Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Co do ludobójstwa to PO jest śmieszne. Nie chce nazywać sprawy po imieniu ażeby nie popsuć relacji z częścią społeczeństwa Ukrainy, w końcu tu nawet nie chodzi o główną siłę w tym państwie. Co więcej gdyby założyć że zwyciężą ci których drażnić nie chce PO to z ich wielkich planów też będą nici.
zastanawiam się kiedy Polska przeprosi za zbrodnie polskich bandytów z NSZ czy WiN.
Cytat:
Gdy dziadek pani Marii usłyszał nadchodzących Polaków, wstał i poszedł im na spotkanie – sądził, że w ten sposób odciągnie ich uwagę od córki i wnuczki.
– Kim jesteś? – zapytali.
– Ukraińcem – odparł.
– Masz dokumenty?
Pokazał. Wtedy strzelili mu prosto w głowę. Od razu zauważyli też kobietę z dzieckiem.
– Jestem Polką – skłamała mama pani Marii. – Niech mnie pan nie zabija, co ja panu zrobiłam.
– Dokumenty.
– Nie mam, zostały w domu.
– Bij w łeb, bo się tego namnoży – odezwał się jeden z nich.
Ale drugi się sprzeciwił: – Nie. Idź i pamiętaj, że ci Polak życie darował.
Kobieta wstała i razem z dzieckiem ruszyła przed siebie. Nie wzięła córki na plecy, ale na ręce. „Jak będą strzelać w plecy, to mała może przeżyje” – myślała cały czas o dziecku.
Ale nikt już do nich nie strzelał.
– I skąd tyle nienawiści w ludziach się wzięło? – zastanawia się pani Maria. – Mama mi przecież opowiadała, że w jej wsi Łaskowie wszyscy zgodnie żyli, i Ukraińcy, i Polacy chodzili do siebie w gości, brali siebie za chrzestnych dla swoich dzieci. Zło zaczęło się w 1938 roku – kiedy do wsi przyjechali krakusi z bosakami w czarnych strażackich ubraniach i cerkiew prawosławnym rozwalili. Ludzie płakali. – Co robicie? – wyskoczyła z tłumu pewna kobieta, ale od razu otrzymała uderzenie prosto w głowę. A potem w Łaskowie zamordowali jeszcze batiuszkę. A potem było już piekło...
http://www.przegladprawoslawny.pl/artic ... =1797&id=8
szczególnie, że obecnie panuje moda na robienie z kolaborantów i morderców- bohaterów i patriotów. Nie róbmy z siebie świętego, męczeńskiego narodu.
Glaca, to co przytoczyłeś to był polski odwet za ludobójstwo wołyńskie (zabito 15,000 Ukraińców w odwecie za śmierć 100,000 Polaków).
Każda zbrodnia jest zbrodnią - ale jednak wypada rozróżnić kto zaczął falę zbrodni na Wołyniu i w Galicji, a to byli Ukraińcy z UPA.
Cytat:
zastanawiam się kiedy Polska przeprosi za zbrodnie polskich bandytów z NSZ czy WiN.
A ja kiedy przeprosi za komunistyczne obozy koncentracyjne dla Niemców po 1945 roku i za wypędzenie Niemców :?:
Jak chcesz przepraszać za odwet na Ukraińcach, to dlaczego już nie za odwet na Niemcach :?:
Bo ten na Niemcach był przeprowadzony przez twoich ukochanych komunistów :?:
Cytat:
Z powodu braku 1/4 całego eksportu nie będzie wcale eksportu?
Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Z powodu braku produkcji nie będzie eksportu.
1/4 eksportu mięsa z uboju rytualnego szła do Turcji, Izraela i Egiptu.
Reszta - 3/4 - szło do innych krajów. Teraz nie będzie szło wcale, bo nie będzie produkcji.
Cytat:
Poza tym zakaz uboju rytualnego nie wziął się z jakichś "ideologicznych wojenek" ale z tego że był niezgodny z prawem i konstytucją.
Z jakim przepisem konstytucji niby był niezgodny :?: Nakaz humanitarnego traktowania odnosi się do ludzi, nie do zwierząt.
=======================================
Edit:
To nie ubój rytualny jest niezgodny z konstytucją tylko minister naruszył wymogi formalne, określone w art. 92 konstytucji, wydając rozporządzenie do ustawy o ochronie zwierząt. Ten ubój rytualny jest co najwyżej niezgodny właśnie z tą ustawą o ochronie zwierząt.
Cytat:
eksport do krajów islamskich i Izraela spadł o 70%
Twoim zdaniem to jest mało :?:
Cytat:
twoich ukochanych komunistów
mogę prosić o zaprzestanie podobnych insynuacji?
W takim razie poprawiam post: "przez [ciach, ciach] komunistów". :P
Cytat:
szczególnie, że obecnie panuje moda na robienie z kolaborantów i morderców- bohaterów i patriotów. Nie róbmy z siebie świętego, męczeńskiego narodu.
Jaki to ma związek? Zbrodnie Hitlerowców i komunistów też mamy nazywać "łagodniej" bo sami nie jesteśmy cacy?
Cytat:
Chyba czegoś nie zrozumiałeś. Z powodu braku produkcji nie będzie eksportu.
1/4 eksportu mięsa z uboju rytualnego szła do Turcji, Izraela i Egiptu.
Reszta - 3/4 - szło do innych krajów. Teraz nie będzie szło wcale, bo nie będzie produkcji.
Fakt, źle zrozumiałem. Myślałem że te 3/4 to eksport mięsa w ogóle. Swoją drogą mógłby ktoś podrzucić dane o tym eksporcie mięsa z uboju rytualnego i stratach?
Cytat:
Twoim zdaniem to jest mało :?:
A czy powiedziałem że mało? Zauważyłem tylko iż eksport do pewnych krajów całkiem nie padł.
Cytat:
Jaki to ma związek? Zbrodnie Hitlerowców i komunistów też mamy nazywać "łagodniej" bo sami nie jesteśmy cacy?
a gdzie jak tak twierdzę? Nazywajmy, ale nie róbmy z siebie Chrystusa narodów i sami bądźmy świadomi własnych zbrodni. A tak nie jest. Wszyscy żli, tylko Polacy bez skazy.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
Cytat:
a gdzie jak tak twierdzę? Nazywajmy, ale nie róbmy z siebie Chrystusa narodów i sami bądźmy świadomi własnych zbrodni. A tak nie jest. Wszyscy żli, tylko Polacy bez skazy.
Tych "skaz" było jednak o wiele mniej niż Niemieckich, Ukraińskich czy Rosyjskich. Swoją drogą o Jedwabnym napisano bardzo dużo a o Żydach i polskim antysemityzmie mówi się w kółko. Przy okazji mówienia o ludobójstwie na Wołyniu i okolicach mówiono też o akcjach odwetowych Polaków, podajże nawet premier i prezydent o tym wspominali. Usłyszeć o stosunku władz II RP do mniejszości prawosławnej też nie jest trudno. Także przynajmniej ci którzy decydowali o tym jak nazwiemy ludobójstwo przy okazji z Polaków Chrystusów narodów nie robili.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
szczególnie, że obecnie panuje moda na robienie z kolaborantów i morderców- bohaterów i patriotów
Masz na mysli przedstawicieli aparatu wladzy sowieckiej w Polsce w latach 1945-89 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
sami bądźmy świadomi własnych zbrodni. A tak nie jest. Wszyscy żli, tylko Polacy bez skazy.
Ta swiadomoscia spowodowalismy ze juz niedlugo nas bedzie sie obwiniac za rozpetanie 2WS.Masz racje powinnismy sie jeszcze bardziej ukorzyc pod ciosami niemieckich,rosyjskich,ukrainskich oraz zydowskich "historykow oraz badaczy" :?
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
Cytat:
twoich ukochanych komunistów
mogę prosić o zaprzestanie podobnych insynuacji?
Czego sie denerwujesz?Przeciez spelniasz podstawowe cechy rasowego polskiego komucha:
-ogolna wrogosc do wszystkiego co tradycyjne
-obsesyjny antyklerykalizm
-promowanie tych wszystkich mniejszosci,ktorych postulaty zakladaja zburzenie tradycyjnych norm
No ale czego sie mozna spodziewac po kims kto jest wzburzony "wjazdem" narodowcow na dyrdymaly Baumana bedacego idealnym przykladem kolaboranta-mordercy przeobrazonym przez lewactwo w bohatera i patriote ;)
Glaca ściśnięty po raz nty.
Nie offtopować - K A M 2150
Co do uboju rytualnego, to proszę zauważyć, że ustawę tę promowały i promują środowiska lewicowe... Wychodzi więc, że antysemityzm, lewacy wyssali z mlekiem matki :lol:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... lowie.html
A w polityce zagranicznej:
http://niezalezna.pl/43561-trudna-walka ... osc-polski
fragment;
"Reprezentatywna, liberalna demokracja znajduje się w kryzysie – twierdzi się, że została zastąpiona postdemokracją, w której wprawdzie zachowane są formalne reguły demokratyczne, ale tracą one swoje znaczenia. W Europie zdarzyło się już, że nawet owe formalne reguły zostały na pewien czas zawieszone – dwa kraje, Grecja i Włochy, rządzone były przez narzuconych z zewnątrz byłych komisarzy unijnych, z pominięciem procedury wyborów..."