Właśnie weszła jakaś łatka na słonie i drobne ulepszenia dla Epiru?
Wersja do druku
Właśnie weszła jakaś łatka na słonie i drobne ulepszenia dla Epiru?
Znowu mody przestały działać
[spoiler:27d5xjsn][/spoiler:27d5xjsn]Cytat:
http://farm8.staticflickr.com/7406/1...7c74a1a8_z.jpg
If you’re wondering why there’s a small ROME II update downloading via Steam today, wonder no more. We thought it was high time for some additional content!
We now have a beautifully-designed African elephant model, which you can see here in all its large-eared majesty. This model replaces the generic elephant model in ROME II currently used by all African Elephant units.
We’ve also rounded out the unit-roster of Epirus with some tasty extras. They can now recruit Thessalian Cavalry, Royal Peltasts and Illyrian Coastal Levies to bolster their forces. Plus, you’ll find Epirus gets a brand-new Mercenary Indian War Elephant unit to hire.
You’ll see these in action when you face off against Epirus, or be able to use them yourself if you have the Greek States Culture Pack DLC.
Enjoy the update, and see you on the field of battle!
Drobiazgi. Chyba że zmienili ceny i statystyki jednostek, ale tego do środy to nie sprawdzę. Zauważył ktoś coś?
Bez sensu, że poza modelem zmienili też ikonki słoni afrykańskich. Teraz zwykłe i te lepsze, na ikonie, różnią się tylko ledwo widocznym kawałkiem wierzy w rogu obrazka (kiedyś miały czerwone wzorki na trąbach). Trochę je ciężko odróżnić na pierwszy rzut oka.
Nie oszukujmy się. Do ikonek mieliśmy się przekonać z czasem bo "takie klimatyczne". I co? I jak nie były czytelne w trakcie "stresu bitewnego" we wrześniu, tak dalej uważam je za jedno wielkie nieporozumienie, chociażby w porównaniu do ikonek z Romka1. Weźmy takich falangitów. Zupełnie się zlewają. Ale z tego co pisze Samick trochę rozbudowali Epir w jednostkach, bo bieda była. :) Więc i tak na plus.
Konkretnie to dostali królewskich peltastów, jazde tesalską i rekrutów iliryjskich. Poza tym mogą kupować najemne słonie indyjskie.
Znacznie wzrosły ceny elitarnych jednostek - moim zdaniem na minus - i tak były drogie a teraz są jeszcze droższe. Teraz 2 elitarne jednostki to blisko 20% stanu armii (mam na myśli ogólnie przyjęty standard 11700).
Ceny jednostek sie zmieniły wcześniej. Według mnie to dobra zmiana. Teraz cena Oddziału jest bardziej dopasowana do jego siły i przydatności na polu bitwy. Wcześniej można było mieć armie samych elitarnych jednostek co było troche bez sensu.
Nie grałem od około 1,5-2 tygodni, wczoraj pierwszy raz po przerwie. Nie można było wcześnie j ustawić armii z samej elity - byłaby zbyt mała liczebność - raczej brak szans na zwycięstwo... Poza tym, przed bitwą ustala się pewne zasady, które wyrównują i balansują rozgrywkę.Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Teraz na znaczeniu zyskały słabsze i tańsze oddziały których wcześniej sie nie brało bo za nie wiele więcej można sobie było wziąć elite a teraz róznica w cenie jest znacząca.
Na pewnym etapie gry, to że te oddziały są droższe nic nie znaczy, kiedy ma się przychody rzędu 16 000 na turę ;) A przynajmniej odnoszę takie wrażenie grając Rzymem, Kartaginą jeszcze nie zaszedłem tak daleko :mrgreen:
Tylko w bitwach wieloosobowych nie masz żadnego dochodu tylko początkowy skarbiec. :)
Witam , właśnie ściągam łatkę 26 MG do Rome 2, wie ktoś co to jest?
Pewnie to DLC z bestiami :)
Pewnie tak, jedyne 2,50 ojro za aktywację.
Nie, dziękuje :) i tak moderzy usuną możliwość werbowania "fantasy" oddziałów.
Ok, czas zacząć podgrzewać atmosferę ;) Joey z CA zapowiedzial na przyszły tydzień publikację pierwszych wiadomości na temat patcha nr 10.
Nawet I 100 nastepnych patchy niz juz tu nie zmeini....silnik I mechanika tej gry lezy.Owszem miedzy wersja 1 a 9 jest OLBRZYMIA roznica-ale ta gra jak dla mnie I tak jest wciaz najgorszym tyutlem serii TW...Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Co do ostatniego patcha to zauwazylem ze kretyni z CA przy okazji dodania paru niespecjalnie istotnych fixow do gry, calkowicie zje..ali animacje. Wie ktos moze jak je przywrocic? Istnieje moze jakis mod albo cos w tym stylu? Podejrzewam ze zrobili to kosztem utrzymania szyku przez oddzialy w czasie walki, dlatego moze istnieje cos co wymusza na AI nie trzymanie tego szyku:/ bo walki podczas przyblizenia wygladaja teraz praktycznie identycznie jak te z medievala II.
@Up To po co grasz w ta serie gier skoro jej mechanika lezy? Bo jest ona wlasciwie niezmienna od pierwszego shoguna.
A to ciekawe stwierdzenie-mowie o mechanice bitwy,silniku gry ktory jest inny od czasow Empire-jezlei dla Ciebie nic sie nie zmienilo w mechanice gry od Shoguna,czy nawet Medievala II) to nie mamy o czym rozmawiac.Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
P.S-gram w Shoguna,Medievala II I czasami jeszcze wracam do Emipre,Napoleona i Shoguna I...ale do nieudolnego Rome II nie jestem w stanie sie zmusic...
Przepraszam, wiesz w ogole czym jest mechanika gry? Mechanika w serii TW zmieniala sie nieco jedynie w przypadku gier gdzie glowna role grala bron palna, bo ogolnie to przeciez zasady prowadzenia bitew czy zarzadzania panstwem sa praktycznie te same od pierwszej czesci, wiec gdzie Ty widzisz w Rome II az takie roznice w mechanice? Co do silnika to jak najbardziej zgoda, jest inny i moim zdaniem tez jest gorszy niz byl np w medievalu.
Pisząc ten post w lekko żartobliwym tonie, nie sądziłem że ktoś zacznie się spierać o mechanikę gry całej serii. Nie znałem Waszych możliwości ;)
Dla mnie każdy total war, począwszy od Rome 1, to tylko rzecz do zmodowania. Przyznam jednak, że pierwszy Rome wzbudzał u mnie zachwyt, kiedy jeszcze moja wiedza o modach była żadna. Z drugiej strony, a może już trzeciej :) Rome 1 był i jest grą wyjątkową.
Nikt tu sie nie kloci, tylko napisalem koledze co to jest mechanika. Swoja droga ktos zna odpowiedz na moje poprzednie pytanie? Bo grac sie w to nie da bez tych animacji :D
Witam, na oficjalnym forum CA są pogłoski o bardzo dużym patchu nr 10, ma być większy niż 9-tka,tylko nie wiadomo czy wyjdzie w tym tygodniu czy w przyszłym,są bardzo duże oczekiwania społeczności, i miejmy nadzieję że rozwiąże to już wszystkie bolączki Rome 2, że będzie już dobrze :oops: ,pozdrawiam
Jak zobaczę pierwsze oblężenieto uwierzę :D Ale z nadzieja wiadomo jak jest. Matką głupców (nie obrażam nikogo, bo sam kupiłem R2 przed premierą :D ), ale jak każda matka SWOJE DZIECI KOCHA! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mardar282
Pozdrawiam i trzymajmy kciuki!
Kolejna łatka na peno nie w tym tygodniu( podobno nieoczekiwanie doszło coś nowego), oby nie skończyło się na oczekiwaniach ;) zresztą ja w stosunku do CA jak niewierny Tomasz, jak nie zobaczę to nie uwierzę :lol:Cytat:
są bardzo duże oczekiwania społeczności, i miejmy nadzieję że rozwiąże to już wszystkie bolączki Rome 2, że będzie już dobrze :oops: ,pozdrawiam
Mam następujący problem.
Grałem na patchu nr 8 - było normalnie (w porównaniu z tym co dalej),
Gram na patchu nr 9 i jest taka sytuacja. Przykładowo próbuję zaszantażować agenta obcej nacji. Wygląda to tak:
- udaremnniono... load,
- ranny... load,
- ranny... load,
- ranny... load,
- ranny... load,
- ranny... load,
- ranny (...)
Zupełnie nie rozumiem w/w działania. Żadnej losowości nawet jeśli mój agent przewyższa doświadczeniem obcego agenta i tylko pierwszy rzut jest najkorzystniejszy. Jak to naprawić?
Kill him.... :twisted:
Ten schemat dotyczy każdej opcji agenta. W patchu nr 8 była jakaś losowość w pewnym zakresie możliwości.Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
To może podasz szanse na krytyczny sukces akcji, szanse na zwykły sukces, szanse na zwykłą porażkę i szanse na to że twój agent zostanie ranny?
Witam, może już czas na debatę o patchu nr 10 który będzie dostępny w przyszłym tygodniu, o którym tyle się mówi na stronach forum CA, czy okaże się tak dobry jak dziewiątka, jeszcze większy z ulepszoną dyplomacja, AI w oblężeniach na poziomie o którym wszyscy marzymy, zapowiada się interesująco, może to tylko burza w szklance wody ?, a może tylko zbyt wygórowane oczekiwania wszystkich ?, obym się mylił. Dwa dni śledziłem rozmowy na forum CA i są głosy że zmiany będą przełomowe , czy to tylko słowa??, zapraszam do pisania swoich sugestii i oczekiwań,pozdrawiam
Dyskutować się będzie jak patch wyjdzie :? Na razie nie wiadomo jakie zmiany wejdą więc o czym tu dyskutować?
o zwykłych oczekiwaniach,merytoryczna rozmowa, nic więcej, lepsze to niż sprzeczki na poziomie rozmów o aktywności forum, po prostu żenadaCytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Oczekiwania chyba są znane ;) . Ja zostawię sobie głos w debacie mając już wiedzę "w ręku". Jeżeli naprawdę to ma być ostatni "indywidualny" patch nie związany z przyszłymi DLC, to po nim zdecyduję się na któregoś moda, bo ciągle gram na czystym Romku (i tak ostatnio prawie nie gram). Tak skrótowo to wiadomo: oblężenia i poszerzenie opcji w dyplomacji. O polepszeniu AI w kampanii nie ma we mnie wiary. ;)
Są głosy o opcjach w dyplomacji jak wymiana miast, tzw ziemia za pokój, jest dużo sugestii w kwestii drzewa rodziny,4 pory roku, opcja w menu gł do wyboru, itp boje się że za duże są oczekiwania, a CA jest pod dużą presją czasową, widać to na oficjalnym forum CA.Na dzień dzisiejszy uważam Rome 2 po patchu nr 9 za bardzo przyzwoitą grę, a nie grałem prawie 3 miesiące, widać naprawdę postęp od czasów 3 września
O deklaracjach CA na spotkaniu z moderami w poniedziałek pisałem tutaj:
viewtopic.php?f=587&t=15062
Warto przeczytać tą krótką notkę i nie robić sobie złudzeń. Dodatkowo, można zapomnieć o postępach w modowaniu Empire czy Napoleona dzięki pomocy CA. Kiedy Wangrin (moder) zapytał przedstawicieli CA jeden jedyny raz o pewną sprawę z tym związaną, natychmiast zapadła w pokoju grobowa cisza, wręcz zmroził tym atmosferę, a Jack Lusted (CA) zrobił minę nie do opisania jak relacjonują świadkowie.
Ktoś z CA o tym wspominał czy są to jedynie pomysły graczy?Cytat:
Cytat:
Mogę się mylić, bo już czytałem o tym jakiś czas temu i w natłoku setek postów dotyczących spotkania z twórcami modów, ale CA chyba jasno dało do zrozumienia, że wymiana prowincji drogą dyplomacji jest jedną z tych rzeczy, które już nie zostaną zmienione, ani nie będzie się dało tego modować.
Wszystko to były domysły, czytaj komentarze fanów TW a nie oświadczenia CA, natomiast wszyscy opierają się na słowie prawdopodobnie,dlatego zachęciłem do rozmowy aby poznać Wasze sugestie lub może wiecie sami coś więcej, natomiast jeśli w opcjach dyplomacji wymiana miast nie wchodzi już w grę, nie za bardzo rozumie decyzji CA, może to kwestia techniczna którą na tym etapie gry nie można już zmienić ?. Nie mnie to oceniać, natomiast jestem życiowym optymistą , więc będzie dobrze.
Zawsze tylko wypowiedzi fanów czytam, nie to co jest od CA ;)
Z dyplomacją to może nie tyle co się nie da, co nikt im nie da kasy za darmowe dodanie tego elementu do gry, bo trzeba go zrobić od podstaw.
Jesli chodzi o oczekiwania, to przede wszystkim niech poprawia animacje ktore zepuli 9-tka, no i oblezenia niech ogarna bo to co AI wyprawia kiedy ma zdobyc obwarowane miasto to jest smiech na sali. Reszte tego czego od romka oczekuje mam dzieki modom, wiec mi by wystarczylo w zupelnosci tyle ;)