-
Re: Patche - temat zbiorczy
Według mnie Rome 2 niedopracowane. Wiele aspektów gry wymaga poprawy, wielu rzeczy które powinny być brakuje. Wątpię, żeby wszystkie niedociągnięcia naprawili w tym 1 patchu, więc jeżeli to ma być ostatni patch to będziemy mieć grę niedokończoną, i jedyna nadzieja pozostanie w moderach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez mardar282
Wszystko to były domysły, czytaj komentarze fanów TW a nie oświadczenia CA, natomiast wszyscy opierają się na słowie prawdopodobnie,dlatego zachęciłem do rozmowy aby poznać Wasze sugestie lub może wiecie sami coś więcej, natomiast jeśli w opcjach dyplomacji wymiana miast nie wchodzi już w grę, nie za bardzo rozumie decyzji CA, może to kwestia techniczna którą na tym etapie gry nie można już zmienić ?. Nie mnie to oceniać, natomiast jestem życiowym optymistą , więc będzie dobrze.
Akurat tutaj nie zgodzę się z Tobą. Przedstawiciele CA stanęli na tym spotkaniu nie przed rzeszą fanów, ale facetami poprawiającymi ich grę, dlatego wprost powiedzieli co się da zrobić, a czego nie. Nie piszę o marzeniach graczy, tylko o faktach. Dalej moderzy muszą liczyć sami na siebie. Czasami przynosi to dobre efekty, jak wprowadzenia do Empire zjawiska utraty sił przez jednostkę na wskutek niekorzystnych warunków lub próby rosyjskich moderów tworzenia nowych prowincji w Empire poprzez wykrojenie ich ze starych na zasadzie: jeżeli w prowincji są miasteczka, to możemy przeprowadzić linię podziału i uczynić ten punkt na mapie stolicą nowego regionu. Opóźnienie w wydaniu patcha może świadczyć o tym, że będzie to coś poważnego na miarę łatki nr 9.
-
Co takiego poważnego było w 9 patchu i kiedy on był??
-
-
Jestem w 90% pewien, że temat większej ilości tur na rok i drzewka rodziny był już poruszany, a ich odpowiedź brzmiała w taki sposób, że mogą trochę zmienić gry ale nie będą jej robili od początku. Wiem, że wiele osób nie może tego przeboleć ale w świetle takich informacji ze strony CA raczej nie ma realnych szans na te dwa elementy.
Jeżeli zaś chodzi o mnie to:
- Coś zrobić z polityką wewnętrzną by była czytelniejsza (tooltipy),
- Wzmocnić nieco siłę włóczników przeciwko kawalerii i innym dużym,
- Zapowiadali, że grzebią przy Kartaginie więc oczekuję zmian przynajmniej na poziomie tych, które spotkały Epirus,
- Oblężenia ciąg dalszy,
- Poprawić bugi jakie popowstawały przy poprzednich patchach,
- Nieco zmienić balans w bitwach morskich i generalnie pozbyć się problemów z nimi oraz AI lądującym na plaży,
- Zwiększyć % szansy na odnowienie się najemników frakcyjnych,
- Przywrócić wymóg pewnych technologii z drzewka oblężenia dla budynków dających bonusy do pancerza i obrażeń od broni u frakcji hellenistycznych tak jak było to w patchu 1.
Pozdrawiam
-
Dla mnie chyba na chwilę obecną są dwie wkurzające bolączki:
- Bugujące się na różny sposób oblężenia. Czasami część jednostek wroga pozostaje pod krawędzią mapy i się nie rusza, a te, które dojdą pod mury dają się wyrzynać jak nie wiem co... Jak już dopchają drabiny, to ich nie używają (z wyjątkiem jednostki pchającej), albo używają bardzo rzadko (od patcha 1.9)... Efekt jest taki, że zanim w ogóle wróg spali bramę to traci 50-70 (albo i 80) % stanu osobowego :( :roll: :roll:
- Komputer w ogóle nie używa zasadzek!!! Gram w Rome'a 2 od początku października, mam ponad 300 h przegranych (wow aż sam się dziwię jak sprawdziłem :D ) i ani razu nie widziałem, żeby komputer zastosował zasadzkę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez questorek2
Efekt jest taki, że zanim w ogóle wróg spali bramę to traci 50-70 (albo i 80) % stanu osobowego :( :roll: :roll:
A potem olej w bramie :lol: Można piknik z grillem robić na blankach obserwując tą komedię. Powinni moderzy coś takiego zrobić-garnizon na murach kibicujący atakującym z zakładami bukmacherskimi który oddział pierwszy zrejteruje, "damy" nie ciężkich obyczajów opierające się o tablice z zakładami, dzieci biegające za pieskami itd i wysłać to do CA ;)
-
Co do zasadzek to mnie AI łapie dość często, gdy moja armia, w trybie forsownego marszu, jest w jego zasięgu. Całkiem spoko sposób, żeby wyciągnąć wroga z miasta, albo odciągnąć jedną armię od reszty wojsk.
-
Forsowny marsz to co innego, chodzi mi o sam tryb zasadzki, ani razu nie widziałem, żeby komputer to zastosował :roll: A swoją drogą te zasadzki są beznadziejnie proste do odparcia, nawet przy znacznej przewadze wroga...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Cytat:
Efekt jest taki, że zanim w ogóle wróg spali bramę to traci 50-70 (albo i 80) % stanu osobowego :( :roll: :roll:
A potem olej w bramie :lol: Można piknik z grillem robić na blankach obserwując tą komedię. Powinni moderzy coś takiego zrobić-garnizon na murach kibicujący atakującym z zakładami bukmacherskimi który oddział pierwszy zrejteruje, "damy" nie ciężkich obyczajów opierające się o tablice z zakładami, dzieci biegające za pieskami itd i wysłać to do CA ;)
I Piesi Kompanii przy bramie :P
-
Cytat:
I Piesi Kompanii przy bramie :P
opartych o mur i ucinajacych sobie drzemke z nudow :D
-
Ogólnie wszystko sprowadza się do AI. CA w rome 2 w porównaniu z poprzednimi częściami wprowadziło dużo zmian i rozbudowało wiele aspektów gry, czyniąc je o wiele bardziej skomplikowane. Niestety poziom sztucznej inteligencji został na poziomie shoguna 2 który był o wiele prostszy pod każdym względem i teraz AI po prostu nie nadąża za usprawnieniami w rome 2. W skrócie, twórcy poszli mocno do przodu pod wieloma względami, ale chyba zapomnieli dostosować AI do tych wszystkich zmian.... :cry:
Gra AI w rome 2 wygląda mniej więcej tak jakby kierowcę malucha wsadzić do czołgu i kazać mu jeździć.
-
Co do AI to mnie dziwi tylko to, ze w takim medivalu II, oblezenia byly 100 razy lepiej zrobione mimo ze gra ukazala sie dobrych kilka lat temu, a teraz ci pseudo eksperci z CA nie daja sobie z tym rady. Shoguna 2 tutaj pomine bo tam w oblezeniach kazdy wojownik zamienial sie w ninje i bez trudu wchodzil po murze, troche szczescie w nieszczesciu ze przynajmniej tego nam oszczedzili w Rome 2 ;)
-
Według mnie w shogunie 2, ze wszystkich total warów oblężenia były najlepiej zrobione, głównie dla tego że zamki były mniejsze od tych w pozostałych częściach. Co do wspinania się na umocnienia to ich kąt nachylenia wcale nie wymagał sprawności ninja.
Moim zdaniem Oblężenia w Rome 2 są o wiele lepiej zrobione od wszystkich poza tych w shogunie 2. Jest wiele bugów widocznych przy bardzo dużych armiach, tj. działanie drabin, schodów prowadzących na mury i to co mnie najbardziej wkurza, mieszanie się fragmentów oddziałów tak że każdy oddział jest rozrzucony po całym mieście i nie wiadomo jak nim sterować.
Te bugi sprawiają, że oblężenia potrafią podnieść ciśnienie, zwłaszcza w roli agresora, ale mimo wszystko są lepiej zrobione od tych w rome 1 czy w medku 2, o starszych grach nie wspomnę. Inna sprawa to AI które powinno być głównym priorytetem CA i powinni to naprawić już w pierwszym patchu, przed wydaniem tych wszystkich dlc.
-
to fakt, byly najlepiej zrobione bo ich mechanika byla, nie oszukujmy sie - prymitywna w porownaniu do takiego medivala czy rome. A co do konta nachylenia to polemizowalbym, w bardziej rozbudowanych twierdzach nie dosc ze mur byl wysoki to i kont nachylenia byl dosc ostry, juz nie wspominam o tym ze samurajowie w pelnej zbroi, wspinali sie po takim murze rownie sprawnie co mnisi odziani tylko w szaty.
-
Mechanika jest prosta i właśnie dlatego te oblężenia są najlepsze. A w rome 1 i medivalu 2 miasta były o wiele za duże jak na armie które w tych grach występowały. Walki toczyły się tylko na małym skrawku muru, albo oblężenia polegało na ściganiu się pojedynczych oddziałów po wąskich uliczkach wielkiego miasta. W shogunie 2 rozmiar i mechanika oblężeń sprawia, że AI w miarę ogarnia te oblężenia i gdy ma dużą przewagę to potrafi zdobyć zamek.
-
No to juz zalezy co komu lezy, ja tam wole jednak troche przy oblezeniach pokombinowac, kazde oblezenie w medivalu 2 dawalo mi naprawde sporo frajdy, a w takim shogunie obleganie twierdzy polega jedynie na rzuceniu wszystkich jednostek na "hurra" i mi to np srednio odpowiada. Swoja droga ciekawe jak takie oblezenia w starozytnej Japonii naprawde wygladaly.
-
Wiecie, jest jedna ważna kwestia a propos AI - Obecnie (pół roku po premierze!!!) AI jest w tak opłakanym i beznadziejnym stanie, że aż zdumienie bierze, że takie coś wypuszczono na rynek... AI powinno być bez zarzutów w dzień premiery, max parę dni po, do wydania patcha... A my już mamy marzec, a to AI to jakiś brzydki żart :cry:
-
Obawiam się, że AI już niestety nie poprawią bo za dużo pracy by z tym mieli. Na moderów w tej kwestii też bym nie liczył. Najlepszym wyjściem jest kampania multiplayer.
-
Witam, własnie pobieram patch nr 10,NARESZCIE :D
-
Lista zmian w rozwinięciu:
[spoiler:uesyxz6n]Performance improvements
General performance improvements:
Additional Support for AMD Crossfire multi-GPU configs.
Further improvements to GPU performance and reduction in CPU-bottlenecks for all configs.
Improved core Battle performance scenarios.
Resolved CPU core-affinity threading issue.
Implemented borderless window when running at desktop resolution in Windowed mode.
There is no longer an upper limit on the graphics settings that a user can select in the frontend. Previously if the game determined that a user’s machine was low-end then it would not allow them to select high graphics settings. This limitation is now gone. Note that selecting high graphics settings on low-end machines will negatively affect performance.
Improved consistency of reflections on shiny textures.
‘Unlimited Video Memory’ option improvements:
Unlimited Video Memory is now selectable for all integrated GPUs running on 64-bit operating systems from Windows Vista onward. Integrated GPUs use system memory as video memory at all times, as they have no dedicated video memory of their own. This code change now allows our integrated GPU customers to use all of their system memory as video memory. When Unlimited Video Memory is enabled, discrete GPUs use system memory as an extension of their dedicated GPU video memory, when their dedicated video memory is not enough to run at their chosen graphics quality settings. Please be advised that in both cases, using system memory as GPU video memory can impact performance as it is generally not as fast as dedicated GPU video memory. Also, if system memory runs low (or out), the user’s hard drive will be paged, resulting in reduced framerates.
For users running on an integrated GPU in 64-bit Windows (Vista onwards), with Unlimited Video Memory available but not selected, we have increased the amount of video memory that the game sees from 800MB to 1024MB.
Fixed an issue causing Unlimited Video Memory to be unavailable for users with certain discrete video cards.
Fixed an issue that was causing Unlimited Video Memory to become disabled on some multi-GPU configurations.
Battle performance improvements:
Eliminated battle pathfinding performance spike which caused battles to stutter.
Addressed a crash in siege battles which occurred on some maps after breaching walls with artillery.
Addressed a crash in Egyptian Large City battle caused by the map data.
Addressed a crash caused by squads within the same unit attempting to use different formations.
Fixed a UI lock-up when opening the steam overlay during the introduction sequence at the start of an ambush battle (while defending).
Gameplay Improvements
Battle AI improvements:
Fixed an issue which could cause the attacking siege AI to stall when attempting to breach the walls with artillery.
Improved coordination of AI defenders in city, port and town battles when they are outside the settlement. This improves the behaviour of disembarked naval units and reinforcement armies.
Addressed an issue which caused disembarked naval AI defenders in siege battles to become inactive.
Improved the battle AI's ability to predict the outcome of combat actions, allowing it to better commit its troops in combat.
Battle AI in field battles is now encouraged to outflank earlier when necessary.
General battle improvements:
Improved ladder docking in Rome city map.
Addressed collision gaps in fort walls caused by auxiliary buildings, which sometimes allowed units to pass through walls.
Prevented siege ladders/towers being pushed into the wall of a settlement on the battlefield.
Settlement gates no longer close on friendly units during battles.
Smoothed uneven terrain under a dockable wall in Egyptian port battle map.
Fixed wall in large Barbarian city map.
Fixed floating buildings in some Roman City and Barbarian battle maps.
General Campaign improvements:
Improvements made to the campaign auto-resolver's modelling of melee-based infantry, which corrects a wide range of auto-resolver imbalances.
In campaign mode, garrisoned Hastati will now upgrade correctly after researching the 'Cohort Organization' technology, which converts Hastati to Legionaries.
Slave army leaders will no longer always look Hellenic in Campaign mode.
Unit cards no longer appear outside of the merge window UI while merging units in campaign modes.
Settlement labels in Campaign modes now consistently display the diplomatic relationship status that is currently held with the owning faction. Red = War, Blue = Allied With, Grey = neutral.
Improvements made to the accuracy of the unit tooltip threat indicator in the battle UI.
Cinematic Mode shortcut key now works consistently in different languages.
Usability Improvements
Addressed a number of minor audio issues.
Battlefield death animations no longer with the victim in a kneeling pose.
Category icon no longer incorrectly appears on elephant units once the unit is out of control.[/spoiler:uesyxz6n]
Podobno będzie poprawa wydajności, zobaczymy co z tego będzie. :)
Klawisz K znowu ma działać. :)
-
Generalnie nic ciekawego.
-
Pff a mialo byc tak pieknie chcialoby sie rzec. Nie widze nawet z tego co tu pisze zeby animacje poprawili, a nie mam tego jak sprawdzic niestety w tym momencie. Ogolnie nie zamierzam tego nawet sciagac.
-
Patrząć na spis, to szału nie ma, a ludzie na TWC tak sie podpalali :lol: jakich to zmian miało nie być. Jak CA będzie tak dalej łatać swe dzieło to doczekamy się wersji 30 :?
-
Ktos wie tak w ogole czy to faktycznie na 100% ostatni patch do romana?
-
Podejrzewam że nawet w CA tego nie wiedzą...
-
Skąd masz takie dziwne informacje ?
PS. tak przy okazji niech ktoś da znać, czy przynajmniej ta optymalizacja coś się poprawiła.
-
Ja jestem zadowolony. Gram na słabszej maszynie, więc każda poprawa wydajności nastraja mnie pozytywnie, tym bardziej że używam opcji nielimitowanej pamięci. Poza tym typowa dla CA łatka naprawcza. Tak jak zapowiedzieli, że pewnych rzeczy nie zrobią, a pozostałe postarają się ulepszyć w miarę możliwości, tak też się stało. Wybrzydzać nie będę, nie wiem skąd u graczy fantazjowanie na temat przewidywanych zmian. Było to uprawnione klika miesięcy temu, teraz wizja gry serwowana przez CA okrzepła i pozostaje niewątpliwe, że nadzieję można pokładać tylko w moderach, a i to niepewne. Na bazie Shoguna 2 można stworzyć mapę całego świata, odtworzyć epokę napoleońską, a nikt tego nie robi, ponieważ jest to nieopłacalne, czasochłonne. Podobne podejście ma CA, zachowując się jak typowe przedsiębiorstwo, które kalkuluje zyski i straty i wychodzi na to, że pewnych rzeczy nie warto robić. Nie znam danych, ale przypuszczam, że wynik finansowy mają niezły, skoro stać ich na zaproszenie moderów do Horsham :lol:
-
Ja tam nie widzę żadnych popraw optymalizacji - zwłaszcza mapy kampanii,która powinna poprawnie działać juz po patchu nr.1.Oprócz tego nic ciekawego nie zauważyłem.
Czy to był ostatni patch?
Wiecie,gdybym próbował 10 razy i mi nie wyszło,też bym się poddał...
-
Coś im mogło nie wyjść z optymalizacją, ponieważ przed chwilą twórca GEMa napisał na twcenter, że wydajność jest gorsza u niego po tej łatce i powtarzają się błędy grafiki w postaci migotania tekstur i czarnych bloków na ekranie. Osobiście nie testowałem nowego patcha, nie mam nawet na to ochoty. Łatka nr 10 zaznaczona w kalendarzu, wracam do innych totalwarów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Coś im mogło nie wyjść z optymalizacją, ponieważ przed chwilą twórca GEMa napisał na twcenter, że wydajność jest gorsza u niego po tej łatce i powtarzają się błędy grafiki w postaci migotania tekstur i czarnych bloków na ekranie
.... a wyszło jak zwykle :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Coś im mogło nie wyjść z optymalizacją, ponieważ przed chwilą twórca GEMa napisał na twcenter, że wydajność jest gorsza u niego po tej łatce i powtarzają się błędy grafiki w postaci migotania tekstur i czarnych bloków na ekranie
.... a wyszło jak zwykle :?:
Jak bym napisał... "a miało być tak pięknie"
Ja czekam tylko jak będzie DeI działać nowy.
To ostatni Total War jaki kupiłem przed premierą. Głupi już byłem :)
-
Na gorąco trudno powiedzieć, czy problemy z optymalizacją to prawidłowość, a może jest to zależne od konfiguracji sprzętu i ustawień grafiki. Czarne bloki, zanik tekstur występowały u osób mających włączoną roślinność aplha. Łatka wprowadza też inne "usprawnienia" ;) Dla uzyskania pełni obrazu konieczne jest otworzenie gry i przekonanie się samemu. Zresztą patch jest wersją beta. Nie sądzę, aby w CA pracowali głupcy, których pracę można tylko całkowicie przekreślić jako bezwartościową. Najważniejsze, aby bilans wyszedł na plus.
-
Po przeczytaniu patch notes zacytuję fragment polskiego klasyka: Uwaga przekleństwo! Mam jakiś tam cień nadziei, że ten patch załatwi kwestia optymalizacyjne, które już i tak słabo się nie prezentują w porównaniu z dniem premiery. Jeżeli jeszcze przy okazji niczego nie popsuli dodatkowo to nawet niezły patch im wyjdzie choć długo go męczyli.
Pozdrawiam
-
Jak tak patrzę na te patche, to mam wrażenie że CA tak namieszało, że sami nie wiedzą co robić :D
-
Przed wyjściem 10 patcha niektórzy pisali, że będzie to ostatni patch do rome 2. Więc chciałbym zapytać czy to były tylko plotki i CA dalej będą tą grę łatać, czy zostawią taki syf jaki jest obecnie?
-
Na moje CA będzie tak długo łatać jak będą wychodzić dodatki i DLC. Trzeba pamiętać, że póki co mieliśmy dopiero do czynienia z mini kampaniami, więc prawdziwy dodatek dopiero nadejdzie ;) Nie liczyłbym na większe poprawki do czasu wydania dodatku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Na moje CA będzie tak długo łatać jak będą wychodzić dodatki i DLC. Trzeba pamiętać, że póki co mieliśmy dopiero do czynienia z mini kampaniami, więc prawdziwy dodatek dopiero nadejdzie ;) Nie liczyłbym na większe poprawki do czasu wydania dodatku.
Wg mnie to będzie tak, że zrobią kilka mini kampanii i złączą je w normalny dodatek, jak Kingdoms do Medievala 2.
-
Cytat:
Wg mnie to będzie tak, że zrobią kilka mini kampanii i złączą je w normalny dodatek, jak Kingdoms do Medievala 2.
Mnie też tak to wygląda. Może nawet w formie pudełkowej.
-
A kampanie z dodatku do medka 2 wydawali po kolei czy wszystkie razem już jako 1 dodatek?