witam
Mam problem jak rozegrać pojedynek bohaterów przed bitwą?
Wersja do druku
witam
Mam problem jak rozegrać pojedynek bohaterów przed bitwą?
Nie istnieje takie coś ;)
Wie ktoś może jak zdobyć achievmenty za 100 bitew rankingowych i 200 multi? Teoretycznie powinno być to łatwe, ale resetują mi się statystyki:/ Jeszcze dzisiaj rankingowych wygranych miałem 95, a multi koło 180, ale po bitwie zrobiło się 0... Jednak w rankingu pokazuje mi 107 zwycięstw, a achievmenta nie ma:/
Mi się jeszcze nie zresetowały statystyki. Musisz grac aż do skutku nie ma rady. Gra się może zbuguje i ci uzna osiągnięcie.
Umawiasz się z kumplem żeby wziął bohatera i idziecie nimi na ustawkę a armie zostawiacie z tyłu, komp i angole na to nie pójdą ;)Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Grę mam od piątku i pozwolę sobie napisać w skrócie jej wady i zalety (subiektywnie)
Najpierw plusy:
+ fajna grafa (chyba największy plus)
+ w końcu powraca drzewko rodu
+ rozwój generała i stanowiska w rodzie
+ trochę lepiej niż kiedyś SI radzi sobie z walką w polu
+ wydarzenia
No i tyle, teraz minusy:
- głupia SI podczas oblężeń (podczas naszego szturmu, łucznicy wroga nie ruszają się z miejsc, a my ich możemy powystrzelać ze skrzydeł / kiedy to my się bronimy to komputer czasami się zawiesi i stoi przed murami aż do końca czasu przeznaczonego na bitwę)
- dziwny system dyplomacji, ale to już standard w TW
- mało jednostek
- chyba całą grę można przejść spamując przeciwnika wyłącznie ashigaru (odpowiednio poprowadzony rozwój generała doje im takie bonusy że nie warto inwestować w nic innego)
- ograniczone parcele w miastach
- armie SI znikąd (jak ród mający jedną prowincję wystawia dwie pełne armie to chyba coś jest nie tak...)
Jak widać jest kilka plusów jednak zmiany na + są raczej kosmetyczne a to co jest kwintesencją TW jest gorsze lub niezmienione w porównaniu do poprzednich części. Dlatego uważam tę część za najgorszą w serii TW w którą grałem i po 3 dniach gry (wcale nie intensywnej) mam już dosyć, gra ląduje na półce, albo raczej w ciemne zakamarki dysku. A teraz czas już podbić Europę dzikimi plemionami german :)
ja tam wprawdzie rozwijam raczej jednego generała, ale co do spamu aszigaru to się nie zgodzę. Może zależy od poziomu gry. Na legendarnym i b. trudnym nie wyobrażam sobie gry tylko na tych jednostkach. Raczej jestem słaby, ale na kompa styka i mając spam aszigaru dostawałem łomot - nie wiem jak u Was, ale u mnie komp stosuje aszigaru - no głównie - jako dopełniacz armii. Mając np. katany i jari samuraj (głównie to) to przeca mnie rozniesie. Nawet jak se postawię świątynie + duży zamek to np. mam super aszigaru, ale to i tak nie styka na te jednostki. Tylko opóźnia panikę jednostki i zadaje większe straty wrogom, jednak i tak przegra.Cytat:
chyba całą grę można przejść spamując przeciwnika wyłącznie ashigaru (odpowiednio poprowadzony rozwój generała doje im takie bonusy że nie warto inwestować w nic innego)
Lekarstwo na SI - http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=453038 i to najlepsze na rynku ;)Cytat:
Zamieszczone przez Nitrogenium
- dyplomacja jak dyplomacja niestety w TW się nie rozwija (brak nowych opcji) nawet zmniejszyli bo nie można przekazywać komuś prowincji.
- jednostek troche mało, ale jeżeli masz drugie DLC do którego ściągniesz moda albo sam go zrobisz (banalnie łatwo) to możesz ustawić aby wszystkie 9 dodatkowych jednostek było dla każdego klanu, w efekcie czego jest tyle jednostek że nie wiadomo co wybrać... w końcu 9 kompletnie innych gatunkowo jednostek dochodzi ;)
- o ashigaru w poście powyżej napisano, ja gram tylko na poziomie bardzo trudnym (kampania + bitwy) + darthmod to tam ashigaru są mięsem armatnim. Przez kilkanaście pierwszych tur póki nie ma samurajów jeszcze jest latwo a potem.. typowe mieso armatnie dla samurajów i strzelców :)
- ograniczone parce, to akurat jest plus. Nie można spamować budynkami i w jednym mieć wszystko, w wyniku czego majac jedną prowincję generować wielki dochód (targ+speluna+ dodatkowo klasztor) i jeszcze mieć możliwie całą armie robić, nie w tym droga (taktyka). Trzeba na drodze podbojów ustawić które będą wojenne, które dochodowe i problemów nie ma ;)
- a odnośnie armii to twórcy gry to wyjaśnili - jako że klan ma jedną prowincję to może generować "ile chce" armii aby nie był banalnie łatwy, startowa armia prowincji jest taka aby w ciągu 1 tury dało się przejąć drugą osadę (chyba że ma sie darthmoda). A mając 2 prowincje można juz szybko generować spam ashigaru :mrgreen: aby przejąć kolejną, póki samuraje jeszcze nie hasają po polach. W końcu to nie jest medieval gdzie taka francja/niemcy miały prawie 10 prowincji startowo więc mogły wystawiać ogromne armie, tutaj klan ma tylko jedna, jak padnie to klan znika i zabawy nie ma.
A mnie ciekawi czy ktoś z użytkowników ukończył kampanię na poziomie legendarnym. Szczególnie klanem typu Hojo, Oda czy Uesugi. Uważałem się za weterana Tw, ale poziom legendarny to jest naprawde hardcore. :)
ja trzy razy podchodziłem do Uesugi. Dwa razy na b. trudnym i raz na legendarnym. Co ciekawe najlepiej mi szło na legendarnym, ale przegrałem ważną bitwę - o zgrozo w zamku - przez brak pauzy i źle powydawałem rozkazy. No cóż, jeszcze będę walczył. Takedą też przegrałem.
Shimazu i tymi 'od ziemi' wygrałem na b. trudnym i legendarnym - kolejność odwrotna. Teraz gram Szimazu na b. trudnym, ale jako katolik i raczej na plus wyjdzie. Ogólny bilans mam jednak na minus. Dwie wygrane cztery porażki. Tymi klanami w środku to masakra, jednak dużo zależy od szczęścia - jak klany kompa będą walczyć i z kim.
Właśnie klany w środku to masakra:) Z 6 razy próbowałem Hojo i Oda na legendarnym i zawsze kończyło sie ostrym laniem po 20 turach :) W końcu udało się Chosokabe:)
dużo jak pisałem od szczęścia zależy. Raz Kenszinem przegrałem bo wszyscy się na mnie uwzięli i pozamiatane. Z kolei innym razem miałem wojnę z jednym nikt mnie nie atakował. Nawet z tymi co ma się wojnę na początku zawarłem pokój. Goście na granicach walczyli z innymi i miałem spokój. Z czasem samemu trza atakować kogoś silnego i potem się robi pod górkę ...
Nawet szczerze mówiąc jedną grę Shimazu przegrałem, mając już z 10 prowincji. Trzeba mieć szczęście i dobrze grać ;)
hej mam probe a raczej pytanie jak to jest z tymi modami .zawsze mi kumpel mówił w Total war bym ściągnął moda bo się głupio jednostki się zachowują, ale nie mam zielonego pojęcia co ściągać i gdzie to wkleić. kolejno to czy trzeba każda wersje mieć tego moda ? czy w najnowszym znajdę wszystko bo widzę ciekawe te zmiany są.
Może byś napisał o jakiego moda Ci chodzi.Mniemam że do S:TW 2.Tu masz link dotyczący modów do Szoguna 2.
viewforum.php?f=329
Co do wersji moda to na ogół jest tak że im nowsza wersja moda to najlepsza,działająca z najnowszymi patchami.Instalujesz tylko jedną wersję moda starszych nie trzeba.
Witam
Szukam moda pod S:TW2, czy bylibyście mi poradzic, który wybrac, biorąc pod uwagę, że największą frajdę mam z bitew, nie lubię kiedy są one bardzo długie i nie trawię modów w których budynki są strasznie drogie i tworzy się je 10 tur :)
Miło by było również, gdyby ten mod usuną te bonusy dla AI (armie z nikąd itp.) a w zamian podwyższył poziom AI bitewnego i na mapie kampanii.
Witam,
Myślę, że mody Radious do S2 by najbardziej Ci pasowały.
Jaka jest roznica FPS miedzy DEMEM a Fullem
Wie ktoś, czy opłaca się kupić "Przerażanie wrogów" na 9 poziomie samurajów z kataną, czy jednak "Banzai" będzie fajniejsze? Ogólnie to mogli podać o ile morale to obniża.
Raczej żadna, a nawet jeśli to minimalnaCytat:
Zamieszczone przez SKOBRA123
Siema. Po długiej przerwie wracam powoli do shoguna 2. Gram na very hard i w moda darth. Wcześniej nie grałem na modzie i komp mnie na v. hard rozp.... za każdym razem, a na mniejszym poziomie to dla mnie wstyd:D. Tak, tak jestem dziwny...:D. Gram shimazu, chyba najłatwiejsza frakcja, można stosować blitskrig, wystarczy tylko zająć szybko 2-3 najbliższe prowincje po wschodniej części wyspy i uderzyć na typa z którym handlujemy, zanim on uderzy na nasze tyły. Niestety nie zawsze się to udaje i zapuszczam grę od nowa. W aktualnej rozgrywce otomo rozwalił typa i ruszył na północ ja za nim. Nastąpił już podział kraju, gra znowu trudniejsza, ale da się przeżyć.
Pytanie1: jest jakiś fajniejszy mod od dartha? I dlaczego... .?
Pytanie2: Jaką wy macie początkową taktykę dla shimazu i chosokabe?
Ciekawie jaka gra będzie następną z serii. Liczę na meda 3, ostatecznie rome 3, innej nie kupię...Takie empire nie w moim stylu, a podobno jest szansa na 1 wojnę światowa, lol jaka masakra...
Generalnie uważam się za weterana serii, grałem we wszystkie części, oprócz empire i napoleona (najwięcej w meda 2). Bycie weteranem nie oznacza niestety, że jestem dobry w te klocki (powiedzmy przeciętny:P) ale cóż są dużo lepsi... .
Pytanie3:Może mnie ktoś oświecić w kwestii multiplayer ? Czy grając z kumplem i walcząc w bitwie z jakimś innym klanem, kumpel dołącza do bitwy za AI?
Jakby był ktoś chętny na multi w kampanie to dajcie znak. Steam wuanden_poland. Może mnie oświecicie w tej kwestii bo boję się zaczynać grę z przypadkowym graczem z listy.... mam czas od rana do max 20.
Jeśli kampania ma ustawione bitwy na rozgrywanie ręczne (bo może mieć ustawione jako automatyczne) to ma do wyboru - grać za AI, albo tylko obserwować bitwę.Cytat:
Zamieszczone przez Wuanden
Aha, czyli kumpel ma do wyboru, szkoda że nie ja, bo dobry gracz mnie od razu rozwali:/. W sumie to chyba najlepiej było by zagrać współprace na początek, dalej czekam na propozycje;D
Ty masz do wyboru wtedy, kiedy On atakuje swoim klanem siły AI. W trybie współpracy zresztą także.
Zaraz się skontaktuję na PW w sprawie kampanii :)Cytat:
Zamieszczone przez Wuanden
zauważyłem na screenie z totalwar.com mozliwośc dowodzenia w bitwie w fall of the samurai grubo ponad 20 jednostkami a dokladniej 39!!! czy ktos ma informacje na ten temat czy to kolejny fake ze strony CA?
ktoś już coś pisał że w singlu ma być zwiększona liczebność armi do więcej jak 20 jednostek (chyba 40 ale nie jestem pewny)
Tak, prawdopodobnie w ustawieniach bedzie opcja standardowej ilości oddziałów - 20. Ale i większej ilości - 40.
Ilość jednostek na "ultra" tez została zmieniona bo widziałem że po 400 chłopa w oddziale było, przy ustawieniu 20 oddziałów. Więc można wybierać różne opcje :)
Ciekawie jak będzie ze stabilnością gry przy 80 jednostkach( komp 40 i naszych 40)?Jak to wszystko ruszy to czy nie będzie crashu przy słabszych kompach.
dziekuje za odpowiedź. Tylko dodam że teraz jeszcze bardziej sie podjaralem . jeszcze 5 dni:D
Ja tam piątku nie licze więc 4 ^^
Mnie tam broń palna za bardzo nie raja. Działa są fajne ale wtedy gdy prymitywne i nie naruszają balansu w grze. Albo słynne wybuchające beczki z meda 2. Masz oddział włóczników i 4 wyrzutnie beczek. 1 seria i zostaje z całej armii połowa wroga, 2 seria i zostają niedobitki które spie..... gdzie cebula rośnie:D.Oczywiście mówie o przeprawie przez rzekę;D Tu balans może być zachwiany bo to bardzo zabawne dla mnie.Dawno nie grałem w meda 2 i właśnie sciągam SS 6.3 co by mi przypomniało stare czasy grillowanych przeciwników na żywym ogniu:D
Kupowałem kompa pod Shoguna, i zaraz się okaże, że zamiast ustawień bardzo wysokich/ultra będę grał na niskich/średnich. Ale dla 40 jednostek jakoś to przeboleję :)Cytat:
Zamieszczone przez Rue
Shogun 2 za 10€ a ROTS za 1,75€ na steam.SZALEŃSTWO W ŚRODKU TYGODNIA! Oferta kończy się 23 Marzec.
kupiłbym ten dodatek za 1,75 ale nie mam nigdzie konta :( eh i nie wiem jak go nabyc może by ktoś doradził albo przeslalbym komus kase i by mi go zprezentowal bo widzę ze jest taka opcja mam tylko konto w mbanku a tam nie ma takich opcji
Kupić możesz za pomocą paypal.
[spoiler:226rcz9l][/spoiler:226rcz9l]Cytat:
1. zakładasz konto na http://www.paypal.pl
2. po założeniu konta i zalogowaniu się, klikasz w zakałdkę "dodaj środki" , odpisujesz:
- Nazwa beneficjenta
- Nazwa banku
- Numer rachunku
- Identyfikator przelewu (dzięki niemu pieniądze znajdą się na twoim koncie)
Jeżeli będziesz dodawał środki ponownie za jakiś czas to warto sprawdzić czy identyfikator przelewu jest zmienny czy zawsze taki sam (nie wiem czy jest to już przypisane czy zawsze jest inny, lepiej wiec sprawdzić w zakładce).
3. Dokonujesz przelew na podane konto, albo z konta internetowego albo można dokonać przelewu na poczcie.
4. Po dokonaniu przelewu środki znajdą się na twoim koncie PayPal w przeciągu 2 do 4 dni roboczych.
5. Logujesz się na Steama, wybierasz w sklepie interesujący Cię produkt.
6. Dodajesz do koszyka i wybierasz czy kupujesz dla siebie czy jako upominek.
7. Po wybraniu zostaniesz skierowany do zakładki "Sposób płatności i informacje bilingowe"
- wybierasz płatnosći PayPal
- podajesz imię i nazwisko
- w linijce adres bilingowy wpisujesz ulice i numer domu oraz mieszkania, druga linijka adres bilingowy pozostaje pusta
- wybierasz kraj
- następnie podajesz miasto
- województwo
- kod pocztowy
- numer telefonu wraz z numerem kierunkowym
8. Klikasz dalej i chwilę czekasz, pojawi się "Twoje zamówienie" - wszystko tam masz wykazane co kupujesz itp
9. Następnie klikasz na dole "Rozpocznij transakcję PayPal".
10. Rozpoczyna się transakcja, po chwili dostaniesz potwierdzenie transakcji.
11. Po dokonaniu zakupu, DLC będzie widoczne w zakładce gry -> właściwości -> DLC
A jak nie chcesz się bawić w przelewy to kup sobie karte Paysafecard do nabycia choćby w komputroniku, inne sklepy podane na stronie internetowej. Karta za 20 zł, wpisujesz kod z karty i już masz. Kasa która ci zostanie jest trzymana na koncie przez rok i możesz nią przez ten czas płacić.
kupiłem ten paysaveCard i zapłacilem ile sie czeka na te gre ona ma juz byc czy jak ? tzn ten dodatek
Po dokonaniu zakupu DLC ,będziesz miał możliwość "zainstaluj teraz". Po zainstalowaniu DLC masz widoczne w zakładce gry -> właściwości -> DLC.
ok mam go dzieki :)
Zasysam patcha:D. Ciekawe czy zmiany będą od razu aktywne czy dopiero jutro, ale na logikę to od dziś. Musze czekać 2 godzinki aż się ciągnie a wazy 5 giga. Mogli by poprawić stan funduszy w grze tak jak w opcji DM gdzie można było stawiać potężne armie, ale jak kto woli...