Bitwę automatyczną mogę zrobić ( w sensie ze nie wywala), grając Nowogrodem tez miałem te srebrne sylwetki jednostek.
Wersja do druku
Bitwę automatyczną mogę zrobić ( w sensie ze nie wywala), grając Nowogrodem tez miałem te srebrne sylwetki jednostek.
Rzeczywiście milicja włócznicza Kumanów poziom II i III ma srebrne sylwetki a w Nowogrodzie poziom III jest srebrny.
Edit: Pracuję nad rozwiązaniem, najprostsze mam, tekstury nie będą srebrne ale jednostki po ulepszeniach będą wyglądać jak podstawowa wersja. EE_Spear_militia
Oto rozwiązanie doraźne, najpierw zróbcie kopię export_descr_unit, potem zmieńcie u siebie pogrubioną linijkę dla EE_spear_militia na taką jak poniżej, następnie usuńcie map.rwm ze wszystkich kampanii. Nowa kampania konieczna. Srebrne textury dla Kumanów i Nowogrodu znikną, ale milicje na wszystkich trzech poziomach będą identyczne wizualnie, ale te ulepszone, będą miały wyższy pancerz.
Może w przyszłym tygodniu Marko1805 zdoła dorobić te brakujące srebrne textury.
type EE Spear Militia
dictionary EE_Spear_Militia ; Spear Militia
category infantry
class spearmen
voice_type Light
banner faction main_spear
banner holy crusade
soldier EE_Spear_Militia, 60, 0, 1
officer ee_captain
officer russian_captain_early_royal
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, can_withdraw, can_swim
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 5, square
stat_health 1, 0
stat_pri 5, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 0.6
stat_pri_attr light_spear, spear_bonus_4
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 4, 6, 4, flesh
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 8, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 570, 190, 55, 44, 570, 4, 70
stat_stl 4
armour_ug_levels 0, 1, 2
armour_ug_models EE_Spear_Militia, EE_Spear_Militia, EE_Spear_Militia
ownership poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 0 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 1 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
era 2 poland, russia, novgorod, hungary, cumans, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 5, 0, 7
Jeszcze raz gorąca prośba, jeśli ktoś ma problem z grając Polską, i wywala go przy bitwach lub oblężeniach na terenie Novogrodu ,walcząc z tą nacją lub innymi nacjami na terenie Novogrodu proszę o informację w tym temacie.
Gdzie Ci w końcu wywala? Pisałeś o Pskowie i bitwach w polu, teraz o Nowogrodzie.
Ja podbiłem cały Nowogród jeden raz na automacie, drugi normalnie w zwykłem bitwie i zadnych błędów. Grałem Polską.
Grałeś na Megasubmodzie III czy na innej wersji?Cytat:
Ja podbiłem cały Nowogród jeden raz na automacie, drugi normalnie w zwykłem bitwie i żadnych błędów. Grałem Polską.
Podczas walk z Novogrodem począwszy od Lyndanisse do Novogrodu Wielkiego, podobnie miałem w Megasubmodzie II , ale wtedy prowadziłem tam mniej intensywne walki i myślałem że to sporadyczne.Cytat:
Gdzie Ci w końcu wywala? Pisałeś o Pskowie i bitwach w polu, teraz o Nowogrodzie.
Próbuje znaleźć czy to błąd w modzie czy też u mnie coś nie tak, gdyż mam mocno pozmieniane jednostki dla Polski.
U mnie w kampanii Polską m/m megasubmod III na terenie państw nadbałtyckich i Nowogrodu działały zarówno bitwy automatyczne jak i rozgrywane przeze mnie, żadnych crashy nie było w ogóle do 250 tury gra wykrzaczyła się tylko raz.
Dzięki sadam86. Wygląda na to, że u mnie coś pochrzanione.
Grałeś na Megasubmodzie III czy na innej wersji?Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Grałem na Megasubmodzie 3 z patchem nr.1
Dzięki za info Panowie, już się bałem, że coś z mapką, ale to chyba zmiany indywidualne Marko1805 w polskich jednostkach, jakie sobie porobił.
Edit: Czyli Megasubmod nr III z patchem nr 1 do niego daje radę. :mrgreen:
Witam.Czy mógłbym prosić o udostępnienie aktualnych linków do megasubmoda?nie mogę pobrać tego rozszerzenia bo linki są nieaktywne.
Megasubmod III wstawiony, na inne trzeba nieco poczekac.
Dodam jeszcze,że nieaktywne są linki:megasubmod II,muzyka part I+II,nowe portrety.Fajnie by było to odnowić bo być może jest więcej graczy takich jak ja którzy po kilku latach chcą sobie odświeżyć starego dobrego medievala grając w dobrego moda :) (ps.proszę o możliwie jak najszybsze wstawienie)Dziękuję i pozdrawiam.
Podpisuję się z prośbą rękoma i nogami:)
Poprosiłem właścicieli plików o ponowny upload.
Po ilu turach zhańbiona księżniczka powinna ożenić się z generałem, który ją zhańbił ?
Taka to nie wiem czy w ogóle może wyjść za mąż, a napewno nie za tego generała który ją zhańbił, za jakiegoś własnego to pewnie da radę.
Hej mam pytanko Wino dorzucił instalkę Megasubmoda jako II i III , czy umieszczono tam też patch do III wersji ? czy muszą ją pobrać i nadpisać?
Panowie kolejna sprawa wypakowuję i kurde mam wszystko ładnie bez spolszczenia gdzie robię błąd?
Patch do wersji III i ona sama są osobno. Wino zaktualizował linki dla wersji submoda II i submoda muzycznego. Jak nie masz spolszczenia źle zainstalowałeś submoda II, należy wskazać Twój katalog data, instalka podaje domyślny.
Ja również miałem problem o którym pisze marko1805. Nie mogę rozegrać bitwy z Nowogrodem w okolicach Pskowa. Ponadto kilka razy wywaliło mnie przy próbie rozegrania bitwy z rebeliantami na terenie Polski (nie pamiętam gdzie dokładnie, chyba małopolska i śląsk). Na dodatek w 121 turze mam ctd. Gram na megasubmodzie III z patchem nr 1.
Vornweg. Patch nie działa na savy, jak go wgrałeś po zaczęciu kampanii to masz ctd.
Na patchu wiele osób w tym ja grało ponad 200 tur. Pobierz patch ponownie i zainstaluj prawidłowo, bo jak masz ctd w 121 to źle patcha wgrałeś. Ja nie mam problemu z bitwami koło Pskowa, a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach. Sadam86 i Ktoś jeszcze pisałi też, że problemów z bitwami na terenie Pskowa i Nowogrodu w polu nie mieli. To ogromny mod, jakieś bugi są i się ujawniają czasem. Zmniejsz ustawienia grafiki itp. kombinuj, może rozegrasz bitwę.
Edit: Próbuj przejść tą 121, turę ale nawet jak wgrałeś patcha a map.rwm nie usunąłeś, po jego wgraniu, to jakbyś nie miał patcha w ogóle.
Marko nic nie namieszał w jednostkach :) , wszystko działa jak należy i problem z wywalaniem bitew istnieje na pewno z innego powodu, a to, iz inni gracze go zgłaszają nie należy lekceważyć. W czystym Bellum nie miałem problemów przy rozgrywaniu bitew ręcznie oraz przy oblężeniach z Nowogrodem. U mnie ten problem pojawił sie od Megamoda II właśnie przy oblężeniu Pskowa, ale go zlekceważyłem, gdyż w modzie zdażają się miejsca gdzie wywala , zresztą nie prowadziłem w tym rejonie wtedy zbyt intensywnych walk. Problem na większa skalę pojawił się dopiero teraz, gdyż prowadziłem w tym rejonie bardzo ciężkie i intensywne walki z Nowogrodem i wywalało przy bitwach jak to opisałem kilka postów wyżej. Na razie gram dalej w obecną kampanie, Nowogród sprowadzony do parteru i na świecie ciekawa sytuacja, wiec szkoda mi kończyć obecna rozgrywkę. Jak zakończę obecna kampanie zainstaluję moda jeszcze raz i zobaczymy, jak wywala znaczy jest gdzieś błąd.Cytat:
a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach
PS. vornweg daj znać czy dalej będzie wywalać walcząc z Nowogrodem, a jeśli tak to w których miejscach.
Cóż jak tak to winne zmiany na mapie, ale Mietek77 twierdzi, że mapa jest ok. To widzę jednym wywala, innym nie. Za jakiś czas będzie pewnie IV z nową zmienioną mapą to się zobaczy.
Edit: Zgłaszajcie tu rejon Nowogrodu zwłaszcza, czy wywala wam czy nie w bitwach w polu, zwłaszcza blisko Pskowa i samego Nowogrodu.
Edit II: Zagrałem w polu dwie bitwy w prowincji Psków, zero problemów i jedna bitwa w prowincji Nowogród zero problemów. Miałem zaś ctd w oblężeniu Pskowa jak oblegający wyszli bo miałem mniej woja i chciałem ręcznie zagrać to było ctd. Polską grałem. Fakt z uwag Marko1805 jedynie potwierdzam że wywala przy ręcznej bitwie w ataku na zamek Psków, może Mietek77 coś poradzi loga mu wysłałem.
Oki Panowi gdzie robię błąd?
1- Instaluje 2 partie BC w folderze Mods
2- Bugfixer do nich
3- Instalka od Wino
4-Patch do Megasubmoda do MSM II
5-Muzyka
6-MSM III
7- Patch do MSM III
8- Usuwam pliki Map.rwm
Odpalam pojawia się ekran logowania i wywala do pulpitu?
Napewno wskazałeś Instalce od Wino katalog data w Bellum bo instalator podaje domyślny katalog. Samo czyste BC 6.3 działało ?
No taki objaw jakby był zły katalog instalacji wskazany.
W kolejnej instalce dam C:\ jako domyślny katalog, bo taki jak dałem to pewnie wiele osób myśli, ze gra sobie "wyrywa", a tymczasem tak nie jest.
Ja już dawno zgłaszałem propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - dla zwykłych ludzi będzie to lepsze, a moderzy i tak sobie poradzą z jej zmianą.
viewtopic.php?f=367&t=12871&p=300121#p283883 w tym temacie w poście nr 3 jest Patch nr 2 do Megasubmoda III. Kompatybilny z savami, poprawia srebrne tekstury ulepszonej milicji włóczniczej Kumanów i Nowogrodu, co zgłosił Marko1805. Patch to dzieło Aramegila. Cześć mu i chwała.
Panowie Araven +Wino +1 za pomoc i dziękuję ślicznie :)
A pytanie nr 2 czy po patchu nr 2 do MSM usówać plik Map.rwm, oraz czy domyślnie menu po wczytaniu gry jest po włosku bo jak już odpalę samą kampanie mam spolszczoną ?
Menu powinno być po polsku, jakie domyślne menu? Po dzisiejszym patchu nr 2, nie trzeba map.rwm usuwać. Ale można.
Ten ekran startowy do ustawień głównych , nowej gry itp. A i zauważyłem iż u mnie okienka wyskakuujące na początku tury mają nazwy włoskie , chodź w środku jest opis po Polsku.
Usuń z katalogu text pliki binarne te białe. np. battle.txt.strings.bin, nie usuwaj tekstowych. Binarne się odtworzą i powinno być po polsku menu. Widocznie nie dałeś w instalatorze by usunął map.rwm i pliki binarne.
Dziękuje Araven pomogło :)
Mam problem z wojskami krucjaty, armia biorąca udział w krucjacie (innych państw, swoich armii nie sprawdzałem bo nie biorę udziału zwykle w krucjatach) stoją w miejscu nie mając punktów ruchu.Grając na Megasubmodzie 2 też tak miałem, a teraz gram na Megasubmodzie 3 i ciągle tak jest.
Bo ai wykorzystuje krucjatę by mieć darmowe wojsko. Mietek77 osłabił zapał krucjatowo-jihadowy, bo wcześniej to była przesada z tym zapałem do krucjat, historycznie poza pierwszą i może jakąś inną słabo się Europa do krucjat garnęła.
Jak masz z tym problem(krucjaty) próbuj zabić generałów zabójcami-jednostki zdezerterują,próbuj sposobem wczytaj do skutku...Araven jakie pliki usunąć aby nie mieć kosztów za dodatkowe prowincje???
Jak masz Megasubmoda III to nie masz tych kosztów. Jak nie masz Megasubmoda usuń money_script albo zamień na ten z Megasubmoda, potem usuń map.rwm i zacznij nową kampanię.
Czy Megasubmod uniemożliwia poprowadzenie kampanii hot-seat bo mnie cały czas crashuje jak próbuję odpalić?
Z racji na zmiany na mapie w w wielu plikach, być może uniemożliwia.
Edit: Tak uniemożliwia.
Wie ktoś może, który wpis odpowiada za częstotliwość pojawiania się dzieci w drzewku rodziny?