Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
A, korci mnie, korci. Nie chcę się mądrzyć ale gdybyś napisał dla zachęty co zmieniłeś, np: - komputer nie napada na sojuszników z relacjami powyżej 6, chętniej zawiera sojusze, nie psuje bezpodstawnie relacji itp. to zagrałoby pewnie więcej osób. Czytałem teraz poczatek z Twojego tematu o AI - jest dość tajemniczo. :)
Edit:
... ano, tak to jest jak nie czyta się spojlerków... - wybacz, wstawiłeś co trzeba, teraz już widzę.
Al w Megasubmodzie. Gram Polską. Miałem następującą sytuacje, która według mnie nie powinna się zdarzyć a mianowicie : Dania jest moim wasalem, ja bije się z Norwegią a Dunczycy mi nie pomagają i z Norwegami są neutralni. Przewijam kolejną turę i wydarza się sytuacja, że mi prestiż spada na 60% a powodem tego jest sojusz Danii z Norwegią i ja otrzymuje automatycznie pokój z Norwegią. Co wy na takie zachowanie al ? wg mnie coś jest nie tak, Dania nie powinna mieć prawa podpisać sojuszu z Norwegią jak jest moim wasalem, tym bardziej,że ja się z nimi walcze i dąże do ich zniszczenia. Teraz chyba rozjade obie nacje za takie zachowanie.
Druga sytuacja z początkowej fazy gry.
Wojna z Danią, Norwegia także z nimi walczy, ja z Norwegią mam neutralność. Norwegowie posiadają już Lund i atakują stolice Danii, ale jej jeszcze nie oblegają tylko stoją obok miasta. Mój szybki desant ze Szczecina i stalica Danii jest zdobyta. Obok miasta stoi księżnczka Norwegii i armia z pełną flagą. Przewijam turę i Norwegia proponuje mi sojusz, przyjmuje, relacje 8/10 i w tej samej turze armia co stoi pod miastem atakuje to miasto. Wojna z Norwegią a relacje były 8/10, możliwe bez komentarza. Powtarzam turę i znowusz Norwegia proponuje sojusz, relacje 8/10 to im na dokładkę daję przemarsz wojsk i relacje skaczą na 9/10 i jak poprzednio armia Norwegii mnie atakuje.
Wydaje mi się, że tak nie powinno być, zachowanie al coś nie działa prawidłowo.
Kolego Dudas, coś nie doczytałeś. Jak nie odznaczyłeś w czasie instalacji to w Megasubmodzie zainstalowało Ci Ai Pitera wersja 3.3, a jakbyś poczytał opisy o tym ai, to byś wiedział, że ono nie respektuje paktu o nieagresji i może zaatakować przy relacjach 8/10 i wyższych. To ai alternatywne, obecnie jest na Forum jego wersja 3.5 dużo lepsza. Ew. możesz wrócić do oryginalnego ai z Bellum wystarczy do katalogu moda wgrać plik descr_campaign_ai_db. Ai megasubmoda to domyślnie ai z BellumCrucis6, Ty zaś wybrałeś opcję instalacji Ai Pitera wersja 3.3 bo nie odznaczyłeś jej w czasie instalacji megasubmoda. Jak nie masz oryginalnego pliku ai to mogę go tu wstawić ew. do pobrania. Ale ew. przetestuj wersję ai Pitera 3.5 link: viewtopic.php?f=367&t=9822 . Zmiana ai wymaga nowej kampanii. Zachowania ai jakie opisujesz wynikają z ai Pitera 3.3 jak pisałem to wyżej. Ai z moda Bellum nie zaatakowałoby przy relacjach 8/10 i wyżej.
To już wszystko jasne, moja wina. Faktycznie mam zainstalowaną wersję 3.3 i nie czytałem o zachowaniu ai w tej wersji. Poprostu sądziłem,że poziom relacji w każdym alternatywnym ai ma znaczenie a się okazuje,że nie. Dotychczas grałem na oryginalnym ai i o relacje zawsze dbałem jak tylko mogłem, więc byłem tym zachowaniem zdziwiony. Szkoda tylko, że mam juz 103 tury rozegrane a jak komp ma się tak zachowywać w dalszej rozgrywce to nie widze sensu kontynuowania kampani na wersji 3.3, gdyż gra sporo traci na uroku bez respektowania relacji między państwami. Teraz potestuję wersje ai Pitera 3.5.
Dostałem dziś Spieszonych Braci Dobrzyńskich od Aramegila, walczą dwuręcznymi mieczami. Piękna robota, jak Wino dorobi im głosy to zapodam aktualizację Megasubmoda. Dzięki Aramegilu.
Zrobione.
No, chyba będzie trzeba niedługo zrobić nową instalkę z dodatkową opcją zmieniającą system rekrutacji od Mietka, z AI Pitera 3.5 i spieszonymi dobrzyńcami. Do tego kilka poprawek w spolszeczniu powstało.
viewtopic.php?f=367&t=12871 pod tym linkiem w poście nr 2 są Spieszeni Bracia Dobrzyńscy od Aramegila, plus najnowsza wersja ograniczonej rekrutacji do Megasubmoda jak zawiera Spieszonych Braci Dobrzyńskich i niedawne poprawki Mietka77 do ograniczonej rekrutacji.
Edit: Dziękuję Aramegilowi za tekstury i Wino za głosy dla spieszonych Braci.
Mam nadzieję, że plik z ograniczoną rekrutacją będzie zawarty w megasubmodzie z opcją jego instalacji bądź nie? Osobiście nie chce z niego korzystać :)
Ograniczona rekrutacja jest osobno przecież. Na razie nie będzie nowej instalki Megasubmoda, nie ma takiej potrzeby. Nowe rzeczy są dodawane opcjonalnie.
Dukas widać coś się zbugowało, normalnie komp nie atakuje przy takich relacjach. ALe to norma w medku, że na każdym AI rzadko ale zdarzy się, że komp postanowi zrobić coś niezrozumiałego, taki jest już silnik gry. Normalnie przy relacjach 9/10 komp nie zdradza.