Spytko:
Murwa mać, że też nie możesz trzymać swego ozora za zębami. Zastygł w bezruchu patrząc się błagalnie ponad głową baronowej na Katarinę.
Wersja do druku
Spytko:
Murwa mać, że też nie możesz trzymać swego ozora za zębami. Zastygł w bezruchu patrząc się błagalnie ponad głową baronowej na Katarinę.
Wdowa po baronie dalej zapłakana w końcu odsunęła się nieco od Spytka i wyjąkała do zakochanych - szczęśliwi powiadasz? Mogę wspominać z dumą i radością ale na Boga co ja bez niego zrobię!
Tymczasem Agnes westchnęła ciężko, pokręciła głową i objęła Charlotte, tuląc ją do siebie. Czego ty ode mnie chcesz Robercie, czego ty chcesz... Rzekła.
Robert
Przewrócił oczami - Żartuje sobie czy jak? Chyba naprawdę tamtej Agnes już nie ma.... - objął je obie swoimi potężnymi ramionami i powiedział tylko - A jak Ci się wydaje siostro....
Pani de Montmirail kolejny raz westchnęła ciężko. Nieważne, wszystko już przestało być ważne poza jednym. Zawalczę o Moulins by Charlotte mogła wieść spokojne życie, słyszysz kochana? Bądź spokojna, już niedługo odetchniesz - rzekła i wyrwała się z uścisku, dosiadając znów Amalryka a następnie odjeżdżając kawałek dalej. Co się z nią stało? Spytała rozstrzęsiona Charlotte.
Robert
Westchnął ciężko i powiedział ze smutkiem w głosie - Nie wiem słońce,nie wiem....,mam nadzieję że jeszcze do nas wróci nasza dawna Agnes.... - po czym delikatnie zaczął głaskać ją po włosach
Wiesz, gdzie są ciała poległych? Chciałabym raz jeszcze zobaczyć brata... A Agnes chyba nie zamierza zwlekać do pogrzebu, tak mi przynajmniej mówiła przed waszym wyjazdem, że woli nie patrzeć na to... Ozwała się panienka łzawiąc.
Charles de Tournemire
Hę? To kogo ona jeszcze nam przyprowadzi, by podążał za nami do tej Francji? Jak chce jechać to niech przebiera się w jakiś strój i rusza za nami... - Dobrze, dobrze... Choć na spowiedź nie ma czasu i tak, bom zaraz wyruszamy jak słyszysz. Później się tym zajmiemy... - odszeptał jej, choć się zastanawiał, czy czasami myśląc o spowiedzi nie myślała o czymś innym... A kapłan tego nie wyłapał.
Robert
Pewnie są na dziedzińcu pałacu....,ale.....na pewno chcesz to oglądać? Nie odmówię Ci pożegnania z bratem i pojadę tam z Tobą jeśli tego sobie życzysz ale przemyśl to dobrze,to będzie straszny widok.....- rzekł patrząc jej w oczy i delikatnie ocierając łzy....
Nie, ojcze, poczekają na nas, ja muszę teraz się wyspowiadać bo nie mogę już żyć dłużej z brzemieniem jakim są me grzechy, muszę opuścić Święte Miasto jako rozgrzeszona, no proszę cię ojcze no proszę cię - wyszeptała Aurora zbliżając się do Charlesa bardzo blisko.
Tak, na pewno chcę, nie mogę odejść stąd bez pożegnania z nim, Agnes też zabierzmy, powinna ostatni raz jeszcze... Mówiła Charlotte, ale nie wytrzymała już całkowicie gubiąc się, czy nie mogąc znaleźć odpowiednich słów, jest zbyt roztrzęsiona.
Robert
Spokojnie kochanie,jestem przy Tobie ,chcesz pojechać ze mną na jednym wierzchowcu?- rzekł przytulając ją mocno i dodając z ciężkim westchnięciem - A Agnes niestety widziała jak to się stało,nie wiem czy powinniśmy ją zabierać i rany w jej sercu na nowo otwierać....