-
W takim razie w czym problem jeżeli i tak możesz rozbudować stolice, a możliwość stawiania budynków na tyle co ci pozwoli wyobraźnia to nie jest sugerowanie ograniczenia rozwoju. (Tym bardziej ze mozna by ja rozwinac wydarzeniem)
A sama decyzja ma sens ponieważ oczywistym jest ze stolica jest centrum całej frakcji i należy ją czymś wyróżnić.
Nie ma tu tez nic nie fair, każdy rozbudowywał swoje państwo na tyle ile mógł i wątpię ze w tym wszystkim ktoś ograniczył wydatek na zaludnienie prowincji mając nadzieje ze mg pozwoli kiedyś rozbudować stolice na 6 poziom.
-
Nie rozumiesz Daniel. Część graczy nie wiedziała, że inni "rozmawiają" z Mistrzami Gry i proszą ich o poszerzenie rozbudowy stolicy i nie brała w ogóle czegoś takiego pod uwagę. Sam Rancor napisał, że jego prośby zostały wysłuchane, więc był zaangażowany w takie "nieoficjalne rozmowy" i brał to pod uwagę. Rancor np. mógł męczyć o to od 3 tur i dostawał odpowiedź "zobaczymy", więc mógł brać to pod uwagę. Reszta graczy natomiast zakładała, że równość zasad i informacji o zmianach zasad jest jawna i dla wszystkich taka sama. Po to jest wątek "dyskusja" na forum aby tutaj poruszać takie kwestie, a w tym przypadku było to ograniczone grono MG+kilku graczy.
-
Daniel, ale ja nie wiem o czym Wy rozmawiacie z MG na discordzie. Rozmowy na temat zmiany zasad powinny być chyba jawne dla wszystkich graczy prawda?. Tym bardziej skoro są one wprowadzane w trakcie kampanii.
-
A okej, ja myslalem ze Rancorowi chodziło o kolejkę rekrutacji czyli temat co poruszaliśmy dzisiaj, z resztą odrzucony.
To tutaj sie zgodzę
-
Nie spodziewałem się że spotka się to z negatywnym odzewem... Ale jeśli mam coś powiedzieć na ten temat to na pewno nie jest to żadnym gamebreakiem, a dodatkowo na mapie obecnie każdy aktywnie działa armiami i nikt nie kampi, więc nie widzę tu problemu.
Jeśli jednak bardzo chcecie, możemy cofnąć tę zmianę. Jeśli przynajmniej 3 graczy opowie się za zniesieniem tej zasady, to tak zrobimy.
Chciałem jeszcze dodać że nie było to na prośbę Rancora, i szczerze to nie mam zielonego pojęcia dla czego tak napisał. Nie pamiętam by ktokolwiek mnie o to prosił, zrobiliśmy to z Tomasem tak o, jako spontaniczny pomysł. Myśleliśmy że to zmiana która nie spowoduje żadnych problemów
-
A to jeżeli rancorowi nie o to chodziło to podtrzymuje co napisałem wczesniej, to taka sama decyzja jak z budową dróg i dużych okrętów a mimo ze mg nie konsultowało tego, nikomu problemu to nie robiło i było tylko ulepszeniem dostępnym dla wszystkich.
-
Prośby były w duchu robione hehe
-
Hm Rozbudowa drug to moim zdaniem specjalny dodatek dla tych nacji które mocno poszły w zdobywanie szerokiego terenu zaś ten pomysł z możliwością rozbudowy stolicy to chyba ukłon w stronę nacji, które wybrały inne rozwiązania i skupiły się na mniejszej ilości prowincji na tym etapie. Szczerze mówiąc kręciłem trochę nosem z powodu możliwości rozbudowy drug bo to utrudnia zaskoczenie przeciwnika np gdy ten wysłał wojska daleko daleko, ale nie bardzo miałem ochotę głębiej wnikać w postanowienia MG. Mam nadzieję, że MG nie ustalają tylko tego rodzaju pomysłów z poszczególnymi graczami. Dla mnie sytuacja z możliwością rozbudowy stolicy jest podobna do ogłoszenia możliwości rozbudowy drug. Podchodzę zatem do sprawy neutralnie.
-
Moim zdaniem MG między sobą ustalają to albo jak ktoś coś ciekawego napiszę jako wydarzenie co by mogło coś urozmaicić wszystkim grę, to pewnie się zastanowią napoczatku ale to tylko oni wiedzą
-
Szczerze jak patrzymy na dodanie zasady to zawsze większym beneficjentem jest "Konfederacja Ładu" tak jak pisał Pruber drogi i możesz lepiej się przemieszczać o dziwo kto ma największy kraj Konfederacja, stolice tak samo kto posiada ich więcej Konfederacja. Co do pomysł z rozbudową nie mam problemu jestem raczej neutralny nie utrudnia ani nie poprawia mojej sytuacji.
W sumie wyszedłeś teraz z konfederacji więc zobaczysz jak to jest z naszej tej biednej strony a nie ;). Jak nie chcesz udowodnić mojej teorii to zapraszam do przeciwstawieniu się tym tyranom i rzeźnikom ;>