A ja się odczepię jak zaczniecie toczyć dyskusję na poziomie, a Tobie chochliku nie wypada pisać w ten sposób jako moderatorowi. Tyle ode mnie.
Wersja do druku
A ja się odczepię jak zaczniecie toczyć dyskusję na poziomie, a Tobie chochliku nie wypada pisać w ten sposób jako moderatorowi. Tyle ode mnie.
Mógłbym przytoczyć masę Twoich postów, w których nieustannie posiłkujesz się argumentem na temat Wołynia i stosunku Ukraińców do niego. Tylko po, co skoro sam powinieneś doskonale pamiętać, co piszesz. A może jednak nie? :hmm:
Postawiłeś tezę na temat Ukraińców w Armii Czerwonej, której potem w żadnym stopniu nie udowodniłeś opierając się o źródła(!). Proponuję, abyś zarejestrowałaś się lub przejrzał polskie forum historyczne - historycy.org i zapoznał się z forma prowadzenia tamtejszych dyskusji. Bo, gdy ktoś prosi się tam o źródło to się je podaje.
Postawiłeś tezę, że skoro Finowie służyli w SS, to Łotysze i Estończycy muszą mieć z tego powodu czyste rączki. bo nic nie wiesz o ich zbrodniach. Tak samo, jak nie wiedziałeś nic na temat stosunku do nich w dzisiejszej Łotwie i Estonii. A ciężko zaprawdę było poszukać. Teraz stawiasz tezę, że ta scena to ukłon w stronę Ukraińców. Udowodnij to na bazie, jak film został przyjęty wśród nich i czy ta scena jakoś zapadła im w pamięć.
Brak udowodnienia w następnym poście będzie się równał zakończeniem dyskusji.
Jakby ich rozstrzelali albo spalili w stodole to byłoby ok ?
Przecież od początku było wiadomo, że w tym filmie będą sceny polskich odwetów, bo w książce Srokowskiego na podstawie której powstawał film takich scen jest jeszcze więcej, a autor był świadkiem tych zdarzeń.Grzegorz Motyka piszę, że był rozkaz AK, żeby oszczędzać kobiety i dzieci w akcjach odwetowych jednak prawie w ogóle nie był przestrzegany.
Poza tym latem 1941r na Podlasiu ulubionym narzędziem zbrodni Polaków na Żydach też były siekiery,kłonice,kije naszpikowane gwoździami..... itp a wg jednego z zeznań świadków grupa polskich wyrostków bodajże w Wąsoszu miała grać w piłkę głową zamordowanej Żydówki, z tymże tylko jeden świadek tak zeznał, nikt inny tego nie widział.
Zaś w banderowskiej republice piękne pochody z pochodniami oraz tryzubami i setki gierojów z portretami oprawców Polaków z okazji powstania UPA a kilka dni pózniej się biedactwa wystraszyły filmu Smarzowskiego i premiera odwołana do...odwołania.
Nie rozumiem Cię, przed chwilą wymyśliłeś sobie, że napisałem, że Polacy nie zabijali Ukraińców, a teraz piszesz o posiłkowaniu się tematem Wołynia i stosunkiem Ukraińców do niego. Gdzieś mi się to zagubiła kolejność przyczynowo skutkowa.
Tak samo nie napisałem o czystych rączkach Estończyków i Łotyszy, napisałem, że nic nie wiem o ich zbrodniach, przyznałem się do braku wiedzy, a nie pisałem, że mieli czyste rączki, Ty zakłamana bezczelna .... .
Odpiszę choć łamię dane sobie słowo zrobię to, aby coś Ci udowodnić.
Proponuję zerknij sobie na swoje posty i przypomnij mi sobie, co do mnie pisałeś i i na, co odpisywałem.
Jak się mówi A to trzeba powiedzieć i B.
I o Twoim braku wiedzy napisałem w poprzednim poście :rolleyes: Postawiłeś mimo tego tezę, że nie każda nacja, która służyła w SS ma na swoim sumieniu zbrodnię porównując Estończyków do Finów w SS. Szkoda, że coś wiesz, ale nie na tyle, aby nie robić wtop. Wystarczyło, aby poszukał genezy powstania formacji, w których służyły te nacje, ale tego nie zrobiłeś. A szkoda. Ponieważ nie jest to odpowiedni temat na poszerzanie wiedzy z tego okresu kończę ten radosny offtop.
:ot:
Chce pomścić "Motorolę" - ttp://wyborcza.pl/7,75399,20850236,przyjdziemy-do-was-grozil-polakom-teraz-chce-zabic-milion.html#BoxGWImg Jakaś grupa neofaszystowska przyznała się do zamachu, ale ciekaw jestem, co by zrobił "Giwi" gdyby okazało się, że "Motorola" zginął z rąk swoich w ramach walki o wpływy.
Tylko, że to nie Ukraińcy odwołali, ale Instytut Polski w Kijowie, który działa przy ambasadzie w oparciu o pismo z ukraińskiego MSW, które usilnie nalegało na to z racji obawy o "porządek publiczny".
http://www.newsweek.pl/swiat/pokaz-w...,398923,1.html
Po drugiej stronie Sanu wciąż bez zmian.Faszystowskie metody czcicieli faszystów.Oni naprawdę są głupi od urodzenia czy to przychodzi im z wiekiem?
http://film.onet.pl/wiadomosci/ukrai...wolyniu/xtdfjq
Jak widać walka ideologiczna pomiędzy PiS a exPO odchodzi na plan dalszy kiedy chodzi o pomoc dla "bratniego narodu".Kolejny "kredyt" w wieczne oddanie i się 68mln euro na remont 175km dróg (!!!!) poszło...
http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2188815.html
Okazuję się, że separatyści z Donbasu też mają faszystowskie ciągoty, co ciekawe panowie z oddziału Rusicz byli niedawno w Polsce na zaproszenie jakiś rodzimych nacjololo :drunk:
http://bezwodkinierazbieriosz.salon2...wiani-uwaga-21
Swarżyca to symbol rodzimowierczy i prasłowiański, a autor tekstu to ignorancki katol i mason z Watykanu :drunk:
A tak na serio, na wschód nie ma co się pchać, tam tylko smoki. Jestem za życzliwym sąsiedztwem, ale wpraszanie się tam? Poza kontaktami biznesowymi i z mniejszością polską należy unikać tych terenów jak ognia. Owszem, popieram Ukrainę, bo im dłużej żrą się o Donbas tym mniej uwagi mogą ruscy poświęcić na nasz kraj (a nie wierzę, że po ostatnich wydarzeniach nie widzą nadziei na wprowadzenie w Polsce jakiegoś małego chaosu).