Znowu nic. Jestem zawiedziony, ale to standard.
Wersja do druku
Znowu nic. Jestem zawiedziony, ale to standard.
Widzę że CA wraca do utartego systemu lecenia w kulki z ludźmi, od Bretonni nie zrobili nic, czy DLC, FLC czy nawet aktualizacji balansu!!!!!, który jest tak zły.
Dodają wymyślone jednostki do Jaszczurów, wszyscy się cieszą(głowne forum TWW). Oni Lore maja daleko w poważaniu. Z takim podejściem to oni mogą dodać Araby, Kislev, bo skoro do armii która ma AB dodają "nowe" jednostki to jaki to problem stworzyć nowe dla innych.
Nie wiem czy to pisał Arroyo ale mówił że CA doda wszystkie ważniejsze jednostki dla każdej nacji, zaczynam w to wątpić. Dwójka będzie skupiona na nowych rasach, i dlc pewnie też.
1. Zły balans? Pokaż mi najpierw, gdzie jest ten "zły balans!!!".
2. Pokaż mi najpierw te wymyślone jednostki. Jak chodzi o dzikie typy jednostek to one są akurat ok, podobnie jak miałoby być z wywernami u Zielonoskórych. Jedynie te jedne typy "zimnokrwistych" są dziwne. Chyba, że to chodzi o Karnozaury...
3. Skoro mowa o jednostkach:
Cytat:
Dwójka będzie skupiona na nowych rasach, i dlc pewnie też.
Dowody, potem wysuwaj takie tezy. CA napisała wyraźnie, że armie do Starego Świata będą dalej dorabiane. Dotychczas zdania nie zmienili, więc nadal jest to aktualne.
A co do Slaanesha, Kijowaty, to wg mnie słaby argument ze strony twórców. GW jakoś nie przeszkadzało dodawanie jego i jego armii w Warhammerze Fantasy i 40.000. To trochę tak, jakby ugiąć się pod żądaniami PETA i usunąć skóry wszystkim postaciom z Warhammera Fantasy, Age of Sigmar i 40.000.
1. Pokaż Mi turnieje albo rozgrywki multi na których Wampiry biorą na Lorda Kemmlera albo Ghorsta. Albo pokaż Mi armię Imperium w Multi którą prowadzi Gelt. Bo lordowie magowie są beznadziejni i jakoś CA długo zajmuje zrobienie czegokolwiek z tym.
2. Nie, dzikie typy nie są ok, bo ich w AB nie ma, więc trochę obiektywizmu. Gdzie niby w AB znajdują się dzicy zimno krwiści(Feral Cold Ones) ? To jest duplikowanie istniejących jednostek by armia wydawała się większa, bo ją pocięli. I nagle Jaszczury w swojej kawalerii dostają Zwykłych Cold Ones i tych z włóczniami, ale kawaleria w Imperium nie dostała możliwości zabrania dwuręcznych mieczy, fajnie ... Z możliwości zmiany broni CA zrobiło dodatkową jednostkę. Horned Ones nie istnieją już w AB 8 edycji, tylko 5 oraz 7. Ja rozumiem dodawanie jednostek do Bretonnia bo ich armia nie była aktualizowana ale Jaszczury były a CA dodaje jednostki z kosmosu lub ze starych AB.
1. Akurat Ghorsta ludzie biorą. Gelta też widziałem czasem. Powiedz mi zatem, ile w ogóle w turniejach czy na bitwach multi grałeś, bądź ile razy nawet na naszej polskiej scenie grałeś?
Trochę to brzmi jak "a naspamuję, że nikt nie bierze na multi tego i tego lorda/Legendarnego Lorda, mimo że nie grałem tam w ogóle..."
2. Już wolę nowe jednostki, niż jednostkę, w której wewnętrznie zmieniasz broń. Co do Horned Ones to CA pisała niedawno, że do armii będą dawać jednostki z poprzednich edycji i w sumie dobrze, bo to, co nawymyślali w ósmej edycji to prosi się o pomstę do nieba, a dodawanie jednostek z dawnych edycji to nie tylko smaczek dla fanów poprzednich edycji bitewniaka. Znając życie dodadzą te jednostki do Imperium.
@ares354
Przyczyna takiej sytuacji jest bardzo prosta i nie leży ona w balansie: Mag nigdy nie będzie potężnym, wytrzymałym itd. wojownikiem, który będzie mógł się rzucić w wir walki. Gracz woli postawić na przeżywalność niż na sytuacyjną moc danego herosa. Jedyną opcją jaką widzę w takiej sytuacji jest danie taki bohaterom unikalnych bonusów dla jednostek albo możliwość wykupienia dwóch LL dla armii.
A niby dlaczego Ja mam Ci coś podawać ? Powiedziałem byś pokazał bitwy z turniejów gdzie używany jest Glet lub Kemmler a nie pisał, bo pisać to może każdy. Polska scena multi Mnie nie interesuje i tyle w temacie. Mowa o balansie gry, a nie Polskiej scenie multi tej gry, różnica. Oglądałem sobie turnieje jakie są na multi oficjalne z tej gry, i ze świecą szukać Gelta czy Kemmlera. Buff Gelta i Kemmlera w kampanii to żaden problem, bo oni sobie tam poradzą. Ich bezużyteczność w multi jest tematem wielu wątków temu poświęconych.
Wolisz nowe jednostki wzięte z nieba, więc wypowiadając się że jakieś jednostki nie mogą się pojawić bo są nie zgodne z lore świadczą o tym że zachowujesz się jak hipokryta. Albo Lore dotyczy wszystkich, albo jest wybiorcze? Tak to działać ma ? Jakoś nie zauważyłem by w Imperium były jednostki z poprzednich AB, ba nawet nie ma wszystkich z ostatniej edycji...Strasznie przeciwny jesteś w Kislevie kawalerii na Niedźwiedziach ale dzikie wersje Jaszczurek Ci pasują. Jesteś nie konsekwentny. Albo naginamy Lore dla wszystkich albo dla nikogo.
@Saper
To chyba CA powinno coś z tym zrobić nie uważasz? Oni w tej kwestii nie robią nic jak na razie. Jest problem to powinno iść rozwiązanie tego problemu a nie pozostawienie go samemu sobie.
1. Po coś zatem wymyślono zasadę max 1 mag ;) Ale cóż, lepiej marudzić, że są słabi magowie. W każdej grze mag jest mniej żywotny i opancerzony od wojownika, to norma wśród wszystkich gier fantasy raczej.
2. Zarzucasz mi niekonsekwencję, tak? A pomyślałeś może o tym, że zimnokrwiste, bastiladony czy stegadony wpierw muszą schwytać, by wybrać, co z nimi zrobić? Mogą działać jak wywerny, że czasem wpadną w szał i zaczną siekać wszystkie jednostki na polu bitwy. Co do lore - uważam, że to ważna rzecz, a akurat dzikie wersje jaszczurek mi nie przeszkadzają - w Południowych Ziemiach i na Smoczych Wyspach (na południe od Ogrów) masz dzikie wersje Jaszczuroludzi nawet. Ja jestem przeciwny ogółem naginaniu lore'a, ale akurat u Jaszczurek ma to sens. Z kolei "kawaleria na niedźwiedziach" to źle trafiony zarzut, bo jedyny jeździec niedźwiedzi to Borys Ursa, ewentualnie (o ile pamiętam) Bojarzy mogą używać niedźwiedzi. Co do armii aktualnych... wg mnie jest to bardzo dobrze rozłożone, o ile poza pustymi słowami CA będą faktycznie te brakujące jednostki dane. Białe Wilki pasują idealnie, by dać ich w ramach II części wg mnie, a Pantery w III części. Dalej - braki Wysokiej i Mrocznej Magii u Leśnych Elfów - ona na pewno dojdzie, bo od czasu, gdy spartaczono w 8 edycji WE (odbierając im ich domenę Athel Loren) brakuje tej magii, a II część im to ułatwia. Więc tym bardziej daruj sobie zarzucanie mi hipokryzji, bo i to jest oszczerstwo z Twojej strony.
Pax.
No dobrze, to co uważasz żeby pomogło tym bohaterom bo Ja jakoś nie widzę tutaj rozwiązania. Nagły zastrzyk sterydów ? W WFB masz tylko wyjątkowe sytuacje w których brało się Lorda Maga (o ile pkt na to pozwoliły). Tak to zawsze magowie byli dodatkiem do armii. Tutaj też nie widzę takiego problemu, ponieważ z zwykłego cherlaka nie zrobisz koksa. IMO jest dobrze, a że ludzie sieją lament to już inna strona medalu, ponieważ mag zawsze będzie magiem...
1. Magowie zwykli to mogą być ograniczeni, dla mnie to bez różnicy, oni są dodatkiem, ale magowie Legendarni są bezużyteczni, Imperium nawet magi metalu nie może używać bo branie Gelta to strata slotu dla LL. Kulawy przykład że w każdej grze mag jest mniej żywotny, gdzie ja żądam dodania mu żywotności? Magowie w innych grach nadrabiają potęgą czarów. W TTW Legendarni Magowie to kula u nogi i nic z tym robione nie jest.
2. Nie kieruj się logiką w świecie fantasy. GW nie tworzyło dzikich wersji tych stworów bo nie było takiej potrzeby, CA pocięło ich armię i zapełnia wymyślonymi jednostkami. To że gdzieś daleko żyją dzikie, niech żyją, ale akacja dwójki nie toczy się na ziemiach Ogrów ani w pobliżu. U Jaszczurek to nie ma sensu ani trochę, bo oni tego nie potrzebują, ich armia miała aktualny AB i sobie radziła. Z kolei Kawaleria na Niedzwiedziach została wspomniana w oficjalnym podręczniku zasad(ostatnia edycja), i nie tylko Generałowie mogą, ale elitarni wojownicy Kislevu. Już raz dawałem do tego link.
Co do aktualnych to jak na razie to CA wydoiła masę kasy i od Bretonni milczy. I Ja nawet nie żądam DLC na okrągło, ale jest wiele problemów z magią, słabymi LL, bezużyteczną artyleria poza kilkoma wyjątkami, że mają czym się zająć a nie robią nic. Zobaczymy ile to CA doda do starych ras po premierze dwójki. Bo Mi się wydaje że nie będzie czasu. Będą czekać LL dla wszystkich nowych ras, może jakieś rasy w FLC lub
DLC, będzie tego dużo.
@Saper
WFB różni się od gry w czasie rzeczywistym, odniesienia do niego raczej nie mają sensu, bo wiele rzeczy jest innych w grze by to funkcjonowało. Jak należy naprawić, na dobry początek może podział na poziomy jaki miał miejsce w WFB, może jakieś unikalne buff dla Legendarnych Czarodziejów? Jeśli według Ciebie mag to mag, to ciekawe czemu Teclis był tak potężny w Lore ? Lub Mazdamundi ? Według logiki w tej grze to powinni być ciecie. Ale jakoś Magnus nie odmówił pomocy od Teclisa jak mu przyszło bronić Kislevu...