Niestety nawet ta opcja kosztowała mnie utratą Brugińskiej metropolii.(kampania terytorialna z elementami ekspansywnej).
Wersja do druku
Niestety nawet ta opcja kosztowała mnie utratą Brugińskiej metropolii.(kampania terytorialna z elementami ekspansywnej).
Ja podczas obrony Aleppo (zamek) miałem raptem 3 oddziały łuczników, 3 oddziały bizantyjskich włóczników oraz ze 8 oddziałów HA.
Egipt miał chyba ze 12-14 oddziałów łącznie i brak konnicy, sami włócznicy, łucznicy i oszczepnicy. Mieli jedne drabiny, wieżę oblężniczą i taran. Udało mi się zatrzymać po jednym ich oddziale na murach (więcej tam nie wysyłali) a całą resztę posłali do bramy. jakimś cudem udało mi się wytrzymać tam jednym oddziałem aż przyszły te dwa z murów. HA trzymałem na placu.
Gdy już prawie wszyscy włócznicy zginęli - SZOK! Większość oddziałów Egiptu zaczęła uciekać, nawet z liczebnością ~40 ludzi na oddział! To pewnie dzięki temu, że łucznicy na murach strzelali ognistymi strzałami :)
W taki o to sposób 6 oddziałów zatrzymało dwa razy większą armię wroga. HA użyłem tylko do złapania jeńców i ich późniejszym wymordowaniu :P
Dodam, że podczas rozstawiania z przyzwyczajenia omyłkowo wcisnąłem enter, bo chciałem odznaczyć jedną grupę :P
Wiesz co zamek Allepo to widac dobra albo szczesliwa twierdza. W jeden z moich kampani jestem w stanie powstrzymac wojska Mongolskie ( pelna flaga i posilki prawie pelna flaga ) mniej liczna zaloga twierdzi ( jakies pol moze ciut wiecej albo mniej flagi ). Gram w tej kampani polska twierdze zdobylem kiedys zdaje sie w czasie wypraw krzyzowej na Antiochie ( ktora zdobyli Mediolanczycy albo Wenecy i ktorej nie obronili przed mongolami ) z Allepo w chwili dostrzezenia mongolow ewakuowalem czlonka rodzinny :]
Ogólnie wystarczy zabić wrogiego generała, by wygrać oblężenie :D Mi, gdy się to udaje to zaraz potem wysyłam cav w pogoń za uciekającymi i mam jakieś 1000 jeńców ( skala ogromna ) :P
Tak jest zawsze. Szczególnie, jak "mądry" komp po wywaleniu bramy w 1 ogien wysyla gienka
mądry, nie mądry, w tym przypadku w miarę historyczny, bo w średniowieczu władcy angażowali się osobiście w walkę...
Ale nie tak idiotycznie, żeby jako pierwszego do walki posyłać dowódcę :roll:
no dobrze...
a ja mam pytanie związane w sumie z turniejem, ale napisze tu - czym się w multiplayerze otwiera okienko rozmów? Chodzi mi o to podczas bitwy...
Z tego co wiem to literką "T" ;)
dzięki :)