Po wróceniu do włoskiego tekstu Bellum w ogóle przestało działać, wywala się 2-3 sekundy po starcie.
Wersja do druku
Po wróceniu do włoskiego tekstu Bellum w ogóle przestało działać, wywala się 2-3 sekundy po starcie.
A submody jakieś masz? Włoski text działa na czyste Bellum. I się nie nadpisuje a wycina polski na moment a potem wstawia włoski text do Bellum. Ja nie mam problemów z savami. Ale robię savy co kilkanaście tur z różnymi nazwami. To najlepsze zabezpieczenie. Napewno włoski text nie zadziała jak masz submoda Mietka.
Nie. nie mam żadnych submodów i tak jak mówisz, całkiem wycinam polski tekst, a nie go nadpisuję, dlatego nie wiem o co chodzi :shock:
Mam 2 newbie pytania ale chcę sie upewnić . :oops:
1 Czy submod na darmowe jednostki w garnizonach daje zwolnienie z żołdu także frakcjom prowadzonym przez komputer ? :roll:
2 Czy money script zbiera fundusze za posiadane prowincje (dodatkowe o ile się nie mylę) także frakcjom prowadzonym przez komputer ? czy tylko frakcji prowadzonej przez gracza? :D
1. Submod daje także kompowi darmowe jednostki tak jak Graczowi.Cytat:
Zamieszczone przez Azwrait
2. Money script zabiera tylko Ludzkiemu Graczowi.
Mam pytanie odnośnie flot handlowych. Otóż w poradnikach napisane jest, że gdy mam już tą flotę załadowaną to muszę przypłynąć nią do portu w stolicy... A co jeśli moja stolica (Kraków) nie ma portu, bo nie leży nad morzem? Czyżbym musiał w związku z tym ustanowić stolicą jakieś miasto z dostępem do morza (np. Gdańsk, w którym moja flota stoi już kilka tur i dalej jest załadowana)?
Tak musisz przenieść stolicę. Można do Gdańska albo Gniezna, w tym drugim wypadku dopływasz do wybrzeża, na północ od Gniezna lub Poznania w submodzie Mietka.
Mam pytanie, jakie korzyści daje posiadanie lennika?
Na ile się orientuję, siła Lennika jest wliczana do siły twego państwa, we wszelkich statystykach. A to jak jestes silny wpływan na szansę zaatakowania Cię pzrez inne frakcje. Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba to, że beztrosko kursują po moich polskich włościach Węgrzy. Zajęli sobie Grodno i Halicz i tak spacerują sobie z Grodna obok Krakowa do swojej stolicy . W podstawce też tak robili, ale chociaż nie odbywało się to bezkarnie, bo stosunki spadały, a tu jakaś bida. Nie dawałem im pozwolenia na przemarsz wojsk. Stosunki mam 10, więc jakoś się nie boję, ale przecież jakaś mała szansa na atak jest i co wtedy? Zaskoczą mnie bezczelnie.
Dzięki Araven za odpowiedź, a czy są jakieś korzyści finansowe z posiadania lennika, przykładowo w nowszych total warach dostajemy połowe dochodów lennika? Wino, też mnie to denerwuje że wojska inny frakcji spacerują sobie po moich ziemiach bez dostępu wojskowego, powinno być tak jak np. w Empire że wkroczenie na terytorium sąsiada bez zgody jest równoznaczne z wojną.
Nie pamiętam czy lennik dawał jakąś kasę w wersji 6.2 chyba tak a tu to nie pamiętam, sprawdzę w trybutach mam lennika na AI Pitera, ale chyba nie daje kasy posiadanie lennika. No pałętają się wrogie armie, to taka taktyka kompa, po pierwsze prowokuje, po drugie uderza w głab naszego terytorium, zwłaszcza na AI Pitera. Ale na oryginalnym też się pałętali bez dostępu wojskowego. No byłoby to ciekawe, jakby wybuchała wtedy wojna za naruszenie granic bez dostępu wojskowego, ale nie wiem czy w Medku się da tak ustawić jak w Empire.
Słuchajcie mam problem, ściągnąłem bellum 6.3 w dwóch plikach (part I i part II), jak mam to zainstalować? Po odpaleniu part I wszystko się instaluje, wyskakuje, że all się dobrze zainstalowało po czym po zamknięciu wyskakuje okienko, że program nie został prawidłowo zainstalowany czy chcę ponownie go instalować :(
Proszę Was o radę
Witaj, to brakuje Ci jeszcze bugfixera, linki są na pierwszej stronie tego tematu.Cytat:
Zamieszczone przez fjij
Instalujesz part I do mods, potem part II do mods, Potem bugfixera do mods i cała filozofia. Mod wymaga Kingdoms 1.5
dzięki wielkie zaraz spróbuję!
czy to normalne, że po tym jak zainstaluje part I to wyskakuje mi info, że niepoprawnie zostało zainstalowany plik?
Czy mam wkleić te part I i II oraz bugfixer do folderu z kingdoms?
niestety dalej mi się nie odpala, nawet jak zainstaluje bugfixer, dalej wyskakuje, że zostało niepoprawnie zainstalowany, a jak chcę odpalić bellum to wyskakuje mi wiersz poleceń i odrazu znika i nic się nie dzieje :(
sprawdź sobie wielkość pliku z oryginałem do ściągnięcia, może Ci przerwało.
Masz ręcznie wpisać do Instalatora Twoją ścieżkę do mods ja mam taką D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods ścieżkę wpisujesz i w part I i part II i przy bugfikserze.Cytat:
Zamieszczone przez fjij
Rozmiary: part I - 1 518 168 kb, part II - 1 189 674 kb, Bugfixer 24 632 kb, Jak masz mniejsze, znaczy nie pobrałeś całości.
zrobiłem tak jak napisałeś, pliki są dobrego rozmiaru, dalej jak chce odpalić to otwiera się na pół sekundy jakiś wiersz poleceń i znika i koniec nic się nie dzieje
z tego co zrozumiałem odpalam part I, zamyka się instalka i włączam instalkę II, a potem jak się wyłączy instalka II i ją zamykam, to odpalam instalkę bugfixer?
po każdym zainstalowanym partcie wyskakuje mi okno, że zostało źle zainstalowane i czy zainstalować zgodnie?
:(((
Jak masz Win7 wyłącz UAC, poczytaj w necie jak to zrobić. Po instalacji wyjdź z windowsa na chwilę, uruchom kompa ponownie i odpal ze skrótu do BC 6.3 jaki powinien być na pulpicie. Jak nie odpali to wyłącz UAC, wywal katalog BellumCrucis6 z mods. I zainstaluj ponownie. Masz instalator nie rozumiem w czym problem? Komunikaty o niezgodnej instalacji zignoruj.
BellumCrucis6 zajmuje w mods 9.18 gb jakieś 9.26 gb na dysku masz tyle po instalacji?
I mam nadzieję, że nie instalujesz BC 6.3 na starsze wersje moda?
Ja gram bez bugfixera i też chodzi. Mam mniej wywaleń bez niego, ale czy to jest akurat przyczyna to głowy nie dam.
Grając bez aktualizacji naprawiających błędy w grze musisz się liczyć że kiedyś ci porządnie wywali i będzie kłopot z kontynuacją gry :)
Wow szok. :shock: Bez bugfiksera? Osobiście nie wyobrażam sobie gry bez bugfiksera. Ctd praktycznie nie mam, a mam nieźle namieszane i prawie wszystkie submody. Bugfikser jest absolutnie zalecany i wręcz obowiązkowy dla BC 6.3. Pozdrawiam. 8-)Cytat:
Zamieszczone przez nocny
Mało tego, grałem nawet bez patcha 1.5 do kingdoms :) Ctd były mimo tego takie same. Ostatni zaliczyłem po tygodniu grania w 90 turze i nic nie pomogło.
Wow. Polak jednak potrafi. No to dla odmiany zagraj na patchu 1.5 i bugfikserze, napewno ilość ctd Ci się znacznie zmniejszy. :mrgreen:
bugfikser nie był od ctd tylko od jakiś bugów powodujących, że komp agentów nie szkoli i ogólnie od grywalności głównieCytat:
Zamieszczone przez Araven
Od ctd też był co z włoskiego forum można wyczytać. Faktem jest, że należy instalować bugfixer do Bellum 6.3. Niektórym bez bugfixera mod nie odpala, a po jego zainstalowaniu i owszem. Jak Ktoś go nie instaluje, to robi to na własną odpowiedzialność. :twisted:
Ja nawet odpalić moda nie mogłem bez bugfixera bo mi po filmikach CTD wyskakiwał. A jeśli miało to naprawić że komp nie rekrutuje agentów to raczej kiepsko działa bo ja zauważyłem że najwięcej to jest księżniczek, i raz na jakiś czas się jakiś ksiądz albo kupiec pojawi :)
Dziwi mnie dlaczego kupcy nawzajem się nie przejmują. Na dochodowym złożu ustawiam jedną jednostkę z wysokim morale i do niej pakuje po kilkunastu kupców. Wokół stoi watacha obcych kupców i czekają aż wylezie mój tak przez pół gry. Bez sensu :)
yy, bo wykorzystujesz chyba bug gry i nie mogą atakować kupca w armii?Cytat:
Zamieszczone przez nocny
Nocny nie wiem czy to o czym piszesz jest możliwe po wgraniu bugfiksera do BC 6.3. Nawet jak to jest możliwe to jest to dla mnie równoznaczne z używaniem konsoli. :P W niektórych modach i chyba Medku też da się budować fort na surowcu handlowym i tam wstawiać np. kilkunastu kupców i nikt ich nie przejmie, ale to też jest jak używanie konsoli. Ale każdy gra jak lubi.
To przecież już było możliwe na samej podstawce medka i nie potrzebna jest konsola :)
Jest to pewien rodzaju bug/trick każdy nazwie jak chce. Stawiasz jednostkę na złożu i wrzucasz do niej dowolnego agenta w tym wypadku kupców. Wszyscy kupcy czerpią i nie są atakowani przez wrogich handlarzy. Przynajmniej jest spokój bo komp przeważnie kosi moich kupców nawet jeśli są maksymalnie wyszkoleni. Ta opcja jest kompletnie zwalona w grze, a sam nie umiem tego zbalansować w skrypcie. Jedyne zło to jak taki oddział się zbuntuje wtedy wszyscy kupcy "w środku" przepadają.
Mam kilka pytań co do mariaży w bellum crucis 6.3:
Czy aby przejąc inny kraj ksiezniczna musi byc ozeniona z dziedzicem czy królem? Czy aby przejac inny kraj to trzeba zabic jej małżonka jako ostatniego? Czy aby przejąc inny kraj księżniczka musi byc córką króla (w Anglii na początku księżniczka jest bodajże córką brata króla)? Czy można przejmowac inne kraje za pomocą dziedzica tronu (twój dziedzic żeni się z ich księżniczką)? I co zrobic by komp nie oszukiwał (jeżeli wybijesz całą rodzinę oprócz króla pojawia się z pod ziemi członek rodziny)?
viewtopic.php?f=367&t=8785 link do poradników do Bellum, jeden z nich jest o przejmowaniu innych państw przez polityczne małżeństwa. Generalnie to należy ochajtać naszego księcia albo króla z obcą księżniczką. Nie zaś naszą księżniczkę z obcym księciem. ;)Cytat:
Zamieszczone przez danieldamian PL
Bardzo ciekawy mod,niestety zaliczylem juz pare crashy,a gra nie robi autosave,mozna go jakos wlaczyc?
W katalogu głownym moda wejdź w plik BellumCrucis6 cfg i pod game wstaw to co naz zielono i savy będą.
[game]
auto_save = 1
Dziala dzieki,swoja droga szkoda ze taki niestabilny,bo naprawde fajnie sie gra
Jaki niestabilny? Na kilkaset tur gry zero ctd. Ani jednego nie miałem nawet w bitwach. Może komp Ci nie wyrabia, zrób porządki na kompie defragmentację, użyj tez np programu Game boster. Hotfiksa wgrałeś? Zdefragmentuj dysk, obniż wymogi grafiki.
komp raczej wyrabia:-),winda instalowana tydzien temu,wywala najczesciej kiedy zrzucam na pasek i wracam do gry
Witam!
móglby mi ktoś wrzucić oryginalny plik descr_faction_standing z bellum 6.3 bo mi się gdzies zapodział w labiryncie na dysku ? Z góry dzięki i pozdrawiam!