Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Cytat:
Zamieszczone przez Desaix
Nie udawajmy, że NTW czy ETW przedstawia w choc trochę wierny sposób starcia z tego okresu :)
Nie udawajmy, że seria TW jest czymś czym nie jest. Mi akurat bohaterowie pojedynczy o sile nawet całego regimentu nie będą przeszkadzali, wprost przeciwnie, pod warunkiem że będą dopracowani w swojej idei,
Bez przesady. ETW i NTW nie jest w 100% odwzorowane ale jest w miarę OK. Jest to o wiele bliższe rzeczywistości niż bohater który w pień wytnie cały oddział., jak w filmie z Seagalem i Chuckiem Norrisem, z których każdy się śmieje. ;)
Nie porównuj NTW do idei herosów, która wydaje się o wiele większym absurdem. Nie oszukujmy się... ;)
ja osobiście jestem nie kontent ;) i zawiedziony z powodu ze nastepna odslona TW bedzie shogun..
o ile dobrze pamietam "jedynka" nie podobala mi sie i gdyby nie TW-medieval, ktorego kupilem pare miesiecy po shugunie, zrazil bym sie do calej serii ... stawialem raczej ze nastepna edycja TW bedzie RZYM 2... no ale chyba bede jeszcze musial troszke poczekac....
Shogun to bezapelacyjnie najlepsza część serii, klimatyczna gra nawet coś więcej niż gra, przeżycie duchowe. Do momentu zanim zagrałem w Shoguna historia Japonii średnio mnie interesowała, natomiast dzięki tej grze zrozumiałem tą kulturę zgłębiłem historię tego kraju. Ciekawe czy kontynuacja będzie równie udana jeśli chodzi o klimat rozgrywki, bo wiadomo, że to będzie zupełnie inna gra. Osobiście najbardziej interesuje mnie historia średniowiecza, a z Total War to dodatki do Medieval 2 miały jako taki klimat, natomiast jedynka czy 2, jak ktoś już tu pisał były zdecydowanie pseudo historyczne, choćby dlatego, że żaden władca w średniowiecznej europie nie mógł podbić kontynentu czy nawet dwóch, jak to ma ma miejsce w obu częściach. Ktoś wspomniał, że bezsensu robić Shoguna bo to tylko jeden kraj to tak jakby zrobić specjalnie grę o rozbiciu dzielnicowym. Otóż to! rozbicie dzielnicowe by było tematem na pasjonującą grę Total War, było tam wszystko skrytobójstwa, bratobójstwa zdrady zmiany polityczne o 180 stopni, najazdy mongołów, myślę że taka gra by podbiła świat i łatwo ją zrobić w zgodności z historią.
Cytat:
Zamieszczone przez herzlich
Ktoś wspomniał, że bezsensu robić Shoguna bo to tylko jeden kraj to tak jakby zrobić specjalnie grę o rozbiciu dzielnicowym. Otóż to! rozbicie dzielnicowe by było tematem na pasjonującą grę Total War, było tam wszystko skrytobójstwa, bratobójstwa zdrady zmiany polityczne o 180 stopni, najazdy mongołów, myślę że taka gra by podbiła świati łatwo ją zrobić w zgodności z historią.
Krótko to ujmę: :lol:
To może następnym tematem na Total Wara będzie: Trójmiasto*: Total War. Suków, Borków, Daleszyce, totalna nawalanka, kompletnie nie wiadomo, czy spodziewać się ataku z Sukowa czy jednak zawieramy sojusz przeciwko Daleszycom :lol:
*Tak pogardliwie określa się w moim regionie trzy wsi, wymienione wyżej
Cytat:
Zamieszczone przez Maharbal
Cytat:
Ktoś wspomniał, że bezsensu robić Shoguna bo to tylko jeden kraj to tak jakby zrobić specjalnie grę o rozbiciu dzielnicowym. Otóż to! rozbicie dzielnicowe by było tematem na pasjonującą grę Total War, było tam wszystko skrytobójstwa, bratobójstwa zdrady zmiany polityczne o 180 stopni, najazdy mongołów, myślę że taka gra by podbiła świati łatwo ją zrobić w zgodności z historią.
To może następnym tematem na Total Wara będzie: Trójmiasto*: Total War. Suków, Borków, Daleszyce, totalna nawalanka, kompletnie nie wiadomo, czy spodziewać się ataku z Sukowa czy jednak zawieramy sojusz przeciwko Daleszycom :lol:
*
Tak pogardliwie określa się w moim regionie trzy wsi, wymienione wyżej
Ta wypowiedź jest kompletnie bezsensu mówimy o okresach historycznych, a nie walce buraków z Polskiej wsi. Rozbicie dzielnicowe jest właśnie takim pasjonującym okresem jak załóżmy wojna secesyjna. Ty chyba nie wiesz o czym piszesz i jak masz jakieś merytoryczne argumenty to na priv.
Cytat:
Ta wypowiedź jest kompletnie bezsensu mówimy o okresach historycznych, a nie walce buraków z Polskiej wsi. Rozbicie dzielnicowe jest właśnie takim pasjonującym okresem jak załóżmy wojna secesyjna. Ty chyba nie wiesz o czym piszesz i jak masz jakieś merytoryczne argumenty to na priv.
Cały sens mojej wypowiedzi zawiera się w poniższym zdaniu:
Cytat:
Zamieszczone przez Maharbal
Reszta to tylko porównanie rozbicia dzielnicowego do tego ,,trójmiasta"....
Mogę się założyć, jak wielką klapą skończyłaby się nawet idea powstania Rozbicie dzielnicowe: Total War. Takie ,,coś" może kupiłaby garstka ludzi lubiących tą epokę i reszta takich, co nie wyobrażają sobie nie kupienia kolejnej części. Ale to jest Total War, i teren, na której dzieje się akcja danej gry powinien mieć przyzwoity rozmiar, a nie jakieś wykrojone fragmenty wielkości kilku polskich województw. Popatrzmy na mapę takiego Broken Crescent: od Konstantynopola na zachodzie aż do Indii na wschodzie; północna granica to Kijów i Astrachań(bodajże), a na południu jakieś miasto w obecnym Sudanie czy Etiopii.
Wojna secesyjna? Hmm...mimo, że bardzo lubię ten temat nie uważam go za dobry materiał na kolejnego Total Wara. Dlaczego :?: Przede wszystkim tylko dwie dostępne frakcje; wybitnie mało, prawda :?: Po drugie mała różnorodność wojska (niemal w każdej bitwie ścierały się ze sobą po prostu dwie armie, których głównymi siłami były piechota liniowa i artyleria; kawaleria, jednostki snajperskie czy co tam jeszcze innego miały w tej wojnie rolę już mocno ograniczoną, w stosunku do choćby epoki napoleońskiej, gdzie szarże kawalerii były na porządku dziennym w niemal każdej większej bitwie).
Ktoś narzekał na ahistoryczność? Ta gra jest właśnie po to, żebyśmy mogli zmieniać historię; nie widzę nic zdrożnego w podbiciu całej Europy Kartaginą czy większości świata Polską w ETW. Byleby tylko jednostki wyglądały w miarę ,,epokowo" i jest w porządku.
Jednak moderatorzy tego forum reprezentują biedę. . .
Jak masz coś do mnie to pisz na privie, a nie zaśmiecaj forum swoimi prywatnymi wynurzeniami. I zapamiętaj jedną rzecz: nikt Cię tutaj nie trzyma ani nie więzi...-Maharbal
Warto na Shoguna spojrzeć z 2 strony. Mianowicie skoro epoka i mniej więcej frakcję są znane to musi CA dodać coś nowego i mamy jakieś przecieki co do indywidualnych właściwości i rozwoju głównych postaci. Zagłębienie się w Kulturze która ma mieć większy wpływ na rozgrywkę. I narazie parę innych lakonicznych dość sformułować ale moim zdaniem fakt że robią tą grę pod okiem jakiegoś profesora specjalizującego się w tamtych czasach to już świadczy o tym że będzie to najbardziej historyczna część. I chociażby z tego względu warto w nią zagrać żeby dowiedzieć się nieco więcej o Historii Japonii Ery Samurajów. Porównywanie Shoguna do Shoguna 2 moim zdaniem to jak porównywanie Trabanta do Mercedesa. Niby to i to jeździ ale to w końcu nie to samo co nie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
moim zdaniem fakt że robią tą grę pod okiem jakiegoś profesora specjalizującego się w tamtych czasach to już świadczy o tym że będzie to najbardziej historyczna część.
Turnbull maczał palce już w pierwszym Szogunie, więc on sam jakieś szczególnie nowej jakości raczej nie wniesie, co nie znaczy, że nie może być tak, jak mówisz... z tym, że wtedy bradziej trafne byłoby porównanie Garbusa z Porsche :P
Cytat:
Zamieszczone przez Desaix
Jednak moderatorzy tego forum reprezentują biedę. . .
Jeszcze jeden taki wybryk i ostrzeżenie, a jak naprawdę przegniesz pałę, to urlop.