-
Żarty sobie robisz? Mod jest lepszy kilka razy od Kingdoms, i masz go za darmo. Trudno by był tak zoptymalizowany jak płatne gry, które często nie są zoptymalizowane a powinny być, bo niby je robią profesjonaliści za ciężką kasę.
4GB to minimum na duże mody, zwiększ do 12 lub 16 to poczujesz różnicę. 2.4 GHz też nie powala. Nowe mody są często jak nowe gry. Ważna też jest karta grafiki.
Za to co dostajesz w modzie 2 minuty to pikuś, na Twoim sprzęcie. Się ciesz niektórzy mają tury ponad 5 minut i grają.
-
Tylko ze ja nie mam czasu na granie... po pracy mam 2h zeby sobie pograc z czego przy tym modzie zostaje mi 30 minut grania bo reszta zejdzie na tury... Trzeba przyznac i stwierdzic ze mod jest zjebany i tyle... Aczkolwiek kupuje nowy komputer zaniedlugo wrzucam Ci screena jesli na nim tury beda trwaly tyle to potwierdza sie moje tezy.
http://speedy.sh/ztQjq/komputer.jpg
Szacunku trochę dla twórców jednego z najlepszych modów, nie mówiąc o słownictwie, ustne upomnienie, następnym razem będzie zabawniej...
LS
-
Wydaje mi się, że nowy komp niewiele da. Gra jest stara, była pisana pod proce jednordzeniowe. Ja mam starocia jednordzeniowego, 3 GB ramu i mi tury trwają 2 min i jestem przeszczęsliwy, bo na Stainless Steel trwały i po 8 czasem.
Co do RAMU, jak wezmę ALT+TAB, to mi pokazuje w menedżerze urządzeń, że gra zajmuje kilkaset MB ramu, czasem jak odpalę Firefoxa z pustą! stroną to mi zabiera więcej. Czy więc więcej ramu coś da? Wątpię, bo gra nie zabiera aż tyle, nawet jak się rozbuja podczas dużej bitwy czy trwania tury kompa to myślę, że więcej jak 2 nie zużyje.
Co do grafy - jej szybkość ma znaczenie tylko podczas naszej tury, to chyba oczywiste. Jak leci tura kompa, to przecież grafa nie wykonuje karkołomnych działań.
Tak więc na czas tur imo ma wpływ tylko i wyłącznie proc (no chyba że mamy 2 GB ramu lub mniej). No a że gra jak już pisałem, była tworzona na kompy jednordzeniowe, to choćbyś kupił 50 rdzeniowego kompa to nic to nie zmieni.
Jedyne co Ci pozostaje to użycie patcha 4GB, on niby powoduje coś takiego, że stare gry pisane pod kompy jednordzeniowe działają lepiej. Sprawdź i daj znać. Fajnie jakbyś też dał znać czy zmiana kompa coś pomogła - jestem ciekawy moja teoria się sprawdzi w praktyce.
-
Krótkie pytanko, czy po wrzuceniu patcha nowa kampania obowiązkowa?
-
Na dziś poniższy komp to żadne cudo.
Mnie tura trwa około 30 do 50 sekund na BC 7.0
Mam 4 rdzenie patch Intel Core 2500K 3.30 GB
12GB ram
Karta grafiki AMD Radeon HD 7900 z 4GB pamięci
I używam patcha 4GB wersja dla systemów 64 bitowych (potraktowałem nim kingdoms.exe), używam cleanera i deffraglera często, oraz od wczoraj ponownie Game Bostera.
Płytę główną też zmieniałem z rok temu.
System Win7 64 bitowy.
Edit: Ordenus22 chodzi ci o patch 4GB? raczej nie, ale zachowaj oryginał pliku kingdoms.exe najwyżej go przywrócisz jakby save nie odpalił.
Generalnie na poprzednim starszym kompie było dużo wolniej. Moc sprzętu ma spore znaczenie jednak, ale pewnie rzeczywiście gra nie wykorzystuje wielu możliwości sprzętu.
GARONN
Nie wiem, ja żaden znawca sprzętu, ale wygląda spoko, ten Twój planowany do zakupu komp. Często są gotowe dobrze zoptymalizowane zestawy komputerowe w sklepach. Wydajniejsze niż samodzielnie składane kompy (ja mam taki samodzielnie składany z odnawiany elementami co jakiś czas).
-
BC to jeden z najlepiej zoptymalizowanych modów, a że ma mnóstwo skryptów (które stanowią m.in. o jego znakomitości) to tury trwają dość długo i nie można tu nic zarzucać twórcom.
-
Nie żebym się czepiał, ale ja na dużo słabszym sprzęcie (2 gb ram, intel core duo 2,8 , grafika 512 mb) na Bellum 6.3 skróciłem czas do minuty na 7.0 to około 30 sek, ale fakt tak jak pisze Araven często robię porządki cleanerem i defraglerem i mod śmiga:)
-
W sumie rodzaj dysku może też mieć znaczenie. Medek, jak i mody, to zbiór gigantycznej ilości drobnych plików. A drobne pliki dysk SSD wczytuje szybko, dyski zwykłe znacznie wolniej.
-
Ja mam zwykły dysk, to najsłabszy co do wydajności element mojego kompa. Ocena 5.9 w Win7 w ocenie wydajności.
-
Ja mam SSD wlasnie a i przeinstalowalem porobilem z tym wszystkim i bez rezultatu. Odpuszczam sobie tego modzika kupie kompa to wroce do niego i dam wam znac.