-
Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Wszystko ładnie ale ja znowu mam awersję do Rome 2. Tym razem to wina wojny domowej - mam 387 turę i pomimo tego, że trzymałem politykę na poziomie nie przekraczającym 40% przez żadne stronnictwo dostałem to dziadostwo. Próbowałem już kilku submodów ale nie zmieniają nic, jeden miałem zainstalowany od samego początku i też nie zadziałał. Wiem, wiem - zaraz znajdzie się ktoś, kto napisze, że to jest wyzwanie i podobne banały. G...o prawda. Miałem świetną i ciężką kampanię, w Afryce wypruwałem sobie flaki walcząc z 7 nacjami, zajadłość tych przeciwnikó stała się legendarna, brałem już górę a tutaj... Ja pierdziu... po prostu wysypuje mi się 16 armii i 8 pełnych flot. Od kopa tracę całą Italię i tereny w Europie, nim ściągnę wojsko do obrony pozostałych prowincji mija kikanaście długich tur a Afryka też przywala mi do wiwatu. Przecież ta nieunikniona wojna domowa z taką ilością przeciwnikó to jakiś idiotyzm jest. Najpierw agenci którzy jednym pierdnięciem całę miasta załatwiają a teraz taki pasztet. Co ci twórcy za idiotyzmy porobili w grze? AI na vanilii nie istnieje - są super agenci którzy sprawiają cały kłopot zamiast strategii jest RPG. Jak już znalazłem lekarstwo na agentó to gra wysypuje mi taką potęgę w niebronionych miejscach, że szczęka się nie domyka. DEi uratowało idiotyczne AI, inni moderzy połatali kolejne głupoty ale ten pomysł z nieuniknioną wojną domową to wyjątkowo głupia sprawa. - Całą grę psuje i to na dodatek tak zaawansowaną.
Mam prośbę, jeżeli wypróbowaliście jakiś submod, kompilację albo po prostu macie sposób na uniknięcie tej idiotycznej wojny domowej pod DEI to dajcie koniecznie informację na forum.
Ja już próbowałem wszystkiego - oststnio pozabijałem wszystkich wodzów i mężó stanu z ambicją wynoszącą "3" i nic to nie dało. poPARCIE MOJEGO RODU SPADŁO TYLKO Z 39 NA 20 A WOJNA PRZYSZŁA JAK BYŁA W POPRZEDNIM UKŁADZIE.
Największe niedoróbki - głupoty tej gry to:
1. Nie istniejące AI - (DEI uratowało sprawę)
2. Kretyński balans i umiejętności agentów - (moderzy uratowali sprawę)
3. Wojna domowa nieuchronnie wybuchająca w najgorszym chyba dla gracza momencie - jak dotąd nie stworzono lekarstwa.
Pisano kilakrotnie na forum, że w vanilii można uniknąć tej wojny, szkoda, że w DEI pokpili sprawę i nie ma możliwości jej uniknięcia. Nie wiem dlaczego tak zrobiono bo zabawa jest w modzie gwarantowana, w vanilii nic się nie działo więć takie zagrywki jak agenci i wojna domowa mogą sprawiać wrażenie, że komputer jednak gra. Nie wiem co dalej będzie z moją rozgrywką ale na chwilę obecną nie mam już siły walczyć z tymi idiotyzmami a gra jest przecież strategią i powinna być logiczna i spolegliwa. Żeby w trakcie wojny senat wystawił 5- 6 armii i agresją i dobrym AI miał możliwość się rozwinąć można byłoby to jeszcze jakoś przełknąć. To co zastałem w swojej grze to kretyństwo odrzucające od gry, nie warto jej na razie nikomu polecać, minie jeszcze sporo czasu nim moderzy zrobią przyjemną i przykuwającą rozgrywkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
3. Wojna domowa nieuchronnie wybuchająca w najgorszym chyba dla gracza momencie - jak dotąd nie stworzono lekarstwa.
Furda. Pisano już o tym że wojna domowa nie musi wybuchnąć. Ostatni znany mi przypadek viewtopic.php?f=471&t=14613&start=20#p342273
Pamiętam że parokrotnie pojawiały się takie wypowiedzi, niestety tamte nie doczekały się dociekliwych. :)
-
Nie pisz takich rzeczy, rozegrałem na DeI między 1000 - 1200 tur na kilku kampanich. Wojna wybucha zawsze, zawsze, na vanilli ponoć można jej uniknąć ale na vanilii grałem mało. Jeżeli rozegrałeś na jakiejś kampanii w DEI + 350 tur i miałeś max paska imperium przez przynajmniej 20 - 30 tur to możesz wypowiedzieć się z 30 - 40% stopniem prawdopodobieństwa. Ja mam już 3-cią kampanię z ilością tur + 300 i max paskiem imperium więć wiem o czy piszę - w DEI wojna domowa wybucha zawsze i żadne submody tego nie zmieniają. Spotkałem taki, który miał ją likwidować przenosząc na nie istniejący poziom rozbudowy paska imperium ale w DEI pasek ma więcej składowych niż vanilla więc po prostu nie działa.
-
Witam ..ma moze ktos znowu problemy z odpaleniem Romka ?? bo gralem wczoraj wiecvzorem bylo ok a dzis ciagle mi wczytuje i konca nie wiadac ..juz odlaczylem wszystkie mody zeby sprawdzic czy podstawka dziala i nic .. moze ktos wie jak to rozwiazac ..dziekuje za pomoc
-
U mnie gra działa, domyślam się że masz podobnie jak ja na Steam. Sprawdź czy chodzą Ci inne gry i nie pisz więcej w tym dziale o problemach technicznych z uruchomieniem R2, od tego masz temat w dziale o vanilii.
-
ok ...sorry i dziekiu za odp
-
Czy po najnowszym patchu tez tak macie, ze czesc ikonek surowcow oraz budynkow w miesice sie nie wyswietla (zamiast nich sa biale kwadraciki)?
-
Wyznawcy DeI ;)
Diplex, tak jak wczoraj obiecał w 16 odcinku NapoleonicTW 3.7, rozpoczął kampanię Rome 2 z wykorzystaniem Divide et Impera i modem na legiony:
[youtube:2wdwj053]http://www.youtube.com/watch?v=HM78BbFiwfA&feature=c4-overview&list=UU_4XWqrH4Cut508HaA2d0KQ[/youtube:2wdwj053]
Zapraszam do oglądania obu serii :)
-
marengo, jesteś niewątpliwie dobrodziejstwem tego forum. Pamiętaj jednak, że są tutaj osoby które w szkole uczyły się tylko i wyłącznie j. rosyjskiego i na dodatek było to wieeeele lat temu. Wrzucasz wszystko albo prawie wszystko w j. angielskim i zamiast sprawić przyjemność zasmucasz jedynie takie matuzalemy jak ja.
Ech.... tak potoczyło się życie, zmarnowane lekcje językowe w szkole, potem twarda szkoła życia w Ludowym Wojsky Polskim, teraz translator i katusze zamiast przyjemnośći.
Nic to - wklejcie link do submoda niwelującego wojnę domową w DeI a spowodujecie uśmiech na mojej brodatej twarzy.
Zapytam jeszcze co się dzieje z DeI na naszym forum? Aktywność w wątku zamiera, gra jeszcze ktoś w tą perełeczkę czy znaleźliśćie coś lepszego?
-
Chyba każdy czeka na wersje 0.8 ;) Ja z tego powodu nie gram kampanii w DeI od grudnia ;P
-
To umilcie sobie czas czekania i napiszcie po polsku jakie zajdą zmiany w stosunku do obecnej łatki? Czytam często o.0.8 ale jakimś niewytłumaczalnym sposobem na polskim forum nie ma polskiego tekstu o tej ziemi obiecanej.
-
moze ktos mi pomoc, dlaczego moi wojacy grajac rzymem nie rzucaja we wroga pilum podczas szarzy biora tylko zamach a pilum nie leci wtf :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
To umilcie sobie czas czekania i napiszcie po polsku jakie zajdą zmiany w stosunku do obecnej łatki? Czytam często o.0.8 ale jakimś niewytłumaczalnym sposobem na polskim forum nie ma polskiego tekstu o tej ziemi obiecanej.
Dresden niedługo wypuści listę zmian chyba.
Pokrótce:
1) Reformy wojskowe dla prawie wszystkich państw.
2) Masa nowych i poprawionych jednostek dla wielu nacji.
3) Kolejne poprawki w balanse.
4) Zmiany na mapie kampanii.
5) Jakieś nowinki w samej kampanii, tylko nie pamiętam dokładnie co i jak.
Pierwszy punkt wprowadzi ogromne urozmaicenie w rozgrywce oraz da jakiś cel dla gracza poza podbij, zabij ;)
Vorenusie, masz jakieś submody? U mnie rzucają elegancko.
-
Gnejuszu,
Dziękuję za miłe słowa, które z chęcią bym potwierdził znalezieniem Ci dobrego polskiego youtube’ra, który trzymałby poziom gry topowych zagrajmerów, czyli Diplex’a, Lionheart’a czy SurrealBeliefs’a. Niestety jest to niemożliwe. Przy polskich filmikach po prosty zasypiam. W szkole też uczyłem się rosyjskiego, jak też niemieckiego, łaciny i angielskiego, który odświeżyłem sobie na potrzeby surfowania po twcenter :)
Co do absencji pewnych osób na forum, braku dynamicznej dyskusji, to zgodzę się z naszym moderatorem. Wersja 0.8 powoli nadciąga, a już zawładnęła wyobraźnią fanów DeI. Mnie interesuje tylko wersja 1.0 i to z poprawkami, których nie da się uniknąć. Poza tym, łatwiej zebrać na twcenter grupę ludzi ciekawych dyskusji o tym świetnym modzie, ponieważ reprezentują oni swoimi osobami co najmniej kilkanaście narodowości, a wielu z nich wie o czym pisze. Kam jest ostatnio aktywny na twcenter, ale on jest jeszcze młody :P , ma pasję dyskusji, jego wyobraźnię poruszają wilcze skóry na legionistach i takie tam. Mnie to już nie kręci, nie będę bronił żadnego moda jak niepodległości. Radious, DeI? Niech znikną, przepadną, na ich miejsce powstanie kilka nowych, z czego co najmniej jeden lepszy ;)
Zwodzę boje na totalwarowej arenie od prawie 10 lat. Moje zainteresowania orbitowały już wokół modów małych, dużych, historycznych, nie skupiających się na tym aspekcie, mających w sobie kilkadziesiąt innych modyfikacji. Jeszcze kilka lat temu miałbym do swojej obecności tutaj odmienne podejście, ale to były czasy kiedy na innym forum dostawałem cztery ostrzeżenia, grożono mi banicją. Dzisiaj śmieję się z tych spraw, nabrałem dystansu. Kiedy poczytam sobie kiedyś swoje posty z tego forum też tak będzie. Ja coś pisałem o ligach greckich w dyskusji z JanemHetmanem? Dobre sobie :lol:
Gram dla przyjemności, rekreacji, nie rozszerzam granic swoich zainteresowań niepotrzebnie, nie wiem nawet gdzie w Rome 2 występuje konkretny surowiec mimo kilku przeprowadzonych kampanii. Wojsko, dyplomacja, planowany dochód - ok, ale jako weteran serii nie muszę wiedzieć wszystkiego o grze aby wygrywać w single player. Porzuciłem naukowe podejście do gier. Minęły czasy, kiedy grało się w Rome 1 po dziesięć, dwanaście godzin dziennie, kiedy wchodziłem w mury UJ studiować historię. W tym drugim przypadku, to zwykły życiowy błąd, zły wybór, jeden z wielu. Nie mam już ochoty obudować przyjemności z gry nadmierną wiedzą historyczną. Zwyczajnie nudzi mnie to. Kupiłem sobie ostatnio Marengo Tomasza Rogackiego wydawnictwa Inforteditions. Książka niewielkiej pojemności - 80 stron. Myślisz, że przeczytałem ją? Nic z tych rzeczy, za to Dwanaścioro z Paryża Tim’a Wilkocks na pewno przeczytam w tempie ekspresowym. Religię tego autora pochłonąłem w ciągu doby (800 stron). Wolę Simona Scarrow aniżeli Adriana Goldsworthy. Nic też dziwnego, że pewne mody nie wzbudzają mojego aplauzu. Jeszcze przy modyfikacjach pod Napoleona lubię poczuć oddech historii, Rome był kupiony przypadkowo, za 19 zł na Allegro i jest to gra, o której mapie kampanii pomyślałem widząc ją pierwszy raz: Tak ładna, że aż okropna. Jeżeli CA nie umożliwi jej modowania, to skończy się na takiej dziecinadzie jak przy NapoleonTW, tworzenia mnóstwa unit packów, skoro nie da się zrobić wiele innego. Radious już mnie znudził, w DeI pograłem chwilę Armenią - bez rewelacji, na szczęście w mojej sferze zainteresowań zjawił się kolejny mod, ale o tym wkrótce. Więcej przyjemności znajdę z napisania o nim, jeżeli komuś tym pomogę, niż grając w Rome 2.
-
Witam ,
Jest moze dostepny plik z nazwami jednostek do modyfikacji ..
Dei & Legions ..dziekuje za pomoc....
-
Nie wiem nic o takim pliku, napisz może dokładniej o co Ci chodzi bo nie do końca zrozumiałem.
marengo , zadziwiasz mnie coraz bardziej, zaczynam żałować, że nie "przyspawało" Cię do do DeI, wyczuwam, że dałbyś mocnego pozytywnego kopa modowi na forum.
-
Hmmmm, nie wiem jak mam odebrac to co napisales odnosnie zadziwienia .....interesuje mnie dokladnie to zebym mial wyswietlane nazwy legionow w modzie... Dei oraz dodatku Legions.. widzialem wyzej na filmiku ze gosc co go promouje ma nazwy ..legionow ..
-
Diplex posiada grę w angielskiej wersji językowej, a ona jest naturalnym środowiskiem dla wszelkich submodów. Wyświetlanie nazw wymaga polskiej nakładki językowej, czyli mamy zadanie dla nieocenionego Rafkosa lub zmienienia Rome 2 na wersję angielską.
Gnejuszu, DeI ma już swoją partię; ja lubię moją niezależność i nie chcę należeć do czegokolwiek, co będzie mnie nazywało swoim członkiem :lol:
-
Wiecie możę czy ten świetny submod na ikony jednostek BullGoda pod DeI miał jakąś aktualizację? Mam wczesną wersję i w Kartagińskich jednostkach niemal połowa ma oryginalny - rycinowaty wygląd a może zagram Kartaginą bo Rzym mnie już zaczyna nużyć.
-
Witam, pierwszy post poprawiony o polski opis DeI i co dojdzie w kolejnych wersjach. Na bank pominąłem masę rzeczy, więc proszę o dopisanie tutaj lub wysłanie mi na PW co uszło mojej uwadze :)
-
Ja dopiszę tutaj Kamo a Ty pewnie uzupełnisz na str. 1 jak obiecujesz. :)
-Poprawione AI
-Poprawiony balans jednostek
-Zmienione właściwości wielu budynków
-Większy nacisk na jednostki pomocnicze i większe ich zróżnicowania
-Zmieniony stan paska - wskażnika imperium i rekrutacji oddziałów z nim związanych, teraz jest 8 faz rozbudowy imperium i max. liczba armii i floty to 16/8
-Zmieniony stan posiadania prowincj startowych dla Kartaginy i lzlikwidowano "Nową Kartaginę".
-Podwyższone koszty rekrutacji i utrzymania wojska
-Pogoda ma duży wpływ na zasięg ruchu i ekonomię oraz zadowolenie w prowincjach
-Dołożono nowe umiejętności dla armii i flot oraz generałów
-Dołożono nowe postacie do świt generalskich z dobrze zbalansowanymi i oryginalnymi umiejętnościami (2 atuty do rozgospodarowania na 1 poziom awansu)
Edit:
Co z tymi ikonkami do DeI od BullGoda? - jest jakaś aktualizacja od powiedzmy końca stycznia?
-
Ostatnia wersja ikonek BullGod'a przystosowana do DeI przez Carreto pochodzi z 9 lutego, zaś BullGod aktualizował swój mod ostatnio, czyli 23.
W związku z organizowanym przez CA spotkaniem na szczycie dotyczącym modowania (3 marzec), na facebook'owej stronie oficjalnego serwisu totalwar.com pochwalono Divide et Impera Mod
https://www.facebook.com/TotalWar/posts/597311547010716
-
pytanie pewnie będzie durne, ale nie znalazłem odpowiedzi przeglądając kilka stron wstecz...
jeśli zasubskrybowałem moda na Steam'ie, to w przypadku jego aktualizacji, zostanie ona automatycznie pobrana przez Steam?
-
Moim zdaniem jeśli,jest jego aktualizacją to się aktualizuje mod przez steam po za subskrybowaniu,w końcu jest aktualizacja na workshop
-
Pioter, sam korzystam z wersji pod Steam i nie ma problemów z aktualizacją. Wszystko się samo pobiera.
-
dzięki za info... tak myślałem, ale wolałem się upewnić... dotyczy to zapewne wszystkich, a przynajmniej większości modyfikacji instalowanych przez Steam...
-
Aktualizacje na Steam są automatyczne, chyba, że ktoś odznaczy sobie w warsztacie opcje autom. aktualizacji. Pytanie nie jest głupie bo masz prawo nie wiedzieć czegoś co jest dla Ciebie nowe, w tym wątku odpowiedź na nie już była i pewnie będzie jeszcze kilka razy się przewijała. Czytajcie dokładniej wątki bo nawet jak nie znajdziecie od razu interesujących was obecnie rzeczy to zdobędziecie w ten sposób wiedzę o kolejnych a czekających was problemach.
-
Czy ktos tez tak ma ze grajac Rzymem zaczyna badanie technologi od 18 tur ?? pierwsza technologia wojskowa
-
Tak nie miałem nigdy, prawdopodobnie przesadziłeś z submodami i któryś gryzie się z DeI, sprawdź w menagerze co możesz wyłączyć, jeżeli znajdziesz gryzaka to wpisz go w temak z nimi - jest w podtematach DeI.
-
tez tak myslalem ..ale sprawdzalem inna frakcja i maja normalnie tylko Rzym ma cos nie tak z technologiami
-
A czy tym badaniem nie jest przypadkiem technologia odpowiedzialna za reformę wojskową Mariusza i przejście na pełnoprawnych legionistów?
-
nie to byla pierwsza technologia ..ale juz to ogarnolem ....juz jest tak jak powinno
-
Zapowiedź Reform
- Kultury posiadające reformy to: Rzymianie, Kartagińczycy, Celtowie, Galowie, Iberyjczycy, Germanie i Hellenowie
- Ich wystąpienie oparte jest na dwóch współczynnikach: poziomie imperium i liczbie tur. Być może w przyszłości pojawi się ich więcej
- Kiedy zaistnieje reforma, nowe jednostki będą dostępne w panelu rekrutacji, zaś znikną stamtąd stare
- Komputerowy przeciwnik dla otrzymania reformy potrzebuje tylko pewnej liczby tur
- Rzymianie posiadają trzystopniowe reformy, Grecy dwustopniowe, Kartagina i Barbarzyńcy po jednym
Pojawienie się reformy w grze sygnalizowane jest okienkiem z wiadomością. O ile będzie to możliwe, ten aspekt zostanie rozbudowany.
[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/cF2MZE1.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]
Reformy rzymskie:
[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/cJhZu7h.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]
Reformy greckie (dotyczą też państw diadochów):
[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/fj3j3Ba.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]
Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego posiadaja oddziały wyposażone w piki-sarissy od początku, Grecy muszą przejść pierwszą reformę.
Reformy Barbarzyńców (poza Brytami):
[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/o5kfcYC.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]
Reformy kartagińskie:
[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/9fSn7sv.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]
-
Już założyłem o tym wątek parę minut przed Tobą :D
Zapraszam do dyskusji :)
viewtopic.php?f=587&t=15062
Wolałem osobny temat, żeby każdy mógł łatwo odnaleźć listę zmian ;)
-
Tak myślałem, że coś tam skrobiesz w tym temacie. Obstawiałem raczej pierwszy post. Od przybytku głowa nie boli :)
-
Za jakiś czas otrzymam od Selea wersję beta moda do przygotowania plików tłumaczących, mam nadzieję, że uda mi się z tym wyrobić do premiery :) Proces będzie trwał dłużej niż zwykle, bo dodano aż 100 jednostek + opisy reform.
-
Jak zwykle Rafikos niezawodny. Możę jeszcze BullGod ikonki fajne zrobi bo jakoś na oyginalnych już grać nie mogę. Martwi mnie jednak ten przesyt jednostek a marazm w samej rozgrywce, marzy mi się poprawione AI i kilka innych poprawek.
Tak nawiązująć do historii - czy sądzicie, żę w starożytnych armiach było takie bogate zróżnicowanie oddziałów? - Zgaduję, żę nie sądzicie. Barbarzyńskie nacje walczyły wojownikami uzbrojonymi od pałek z osadzonymi krzemieniami do zdobycznej broni w ramach jednego zawszonego i śmierdzącego oddziału. Jedni mieli na głowach jedynie pozlepiane włosy, inni czapki ze szczura chociażby a kilku na kilkuset hełmy z brązu lub nawet stali. Grecja byłą już bardziej jednolita choć wojownicy w ramach jednego oddziału też mogli mieć inna pancerze, rzadziej broń. Rzym był najbardziej jednolity ale nie miał jednej czwartej tego co zobaczymy w modzie.
Niestety, ekipa idzie w kierunku w którym poszedł World off Tanks - napłodzili masy futurystycznych czołgów a stare bugi i nonsensy pozostały w grze.
Mimo wszystko jestem dla nich zawsze pełen podziwu i wdzięcznośći bo uratowali dla mnie grę - podstawka jest TRAGICZNA a wypuszczanie kolejnych płatnych DLC to jawne zdzierstwo i kpina z graczy. Możę powinni pozwalniać tych wszystkich szefów od poszczególnych działów i zatrudnić chłopaków od DeI, BullGoda, Radiousa i kilkunastu innych. Byłaby to najlepsza inwestycja i pociągnięcie w historii istnienia tej firmy.
Póki co napiszę jeszcze raz Rafikosie - chwała Ci.
-
Wiesz Gnejuszu, ekipa pewnych rzeczy nie przeskoczy z powodu trudności w modowaniu niektórych elementów gry lub wręcz niemożliwości dokonania tego, a CA sprawy nie ułatwia skąpiąc narzędzi lub wypuszczając ich wersję beta, nie wspominając o niezakończonym procesie patchowania. Na razie plan jest realizowany, inne sprawy wymagają czasu.
-
Znacznie większy przesyt jednostek można odczuć w Radious mod, moim zdaniem w DeI mało jest jednostek, które byłyby do siebie podobne, tzn. kilkanaście rodzajów włóczników itp. Twórcy moda starali się nadać każdej jednostce odrobinę unikalności, toteż można zauważyć, że każda z nich ma inne zdolności. Swoją drogą, dostałem właśnie betę :)
-
Ja też, ale do mojego growego PC mam dostęp od wtorku :( Zaskoczyło mnie zaproszenie, bo nigdzie się nie zapisywałem ;D