Kto mi może napisać wszystkie dostępne frakcje w grze albo powiedzieć gdzie ją znajde
Wersja do druku
Kto mi może napisać wszystkie dostępne frakcje w grze albo powiedzieć gdzie ją znajde
Jaka wersja SS ? Dostępne frakcje są po odpaleniu moda, w SS nie trzeba nikogo odblokowywac by nim grać o ile pamiętam. Frakcje sa w data/world/mapscampaign/imperial_campaign to plik descr_strat.
Witam,
Czy u Was na arenie międzynarodowej tez jest tak cicho i spokojnie jak u mnie?
Gram Anglią, na SS6.4
Ustawienia:
poziom M/M w ustawieniach kampanii wybralem Savage, ogranieczenie produkcji jednostek, odhaczyłem system uzupełniania zapasów .
Po pierwszych walkach (ok.20tur) nastąpił wieczny pokój w Europie. Wojuje głownie HRE ale nie zdobywa za dużo terenów. Reszta stoi i sie przygląda. Mnie udało sie podpisać 5 sojuszu w tym z Papą (coś bardzo łatwo? chyba za łatwo)
Po zdobyciu ziem UK nastąpiła nuda... nikt nawet nie porobuje dzgnac w plecy, nawet Francja nie podchodzi pod moje granice a mam w posiadnaiu Cean, Rennes i Antwerpie.
U Was tez jest tak spokojnie?
Aha, co robicie z wojskami które ruszy na krucjate ale nie załaapały sie na zdobycie miasta?
Savage ai na M/M może być dośc spokojne. Na wyższych poziomach bywa agresywniejsze. Duzo zależy jak silne masz państwo i jaką reputację.
Dzięki za odpowiedz. W międzyczasie trochę pozmnienialo. Zaczęły się walki w europie ale tylko przeciwko HRE. Dania, Francja, Norwegia i Venecja ruszyły na HRE i zaczęły odgryzac prowincję kawałek po kawałku. Po za tym cisza.
Mam podpisane 5 sojuszu w z tym z papa. Nikt nawet nie próbuje mnie zaatakować, nuda. Ruszylem w końcu na Francje ale ze Papa jest moim rodakiem przymyka oko na moje harce we Francji. Dzięki temu po 3turach zabojady podbite w 75%. Reszta Europy tylko obruszyla się ale nie poszła z pomocą Francji, może przez to ze ciagle mam sojusz z Ks. Papieskim .
Widać muszę spróbować na poziom wyżej.
Zagraj w Bellum Crucis 6.3 viewforum.php?f=367
Nie omieszkam sprobowac.
Sprawa sie wyjaśniła, mając sojusz z Papą wszyscy boja się zaatakować. Wystraczyło że na chwile zerwany został najechała mnie Norwegia.
Czy mogę prosić o podanie skąd ściągnąć bo nie widzę linków ?
Znalazłem.
Czy jest możliwa zmiana wielkości oddziałów? Chodzi mi o to, że jak oglądam screeny tutaj http://www.twcenter.net/forums/showt...94692&page=164 to albo mi się wydaje albo niektóre oddziały są ze 2-3 razy większe niż te które mam w grze. Mam wrażenie, jakby były tam oddziały po 150 człowieka, a ja mam co najwyżej jakiś rycerzyków po 60 w oddziale. Czy może to zależy od roku, w którym jestem? Narazie zaczynam początek tej późniejszej ery. Pamiętam, że w Rome Total War można było zmieniać rozmiary oddziałów do prawie 200 w jednym. Czy to ja mam zwidy czy jakoś można zmienić? Szukałem w opcjach i na forum i nie znalazłem nic.
Wchodzisz w opcje, dalej w ustawienia gry i po prawej powinno być unit scale albo coś w tym stylu( nie mam ss obecnie zainstalowane) dajesz huge i masz max ludzi w oddziale.
Kiedy wyjdzie wersja 7.0?
Hej szczerze nie wyrabiam. Uczę się wgrywać te mody.. ledwo zrobiłem broken crescent tak teraz z tym modem .
Chciałbym się od was dowiedzieć jeśli można co robię nie tak i czego mi brakuje .
1 Instaluję steel wersja 6.3
2. instaluje patch robi mi wersję 6.4
3. wrzucam spolszczenie od was , nie jest skończone ale i tak jest świetne .
4ściągam plik Teutonic knights fix for v6.4 ALE NIE WGRYWAM GO nie wiem co to w ogóle jest do czego to jest mógłby ktoś mi napisać jeśli pamieta oczywiście
5 gra po 30 turach pada .
a Więc mili ludzie gdzie popełniłem błąd ?? .
Ps. Czy wam też tak komputer zachowuję się tak głupio ? 2 jednostki w zamku Duńczycy dążą do prowincji ,mają 11 jednostek przeciw dwóm i się za ture WYCOFUJĄ :/ później znowu podchodzą i to samo nie wiem może ja ich wystraszyłem swoją 16 jednostkową armią heh
Czemu żaden link do SS 6.3 nie działa.
Spróbuj za jakiś czas. TWC często jest chwilowo niedostępne.
Witam ponownie. po blisko 2 latach wracam do Mediewala, mam SS 6.1 i ochotę na SS 6.4 ale mam pytanie. Czy w ver. 6.4 AI komputera jest poprawione i czy komputer nie będzie łamał bezsensownie sojuszów, łaził wojskiem po moich ziemiach i robił tych wszystkich głupot które pamiętam z poprzednich wersji?
Grałem trochę w Bellum Crocis i AI komputera jest w tym modzie do przyjęcia, możę można podmienić pliki odpowiedzialne za decyzje komputera albo jest jakiś submod który urealnia polityczną rozgrywkę? Proszę o polecenie lub poradę.
Witaj. Ai w SS 6.4 jest zbliżone do 6.1 wg mnie. Co do Bellum Crucis to chyba nie grałeą w aktualną i najnowszą wersję 6.3, grałeś w 6.1 i 6.2 chyba? Ai w BC 6.3 jest inne niż w poprzednich wersjach. Piter zrobił dobre ai do Bellum Crucis 6.3 oto link viewtopic.php?f=367&t=9822
Dziękuję Aravenie, szkoda, że Ai w SS nadal jest "głupawe" bo zarówno mapka jak i tekstury jednostek odpowiadają mi bardziej niż te m z Bellum. Do samego Bellum nawiązując to zainstalowałem najnowszą wersję ale w 32 turze wyrzuca mnie z gry.
Chyba z obu modów biorąc najlepsze elementy możnaby zrobić supermoda który uwieńczyłby całą serię modyfikacji do Mediewala.
Ja wziąłbym z Bellum:
- AI
-Różnorodność bydynków i agentów
-Handel
z SS:
-Tekstury jednostek
-Mapkę
-Muzykę
Oczywiście samoczynnie poprawiłbym statystyki jednostek i koszty ich rekrutacji i utrzymania z drogżyzną jednostek najwartościowszych i najlepiej uzbrojonych. problemem jest zawsze to, że komputer nie gra na takich samych zasadach ekonomicznych i trudność byłaby tylko w jedną stronę.
Nie wiem czy istnieje w ogóle mod w którym komputer podlega takim samym prawidłom i tworzy armię na którą rzeczywiście stać daną nację - pamiętasz nasze przeróbki do Broken Cerescent? Ilość wojska które tam produkował komputer byłą zdumiewająca.
A tak w ogóle to fajnie, że jesteście przy Mediewalu, dzięki Wam ta gra jeszcze "żyje".
Edit:
Możę ktoś wymieni różnicę pomiędzy wersjami 6.1 i 6.4? - te najważniejsze oczywiście.
Piękne podsumowanie, podpisuję się pod nim, ciekawy jestem jak wyjdzie wersja SS 7.0 jak się będzie miała do BC najnowszego :) Grunt że jest w czym wybierać :DCytat:
Gnejusz
edit:
Róznice?
Jedna zasadnicza, że wersja starsza ma z racji wieku więcej submodów wprowadzających autorskie, subiektywne zmiany....Ostatnia wersja moim zdaniem jest kompletna na tyle, ze broni się sama, nie potrzeba submodów....To jest moja opinia wynikająca z moich doświadczeń z tymi modyfikacjami.
pozdrawiam
viewtopic.php?f=372&t=215 to link do tematu o Broken, w nim o najnowszym submodzie RR/RC niejakiego KT. Dość ciekawie gośc to rozwiązał, ai nie ma az tylu armii.
Witam mam pytanie u mnie herb maurów to żółty półksiężyc na pomarańczowym tle, a nad nim takie biało-czarne kwadraciki. Zgaduję że to błąd bo powinna tam być chyba gwiazda. Czy wszyscy tak mają czy tylko ja?
Dobry :P żeby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj :P czy istnieje jakiś submod który dodaje więcej frakcji? i oczywiście.... jednostki historyczne dla frakcji :P co zaskakujące... Polska ma prawie najlepszą jazdę (przynajmniej powinna mieć....) a tam jej nie ma ;) zakon krzyżacki ma silniejszą kawalerie od Polski ;_; dobra koniec spamu :D to istnieje sub mod co poprawia te rzeczy? :)
Tu już chyba jest max frakcji, ale mogę się mylić ;P
Od kiedy w SS Zakon ma lepsza jazdę od Polski? Od polskich pancernych jest tylko jedna mocniejsza jednostka w grze, czyli francuscy kopijnicy. Wręcz twierdze, że Zakon ma za słabą jazdę ;P Zresztą tak jak pisałem, od Polski mocniejszą kawalerią ma tylko Francja ;)
Właśnie się mylisz :D szlachta piastów jest słabsza od jakiejś tam jednostki zk ;_; mnie to troszku irytuje :D a frakcje to np ;P Walia i księstwo Antiochii takie frakcje z dodatku :P urozmaiciło by to grę ;P
Bo szlachta piastów to podstawowa jazda, czego Ty się spodziewasz? :D Za to pancerni mają ponad 30 obrony ;P Nawet pikinierów rozwalą od frontu xD
To prawda xD ale mają mało ataku :< ogólnie to Polska ma jak zawsze zryte jednostki.... robią je słabsze jakby nasz kraj był ułomny....
Jak to, przecież Polska jest tam najlepiej ze wszystkich modów zrobiona. I jest przepotężna, nawet za silna jak dla mnie. Ma taki atak jak jazda u innych nacji. Jazda piastów ma tylko o 1 obrony mniej od rycerzy krzyżackich, a ich najlepsza jazda ma tylko 22 obrony, podczas gdy najlepsza polska jazda ma aż 33 obrony!
Nie mamy (głęboki oddech) dobrych łuczników,kuszników,silnej piechoty,zachodnich armat (przynajmniej w podstawce nie mieliśmy bazyliszka :<),silnych włóczników ( no proszę.... Ruś Kijowska bij naszych włóczników liczbą i większym atakiem o 1! ;_;) dobra to chyba wszystko :D nie można mieć wszystkiego wiem... ale to jest naprawdę wkurzające... na dodatek jedyny kraj który nie chce mnie atakować to Węgry... Norwegowie na Szczecin napadli.... Niemcy na Pragę... Litwini.. to tam krucjata ;D ZK i ich imperialistyczne zamiary.... Ruś Kijowska... Nowogród z morza... no po porostu KU............. chyba najgorsza sytuacja ze wszystkich frakcji...
Bo ich nie mieliśmy, więc to co sugerujesz to właśnie ahistoryczność i nieprzyłożenie się do robienia frakcji ;D
Masz przepotężną i liczną jazdę to z niej korzystaj :D A sama piechota daje radę, nie odstępuje jakoś mocno o ile w ogóle od piechoty zachodu ;) Inne nacje też mają słabych łuczników i kuszników, tylko wschodnie i Anglia coś tam reprezentują :P
A na sytuację nie narzekałem, jest ciekawie :D
Jazda jest może i dobra.. ale i kosztowna ;_; i nie mieliśmy kuszników? ;_; o boshe... muszę przejrzeć podręcznik od historii ;_; a co do piechoty to niczym nie odstępowała od zachodniej.... przynajmniej tak słyszałem :P
Przecież w SS Polska ma kilka rodzai kuszników to w czym problem? ; P Mamy tych samych co Niemcy, więc nie widzę problemu :P A w średniowieczu Polacy na piechotę nie lubili walczyć ;P Co innego najemnicy, tych było dużo ;)
Lubili czy nie i tak ją mieliśmy :D to tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że wywyższają kraje zachodnie... Francja ma silniejszą jazdę od Polski.... ehhh ;<
edit: A tak właściwie mogli by dodać Braci Dobrzyńskich :P
Każdy miał, to żaden argument ;P Nasza szlachta nie chciała walczyć na pieszo, dlatego to co składało się na piechotę nie było najlepszej jakości. A kopijnicy są silniejsi, ale nieznacznie, zresztą byli lepszą jednostką od tego co Polska mogła wystawić, czego przykładem jest polski zaciąg kopijników na dużą skalę ;)
A braci dobrzyńskich było tak mało, że byś z nich nawet jednej jednostki w medku nie wystawił ;)
Może i tak :P ale i tak mnie dobija to że muszę na granicy trzymać co najmniej 2 pełne armie... i to najlepiej rycerstwo... bo oczywiście moi zachodni sąsiedzi srają tymi rycerzami....
edit: To prawda wielu ich nie było xD ale tak pójść se drogą.... że nagle dostali powera i dołączyło do nich 500 chłopa ;P
To przynajmniej masz wyzwanie :D A jaki poziom trudności masz? Bo SS to jeden z tych modów, gdzie nie można grać np: na najwyższym poziomie trudności bitwy.
I tu jest właśnie problem! gram na średnich ;_; już się boje co by się działo na trudnym... już to widzę ;) Norwegowie zajmują pomorze.... Litwini i ZK wchód... Niemcy zajmują cały zachód a Ruś Kijowska zajmuje wschód.... marzenie ;)
Nie pamiętam mojej taktyki jak Polską grałem, ale chyba leciałem prosto na najbogatsze miasta, czyli Kijów itd. Szczecin chyba nawet Norwegom oddałem, z Litwą problemów nie było, Krzyżaków jakoś trzymałem, Niemcy nie atakowali. Trzeba rozważniej ekspansję kierować, bo atakowanie wszystkiego wkoło może doprowadzić do tego, że atakujemy cele innych nacji i wtedy AI będzie walczyć ;)
Właśnie o to chodzi że ja prowokuje tą Ruś Kijowską.... zajmując ten "Żytomir" czy jak mu tam po polsku by było :P ale to nic nie zmienia... nawet jak bym nie kierował się tam ekspansją to Halicz by sami zaatakowali... ehhh.... a najgorsze jest to że Kijów i "Żytomir" to siedlisko heretyków ;_; nie da się zniszczyć tego gówna ;_;
Tu się nie zgodzę, da radę wygrać kampanię Polską na VH/VH. Koło 90 tury miałem już wojnę chyba z 9 państwami czyli Niemcy,Ruś,Nowogród,Dania,Norwegia,Zakon,Litwa,W ęgry i chyba Wenecja no i niestety to był moment w którym już nie dawałem rady. Jedynie co mi przyszło na myśl to oddać !!!! wszystkie moje ziemie Papieżowi, zebrać armie i ruszyć do Skandynawii. Mając ją całą podbitą miałem swego rodzaju ścianę od północy, a i morzem niewiele desantów było. Oczywiście doszli nowi wrogowie w postaci Anglii i Szkocji którzy lubili czasem zrobić desant na północy dawnych norweskich prowincji. Gdy już uspokoiłem sytuację gospodarczą i stworzyłem wreszcie porządne armie przyszedł czas na zemste :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
A ja ni cholery nie oddam Polski dla psów z Niemiec i Rosji!
Nikt Ci nie każe ich oddawać Niemcom czy Rosjanom. Oddaj papieżowi w razie konieczności. Lepiej jemu niż naszym wrogom. Wtedy masz pewność że nikt ich nie odbierze bo wojna przeciwko papieżowi na tym poziomie trudności to już samobójstwo.