Re: Rekonstrukcja Historyczna
super hełm ;D walczyłeś już tą szablą? apropo hełmów to chyba zmieniam na jakiś lzejszy gar bo 4,3kg + 2kg czepiec i to na głowie myślę, że niekorzystnie wpływa na wytrzymałość podczas walki. Nie jest źle, ale z lżejszym hełmem byłoby pewno lepiej :PMatatjahu to co teraz ? :PPP
Teraz pewnie awansuje na dame dworu
Czy ta szabla wyglada na uzywana? Kocham, nie bije;) Mopek ma taka sama i walczyl sporo. Oczywiscie jelec sie rozwala ale to da sie naprawic;)
To co miało być normalna cywilka (męska oczywiście) a później się zobaczy.
Fajny hełm i szabla z resztą też.
Volomirze, skąd ten wczesno-radziecki hełm, wszystko co i jak :D Też chcę taki. Ostatnio kombinuję w Rusków i Bizancjum.
Jak chcesz to na jakiś czas możemy się zamienić. Mogę zaoferować takie coś:
http://img42.imageshack.us/img42/4678/falangita.jpg
Peleryna macedońska (koc polowy) nie należy do promocji. :)
Daj Ty spokoj, po co mam sie zamieniac? :P
Nie chcesz poczuć się jak hoplita/falangita/hypaspista? :)
Chciałem taki hełm z maską na całą twarz, za katafrakta bizantyjskiego lub ciężkiego ruska bym miał. :)
Hoplita we wczesnym średniowieczu miszczu jak ty się znasz ja całe życie głupi myślałem że starożytność i średnie wieki to dwa różne okresy po prostu bierz Volo i nie oddawaj.
Cytat:
Nie chcesz poczuć się jak hoplita/falangita/hypaspista?
Chciałem taki hełm z maską na całą twarz, za katafrakta bizantyjskiego lub ciężkiego ruska bym miał.
jestem za niski na bron dluga;) Poza tym stanie twardo w zdyscyplinowanym szeregu, bez grama improwizacji jest nudne:P
Ten helm jest o tyle dobry, ze jest bardzo z "pogranicza", tzn dosc rozpowszechniony w rusi kijowskiej, ale pochodzacy od koczownikow. Mimo wszystko otwiera mi to droge do Rusa - ale ja chce lekkiego, narazie w rowniez koczowniczej lamelce, potem czyli w przyszlym roku w blachowej lusce. No i moge tez pojsc w strone Kipczakow co ostatnio wydalo mi sie dosc rajcujaca perspektywa;) jeszcze tylko kon by sie przydal:P
Inna sprawa ze dobry kowal bez probleu zrobi Ci taki helm. Maske dalbysrade samemu zrobic;) Dzwon jest trudniejszy do wykonania, bo nasz owal jak szlom robi w jeden dzien, tak moj heum robil 3 dni:P
a jak chcesz popatrzec na piekne twarzowce to polcam:
http://www.nieczar.com/#/middle_masked
Cytat:
Hoplita we wczesnym średniowieczu miszczu jak ty się znasz ja całe życie głupi myślałem że starożytność i średnie wieki to dwa różne okresy po prostu bierz Volo i nie oddawaj.
wez, no przeciez i ja i KLA wiemy ze hoplici tu nie maja miejsca, chodzi o zwykla fascynacje uzbrojeniem;)
No przecież wiem że wiecie to był żart aczkolwiek słaby.