Zamieszczone przez
IPL_mackoff
Kurcze, dziwnie się czuje zadając pytania w temacie "Dla początkujących graczy" ale jednak mam konkretne pytania dotyczące kampanii single w Attylę i liczę na to że mi pomożecie.
Otóż gram kampanie Frankami - mam już 158 turę (miały miejsce już dwa ochłodzenia klimatu) i....mam problem z Hunami. Powiecie to normalne - gra w końcu nazywa się Attyla :) to prawda jednak mam konkretne pytania poniżej:
1) Czy da się w ogóle wytępić Hunów do zera (zniszczyć ich frakcje)? Niszczyłem ich armie już wiele razy ale zawsze "spawnują" się pełne nowe armie (praktycznie spod ziemi) i znów najeżdżają moje ziemie.
2) Jak budować armie na Hunów? Część bitew rozgrywam automatycznie (jest ich za dużo aby wszystkie toczyć) i zauważam że mój pomysł na armie przeciwko Hunom się nie sprawdza.
Armia Hunów wygląda mniej więcej tak: 1 x Onager/ciężki Onager, 4/5 x mocna piechota (Bosporańska lub Uarzy), 5 x konnica szturmowa, 4/5 x konni łucznicy, 5/6 x łucznicy piesi (Uarscy), 1x generał na koniu
Ja przeciwstawiam im: 1 x generał pieszy, 4 x mocna piechota do walki w zwarciu (Germańscy Szlachetni Szermierze lub Szermierze Heerbaan), 4 x włócznicy germańscy, 2 x pikinierzy, 5 x procarze (ew ostatnio kusznicy), 4 x konnica szturmowa (Lansjerzy Germańscy lub Gwardia Konna Nastruciones)
Niestety mimo znacznej przewagi w doświadczeniu dowódców (moi dowódcy po 5-6 gwiazdek a Hunowie zazwyczaj 1 gwiazdka (bo ich zabijam agentami jak tylko są bardziej doświadczeni)) muszę mieć przewagę 2-3 armii Franków na jedną Hunów żeby ich pokonać :(
Ktoś może mi podsunąć pomysł jak zreformować moje armie aby były skuteczniejsze przeciwko Hunom?
3) Czy armie Hunów "spawnują" się losowo na mapie czy może w lokalizacji gdzie przebywa aktualnie dowódca frakcji?