Akurat nowe TW bez modów też są beee, ale ogólnie to się raczej zgadzam z Grogmirem :)
Wersja do druku
Akurat nowe TW bez modów też są beee, ale ogólnie to się raczej zgadzam z Grogmirem :)
Tylko jeżeli chodzi o AI, ale wyglądu mapy, czy jednostek i ich historyczności w takim Shogunie i FotS raczej nie trzeba koniecznie poprawiać. ;)
Do ETW olałbym szczególy. Ale teraz kiedy CA na każdym kroku utrudnia życie moderom wymagam pełnej poprawności historycznej. Poza tym czy ktoś zmuszał CA by robili grę historyczną? Nie sami z siebie to powiedzieli. Mogli powiedzieć, że będą robić grę tylko w pewnej części historyczną. Jeszcze trzeba dodać że RTW2 nie będzie tanią grą (szczególnie jeśli dodać DLC). Ja płacę ja wymagam by wywiązali się z obietnicy.
Grogmir przygotuj się psychiczne na wtorek/środę bo pewnie pokażą jakiś trailer/gameplay i dopiero będzie narzekanie niektórych osób ;)
@cyborgowiec Nie "płacę - wymagam", a "podoba mi się - kupuję, nie podoba - nie gram", taka drobna różnica. ;)
Odpowiedź Lusteda w sprawie Egiptu:
Cytat:
The Egyptian Pikemen are based on the machiamoi forces in the Ptolemaic army and which reflected a mixing of local troops with Hellenic fighting style. As others have pointed out it is not based on the armies of 2000 BC, just the look of the native Egyptian soldiers during the time period.
You linked to the Europa Barbarorum faction page, but the unit they have also wears padded armour, as does the EB2 unit: http://img210.imageshack.us/img210/463/machph3.png
There are also miniatures that show units in padded armour, and with the same style hats: http://www.ancientbattles.com/seleuc...2_test_000.jpg
They are the levy pike unit for Egypt, not the main pike unit which will be armed and armoured in the Hellenic style.
We've done our research.
No i pierwszy postna tej stronie, jest tym do czego zmierzałem!! Przyczepiliście się do tego, że powiedzieli że ma być historyczna, że aż głowa boli, a tym czasem co post to inne "fakty" historyczne każdy wypisuje. A niech ktoś znajdzie tą wypowiedź o historyczności, bo jak dla mnie zapowiadali tylko "najbardziej historyczną CZĘŚĆ SERII", którą raczej jednak mimo wszystko będzie :).
No właśnie nie będzie, będzie tak samo historyczna jak poprzednie, a przez granice (balans?) to i nawet jeszcze mnie (co z tego że możeMY zmienić, tu chodzi o domyślne, ICH ustawienia). Nie ma co się podniecać, tekst o największej historyczności w serii to marketing i tyle ;)
Mniej? To odpal sobie proszę vanillę Rome 1 i porównaj. Ostrzegam, można się zdziwić (to ja w to grałem?) ;) Akurat pod względem historyczności 1 i 2 to zupełnie dwie różne gry. Chociaż jasne, że zawsze mogło być lepiej...Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
Grałem i uważam, że podobny poziom będzie.
W zasadzie Grogmirze masz rację, CA mocno się poprawiła jeśli chodzi o historyczność (oprócz Empire, które było pod każdym względem tragiczne), ale zauważ że co innego gdy tworzą nową grę od podstaw jak Napoleon, a co innego gdy odświeżają stary tytuł, gdzie mają masę świetnych modów, które mogą służyć za wzór. W Rome 2 cały roster można zrobić na podstawie Europy Barbarorum czy Roma Surrectum 2. CA zamiast korzystać z pracy którą wykonali pasjonaci woli ignorować fakty. Już mniejsza o tych machimoi, ale wiadomość, że Ptolemeusze będą mieć rydwany bardzo mnie niepokoi :(
No właśnie za bardzo się do modów przyzwyczaili, nie mają pojęcia jaka jest podstawka ROME I. Więc ten krytycyzm wywodzi się z tego, że teraz będzie ograniczona możliwość modowania (co teraz jest w każdej "blockbusterowej" grze i trzeba się do tego przyzwyczaić).
Cienki ten research mają . Podają link do screenów z EB2 na których machimoi nie mają makijażu i nie mają hełmów jak te na screenach CA tylko hełmy z brązu. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
No tak, w końcu w 2 też będą zjednoczone Galia, Germania i Brytania zamiast różnorodnych, pomniejszych plemion, brak wielu ważnych frakcji, jak Epir, sztuczny podział Rzymu skutkujący ahistorycznością ekspansji (atak na Grecję, Sycylię i Galię jednocześnie w okolicach 260 r.p.n.e), mała i niehistoryczna mapa (ok, Egipt w 2 nie ma Cypru, ale dla porównania 1 Partia zajmuje jakieś dziwacznie ogromne terytorium na wschodzie, który został zresztą słabiutko przedstawiony w porównaniu do 2, numidyjska prowincja obok Egiptu, o dziwnych tworach jak zjednoczona Germania już pisałem), dziwaczny balans jednostek (skoro Rzymem można było rozjechać wroga armią złożoną z ekwitów, to coś jest nie tak...) i wiele innych bolączek, które poprawiły dopiero mody. Jasne. ;)Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Bo screeny z EB2 miały tylko pokazać, że ich machimoi mają ten sam pikowany pancerz. Takie same hełmy mają zapostowane figurki wojowników z wojen syryjskich, ale nie mam pojęcia, czy to sensowne źródło. :pCytat:
Zamieszczone przez Seba Fallus 3 Wielki
Zobacz jakie nacje dobrali, jak pozbawili Egipt Cypru i kolonii w Azji Mn., jak Kartagina nie ma Leptis Magna i Tapsus, jak podzielono Grecję, jak Belz - czyli współczesny Bełz - zamiast na Ukrainie, leży na Lubelszczyźnie. Z samej mapy jest tych błędów nie mało.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Takie rzeczy na pewno zniszczą tę grę. Idę się pociąć.
Szczerze? To jest po prostu śmieszne co tutaj wypisują tzw. "znawcy historii" z ospreyów i innych pdf'ów. Nie widzę żadnego powodu, dla którego w samym tylko Lacjum powinno być kilkanaście miast a jakaś jednostka powinna mieć brązowe gacie z niebieską nitką bo jakiś czytelnik ospreya zobaczył tak na ilustracji. O ile w symulatorze typu Il2 czy DCS odwzorowanie parametrów ma decydujące znaczenie i jest w zasadzie kluczowe dla gry o tyle w RTW nie ma to znaczenia żadnego.Cytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
A czyli jak by w Napoleon TW dodano Prusom całe Niemcy, okrojono Austrię o Węgry, Galicję i posiadłości Włoskie, Rosję o Białoruś i Ukrainę by zachować balans to wszystko było by cacy tak ? :PCytat:
Zamieszczone przez voitek
Granice obejmują rdzenne tereny poszczególnych nacji, widać że CA nie opracowało jeszcze dobrego systemu lennego. Pocieszeniem tego jest fakt, że wszystkie inne prowincje będą prowadzić własną politykę, w tym miejscu ewolucji nie będzie, otrzymamy podobne rozwiązania znane nam z Shoguna 2. W Empire mieliśmy starcia dużych państw, nie wyszło to za dobrze, więc póki nie zrobią dobrego systemu tytularnego i lennego ograniczenie wielkości kontrolowanych regionów i wprowadzenie prowincji prowadzących własną politykę jest na ten moment jedynym dobrym rozwiązaniem.Cytat:
Zobacz jakie nacje dobrali, jak pozbawili Egipt Cypru i kolonii w Azji Mn., jak Kartagina nie ma Leptis Magna i Tapsus, jak podzielono Grecję, jak Belz - czyli współczesny Bełz - zamiast na Ukrainie, leży na Lubelszczyźnie. Z samej mapy jest tych błędów nie mało.
Nie trzeba być "znafcą" żeby zauważyć błędy CA. O ile temat koloru gaci jest dyskusyjny, to niektóre rzeczy nie podlegają dyskusji, np. to że Ptolemeusze nie używali na polach bitew rydwanów, które tymczasem twórcy gry mają zamiar wepchnąć. Granice państw też wołają o pomstę do nieba.Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Uważasz że odwzorowanie parametrów nie ma żadnego znaczenia? A to ciekawe, to może zróbmy tak żeby legioniści i dajmy na to jakaś piechota arabska miała takie same parametry. A co, niech będzie po równo, sprawiedliwie. W końcu gracz prowadzący Nabatejczyków czy Sabee powinien mieć takie same szanse jak ten który gra Rzymem.
Nie rozumiem dlaczego tak narzekacie na ilość frakcji barbarzyńskich, jakby dali większość wschodnich to dopiero byłby obciach. Połowa to przeżytki imperium Aleksandra, powstałe przez ambicje jego generałów. Gwoli ścisłości ja na przykład za takich ''Egipcjan'' wolałbym Celtoberów czy Numidje
Kiedyś były piękne czasy, gdy "klienci" nie mieli nic do powiedzenia w sprawie tworzenia gier.
Rzekomo wtedy najlepsze gry powstawały, w tym tak ubóstwiany pierwszy Rome, który był grą fantasy. Teraz niestety twórcy udostępniają za dużo informacji to i klientela nie wiadomo czemu sądzi, że powinna mieć jakikolwiek wpływ na produkcję.
Tu nie chodzi o ilość barbarzyńskich frakcji, tylko fakt że zajmują one miejsce państwom, które w tamtym czasie miały realne znaczenie. Jak dla mnie to mogliby dać jeszcze Etolów, Galatów i Ilirów, ale pod warunkiem, że z tego powodu, z grywalnych państw nie wypadałyby Kartagina, Macedonia czy Ptolemeusze.
royal1410
Nie to wgl lepiej latać troglodytami z maczugami i olać totalnie frakcje wschodnie.
Weź już skończ z twoją filozofią bo tylko ośmieszasz Siebie i ten dział, a jak coś piszesz to chociaż ..... ahhh :|
Jakie inne jednostki może mieć Macedonia a Egipt Ptolemeuszy? To nie Grecy złupili Rzym.Wole trylogitów z maczugami niż widzieć w trzech frakcjach hoplitów na stanie
.......... :|
Nie wiedziałem, że w czasie wojen punickich Rzym złupił Alaryk z Odoakrem i reszta ekipy.
Nie wiem, opanuj się przy gotowaniu bo stek bzdur nam serwujesz. ;)
A czym się różnią Brytowie, Galowie i Germanowie? Szczegółami. A na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ot masa piechoty walcząca włóczniami i osłaniająca się tarczami.Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Dokładnie, już o tym pisałem ;).Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Tym,że nie zobaczę świątyń tych samych bogów w miastach dwóch odległych od siebie geograficznie miastach
A wy tak na serio czy to ironia, bo nie wyczuwam kontekstu?Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
A ja nie wiedziałem, że Kleopatra go zdobyła-same miasto nie państwo. Piszecie o dokonaniach, więc nie zmieniaj tematuCytat:
Zamieszczone przez Wald
... a skąd pewność, że nie używali? Rejestry królewskie z 246 pne wyraźnie mówią o wozach bojowych, czyli rydwanach. Poza tym jak chcesz napisać algorytm, który uwzględni dwóch wojowników uzbrojonych identycznie z tym, że jeden - rzymski - koniecznie musi wygrać. Przecież to absurd. Domorośli tzw. znawcy ospreyów w ogóle nie powinni mieć żadnego, najmniejszego wpływu na to jaki produkt stworzy firma, bo wtedy wyjdzie mega g. Wcześniej zadałem pytanie o kilkanaście miast w samym Lacjum, chciałbym usłyszeć jak miałaby wyglądać mapa Europy, Azji i Afryki i w ogóle jak powinna wyglądać gra, o którą - według hipsterskiej zasady "miesienależy" - krzyczą potencjalni nabywcy (zakładam, że 100% z was kupi oryginał, oczywiście nie zapłacicie za niego więcej niż 200 pln, bo niby dlaczego miałby kosztować np. 899 pln za tzw. "historyczność" ).Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Wykonanie działania 2+2=5 kosztuje tyle samo ile 2+2=4, jeśli oczywiście zna się podstawy matematyki. Zrobienie helmu zgodnego historycznie i hełmu fantasy też kosztuje tyle samo, oczywiści jeśli się ma odpowiednią wiedzę.
Jeśli mam ambicje napisać podręcznik z analizy matematycznej, ale nie posiadam wiedzy, to będzie wszystko fajnie (do czasu gdy na moje dzieło nie spojrzy ktoś kto się na tym zna (np będzię wiedział że całka z e nie równa się log)) i będę mógł mówić że to jest świetna książka o matematyce. Jeśli zaś mam ambicje zrobić grę historyczną, ale nie posiadam wiedzy, to będzie wszystko fajnie, (do czasu gdy na moje dzieło spojrzy ktoś kto się na tym zna (np będzie wiedział kto miał rydwany z kosami)) i będę mógł mówić, że to jest świetna gra historyczna.
Ale (nawiązuję do kosztów) czy w tych przypadkach było by słuszne, gdybym argumentował, że książka jest bublem matematycznym, no tak, ale kosztuje 200 zł a jak by była dobra to by kosztowała 900!? Chyba nie. Podobnie jest tutaj, albo afiszujecie się Panowie z CA, że robicie grę historyczną i taką robicie, albo takiej nie robicie i się tym nie afiszujecie.
Tak jak z produktem na półce, niech etykieta odpowiada zawartości i jak jest napisane, że kiełbaska jest z drobiu 80% mięsa, to niech nie będzie z wieprzowiny 70% mięsa. Bo przecież może być wieprzowa, proszę bardzo, ale niech produkt będzie opisany zgodnie z prawdą. Gra nie musi być historyczna w 100%, niech tylko opis będzie zgodny z prawdą.
Jak tak patrzę, to jesteśmy podzieleni: tomciopogromcio, voitek i krwawa rozprawa zdecydowanie popierają działania CA, Grongmir'owi nie podoba się mapa, ale to toleruje, a reszta - ja, KLA, Wald, Poliorketes i inni uważamy tą grę za niedorobioną.
Krwawa, taki ton wypowiedzi jaki prowadzisz jest dość kontrowersyjny, radziłbym ci spuścić z tonu. Tomcio tak samo. Gromgmir mimo, że sprzeciwia się naszej krytyce, nie robi to tak obraźliwie, jak wy. Mam nadzieję, że zwracając im uwagę, nie łamię regulaminu i nie denerwuję administratorów czy modernatorów.
Tessali, masz całkowitą rację. Jak coś ma być zrobione historycznie, i to najlepiej z serii, tak ma być zrobione. Nic ich nie kosztuje ta praca, a niewątpliwie poprawiliby sobie reputację.
Tak, dokładnie 2 tys. wozów bojowych. Tylko przytocz mi proszę choć jeden fragment ze źródeł w którym wspomniano o użyciu rydwanów na polu walki. W 217 BC Ptolemeusz wyruszający przeciw Antiochowi zabrał ze sobą co się dało, słonie najemników, nawet kazał uzbroić Egipcjan czego nigdy ze względów bezpieczeństwa nie praktykowano na większą skalę, a jakoś o rydwanach zapomniał. Druga wielka bitwa pod Panion i znowu brak wozów bojowych w szeregach armii Ptolemeuszy.Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Jesteś już drugim użytkownikiem po Dagoradzie, który sugeruje mi że chcę stworzyć jakiś utopijny algorytm :lol: Nie zrozumiałeś mnie. Pisałem nie o dwóch równorzędnych rywalach, tylko o tym że piechota części z frakcji jest kijowa i w rzeczywistości dostawała łomot o legionistów. Przecież są punkty za pancerz, morale. To wystarczy. Chyba nie powiesz mi, że jakiś obdartus z ręcznikiem na głowie i wiklinową tarczą w ręku może równać się z zakutym w kolczugę i chronionym przez duże scutum legionistom?Cytat:
Poza tym jak chcesz napisać algorytm, który uwzględni dwóch wojowników uzbrojonych identycznie z tym, że jeden - rzymski - koniecznie musi wygrać. Przecież to absurd.
Uspokoję cię. Ani miłośnicy ospreyów ani profesorowie nie mają najmniejszego wpływu na produkcję. Jak czytam niektóre opinie to odnoszę wrażenie, że przeciwnicy "historycznych oszołomów" wyobrażają sobie, że ludzie z CA czytają nasze opinie a potem z łzami w oczach biorą nadgodziny, żeby poprawić niedoróbki, które im wytykamy na forach :lol: Oczywiście odbije się to na cenie gry, wszak za nadgodziny trzeba płacić. O tym że premiera Rome 2 z między innymi mojej winy zostanie przesunięta na czerwiec 2015 roku nie wspomnęCytat:
Domorośli tzw. znawcy ospreyów w ogóle nie powinni mieć żadnego, najmniejszego wpływu na to jaki produkt stworzy firma, bo wtedy wyjdzie mega g.
Na hipsterach się nie znam, nie mam ani iphona, ani nawet kubka ze starbucksa, więc wytłumacz mi na czym polega zasada "miesienależy".Cytat:
Wcześniej zadałem pytanie o kilkanaście miast w samym Lacjum, chciałbym usłyszeć jak miałaby wyglądać mapa Europy, Azji i Afryki i w ogóle jak powinna wyglądać gra, o którą - według hipsterskiej zasady "miesienależy" - krzyczą potencjalni nabywcy (zakładam, że 100% z was kupi oryginał, oczywiście nie zapłacicie za niego więcej niż 200 pln, bo niby dlaczego miałby kosztować np. 899 pln za tzw. "historyczność" ).
Za grę zapłacę. Darmo mi jej nie dadzą. A skoro płacę to mam pewne oczekiwania. Czego chcę? Porządnego odwzorowania granic państw w momencie startu gry, historycznych jednostek, przyzwoitego Al na polu bitwy i dobrego na mapie kampanii. Sensowej dyplomacji. Czemu uważasz że historyczna gra miałaby kosztować 899 zł? Aż taką wartością dla ciebie jest historyczność? Przecież praktycznie zrobienie gry historycznej a takiej jaką do tej pory robi CA zajmuje tyle samo czasu.
A dlaczego chcesz uniemożliwić graczowi używanie rydwanów? Co mnie obchodzi, że Ptolemeusz ich akurat ze sobą nie wziął?
Na tej samej zasadzie trzeba zablokować ekspansję wszystkim frakcjom poza Rzymem tylko dlatego, że one basenu Morza Śródziemnego nigdy nie podbiły.
Po co w ogóle robić grę? Niech leci tylko pokaz slajdów i lista wydarzeń, na które się nie ma wpływu.
Oni robią co chcą, mówią tobie co zrobili i ty decydujesz czy to kupujesz czy nie. A nie ty im mówisz, że kupisz, więc im mówisz jak mają to zrobić bo to kupisz.
UP. Genialne stwierdzenie :). Skoro mieli wozy, tylko ich nie zabierali na bitwę, to jest to idealnie odzwierciedlone w grze, możesz rekrutować taką jednostkę, ale nie musisz :).
Voitek czy chcesz żeby Rzymianie mieli w rosterze rydwany?
A co ma jedno do drugiego?
Ta, jasne. Klient to klient, ma prawo wymagać.Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Tak samo jest z książkami, piosenkami czy filmami, to jest taka sama twórczość. Nie wyobrażam sobie, żeby ogół tworzył tekst piosenki dla piosenkarza, albo miał wpływ na fabułę książki itp. zanim ta wyjdzie. Ja nie wiem, jak można tego nie rozumieć.