To chyba lepiej jest od razu miecznikom przeciwnika przeciwstawić swoich, którzy mogliby walczyć na równych warunkach. Wtedy nawet szarża kawalerii może nie być potrzebna, więc może ona się zająć innym zadaniem. :)Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Wersja do druku
To chyba lepiej jest od razu miecznikom przeciwnika przeciwstawić swoich, którzy mogliby walczyć na równych warunkach. Wtedy nawet szarża kawalerii może nie być potrzebna, więc może ona się zająć innym zadaniem. :)Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Krang, wiem o tym :P Ale ja w miastach nie trzymam mieczników, tylko jednostki, które mogę tam produkować . A konnicę znajdę zawsze, więc dlatego jej tak używam ;) Dużo razy wygrywałem bitwy, dzięki Lekkiej jeździe Polskiej, lub Polskiej Szlachcie :D
Witam. Od niedawna bawię się w Medievala. Głównie ćwiczę samą walkę (opcja własna bitwa) i tak średnio mi idzie :p Mam kilka pytań:
- wszędzie czytam o przydatności artylerii (wiele postów typu : zanim wróg podejdzie zabijesz mu 40% ludzi). Czy ja coś robie nie tak? Ustawiam ze 3-4 bazyliszki albo kolubryny. A pod koniec walki jest napisane ze zabiły 20-30 wrogów ... Lepiej strzelać z amunicji wybuchowej czy lepiej ze zwykłej ale celniejszej ( to samo pytanie do strzał łuczników).
- atrybuty konnicy - jak gram na własnej bitwie (głównie Francją) to nie czaje 1 rzeczy. Niby ci najnowocześniejsi kopijnicy mają w opisie bardzo dobrze opancerzeni a mają mniej pkt obrony (16) niż nawet tańsze i starsze jednostki (17) reszta bez zmian?Np. Rycerze możnowładcy kosztują tyle samo, sa niby starsi, maja wiecej obrony, szarza taka sama. Niby kopijnicy co sama nazwa sugeruje powinni byc w tym lepsi, a nie są. Nie widze tu sensu ... Acha i za co odpowiadają poszczególne atr obrony (pancerz, sprawność w obronie, tarcza?)
- szarża - czy lepiej używać szarży z podwojnym kliknieciem (która szybciej dotrze do celu przecież) czy tej z pojedynczym (która przez cala droge musi przejsc a dopiero pod koniec sie rozpedza). Czy szarza z 1 klikniecia zabiera wyraznie wiecej obrazen? Osobiscie nie zauwazylem. No i dalej tez do szarzy pytanie. Chodzi mi o moment ponowienia szarzy. Wycofuje konnice i naciskam znowu na atak. Czasami konnica odrazu wyciaga kopie odwrot o 180 stopni i dzida, a czasami przebiegnie pół mapy z mieczem w łapie i z szarży nici ... Ktos wie o co chodzi? Ogólnie mam problem z konnicą - strasznie szybko mi pada.
- strzelcy - średnio umiem korzystać z jednostek strzeleckich poza łucznikami. Niby łucznicy mają małe obrażenia i są słabi przeciw pancerzowi, ale przecież strzelają po łuku czyli można ich ustawić za swoimi wojami i cały czas będą strzelać, a tacy kusznicy i muszkieterzy strzelają do momentu zbliżenia się wroga, potem uciekają za szeregi i co dalej z nimi? Przeciez będą strzelać swoim w plecy ( tak to działa? ). A jak ich ustawię gdzieś z boku itp. to zaraz konnica ich zniszczy. Jakaś rada odnośnie tego ? :p
Najlepiej jak by ktoś był na tyle miły i wstawił ze 2-3 powtórki z walki z kompem (chodzi mi o walkę gdzie komp ma przewagę liczebną bo gdy jest po równo wygrywam), może wtedy bym się czegoś nauczył. Widziałem mnóstwo powtórek ale pomiędzy graczami a to całkiem coś innego. Wszystkie moje pytania odnoszą się do walki z CPU. Czytałem dużo jak robicie kompa w konia podczas walk (walki typu 100 strat - 1500 zabitych) fajnie byłoby sie tego nauczyc. Pozdrawiam.
Widzę, że czytałeś mój post ;) No ale, przecież jak będziesz grał kampanie, to się nauczysz grać wszystkimi. Zamiast oglądania powtórek, pograj na necie [osobiście mogę z tobą zagrać] to zauważysz jak dobrze grac. Nie wiem, mogę dać ci jakieś rady...z tą artylerią nie chodzi o to, że chowasz ich za armie, a ci nie strzelą, bo jest płaski teren i nie zabiją swoich [chodzi mi o te twoje dziala, jak robisz bitwy wez sobie jakis okres np poczatek, pelnia albo schylek, proponuje 2 pierwsze, bo te czasy [czasy katapult :D] będą baardzo długo, wiec bedziesz ich czesciej uzywal. Uwielbiam patrzec jak kula z katapult zabija kwadrat ludzi z oddzialu :D I obniza morale przy tym. Jakbym gral na równinie, to bym postawil katapulty obok armii i by walily w armie kompa [jakby do szli do ostrzal z katapult i strzelcow i pol armii by sie spalilo, jak dojda do bym dal oddzial przed katapulty szybko i masa kawalerii od tylu-kawaleria szarżuje i cale wojsko zwiewa-rzeź. Moge zrobic 1 bitwe taka i wstawie tutaj sobie zobaczysz.
edit:
Masz tu jakies 3 bitwy zrobilem mozesz se pooglądac, moim zdaniem powinienes tak umiec ;0
Kurcze bez urazy ale strasznie, strasznie lipne te powtórki. W 2 walce miałeś konnicy dużo a przeciwnik tylko 1 oddział - generalski, przeciwnik szarżuje piechotą a Ty stoisz (ja pod koniec odpowiadam anty szarża chociaż, kupa jednostek pouciekała Ci wtedy, wygrałeś tylko dlatego, że miałeś konnice (ledwo co zresztą). W 1 walce nie wiem jakim cudem ale wystraszyłeś kompowi na początku połowę armii (nie wiem jak to się stało xD), ale potem ze 3-4 szarże uderzył na tył twoich jednostek (w ogóle ich nie ruszałeś). Wiesz, dzięki za pomoc, ale serio liczyłem na coś lepszego (takie walki mimo, że jestem noobem to wygrywam z dużo mniejszymi stratami - liczyłem na walkę typu 2k-1,5k woja na twoje 1k albo coś). Jak na walke z kompem z równym wojskiem to bardzo słabo. Chyba, że specjalnie dałeś takie prostackie walki abym ogarnął to sorka :) Jeśli tak to jak możesz podrzuć jakieś odrobinkę lepsze, bo aż tak słabo nie gram :p Co do artylerii to widzę, że u ciebie też zabija po 15-18 wrogów (a komp przez 1/5 bitwy stał w miejscu i czekał aż mu się kusznicy skończą, a Ty strzelałeś 4 katapultami). Więc nadal nie kumam skąd niby ta połowa armii wybita przez artylerię ... Nie czaję, chyba jak bym ustawił 20 katapult 10 m od wroga a on by sie nie ruszał ...
Hmm jak bede mogl wejsc na kompa to zarzuce lepsze-art najlepiej nie rob bo moze byc nudno. Pograj na necie to sie na uczysz czegoś
Gdzie się zapisuje stan gry, w żadnym folderze tego nie ma.
A plik "saves" czyzbys go nie mial :shock: :?:
Nie plik a folder. Mógłbyś podać jego dokładną lokalizację zamiast się dziwować?Cytat:
Zamieszczone przez zajac
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7ce34.html
Łopatologicznie ;) Ścieżka na pasku commandera