Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
Każda rozgrywka jest inna, to, że u mnie do 100 tury żadna nacja nie padła, nie znaczy, że u innych tak będzie, ja na VH grałem wtedy.
Doszkalanie agentów, kupców, księżniczki i generałów jest możliwe w kampanii pełnej, w poradnikach do Bellum jest to opisane, link: viewtopic.php?f=367&t=8785 W skrócie w naszej historycznej stolicy, budujemy odpowiednie dla danego agenta budynki. Np. by doszkalać kupców trzeba dl aPOlski w Krakowie zbudować, minimum III poziom targu, dla kapłanów minimum III poziom kościoła, dla szpiegów i zabójców minimum III poziom karczmy. Dla generałów mozna zrobić turniej rycerski, konieczna budowa pół turniejowych, w czasie rekrutacji najemników jak mamy pola turniejowe, klikniecie na zwój najemników prawym przyciskiem myszy powoduje, pojawienie się opcji odbycia turnieju. To działa dla części nacji, dla Polski działa. Jak generał wygra turniej ma lepsze staty, jak przegra gorsze niż miał na początku. Generałów można też nagradzać bankietem na ich cześc to podnosi ich lojalność. Księżniczki i inni agenc po szkoleniu mają lepsze o minimum oczko statystyki i dostają ciekawe cechy. 5 razy maksymalnie można doszkalać jednego agenta.
Trybunał spróbujcie zaobserwować w grze. Do momentu jego zbudowania mamy dużo ofert zawarcia małżeństw dla generałów, od jego zbudowania już dużo mniej jest tych ofert, albo nie ma ich wcale. za to mamy szkolone w Trybunale księżniczki + te urodzone naturalnie i nimi należy gospodarować, dbając o dynastie nasze, plus dla księcia i króla możemy u sąsiadów żon szukać wśród tamtejszych księżniczek. Ciekaw jestem czy zburzenie Trybunału spowoduje znowu dużą ilość propozycji małżeńskich od kompa? Może ktoś to sprawdzi, potem się cofnie do sava poprzedniego.
W mieście może być tylko jedna gildia, jak jest zabójców to nie będzie już banku, ani żadnej innej tam.
System budowy to nie wiem jak to zrobić by budować więcej jak jeden budynek. Ja bym zostawił zakony rycerskie jak są.
Dzięki Aravenie - póki co na turniejach dostaję baty, trybunału raczej nie wybuduję przynajmniej na razie.
Nie mogę jakoś zrekrutować konnej jednostki drużyny książęcej... Jest w tej wersjii megasubmoda?
Nie pamiętam też co z Hanzą - czy po zdobyciu odpowiednich miast dostajemy komunikat o wybudowaniu głównej siedziby Hanzy, póki co mam jakiś budynek w Nowogrodzie Wielkim ale szałowych zysków nie przynosi.
Pamiętam, że jeden z graczy pisał, że miał problemy z księżnickami a w zasadzie z kojarzeniem małżeństw, pamiętam też, że pisał, iż dostał zlecenie na wybudowanie tego budynku od Rady. - Raczej błędna interpretacja - Rada domaga się PARLAMENTY a nie trybunału. Parlament można wybudować w każdym mieście które było stolicą którejś z nacji. Ja wybudowałem w Krakowie i mogę w Nowogrodzie.
Ciężko jest zarządzać dużym państwem w tym modzie, to nie jest czysta klepanka - tutaj trzeba trzymać porządek, tępić innowierców a raczej ich kapłanó, tępić buntownikó i dbać o prestiż.
Papież jest jeszcze bardziej bezczelny niż w innych modach, daje mi misje które wywołują wojny z innymi państwami, nie blokuję wskazanych przez niego portów ale drań mnie ekskomunikował.... Miałem 7 kardynałów w kolegium, do 3 Jerozolimy a tutaj po nie dołączeniu do krucjaty i nie wypełnieniu misji ekskomunika - cha - dobre.
Zatanawiam się nad zmianą wiary po kolejnej ekskomunice ale nie wiem za bardzo jak to zrobić, bo podczas pierwszej nie miałem możliwości budowania schizmatyckich kościołów, chyba , że trzeba wyburzyć wcześniej katolickie. - Aravenie poradzisz coś?
Komputer na Ai Pitera dużo wasalizuje, Gruzja poszła w górę, że stałą się potęgą i zwasalizowała Jerozolimę która w pewnym momencie byłą najsilniejszym państwem. Szkocja też jest potęgą a trzymała się na 2 miastach w Irlandii i wydawało się że jeszcze 4-5 tur i zniknie. Znika za to anglia a na wyspach jest istny kocioł - Francja, Szkocja i Anglia walczą każdy z każdym. - Ale... - rozpisałem się a tutaj nie temat na sprawozdania z kampanii.
Może ktoś napisać mi co z:
-Hanzą
-Konną drużyną książęcą
-jak najłatwiej zmienić wiarę będąc ekskomunikowanym i czy wtedy będą zadania od antypapieża/.
Wasalizowanie jest do poprawy na ai Pitera, ale to ai dobrze walczy. Gram na nim na VH. Konna drużyna książęca jest od najazdu Mongołów co parę razy pisałem od 1240 roku powinna być.
Ekskomunika uniemożliwia rekrutację Braci dobrzyńskich i innych jednostek zakonnych. Hanza jest tu jako gildia i jest przypisana do kilku regionów, np. w Bremie jest na starcie raczej. Nie wiem czy antypapież daje misje, bo unikam ekskomuniki i nigdy nie zaakceptowałem przejścia na łono schizmy, nawet jeśli dostałem ekskomunikę.
Najazd Mongołów już jest - drużyny nie ma.
Wasalizowanie jest do przyjęcia, niektóre nacje padają więc komputer niszczy i wasalizuje.
Co z Hanzą?
Jak zmienić tą wiarę podczas ekskomuniki bo z poradnika jakoś nie wyczytałem.
Jest szansa na dodanie spieszonej jednostki Braci i grania w starą kampanię? - nie chce mi się 7-mej gry zakladać w przeciągu 2 tygodni.
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
Dobrze byłoby też zrobić możliwość budowania x2 i x3 budynki na raz w zależności od zaawansowania miasta lub zamku. Ilość budynków jest taka krociowa, że wybudowanie wszystkiego i skorzystanie z ich bonusów to chyba jakieś + 300 tur dla miasta i niewiele mniej dla zamku...
Cytat:
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
przecież jest jedna wersja jak dotąd.
Wersja megasubmoda jest jedna z 24.03.2013 jak Wino; napisał dodatkowe rzeczy, inne ai, spieszeni bracia dobrzyńscy, ograniczona rekrutacja i tarcze są opcjonalne. Nie ma szans na dodanie braci bez zaczynania nowej kampanii. Można tarcze od Marko1805 zapodać bez nowej kampanii.
Mamy już piękny wygląd naszych wojsk, ale w ferworze walk z najeźdźcami zrobiło się zamieszanie w nazewnictwie naszych wojsk, głównie konnicy.
Na starcie gry, czyli w grze nazwano to początek średniowiecza, mamy dostępnych 5 jednostek konnicy.
- Polish_Shooters - Polscy konni strzelcy
- Polish_Nobles - Polscy Pancerni (i ich spieszona wersja)
- Polish_Retainers - Polscy Pocztowi
- Mazowian_Cavalry - Jazda mazowiecka
- Chorągiew Nadworna
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
- Piast_Team - Drużyna książęca (i ich spieszona wersja)
- Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy
- Brothers_of_Dobrzyn - Bracia dobrzyńscy (i ich spieszona wersja)
po upływie kolejnego stulecia mamy schyłek średniowiecza i tym razem tracimy Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy, a dostajemy 2 jednostki:
- Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska
- Lithuanian_Cavalry - Konnica litewska - która jest niemal identyczna z jazdą mazowiecką. Do tego ma opis, że używa luków, a nie używa :)
I teraz moje uwagi:
1. Po pierwsze nie mamy sensownego podziału na lekką i ciężką konnicę. Polscy Pancerni - obecnie to Polish_Nobles, mający szarżę na poziomie 1! Chyba coś tu nie gra. Wróciłbym do nazwy Polscy Możni. Mają oni unikalną odezwę w bitwie "Polish Nobles!", więc pasuje idealnie. Poza tym z takimi statystykami to jest lekka jazda zaczepna, waląca z oszczepów, dlatego nazywać ich Pancernymi to nie bardzo.
2. Z kolei Pancernymi nazwałbym obecnych Pocztowych. Ich staty pasują idealnie do Pancernych, czyli elity ciężkiej konnicy (nie mamy na starcie lepszej).
3. Ujednolicenie nazw: Polscy rycerze ziemscy, wersja spieszona już bez słowa "ziemscy". Po co to słowo? Wywalić. Byli tacy w ogóle? Podobnie w przypadku piechoty. Mamy raz "spieszeni" raz "piesi" - też bym to ujednolicił.
4. Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Poza tym przy okazji zmian nazw jednostek, ktoś zapomniał pozmieniać opisy jednostek i też są zamieszane. Tu też kilka opisów byłoby do poprawy.
Czyli byłoby tak: zaczynamy grę i mamy 2 lekkie jazdy (strzelcy i możni), 2 ciężkie (jazda mazowiecka i Pancerni - elita pierwszych Piastów) i Chorągiew Nadworną.
Pełnia średniowiecza: do lamusa odchodzą możni, a dorabiamy się najpierw w 1216 Dobrzyńców, a po najazdach Mongołów Drużynę książęcą. W europie pojawia się rycerstwo a u nas Polscy rycerze :)
Schyłek: za rycerzy wchodzą Pocztowi i dostajemy konnicę litewską (z którą trzeba coś zrobić bo jest kopią jazdy mazowieckiej).
Jak uważacie? Jak to wygląda "historycznie" Waszym zdaniem? Bo moja wiedza w tym zakresie jest uboga :)
I jeszcze jedno pytanie: kiedy piechota w bitwie ma się odzywać: "swordsmen!" a kiedy "heavy infantry!"? Zakładając że obie walczą mieczem oczywiście.
Dobrze kombinujesz Waść :)
Cytat:
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
Czyżbym czegoś nie wiedział? To znaczy że nie można ich już rekrutować ?
Poza tym zgadzam sie z większością Twoich pomysłów.
Cytat:
Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
Z Piastowską Chorągwią Królewską wiążę się również moje pytanie do Was, jednostka ta posiada obecnie czarną chorągiew ze współczesnym orłem, właśnie jestem w trakcie jej zmiany, moja sugestia to chorągiew gończa( na niebieskim tle dwa żółte krzyże), ale może wy macie jakieś inne pomysły?
Też się zgadzam, i akceptuję dla polish_guard Piastowska Chorągiew Królewska. Jak możesz popraw to, ale tylko to co napisałeś bo generalnie ekipa dariusa_d poprawia ten plik. Statystyki ulegną zmianie, Kam2150 nad nimi pracuje. Mam naowy skrypt do krucjat od Włochów, Mietek77 go zaadoptuje do megasubmoda, jest lepszy od oryginału.