytorium maurów bez problemu. Ok 150 tury stwierdziłem że gra jest zdecydowanie za łatwa więc wystartowałem polską VH/H bez submoda na podwojone koszta zato z nowym AI pitera oraz darmowymi jednostkami w garnizonach. W 7 turze zaatakowali mnie Duńczycy oraz Cesarstwo niemiecki posiadali oni ogromne siły po 4-5 pełnych armii wkroczyło na moje tereny . I tu mam pytanie odnośnie owego balansu, nie mogę wybrać odpowiedniego zestawienia submodów i poziomu trudności tak aby rozgrywka była w miarę ok głównie chodzi mi to to aby komputer nie rekrutował tak ogromnej ilości wojsk (dlatego spróbowałem gry na submodzie na podwojone koszta) lecz nie chce by gra była banalna a komputer bezbronny tak jak to miało miejsce w kampanii Francją .
Na ai Pitera trzeba się pilnować. Nie ma nieagresji. AI jak uderza to właśnie kilkoma armiami. Sojusze zawieraj. Granice obsadź. I się rozwijaj. Jak komp wg Ciebie ma za dużo wojsk i nie dajesz rady to można przyciąć bonusy dla AI w Balance script, ale nie polecam tego za łatwo będzie. Podwojenie kosztów rekrutacji i żołdu jakie zrobił Pronob to był dobry ruch, ale nie zawsze każde AI sobie z tym radzi, narekrutowali jak szaleni i wpadli w deficyt, tak wielki, że po starcie posiadanych armii nie mogli ich odbudować, dlatego miałeś tak łatwo. Zagraj na Medium na AI Pitera 3.1 i postaw na dyplomację. Sojusznicy powinni Ci pomóc w walce, co nieco.
W submodach do Bellum w moim poście z 14 września strona 7 viewtopic.php?f=367&t=10087 dałem aktualizację Dyplomacji do Bellum zrobionę pzrez jednego z Autorów moda, to nie żaden submod. Zagrałem, naprawdę dużo się zmienia w zachowaniu AI. Wszyscy grający na oryginalnym AI, jacy nie chcą spróbowac AI Pitera, powinni pobrac tamten plik. Nowa kampania konieczna. Wystarczy pobrać i wgrać do data Bellum, zróbcie kopię obecnego. W skrócie, relacje z sojusznikami nie spadają a rosną nawet. Komp nie rzuca się na Gracza. Autor dużo poprawił, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony, pobierzcie sami sprawdźcie.
Edit:
A generalnie polecam AI Pitera wersja 3.1, ale jak napisałem jak Ktoś gra na oryginalnym AI niech pobierze nowy descr_faction_standings od Włochów, naprawdę warto.