To graj w podstawkę. Tam bitwa trwa od 2 do max 10 min.
Wersja do druku
To graj w podstawkę. Tam bitwa trwa od 2 do max 10 min.
Podstawka dla mnie bez modów traci 40% swojego uroku. Zalezy mi tylko na modzie który przyspiesza bitwę, gdyż reszta jest w zupełności okejCytat:
Zamieszczone przez Krzepki
DeI to samodzielny mod, a bitwy są jego integralną częścią. Jak już członkowie DeI mają swoje samodzielne mody, np TTT Dresdena na rozwój cech generałów, meaningful resources na lepsze wykorzystanie dostępych w grze surowców, czy hegemonia chyba na wzmocnienie ważniejszych państw, najlepiej jednak używam to wszystko z DeI, bo tam się głównie wysiłki ekipy skupiają.
Dla mnie bitwy są idealne, najkrótsze mają po 8 minut, średnio po 13-15. Przynajmniej można wreszcie sotosować taktykę i czuć klimat bitew, które są jednak dosyć istotne gdy gra się w TW ;)
Pograłem trochę i jestem zdziwiony, co prawda AI stosuje taktykę, co mnie cieszy niesamowicie. Nie tylko na mapie kampanii gdzie powstają logiczne sojusze, i wybuchają logiczne wojny, ale również na mapie kampanii, zwłaszcza podczas oblężeń widać dużą poprawę. AI używa sprzętu oblężniczego.
Niestety tak jak w przypadkach inncyh graczy dostrzegłem problemy z balansem rozgrywki, mimo ustawienia bitwy na poziomie normalnym, moje całkiem przyzwoite jednostki potrafią dostać sromotnie od dzikusów :D
Przykład, obrona Massali, w kampanii nie mogłem niestety nawet opuścić miasta, podpisałem kilka paktów by umocnić granicę, udało mi się zbudować koszary i mieć dostęp do lepszych jednostek, ponieważ podstawowe nie radziły sobie z wrogiem.
Zostałem zaatakowany przez Arvernów, na murach ustawiłem hoplitów(nazwy nie pamiętam, koszt jednostki ok 450) oraz oddział do walki wręcz(również nie pamiętam nazwy, koszt ok 600 więc przypuszczalnie klasa średnia), Obie jednostki zostały zaatakowane na murach przez... poborowych włóczników i dość szybko rozbite, mimo iż walczyli 1vs1. Jakieś porady?
Nie mam żadnych, ja takich problemów nigdy w DeI nie miałem na moje szczęście :D Może AI mialo jakieś bonusy do swoich jednostek od generała, czy tradycje jakieś. Ja dzisiaj grając sobie bitwę Kartaginą to moi hoplici libijscy w walce z jakimś wojskiem Etrusków ponieśli przez cała bitwe może 30-40 ludzi straconych, oczywiście na flankach bylo trochę gorzej, ale tam jazda szarżowała.
Zawsze zostaje poziom bitew łatwy ; P
Jak grałem Icenami też nie miałem problemów, a sam głównie walczyłem podstawowym wojskiem. Może w Twoim przypadku przewaga liczebnościowa wroga dała się we znaki.
W każdym razie ja problemów rodzaju lepsza jednostka vs słabsza jeszcze nie miałem, ale może wszystko jeszcze mnie czeka ;D We wspomnianej kampanii Icenami moja podstawowa piechota sobie nawet radziła z utrzymaniem pozycji przeciwko pieszej straży generała i spokojnie zdąrzyłem coś tam jeszcze dosłać.
Mod uratował tą grę, najbardziej jednak przypadł mi do gustu podział 4 tury = rok. Teraz wszystko co wiąże się z czynnikiem ludzkim nabrało sensu. Agenci, generałowie i polityka. Nowe jednostki dołożyły ze 20% atrakcyjności, Ai jest znacznie lepsze choć jak już zbudowałem mocne państwo grająć Rzymem - mam całą Italię, obecną Sycylię, Corsykę z Sardynią, Africę i jeszcze jedne rejon na zachód od niej plus 2 regiony w kierunku Bałkanów i zaczyna brakować mi wyzwań. Nikt nie chce mnie atakować ale zabezpieczyłem się paktami o nieagresji a cele ataku dobieram pod kontem atrakcyjnośći ziem i braku sojuszników. Na początku gry czułem ciągłą presję sąsiadów i trzymałem armie na każdej granicy, teraz czuję się niemal bezkarny.
Według mnie mod uatrakcyjnia Romę 2 o jakieś 60%, rozgrywka nabrała sensu, częstotliwość incydentów politycznych jest 2-3 krotnie większa niż w podstawce i potrafi mocno zredukować stan skarbca ale potrafi też wyrównać balans polityczny w momencie kiedy sami nie mamy na to pomysłu. Niestety - nie znam j. angielskiego - nie to, że jestem szkolnym nieukiem, jestem już zaawansowany wiekowo jak na gracza w mojej młodośći szkolnej uczono nas rosyjskiego... Wiążę się to z brakiem nazw i opisów nowych jednostek i częściowym brakiem opisów przy nowych budynkach, grająć Rzymem któremu nie podokładali jednostek i słusznie a wręcz zabraki gladiatorów - rewelacja, nie odczuwam tego tak bardzo. Jednak kiedy próbowałem zagrać Spartą... - oj tutaj dużo się traci. Możę wzorem działu MTW 2 powstaną jeszcze spolszczenia choć obserwująć forum widzę, że j. angielki powoli zagasza na stałę w naszy świecie.
Dla tych ktrzy zaczęli już przygodę z Rome 2 i zdążyli się rozczarować mod jest lekarstwem na chęć dalszej gry, podstawka to w 80% wycieczka po pięknym antycznym śiecie, mod zbalansował tą wycieczkę i upodobnił do kampanii. Na koniec pochwalę nowy balans jednostek Rzym nie jest już przegięty a byłłłłłłłłłłłłłł. Jak dla mnie za bardzo osłabiono hoplitów, falagitó i jednostki z włuczniami ale każdy ma swoje oczekiwania w kwestii statystyk bojowych oddziałów.
Ponowię Panowie pytanie które już wcześniej padło - gdzie zmienia się trudność bitwy? - po starcie gry " poziom wyzwania" ?
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za pomoc przy instalacji i ściągnięciu moda, K A M 2150 dziękuję osobno bo dodatkowo pisał do mnie na PW.
A używa ktoś tego submoda?
ROME VERSION: Historical Development Sub-mod
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205895315
Planujecie wogóle jakieś spolszczenie do tego moda?
Może dało by się chociaż zrobić tak aby część gry była po polsku, a nowe elementy wprowadzone w modzie po angielsku, wtedy dało by się jakoś grać, bo najgorsze są te puste miejsca zamiast tekstu, a całej gry po angielsku za bardzo nie ogarniam.
Cieszę się, że Ci się mod spodobał Gnejuszu :D Poziom trudności bitew to właśnie poziom wyzwania w opcjach gry ;)
Co do spolszczenia to widziałem jak ktoś od UPC o tym wspominał, ale póki co trzeba liczyć, że Rafkos coś ogarnie.
Z tego co widziałem to mod TTT, czyli nowe opcje rozwoju dla generałów są prztłumaczone, więc to zawsze coś :) Na resztę przyjdzie poczekac, bo jednak wersja 0.6 wyszła niedawno więc nikt nie mial jeszcze okazji nad tym popracować.
Tutaj jest link do tłumaczenia, niestety sam nie mogę sprawdzić, czy działa bo do kompa z Rome będę miał dostęp po nowym roku ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?621968
TW Center... Nie mogę się tam zarejestrować - straszne kiedyś męki z tym przechodziłem, nie wiem co jest nie tak z moim komputerem ale nie zarejestruję się na tym forum z przyczyn mi niewiadomych...
Jakoś ogarniam bez spolszczenia choć nie wiem co oznacza w opisach właściwośći budunków białą kostka o kształcie sześcianu - mam ją na zielono więć wiem, żę daje bonusy ale brak opisu nie daje odkryć jakie. Próbowałem znaleźć taką samą kostkę w opisach budynków oryginalnych ale albo słabo szukam albo są nowośćią.
Kartagina w modzie dużo bardziej historyczna, szkoda jednak, żę nie zrobili retuszu portu w stolicy - ten port był majstersztykiem jak na tamte czasy. Miał charakterystyczny kształt połączonego prostopadłościanu i koła zwieńczającego jego koniec. Prostopadłościan mieścił flotę handlową, koło - okręty wojenno. Według źródeł mogło jednocześnie cumować w nim 240 okrętów wojennych i nie było zakłoceń w żegludze wew. portu. Przydałąby się też jakaś mroczna świątynia do wybudowania dla nacji bo Kartagińczycy składali ofiary z dzieci... Dlatego byli niepopularni w swoich czasach, podczas inwazji Syrakuz na miasto kapłani udusili 500 maluszków... Najdziwniejsze jest jednak to, żę armia Syrakuz odpłynęła...
Jak uda mi się znaleźć link do tego programu to wkleję jeżeli nie będzie potraktowany jako off-top oczywiśćie.
W każdym razie kto lubi historię Kartaginy w modzie odnajdzie w większym stopniu to czego szukał - jednostki są dużo bliższe rzeczywistośći niż w podstawce. Dzięki za odpowiedź gdzie ustawiać trudność bitwy, czułem, żę to możę być ta opcja ale bałem się, żę zmienię też trudność w rozgrywce na mapce.
Jeżeli nie przesadzę z pytaniami to zapytam jeszcze czy mod Radiousa na grafikę nie będzie się gryzł z naszym faworytem. Mam już stary sprzet i pomimo regularnych ulepszeń trzyma mnie procesor ATHLON 64 x 2 5200+, do tego Windows XP SP3 32 bit - pamięć którą system wykorzystuje to góra 3G. Jak widzicie mod na grafikę konieczny.
Nie wiem czy napiszę jeszcze przed śiętami więć już dzisiaj dla Wwszystkich Was i bliskich Wesołych Świąt. :).